Jump to content

Featured Replies

5 hours ago, Enes DBX BG said:

Evo ja sam kupio za novembar. Direktan let. Kada sam pisao prošli post, najjeftinija karta bila je oko 600e, sada sam kupio za 300. Ne mogu da čekam da ukinu pravilo za direktan let, ili PCR, jer je pod znakom pitanja kada će to uraditi. Jeste da je lepše platiti kartu 42e, ali i povratni put do Budimpešte bi koštao 100-tinak + maltretiranje. Tako da mi je ova cene prihvtiljiva. To je baš ona najjeftinija karta jer nemam pravo na bagaž, samo na carry-on.

Nista sledeci put, ima iz Bratislave u maju za 40e povratna za St. Petersburg, imam dozvolu boravka Slovacke i cale mi zivi u Piteru, tako da eto, + je pcr u Slovackoj 36e.

• 1 month later...
On 8/24/2021 at 7:15 PM, Enes DBX BG said:

U Rusiju se može ući samo diretnim letom Beograd - Moskva.

Treba naglasiti da se ovo odnosi na COVID, inace neko moze shvatiti da ovo vazi i u "normalna" vremena. 

Mogu i drugi letovi, nordwind je uveo jeftinije karte, za bar 10.000 dinara jeftinije ,do Petersburga i Moskve, pa ako neko planira eto ustedeo je pcr test.

On 11/6/2021 at 8:27 PM, Cubrilo said:

Treba naglasiti da se ovo odnosi na COVID, inace neko moze shvatiti da ovo vazi i u "normalna" vremena. 

Pa COVID traje već godinu i po dana, a po svemu sudeći, trajaće još dugo.

On 11/6/2021 at 9:11 PM, SonePFC said:

Mogu i drugi letovi, nordwind je uveo jeftinije karte, za bar 10.000 dinara jeftinije ,do Petersburga i Moskve, pa ako neko planira eto ustedeo je pcr test.

https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/ruska-federacija

Zbog toga da ne bi nekoga zbunio. Srpski državljani moraju diretnim letom iz Srbije, a letom iz neke druge države samo  pod uslovom da imaju regulisan boravak u tim zemljama (važeću vizu, privremeni ili stalni boravak). Na linku gore stoji detaljno objašnjeno.

1 hour ago, Enes DBX BG said:

Zbog toga da ne bi nekoga zbunio. Srpski državljani moraju diretnim letom iz Srbije, a letom iz neke druge države samo  pod uslovom da imaju regulisan boravak u tim zemljama (važeću vizu, privremeni ili stalni boravak). Na linku gore stoji detaljno objašnjeno.

Sta nije bilo jasno u mom komentaru ne razumem haha, samo sam napisao da je nordwind uveo direktno letove do pitera i moskve, a uskoro ce i za kaljiningrad ,samo sam rekao da ne mora u Moskvu.

• 3 weeks later...

Bio i vratio se. Prvi put u Rusiji. Prve impresije su da niko ne zna engleski, niti bilo koji drugi strani jezik. To mi je potpuno razumljivo jer je to i zvanična politika države ( kuma koja je Ruskinja mi je objasnila da školski sitem isnistira da su oni supersila i da se uči samo ruski ). Kao supersila, potpuno razumljivo, medjutim, to mi je napravilo baš mnogo problema i učinilo boravak mnogo komplikovanijim. Jednostavno, srpski jezik Rusi ništa ne razumeju, imao sam utisak kao da pričam kineski, dok engleski skoro niko ne zna. Na aerodromu nisam našao osobu koja zna engleski, na šalteru Jandeks taksija ne znaju engleski, carinici ne znaju, u menjacnici ne znaju, u hotelu na recepciji ne znaju engleski. Prema tome, naučite bar osnovne stvari na ruskom. Ono što bih preporučio svima je da pod obavezno isntaliraju aplikaciju Jandeks taksija na mobilni telefon i da instaliraju aplikaciju mapa koje rade oflinea.

