Jump to content

Featured Replies

• Author

Ne znam od vas koji polemisete koliko vas je iskusilo pacovski život na zapadu (rat race)? Do posla i nazad gubiš 2-3 sata dnevno, na poslu si 9-10 sati dnevno plus ponekad prekovremeno.

Ko to nije iskusio, a priča o kvalitetu života na zapadu, e pa onda mi je sasvim jasno zašto tako priča...

Edited by noskich

• Author
16 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Dakle nikad nisi zivio u JI Aziji, kao sto rekoh. Ali sve znas bolje od svih koji jesu.

Pazi, ja kao osoba sa Thai partnerom sam imao prilike da iskusim neke stvari koje stranac bez Thai partnera ne bi iskusio iako je živeo tamo godinama. Na primer: lični uvid u to kako ljudi žive. To se ne može videti sa ulice. Nebrojeno puta sam boravio po kućama prijatelja i familije moje žene u raznim delovima Tajlanda. Neko može da predaje engleski u Bangkoku i da nikada ne bude u kući lokalnog čoveka. Imao sam prilike da iskusim razne aspekte života na Tajlandu uključujući renoviranje i izdavanje stana, renoviranje prostora u kojem živi monah deda moje žene, državnu administraciju i bankarstvo, bolnice, zubare, školstvo - bio sam u na fakultetima i u osnovnim školama, venčanje, Thai verzija zadušnica... Da ne nabrajam sada iskustva koje ne samo turista, već neko ko nema jednog jedinog lokalnog prijatelja i samo se kreće u krugu expata verovatno nikada neće doživeti.

Koliko sam ja razumeo Dodik ne da nema jednog lokalnog prijatelja Kambodzanca, nego nema ni expate prijatelje. Kreće se u krugu posao-kuca-expat prodavnica i to ga čini ekspertom za Kambodzu? Vidim kako se integrisao u lokalnu kulturu.

Edited by noskich

57 minutes ago, noskich said:

Ne znam od vas koji polemisete koliko vas je iskusilo pacovski život na zapadu (rat race)? Do posla i nazad gubiš 2-3 sata dnevno, na poslu si 9-10 sati dnevno plus ponekad prekovremeno.

Ko to nije iskusio, a priča o kvalitetu života na zapadu, e pa onda mi je sasvim jasno zašto tako priča...

ti uopste ne razumes nista,stalno zapinjes s tim da se na zapadu mora raditi,ne mora se uopste,sve zavisi od troskova koliko ih imas,mali stan je jeftin,ne treba ti skupa kola,ne moras trositi previse na neki luksuz,namestaj,uredjaji su pristupacni za svaki djep tako da uopste ne moras raditi celo vreme,mozes raditi neko vreme i dati otkaz,i to vreme ne rada pokriti s parama od rada,to uopste nije problem ako se ima malo troskova...treba raditi tamo gde se isplati i gde je komforno a trositi opet tamo gde se vise isplati i gde je zanimljivije....eto mozes recimo raditi i pola radnog vremena,mnogi tako rade koji imaju familiju...ok, imas sad tu zemlje gde nema previse poslova a imas i one koje ih imaju preko glave....eto ti nemacke npr mozes menjati poslove svaki mesec ako hoces tolko ih ima....dok one juznije su aktuelne jedino u turistickoj sezoni kad im zafale radnici

eto ja recimo radim il kako se zove vec uvaljivanje robe mozda 5 meseci godisnje kad je sezona leti ,posle blejim okolo,istrazujem nesto novo,malo odem tamo pa vamo,spavam dokle hocu i tako ....sve zavisi kolko se para uzme tj strpa u svoj djep sta cu raditi sa svojim slobodnim vremenom i da li cu jos raditi a i da je malo para nije ni bitno,moze se zezati i s malo para bitno je samo da imas to vreme samo za tebe a ne za tamo neki posao

