Jump to content

Featured Replies

Posted

Obaveštenje za sve ljude koji su u Kini, pa sada hoće da premoste ovaj period oko Korone pa razmišljaju o Kambodži, moj savet ne dolazite ovde ako nemate dobru novčanu zaleđinu (bar 3000$ ako ste sami), ovo jeste jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu, ali ujedno jedna od najskupljih pogotovu u tom rangu.

Posao predavački se ovde traži u julu mesecu i to u Phnom Penhu jer je ovde ogroman broj škola i najveće šanse za posao, tako da sada dolazite u pogrešno vreme, kao i bilo koji drugi period sem tog. Jul-avgust je jedini period kada škole masovno dopunjuju kadar za sledeću školsku godinu. Nije ovo ni Kina ni Vijetnam, ovde se nađe posao u jednoj školi, tu ste 8 sati na dan i možete da računate na platu od 1000-1200$ mesečno, sve preko toga ili treba mnogo sreće ili mnogo znanja, isustva i prave kvalifikacije, jednom reči mnogo teško do veće plate, pogotovu ako ne dolazite u tom periodu kada se ovde nalazi posao po školama. Plus i od toga vam odbiju porez.

U 90% škola sami plaćate biznis vizu, pa vam oni refundiraju posle godinu dana, gde traže da imate i radnu dozvolu i to sami morate da platite, pa isto posle refundiraju, negde od tih para vam odbiju porez, pa ne dobijete ceo iznos, ako ostanete toliko dugo, pošto mnogi nastavnici kidnu odavde mnogo pre tog roka. 

Nalaženje posla van tog perioda, recimo sada moguće je samo ako imate sreće, znanja, iskustva, pa posle obilaska celog grada, ostavljanja CV-ja i slanja e-mail-ova, da vas neko pozove da radite, jer su otpustili nekoga, ili im je pobegao nastavnik, za email-ove im nekada treba i do meseca dana dok ih pogledaju ili uzmu u obzir. 

Žena/devojka će uvek pre naći posao nego muškarac i može imati i lošiji nivo znanja engleskog, pogotovu za te mlađe uzraste dece. Za muškarce morate imati bar neko srednje poznavanje engleskog, ako vam je engleski na nivou Teše Tešanovića, teško da ćete do posla, a ako hoćete bolju školu za rad, onda morate da imate pristojan nivo engleskog i da znate posao. Ako ste žensko, a imate tetovaže kao glumica, takođe su vam šanse umanjene. Ovde su se malo umorili od tog britanskog i sličnog materijala koji im stiže, pa i oni gledaju da zaposle ljude koji deluju pristojno, plus su ranije dobijali puno pedofila od ovih evropskih zapadnjaka, i sada traže i potvrdu da niste osuđivani.

Phnom Penh, je inače preskup grad, sve je 2-3 puta skuplje nego u Vijetnamu, a u restoranu hrana i 3-4 puta skuplja, uličnu hranu ja ovde ne jedem, ko želi da je ovde jede može, ima tih pokretnih prodavaca manje-više svuda, nudle su vam oko 1$, valjda i pirinač isto.

Zemlja i sam ovaj grad, mnogo zaostaju u odnosu na Vijetnam po svemu, a po pitanju zdravstva su ihaha iza, ali su zato sa cenama neprikosnoveni, i to je isto veliki problem, ko zaglavi ovde na lečenju em ne znaju da leče ljude, em ih oderu cene idu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara za proste stvari. Lekove imate u apotekama, antibiotik neki ide od 5-10$ po kutiji.

E, sada ja sam čuo da je Kina oko 50% razvijenija od Vijetnama, ja sa Vijetnamom mogu da uporedim Phnom Penh (najrazvijeniji deo Kambodže), i mogu da tvrdim da Kambodža nikada neće ni prići Vijetnamu, samo da imate u vidu gde dolazite. To što pišu ovi blogeri da se ovde razvija zemlja i ostalo, razvija se po pitanju betona i solitera, šoping molova i asfaltirali su ulice, i to je to beton i asfalt, ceo grad izgleda kao gradilište. Neke zgrade su ostavili nedovršene, a čini mi se zbog ovoga virusa da će još više zgrada zateći takva sudbina jer ih zidaju i investiraju Kinezi.