Kada sam sleteo na Šerimetjevo, plan mi je bio da do hotela dodjem kombinacijom busa i metroa, medjutim brzo sam shvatio da to neću uspeti jer niko nije znao da mi objasni gde je autobuska stanica. Takodje, nisam bio doboljno spreman za Moskvu i nisam kapirao da se nalazim 42 km od hotela, tj, dva sata taksijem. Moskva je ogroman grad, i sve je ogromno, počevši od automobila, pa do ulica ( Prospekt je ulica koje su veće od naših auto-puteva jer imaju po 5 traka u svakom pravcu, + trotoar. Pešaćkih nema, samo podzemni prolazi ). Iznenadio me je broj luksuznih automobila, uglavno BMW, Mercedes i Porshe džipova, ali da puno ne pametujem. Grad je toliko veliki da ni taksisti ne mogu da nadju ulaz u zgradu kada dodjemo na adresu, vec se desetak minuta vrtimo okolo, jer su zgrade ogromne. Ulice su toliko velike, da je razdaljina od broja 1 do broja 30, nekih pet kilometara, pa vi izvolite. Jednostavno, Jandeks aplikacija na mobilnom, i da se pred odlazak, nauče neke od linija metroa. U suprtonom vam sledi pakao. Taksi je jeftin, Od aerodroma do hotela, nekih 2 sata voznje, 2200 rubalja kada sam došao ( izvaćarili me jer nisam imao aplikaciju na telefonu ), u povratku sam instalirao pa je cena bila 1000 rubalja ( 82 rublje - 1 euro ). Dakle, smešna cena, ali kod njih je litar benzina 0,6e - najjeftiniji u Evropi.

Edited by Enes DBX BG

Da, to zvuči kao Rusija koju pamtim. U Moskvi i Sankt-Peterburgu se još i može naći neko ko zna engleski, ali ako makneš van tih gradova, šansa je jako mala. Svakome ko putuje u Rusiju preporučujem da prođe neki kratak onlajn kurs ruskog, ako ništa drugo onda makar da igra Duolingo par meseci. Te osnovne stvari mi možemo jako brzo pokupiti, a totalno je drugačiji ugođaj ako znaš da kažeš šta ti treba.

• 2 weeks later...

Jasno je da nova pravila iskljucuju let sa presedanjem kao opciju, ali pominje se mogucnost letenja iz trece zemlje direktnim letom, u slucaju legalnog boravka tamo (pored boravisne dozvole navedena je i viza kao opcija, sto se mozda, bar po nekom tumacenju, prenosi i na bezvizni rezim). Sa raznih strana dobijam razne informacije (iz ambasada, avio kompanija i sl.), pa me interesuje da li je neko probao?
Znaci jos jednom, kratko - da li je neko pokusao da udje u Rusiju direktnim letom iz neke druge drzave?

11 hours ago, vint said:

Jasno je da nova pravila iskljucuju let sa presedanjem kao opciju, ali pominje se mogucnost letenja iz trece zemlje direktnim letom, u slucaju legalnog boravka tamo (pored boravisne dozvole navedena je i viza kao opcija, sto se mozda, bar po nekom tumacenju, prenosi i na bezvizni rezim). Sa raznih strana dobijam razne informacije (iz ambasada, avio kompanija i sl.), pa me interesuje da li je neko probao?
Znaci jos jednom, kratko - da li je neko pokusao da udje u Rusiju direktnim letom iz neke druge drzave?

Pa kaze validna viza se racuna, i sta sad ,ja ne mogu iz Madjarske da letim jer mi ne treba viza, glupost, imam dozvolu boravka Slovacke, tamo su letovi 45e povratni, ali tek od kraja marta...

Ruska ambasada u Beogradu ne savetuje, kao mozda vas puste mozda ne, ali se ogradjuju da oni ne znaju. Iz nase ambasade u Moskvi kazu moze ukoliko imate vizu ili boravak u Rusiji (!?), a za dolaske na bezvizni iskljucivo direktnim letom iz Beograda. Avio kompanije daju razne informacije, ali svi se ogradjuju, tako da ne znam.
Izgleda da je jedini nacin rizikovati pa kako ispadne. Zato sam i pitao da slucajno neko nije to vec uradio. 

On 12/11/2021 at 1:01 PM, vint said:

Ruska ambasada u Beogradu ne savetuje, kao mozda vas puste mozda ne, ali se ogradjuju da oni ne znaju. Iz nase ambasade u Moskvi kazu moze ukoliko imate vizu ili boravak u Rusiji (!?), a za dolaske na bezvizni iskljucivo direktnim letom iz Beograda. Avio kompanije daju razne informacije, ali svi se ogradjuju, tako da ne znam.
Izgleda da je jedini nacin rizikovati pa kako ispadne. Zato sam i pitao da slucajno neko nije to vec uradio. 

Nista, ti rizikuj pa nam reci :D