.ako ne umes da iskoristis dosta pogodnosti zemlje u tvoju korist svugde ce ti biti isto...ono sto je u svemu tome najbitnije je da imas male mesecne troskove i da nemas kredita...dok god budes imao velike mesecne izdatke moraces raditi ako ih smanjis na pola trebaces samo pola i raditi,eto to ti je cela filozofija

ok mozda je zanimljivo raditi u aziji i ziveti ali zasto ne bi bilo to zanimljivo i u evropi,bar ces u evropi voditi zanimljivije razgovore sa ljudima umesto vecinom haha hihi huhu u aziji i sta jos ako omatoris sta onda ,mislis neko ce ti u aziji dati neku penziju ili socijalu ako ne uspes s nekim stalnim prihodima,evo sve trce...sigurnost su tamo samo brdo dece koju napravis da bi te kasnije izdrzavala ako ne budes mogao sam sebe izdrzavati

a to sto pricas 2-3 sata prevoz i 9-10 sati rada to je u balkanskim zemljama i istocno evropskim a na zapadu tolko kolko imas ugovor i to je to,dal ces vise raditi to je na tebi i da te otpusti ako ti je mrsko raditi vise od ugovora  sta te briga dobices od biroa za nezaposlene maltene celu platu neko vreme

• Author

Dobro ti pričaš sad o nekoj zemlji o kojoj ja ne znam kako stvari funkcionišu. Reći ću ti za Australiju kako je. U Sidneju imaš 3% socijalnih stanova i ako nemaš buljuk dece i minus na računu nemaš nikakve šanse da taj stan dobiješ. Za tebe važi da ćeš plaćati pola ili više od pola plate za rentu i režije. Tako da jedina opcija za niske troškove ti je da živiš kao u studentskom domu sa cimerima. Drugo socijalna, ako imaš recimo 3-4 hiljade dolara ustedjevine na računu, pa dobiješ otkaz i tražiš socijalu tebi će reći idi prvo potrosi to što si uštedeo pa se vrati. Ja kao neko sa značajnom ustedjevinom nikada ne mogu da se kvalifikujem za jedan dolar socijale iako smo žena i ja do sada platili 350-400 hiljada dolara poreza na prihod, promet i školarine.

E sad ti kad je tamo toliko dobro napiši uputstvo ovde kako da se tamo ode, dobiju papiri i zakači na tu socijalu pa možda nekome koristi.

Edited by noskich

@bam-bam Odgovor je vrlo prost, pokušaću da povratim pare koje sam uložio u put, pazi ne da zaradim već da makar povratim uloženo, pa da bežim, plus nije baš trenutak da se seda u avion kada vlada Corona. Ja ih ne pljujem, samo kažem ono što vi hipici(upućeno samo onima koji se ovde prepoznaju) ne primećujete, prljavštinu, smrad i djubre. 

@noskich 

Ja bolje poznajem PP lokalnih taksista, a ti baš znaš s kim se ja družim, 'ajde molim te meditiraj.

Šta mi predlažeš da idem na lokalne zadušnice i gledam kako renoviraju kuću monahu? :D evo bila svadba u komšiluku, super je bilo kuvali kokošije nogice.

Edited by Dodik

@nikod23 ne znam druže, ja ne jedem hranu sa onih tezgi, i pivo isto ne pijem kod tih makeshift radnji, gde imaš neko porodično mesto ubijaju sa cenama, a ja ne mogu sa porodicom da odem da sedim u lokalu gde su engleski i francuski, švajcarski penzioneri sa lokalnim prostitutkama, tako da očigledno nisam merodavan za sve cene. Po ulici se ne hranim iz higijenskih i ostalih razloga, a ovde nemaš kao u Vijetnamu veliki izbor restorana u svim cenovnim rangovima tipa jeftin, a čist sa svežom hranom. A, iskreno meni se i u Vijetnamu najviše Pho sviđa, ovde toga nema i gde ima nikakav nije tako da više i ne pokušavam.

Ali, na stranu i hrana i piće, nema čovek ni gde da se prošeta ni šta da vidi, uništili svu francusku arhitekturu, da bi sazidali zgradurine, od znamenitosti za 3 dana i maćnje možda i za 1 dan možeš sve da obiđeš i to je to. Gužva, prašina, smrad glavne odlike.

@bam-bam da hrane me ovi ovde s mojim parama, jel' i ti kao Noskich meditiraš?

• Author

Jel imas jednog prijatelja Kmera, gazdarica stana u kojem živiš se ne računa? Jel imaš jednog prijatelja expata, kolege na poslu sa kojima popricas u prolazu se ne računaju?

Tebi svejedno gde si, u Kambodzi, Argentini ili Egiptu.

Dushu Kamboze čine veseli, ljubazni i druželjubivi ljudi. A ti pošto nemaš nikakav kontakt sa njima se fokusiras samo na negativnosti.