Tako da ako nemate trenutno izvor prihoda u Kini, niste se na vreme snašli da prebrodite ovaj period, bolje se vratite u Srbiju, dok to prođe, pa se posle vratite nazad za Kinu, u Kambodži škole rade, za razliku od Vijetnama gde su zatvorene, ali ako nađete sada posao u Kambodži moći ćete da gurate sa tom platom uz debelu štednju, jer drugačije ne može i da konstanto jurite kupovinu artikala na akcijama, i da se hranite na pauzi za ručak u Circle K, koji je higijenski ispravan, a jeftin, ili da nosite od kuće ili te ulične tezge koje ja iskreno zaobilazim. Novac ovde može da se uštedi, ali to je smešna cifra s obzirom da ste prešli pola sveta da stignete ovde, i s obzirom gde živite i da nemate nikakvu satisfakciju sem da non-stop idete u japanske tržne centre kada ne radite, jer recimo ovde ne postoji ni jedan jedini park, a pored reke gde ima ta dva tri travnjaka, to vam je turističko jezgro za sex-turiste.

Evo nekih cena - najjeftiniji gel za tuširanje =4$, standardna cena 6-7$ ima i skuplje.

Hleba mala vekna od 1.15-1.35$, najjeftinije što ima je velika vekna za 1.65$, ako žurite pa uzimate bilo gde ide i preko 2$.

Meso ako ćete u prodavnici iz rashladne vitrine, bakterijski ispravno, kada nije sniženje kilo je oko 6-7$.

Mleko vam je u tetrapaku oko 2$ = 1l, pa na sniženju ima nekada za 1.40$, nekada za 1.60$, a nekada nema na sniženju, pasterizovano mleko 2l = 4.20-4.50$, ako uhvatite pred istek roka bude upola cene.

Imate radnju nalik Metro-u kod nas gde ako kupite veliko pakovanje hrane bude jeftinije, ali ne i mleko, pivo bude jeftinije, nudle i slično.

Na pijaci su vam jaja 1.25$ = 10 komada i to je standardna cena i OK su. 

Meso na pijaci ne znam cenu ni ne zanima me iskreno.

Riba na pijaci ima ali opet ne znam cenu.

Riba u samoposluzi je manje-više tu kao standardno meso oko 6-7$ kilogram, možda ide do 10$ kilo za ne tako skupu ribu.

Povrće možete na pijaci tu je najjeftinije, morate da naučite cene, da znate šta koliko otprilike košta jer nigde ne pišu cene i da vas ne bi šišali sa cenama.

Majonez ide tako do 5-7$.

Viski je jedino jeftin 8-11$ flaša, pa eto tu da kompenzujete, malo manje jedete, a više pijete recimo! :D 

Ulje-zejtin vam je od 2.30-2.70$ jedna litra, uspeo sma na sniženjima da nađem ruski i turski zejtin jeftinije, nema uvek naravno.

Prosečna cena čokolade od 100 grama, vam je oko 3,50 – 4$. 

Najinteresantnija mi je bila cena paste za zube za izbeljivanje nešto skoro 50$ jedna tuba. Ostale paste su relativno OK cena, samo zaboravite na izbeljivanje zuba dok ste ovde. :D 

Mesta gde zapadnjaci i stranci se snabdevaju su lanac Lucky Supermarketa, Super Duper i Thai Hout, pa obilaskom i kombinovanjem gledate da kupujete proizvode po tim najboljim cenama kojima možete ili pred istek roka imaju specijalne rafove za robu na sniženjima.

Prevoz imate razne aplikacije za prevoz po gradu i nekako najbolje je koristiti tuk-tuk, zavisno gde idete cene su od 0,75-1,50$ po vožnji u jednom pravcu, rentanje skutera mesečno vam je 70$, a kupovina polovnog vam dođe oko 700-800$, pa na gore.

Eto da pomognem ljudima koji ne idu da istražuju budizam i da uživaju u raznolikosti, nego koji su otišli u Kinu da zarade i zbog bolje budućnosti, pa sada razmišljaju o Kambodži, ili žele direktno iz Srbije da idu negde po Aziji, trbuhom za kruhom.