Ne kontam oko čega se ubeđujete, kada je očigledno da nekome više leži jedno, nekome drugo. Možete još deset godina ovde raspravljati oko toga "gde je bolje emigrirati", isto kao da raspravljate koja je religija više u pravu. Neki odu u Aziju, ili u Ameriku, pa pobegnu glavom bez obzira, drugi odu pa ostanu i žale što nisu ranije došli. Ja znam i ljude koji su se odlično snašli u Americi, i u Kini, i u Vijetnamu... i one koji su se vratili na Balkan brže nego što su otišli. Mislim da se tu pre svega radi o individualnim razlikama, o afinitetima i potrebama, a donekle i o sreći - kakav ćeš posao dobiti, kakvo društvo upoznati, u kom pravcu će priča krenuti da se odvija. 

Što se mene tiče, da sam u poziciji da biram, ja bih od celog sveta odabrao Mediteran :) 

• Author

Da je to tako jednostavno da svako može da ode gde god hoće i da mu bude super ti sad ne bi bio u Kini, ja ne BiH bio u Australiji, Dodik ne bi bio u Kambodzi itd. Naravno sreća igra veliku ulogu, ali nije isto kada ideš recimo u zemlju sa 1% nezaposlenosti i zemlju sa 25% nezaposlenosti. Sreća koja će ti biti potrebna u ovoj drugoj je neuporedivo veća.

I ne može niko da ti kaže kako će tebi lično biti negde, ali može da ti kaze da na primer imaš izuzetno niske sanse da u nekom gradu imaš rešeno stambeno pitanje baš onako kako si ti zamislio. I ti onda razmislis koliko je to tebi bitno, ako ti je stambeno pitanje na vrhu prioriteta onda prihvatis savet i promeniš destinaciju. Nije sad bas da je tudje iskustvo i mišljenje potpuno irelevantno za bilo koga drugog.

Edited by noskich

• Author

Drugim rečima neko može da se žestoko zezne zato što je kao destinaciju odabrao X umesto Y jer nije bio dovoljno informisan. Svako zna ili bi trebalo da zna šta mu odgovara pa da u skladu sa svojim prioritetima i mogućnostima bira koliko može da bira...

U tom smislu mislim da je ovakva diskusija korisna potencijalnom emigrantu jer eto ima razna mišljenja i informacije pa neka promišlja i upoređuje. Što se kaže na engleskom jeziku food for thought.

Edited by noskich

@Dodik covece shvatas li ti sta pricas?!  ti zivis sad u toj zemlji, koristis njene resurse... ja mogu da pljujem po srbiji koliko hocu, jer sam drzavljanin srbije, kao i sto je kambodzanac tamo drzavljanin,  pa moze da pljuje..ali ti im nisi ni rod ni pomozbog, nego si tu gost koji treba da bar postuje zemlju koja ga je ugostila...zamisli da mi dodje ovde neki strendzer u beograd, dobije radnu vizu i zaposli se u firmi u srbiji, ovde jede pije, zivi, i krene da pljuje po srbiji...mrs napolje pa tamo seri koliko hoces...da si samo turista, mozes da seres...ostavljas im pare, i moze ti se, nemas od njih nista...ali ti decko zivis tu, oni su ti, ako nista drugo, a ono omogucili da radis u njihovoj zemlji....koliki kreten treba da budes pa da pljujes po zemlji koja te ugostila i dala ti posao....ja to nisam cuo ni od jednoj jedinog coveka koga poznajem, a koji zivi i radi u zemlji koja nije njegova...pa cak ni od nasih emigranata koji su skloni da budu nezahvalni...kenjaju ljudi naravno, te ne valja im ovo, ne valja ono....ali to su sve kritike koje ne idu u krajnost, i koje imaju neku dozu zadrske da se ne pretera...ti brate kenjas po kambodzi na taj nacin da se iz tvog izlaganja vidi da ne podnosis tu zemlju....ja da sam neka vlast u kambodzi, momentalno bi te katapultirao napolje....ako ne znas da se literarno dobro izrazis, pa je zvucalo pregrubo, a ne mislis bas tako, onda lepo to napisi, pa da ti oprostim/mo, i sve ok ;)

meni su kambodzanci, bar ovi sto ih znam, super ljudi....dosta su nevolja i muke prevalili preko glave, i njihova zemlja, a i na licnom planu, zbog svega sto se desavalo tamo...pa su i dalje vedri, iskreni, gostoljubivi, vole da se zezaju, opusteni jednom recju...kul ljudi...niko me nije tako ugostio , bilo gde po svetu, kao kambodzanci..

Edited by bam-bam

• Author

I ja se slažem da Dodik u najmanju ruku treba da se izvini Kambodzi. On je u Kambodzi deset dana nakon sletanja dobio posao sa platom od 1200 USD mesečno. Znači tri realne srpske plate. Žena mu našla takav posao takodje nakon mesec dana. Škola mu dala da upiše decu i da plaća samo 50% školarinu. Uselio se u kondo sa bazenom. Na posao ide taksijem Tuk tukom. I opet mu ništa ne valja. On je valjda očekivao da mu daju da se useli u kraljevsku palatu u Pnom Penu.

Edited by noskich

21 hours ago, boranija said:

Po novom zakonu koji ce biti usvojen sredinom ovog meseca, cene rentiranja ce biti regulisane na period od 10 godina bez opcija za povecanje (bice ali u malim procentima). A sto se IT-a tice Minhen samara Berlin. 

O regulaciji cena nekretnina se priča od vremena kada sam ja živela u Berlinu (otišla sam odande u jesen 2013.). Od tada je već pokušavano na više načina, uvođene su već razne regulative, ali su se sve do sada pokazale bezuspešnim. Ljudi uvek nađu rupe u zakonu. Realno, jedini u praksi uspešan model regulacije cena nekretnina je izgradnja državnih stanova (čula sam da je koriste Austrijanci, a u Singapuru sam svedok tome već 6 godina), a to se u Berlinu neće dogoditi.

Za pet godina koliko smo mi živeli u Nemačkoj, dobili smo dve interesantne poslovne ponude iz Minhena i na desetine iz Berlina. E sad, u to vreme nas su isključivo zanimale softverske firme, startup-ovi, velike američke IT kompanije. Ne znam da li se u međuvremenu tržište toliko promenilo (kao što rekoh otišla sam pre više od 6 godina), ili ti pričaš o drugom tipu kompanija. Realno, danas, osnovne servisne IT pozicije su neophodne svakom preduzeću, ali ja ne pričam o takvim IT poslovima. Cela finansijska industrija se danas vrti oko IT-a, a mi tada za istu uopšte nismo bili zainteresovani. Mada opet, i u tom slučaju bi Frankfurt pre bio centar nego Minhen. Ali kao što rekoh, može biti da sam u krivu ... otišla sam davno. A verovatno i nemamo iste poslovno-karijerne preferencije, životni stil, interesovanja...

20 hours ago, superpera said:

da je it industrija toliko bitna za Berlin on bi bio bogat,a to je inace jedan od siromasnih gradova gde su i plate manje u odnosu na druge gradove u zapadnoj nemackoj,a nekretnine divljaju uglavnom u tkzv alternativnim delovima gde novodosli mamini i tatini sinovi glume alternativce i umetnike i placaju preskupe cene u tim delovima grada da bi bili in...

Ne znam uopšte šta bih rekla na ovo... :roll:

I u San Francisku možeš biti milioner, a možeš biti i stanovnik najveće svetske naseobine beskućnika. Što bi reklame o kapitalističkom snu rekle: Izbor je samo tvoj!

• Author
29 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Ovo tako lici na jednog drugog forumasa. Hint: nik mu pocinje sa n. Zavrsava sa oskich.