Ovde je život za strance prilično ograničen, ako ste navikli pogotovu na aktivan život, ili prirodu, šetnje ili bilo šta drugo, zaboravite na sve to, vazduh je doduše dosta čistiji od Hanoja, Sajgona, pa čak i Beograda ili Niša, ima te prašine jer non-stop se nešto zida. Ali nema ni parkova ni jezerca kao recimo Hanoj ili Sajgon, niti postoji pešačka zona bilo gde u gradu, ako hoćete u neki lep kafić to ovde košta i tako, praktično bilo gde da mrdnete košta i to prilično za ovdašnje uslove.  

Već nekoliko ljudi me je pitalo za taj transfer iz Kine do Kambodže, pa evo ovde objašnjenja da znaju ljudi gde idu i šta ih čeka. Nije kao Kina, i nećete moći da nalazite dodatne poslove i predavanje kod kuće učenicima jer tako stvari ovde ne funkcionišu. 

Ako vam se bilo šta desi, sitan kriminal ili šta bilo slično, pa to prijavite policiji, oni će da se sprdaju s vama, i da vam kažu da ste trebali da pazite i slično, njih zakon mnogo ne zanima, a pogotovu ne prema strancima, korupcija je ovde u nekoj svojoj dimenziji, prosto deluje kao skečevi u komedijama, ali nije film, stvarno je. 

Da, dodam cenu stanovanja zavisno od dela grada od 250$ za neki baš mali stan ili nešto veće ali u polu-raspadu, pa do 350-400$ za nešto malo bolje, zavisno od dela grada, cena može i veća da bude i uvek se daje depozit za mesec unapred. 

Edited by Dodik

• 1 month later...

Samo me interesuje sta se desilo sa Dodikom u Kambodzi? Da li je ostao zaglavljen tamo bez posla? Citam da su skole zatvorene tamo. Ako je neko u kontaktu sa njim neka javi da li je covek u redu. Nije se pojavljivao na forumu preko mesec dana. Hvala.

7 hours ago, noskich said:

Samo me interesuje sta se desilo sa Dodikom u Kambodzi? Da li je ostao zaglavljen tamo bez posla? Citam da su skole zatvorene tamo. Ako je neko u kontaktu sa njim neka javi da li je covek u redu. Nije se pojavljivao na forumu preko mesec dana. Hvala.

pa mozda je shvatio da je smorio s pricom ?

17 minutes ago, bam-bam said:

pa mozda je shvatio da je smorio s pricom ?

Ozbiljna je situacija, iz privatnih poruka sa njim znam da je bio u nezavidnoj finansijskoj situaciji. E sada ako je ostao zaglavljen u Kambodzi bez posla to je stvarno uzasna situacija. Niti moze da se vrati u Srbiju niti ima od cega da zivi tamo. Zato pitam ako neko zna.

14 hours ago, ThirstyTraveler said:

Da niste malo pretjerali?

Btw Dodik predaje engleski Kinezima preko Interneta, tako da ne moras da brines za njegove finansije Noske. 

Znam to, ali cak je i sa standardnim poslom u Kambodzi i on i zena mu, plus predavanjem online jedva spajao kraj sa krajem. Jednostavno ne ume dobro da upravlja novcem. Nadam se da je dobro, i on i porodica mu...

1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Pa kako to, zar nisi pisao da je to jedna od obecanih zemalja? Sad ispade Dodik kriv jer ne zna da upravlja novcem ?

Pa bas tako sto ne zna da upravlja novcem, trosi sve sto ima na stvari koje ne moze da priusti. Evo kako covek zivi sa 383 dolara mesecno: http://www.awolgeordie.com/2020/03/early-retirement-and-minimalism-in.html A Dodik nije mogao da se skrpi sa 1250x2 + recimo 500 dolara online. E sad jeste da Dodik zivi u skupljem gradu i ima decu, ali opet nije samo do lokacije, vec je dosta i do tebe...

Dovoljne su ove fotke frizera da se vidi kako ima "kul" zivot za 383 dolara mesecno :D Kao sto sam vec pisao, tekst u Blicu i kako da ustedite 1000 evra za tri meseca sa platom od 320 evra.

To je sve u glavi, kakve veze ima kako frizerska radnja izgleda ako te oshisha onako kako hoces za dolar.

Mozes platiti 1000 puta vise, a na kraju kad izadjes iz radnje konacni rezultat je isti.