Za 12 godina života ovde sam se družio sa ljudima iz celog sveta. Najveći deo vremena srpski uopšte nisam ni govorio jer nisam imao sa kim. Šta je ovde dobro, baš ono zbog čega sam i dalje ovde što nikada nisam sporio, ako si sposoban i imaš sreće plus živiš jako skromnim životom možeš dobro da zaradis i uštedis. Nekad je bilo jako dobro čist vazduh, voda i zemlja, sad to više nije slučaj. Dobro je što ovde ne postoji naplaćivanje korišćenja toaleta, ne postoje privatne plaže, sve plaze su javne i niko ne sme da ogradi plažu i naplaćuje ulaz. Priroda je bila jako lepa dok nije pogorela. Dobro je što možeš da hodaš ulicom sa metlom na glavi ili bosonog da usetas u međunarodni aerodrom i niko te neće ni pogledati. Ima dosta dobrih stvari, ali nažalost te negativne stvari koje sam naveo su nešto što se ne može tolerisati. Ne može se tolerisati da nikada ne možeš da priuštis pristojan krov nad glavom. Ne može se tolerisati da Australija ima više beskucnika po glavi stanovnika od Srbije. Ne može se tolerisati genocid nad Aboridžinima koji i dalje traje. Ne može se tolerisati bolesno stanje stanovništva sa najvećim procentom depresije i bolesti zavisnosti na svetu uz Novi Zeland. U celom Sidneju ne postoji psihijatar kod kojega se može otići a da je trošak pokriven iz državnog osiguranja, samo privatni postoje. Mentalno nestabilne ljude nadrogiraju sedativima pa ih puštaju na ulicu jer nema psihijatara za njih. Hitna pomoć 1000 dolara jedna tura osim ako ne živite u Kvinslendu ili čini mi se na Tasmaniji, u svim drugim državama hiljadarka. Ne može se tolerisati nezaustavljivo srljanje Australije ka neoliberalnom modelu gde je sve na prodaju, gde ne postoji država da vodi računa o kolektivnom interesu već se bogatstava ove zemlje ne prodaju za džabe već se daju subvencije iz budžeta multinacionalnim korporacijama da iskopaju to bogatstvo, odnesu ga iz zemlje i ne plate bilo kakav porez. Ne može se tolerisati potpuno uništavanje ekosistema na ovom kontinentu zarad profita koji vidi šačica ljudi, Great Ocean Barrier Reef je na primer sada gotovo potpuno mrtav. Ovde država ne postoji, država je isključivo zastupnik najvećih korporacija i bogataša. Sve se to ne može tolerisati i zato se ne može živeti ovde osim ko hoće da ostane gluv i slep na sve to i ko je nasledio neku kucu od roditelja ili ju je kupio kada je još bilo moguće običnom čoveku da je kupi.

Edited by noskich

• Author

Ne samo psihijatar: https://www.theguardian.com/australia-news/2019/mar/18/two-million-australians-avoid-or-delay-going-to-the-dentist-each-year

Two million Australians avoid or delay going to the dentist each year

The cost of going to the dentist had become so out of reach for a Northern Territory cattle station worker that he travelled to Cambodia to have 30 years of delayed treatment attended to in three days.

Edited by noskich

13 hours ago, noskich said:

Dobro ti pričaš sad o nekoj zemlji o kojoj ja ne znam kako stvari funkcionišu. Reći ću ti za Australiju kako je. U Sidneju imaš 3% socijalnih stanova i ako nemaš buljuk dece i minus na računu nemaš nikakve šanse da taj stan dobiješ. Za tebe važi da ćeš plaćati pola ili više od pola plate za rentu i režije. Tako da jedina opcija za niske troškove ti je da živiš kao u studentskom domu sa cimerima. Drugo socijalna, ako imaš recimo 3-4 hiljade dolara ustedjevine na računu, pa dobiješ otkaz i tražiš socijalu tebi će reći idi prvo potrosi to što si uštedeo pa se vrati. Ja kao neko sa značajnom ustedjevinom nikada ne mogu da se kvalifikujem za jedan dolar socijale iako smo žena i ja do sada platili 350-400 hiljada dolara poreza na prihod, promet i školarine.

E sad ti kad je tamo toliko dobro napiši uputstvo ovde kako da se tamo ode, dobiju papiri i zakači na tu socijalu pa možda nekome koristi.

da znam da su tamo stanovi preskupi u evropi je to u zavisnosti od grada do grada ili dela grada

a sto se para na kontu tice to nije nikakav problem...pa izvadi ih i stavi u zidove,pod imas na jutjubu gomilu vieda gde sakriti pare ako neces pa idu u srbiju pa stavi u banku....kokko se secam socijalno trazi izvod sa konta zadnjih tri meseca zavisi od drzave tako da eto mozes nemati nista ako vide da si povukao nesto kazes da si sve prokocko jel si teo poboljsati svoj zivot pa eto nisi imao srece

nije tu sad poenta da se ti stalno grebes o socijalu jer ti oni i traze posao ako si duze i salju te na neka krs radna mesta pa ako neces onda ti skinu nesto,stvar je u tome da kad ti je mrsko raditi odes tako fino na socijala odmor pa kad pocnu da ti traze posao ti onda nadjes nesto..ima tu jos brdo stvari za odugovlacenje,mozes neke kurseve upisati koje oni sponzoriraju i tako to

bolja je pomoc za ne zaposlene kad ostanes bez posla ili das otkaz,veca lova i ne stresaju te sa dal imas para na kontu ili ne

a sad tu neko uputstovo je jednostavno,treba ti eu pasos,adresa neka za prijavu,radis godinu dana nesto i posle toga imas prava na pomoc za nezaposlene,za socijalu to zavisi od drzave do drzave i koko si dugo bio u zemlji

2 hours ago, noskich said:

Za 12 godina života ovde sam se družio sa ljudima iz celog sveta. Najveći deo vremena srpski uopšte nisam ni govorio jer nisam imao sa kim. Šta je ovde dobro, baš ono zbog čega sam i dalje ovde što nikada nisam sporio, ako si sposoban i imaš sreće plus živiš jako skromnim životom možeš dobro da zaradis i uštedis. Nekad je bilo jako dobro čist vazduh, voda i zemlja, sad to više nije slučaj. Dobro je što ovde ne postoji naplaćivanje korišćenja toaleta, ne postoje privatne plaže, sve plaze su javne i niko ne sme da ogradi plažu i naplaćuje ulaz. Priroda je bila jako lepa dok nije pogorela. Dobro je što možeš da hodaš ulicom sa metlom na glavi ili bosonog da usetas u međunarodni aerodrom i niko te neće ni pogledati. Ima dosta dobrih stvari, ali nažalost te negativne stvari koje sam naveo su nešto što se ne može tolerisati. Ne može se tolerisati da nikada ne možeš da priuštis pristojan krov nad glavom. Ne može se tolerisati da Australija ima više beskucnika po glavi stanovnika od Srbije. Ne može se tolerisati genocid nad Aboridžinima koji i dalje traje. Ne može se tolerisati bolesno stanje stanovništva sa najvećim procentom depresije i bolesti zavisnosti na svetu uz Novi Zeland. U celom Sidneju ne postoji psihijatar kod kojega se može otići a da je trošak pokriven iz državnog osiguranja, samo privatni postoje. Mentalno nestabilne ljude nadrogiraju sedativima pa ih puštaju na ulicu jer nema psihijatara za njih. Hitna pomoć 1000 dolara jedna tura osim ako ne živite u Kvinslendu ili čini mi se na Tasmaniji, u svim drugim državama hiljadarka. Ne može se tolerisati nezaustavljivo srljanje Australije ka neoliberalnom modelu gde je sve na prodaju, gde ne postoji država da vodi računa o kolektivnom interesu već se bogatstava ove zemlje ne prodaju za džabe već se daju subvencije iz budžeta multinacionalnim korporacijama da iskopaju to bogatstvo, odnesu ga iz zemlje i ne plate bilo kakav porez. Ne može se tolerisati potpuno uništavanje ekosistema na ovom kontinentu zarad profita koji vidi šačica ljudi, Great Ocean Barrier Reef je na primer sada gotovo potpuno mrtav. Ovde država ne postoji, država je isključivo zastupnik najvećih korporacija i bogataša. Sve se to ne može tolerisati i zato se ne može živeti ovde osim ko hoće da ostane gluv i slep na sve to i ko je nasledio neku kucu od roditelja ili ju je kupio kada je još bilo moguće običnom čoveku da je kupi.

Vidis da se ipak moze tolerisati, i to 12 godina. 
Dolar >>>>>>>>> sve nabrojano, posto je jasno da nisi tu bog besplatnog vecea i metle na glavi.

Bice da si ti od ovih sto hoce da ostanu gluvi i slepi na sve to.

Edited by ThirstyTraveler

5 hours ago, marica said:

O regulaciji cena nekretnina se priča od vremena kada sam ja živela u Berlinu (otišla sam odande u jesen 2013.). Od tada je već pokušavano na više načina, uvođene su već razne regulative, ali su se sve do sada pokazale bezuspešnim. Ljudi uvek nađu rupe u zakonu. Realno, jedini u praksi uspešan model regulacije cena nekretnina je izgradnja državnih stanova (čula sam da je koriste Austrijanci, a u Singapuru sam svedok tome već 6 godina), a to se u Berlinu neće dogoditi.