6 hours ago, mveruovic said:

Dovoljne su ove fotke frizera da se vidi kako ima "kul" zivot za 383 dolara mesecno :D Kao sto sam vec pisao, tekst u Blicu i kako da ustedite 1000 evra za tri meseca sa platom od 320 evra.

Pazi, glavni primjer DOBROG upravljanja novcem mu je neki idiot kog su izvarali i koji je pukao citavu ustedjevinu.
Jeste, Dodik je kriv sigurno.

15 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Malo vise je glupo sto ste ga banovali zato sto se ne slazete s njegovim misljenjem i stavovima dok ovog iznad pustate da bjesomucno troluje i zatrpava nas istim c/p sadrzajem.

pa sta fali sto covek prica, nek prica ono sto misli da treba, dokle god nikog ne vredja...

ni meni nije jasno sto je dodik iskljucen, ali ko zna sta je pisao, nismo mi 24h na forumu da znamo sta se sve napise....ako je pisao nesto suprotno pravilima foruma ,to je sigurno i obrisano..

ali kako se bio ostrvio na kambodzu, uopste me ne bi cudilo.....setite se onog lika stefan dylana, tako nesto se zvao....taj je  vredjao sve zivo po forumu, pa je iskljucen....

8 hours ago, ThirstyTraveler said:

Malo vise je glupo sto ste ga banovali zato sto se ne slazete s njegovim misljenjem i stavovima dok ovog iznad pustate da bjesomucno troluje i zatrpava nas istim c/p sadrzajem.

Pazi, ja te ne bih "zatrpavao istim sadrzajem" kada ne bi postavljao ista pitanja na koja sam vec dao odgovor.

Kakvo pitanje, takav i odgovor...

19 hours ago, ThirstyTraveler said:

Pa kako to, zar nisi pisao da je to jedna od obecanih zemalja? Sad ispade Dodik kriv jer ne zna da upravlja novcem ?

Edited by noskich

On 4/2/2020 at 5:28 PM, ThirstyTraveler said:

Kad bismo banovali po tom principu, bojim se da ne bi ostalo mnogo korisnika :) Za sve ove godine postojanja foruma i hiljade korisnika, banovano je manje od 10 ljudi koji su pisali po forumu (ne računam spam naloge). Pa ti računaj koju granicu je potrebno da pređeš da bi dobio permanentni ban.

17 hours ago, chivitli said:

Kad bismo banovali po tom principu, bojim se da ne bi ostalo mnogo korisnika :) Za sve ove godine postojanja foruma i hiljade korisnika, banovano je manje od 10 ljudi koji su pisali po forumu (ne računam spam naloge). Pa ti računaj koju granicu je potrebno da pređeš da bi dobio permanentni ban.

U je, al si misteriozan, usracu se.

Daj napisi sta je tako strasno rekao da vidimo, posto sam prilicno siguran da sam procitao Dodikov posljednji post kojo nije nista gori od mnogih na forumu.

• 1 month later...
On 4/5/2020 at 2:11 AM, ThirstyTraveler said:

U je, al si misteriozan, usracu se.

Daj napisi sta je tako strasno rekao da vidimo, posto sam prilicno siguran da sam procitao Dodikov posljednji post kojo nije nista gori od mnogih na forumu.

Meni Dodik nedostaje. Sa velikim uzivanjem i zadovoljstvom sam diskutovao sa njim, sto na forumu, sto preko privatnih poruka skoro tri godine. Tako da ako neko ima njegove kontakt podatke neka se javi preko privatne poruke, veoma rado bih opet bio u kontaktu sa njim.

• 7 months later...
  • 4 weeks later...

@bam-bam samo da javim da sam od nedavno opet u kontaktu sa @Dodik-om. Radi u Srbiji neku bezveze shljaku i gleda gde ce dalje, u koju ce zemlju opet da pokusa. Svakako navijam da to bude Vijetnam. 

16 hours ago, noskich said:

@bam-bam samo da javim da sam od nedavno opet u kontaktu sa @Dodik-om. Radi u Srbiji neku bezveze shljaku i gleda gde ce dalje, u koju ce zemlju opet da pokusa. Svakako navijam da to bude Vijetnam. 

nadam se da ce pronaci svoj mir