Za pet godina koliko smo mi živeli u Nemačkoj, dobili smo dve interesantne poslovne ponude iz Minhena i na desetine iz Berlina. E sad, u to vreme nas su isključivo zanimale softverske firme, startup-ovi, velike američke IT kompanije. Ne znam da li se u međuvremenu tržište toliko promenilo (kao što rekoh otišla sam pre više od 6 godina), ili ti pričaš o drugom tipu kompanija. Realno, danas, osnovne servisne IT pozicije su neophodne svakom preduzeću, ali ja ne pričam o takvim IT poslovima. Cela finansijska industrija se danas vrti oko IT-a, a mi tada za istu uopšte nismo bili zainteresovani. Mada opet, i u tom slučaju bi Frankfurt pre bio centar nego Minhen. Ali kao što rekoh, može biti da sam u krivu ... otišla sam davno. A verovatno i nemamo iste poslovno-karijerne preferencije, životni stil, interesovanja...

Ne znam uopšte šta bih rekla na ovo... :roll:

I u San Francisku možeš biti milioner, a možeš biti i stanovnik najveće svetske naseobine beskućnika. Što bi reklame o kapitalističkom snu rekle: Izbor je samo tvoj!

ni ja ne znam na koji nacin razmisljas,jer nisam ni mislio na beskucnike i bogate vec na obicne ljude koji ce u berlinu raditi za minimalac od 9 e a na zapadu ce dobiti recimo 11 e u tome je razlika izmedju tog grada i zapadnih ..manja plata za isti rad....a u kom si to delu grada zivela ako nije tajna?

10 hours ago, noskich said:

Da je to tako jednostavno da svako može da ode gde god hoće i da mu bude super ti sad ne bi bio u Kini, ja ne BiH bio u Australiji, Dodik ne bi bio u Kambodzi itd.

Nisam rekao da svako može da ode gde god hoće i da mu bude super. Zapravo sam rekao upravo suprotno od toga. :) Rekao sam da svako treba da bira prema svojim potrebama, u protivnom nema šanse da mu bude super. Problem je u tome što ti, noskichu, uporno insistiraš da svi biraju prema tvojim potrebama (a pritom ni sam ne biraš prema njima). Na stranu infrastruktura, posao, plata itd, ima ljudi kojima Azija jednostavno ne leži. 

2 hours ago, Lazar said:

Problem je u tome što ti, "Osoba A", uporno insistiraš da svi biraju prema tvojim potrebama

Problem je sto je osoba A nije pronasla sebe u Australiji i osobi A je krivo sto je sjebala 12 godina zivota tamo i nije nista napravila pa sada osoba A pokusava da soli pamet na internetu i leci svoje komplekse. 

Kako sam ja za 5 godina kupio stan u Frankfurtu sa "bednim zapadnjackim platama".

Kao sto ti rece negde nije ni za koga, a opet neki mogu da se snadju bilo gde. 

ma svako iznosi svoje misljenje....nekom se svidja azija, nekom australija...ali razlicita misljenja svakako  daju poglede iz vise uglova, pa ljudi mogu da nadju nesto korisno...

evo meni je npr. dobro i u beogradu, iako ga je stvarno dosta ljudi napustilo u zadnje vreme...boravio sam puno napolju,  i na duze obilazio dosta zemalja po raznim kontinentma , pa ponovo mislim da mi je najbolje u bgu heheh...mozda bas i zato, jer nisam sve vreme tu ? ko ce ga znati...

ali pustite da cujemo svacija gledista....samo molim vas nemojte ko dodik da pljujete zemlju u kojoj zivite, jer nije fer...

Edited by bam-bam

• Author
8 hours ago, ThirstyTraveler said:

Vidis da se ipak moze tolerisati, i to 12 godina. 
Dolar >>>>>>>>> sve nabrojano, posto je jasno da nisi tu bog besplatnog vecea i metle na glavi.

Bice da si ti od ovih sto hoce da ostanu gluvi i slepi na sve to.

Pa nisam ja odmah po sletanju ukapirao kakva je ovo zemlja. Drugo, za razliku od Dodika koji je opljuvao odmah po sletanju, ja sam sačekao 4 godine da prvo dobijem papire i uvidim situaciju. I tek onda kada sam postao državljanin i naplacao se poreza dobrano počeo da govorim kako jeste. Nisam gluv i slep, ja se borim protiv toga kako god mogu i umem, jedan od načina borbe je da se o tome govori, da ljudi budu svesni o tome. Drugi načini su aktivizam, udruženja, protesti...

8 hours ago, superpera said:

da znam da su tamo stanovi preskupi u evropi je to u zavisnosti od grada do grada ili dela grada

a sto se para na kontu tice to nije nikakav problem...pa izvadi ih i stavi u zidove,pod imas na jutjubu gomilu vieda gde sakriti pare ako neces pa idu u srbiju pa stavi u banku....kokko se secam socijalno trazi izvod sa konta zadnjih tri meseca zavisi od drzave tako da eto mozes nemati nista ako vide da si povukao nesto kazes da si sve prokocko jel si teo poboljsati svoj zivot pa eto nisi imao srece

nije tu sad poenta da se ti stalno grebes o socijalu jer ti oni i traze posao ako si duze i salju te na neka krs radna mesta pa ako neces onda ti skinu nesto,stvar je u tome da kad ti je mrsko raditi odes tako fino na socijala odmor pa kad pocnu da ti traze posao ti onda nadjes nesto..ima tu jos brdo stvari za odugovlacenje,mozes neke kurseve upisati koje oni sponzoriraju i tako to

bolja je pomoc za ne zaposlene kad ostanes bez posla ili das otkaz,veca lova i ne stresaju te sa dal imas para na kontu ili ne

a sad tu neko uputstovo je jednostavno,treba ti eu pasos,adresa neka za prijavu,radis godinu dana nesto i posle toga imas prava na pomoc za nezaposlene,za socijalu to zavisi od drzave do drzave i koko si dugo bio u zemlji

Pa dobro, ali eto to tako funkcioniše tu gde si ti, ovde je potpuno irelevantno.

6 hours ago, Lazar said:

Nisam rekao da svako može da ode gde god hoće i da mu bude super. Zapravo sam rekao upravo suprotno od toga. :) Rekao sam da svako treba da bira prema svojim potrebama, u protivnom nema šanse da mu bude super. Problem je u tome što ti, noskichu, uporno insistiraš da svi biraju prema tvojim potrebama (a pritom ni sam ne biraš prema njima). Na stranu infrastruktura, posao, plata itd, ima ljudi kojima Azija jednostavno ne leži. 

To sam isto rekao i ja. Baš tako, da treba da se bira po svojim potrebama. Ne , ne insistiram da se bira po mojim potrebama, već iznosim mišljenje koje je u suprotnosti sa nekim stvarima koje su prihvaćene kao opšta mesta. Sve što kažem je - ta mišljenja koja su usadjena i koja se podrazumevaju ne odgovaraju realnosti. Dobrano kaskaju za realnošću jedno 30 godina. Ja da ovde pričam kako je na zapadu sve super niko ne bi ni reč rekao jer je to u skladu sa tim opšte prihvaćenim narativom. Međutim kada pišem mišljenje koje nije u skladu sa tim narativom aktivira se odbrambeni mehanizam koji ne dopušta da se taj prihvaćeni narativ dovodi u pitanje.

Nikada nisam napisao da svi treba da idu u Aziju, jesam napisao da postoje alternative zapadnim zemljama i postoje alternative jedinom načinu života koji nam se nudi sa tog zapada - rad od 9-5 plus 30-40 godina, otplacivanje kredita za stan i duga na kreditnim karticama.

Edited by noskich

• Author
4 hours ago, boranija said:

Problem je sto je osoba A nije pronasla sebe u Australiji i osobi A je krivo sto je sjebala 12 godina zivota tamo i nije nista napravila pa sada osoba A pokusava da soli pamet na internetu i leci svoje komplekse. 

Kako sam ja za 5 godina kupio stan u Frankfurtu sa "bednim zapadnjackim platama".

Kao sto ti rece negde nije ni za koga, a opet neki mogu da se snadju bilo gde. 

Pa nije istina, ja spadam u 1% najplaćenijih u ovoj zemlji, ima ljudi koji bi dali ne znam šta da imaju karijeru kao ja, pa ne mogu. Ja se nikada time nisam hvalio, ali se onda pojave ljudi kao ti koji me prozivaju pa onda moram da napišem. I da, nije dovoljno da si medju 1% najplaćenijih da bi kupio pristojan stan ili kuću u Sidneju, jednostavno činjenično stanje i korisno je to da se napiše online pa da ljudi znaju.

Edited by noskich