Jump to content

Featured Replies

Mira nam treba svima, samo to je vise stanje uma. Problem je to sto smo programirani kao vrsta da uvek nesto drugo trazimo, nikako da se smirimo. Nadam se da ce svi pronaci svoj mir. :kamp:

Ili što reče nekadašnji premijer (1992.-1993.) Milan Panić, "mir, mir, mir niko nije kriv", doduše to je bilo u izvođenju Indeksovog pozorišta.

Da li ima neko informacije kako je sada u Kambodži, da li je i dalje to obećana zemlja za šljakanje, naravno uz VIijetnma, Tajland, Mjanmar i Kinu? 

Zdravo @Leonardo N. Kornjaca, dobrodosao na forum.

Da li je negde obecana zemlja zavisi pre svega od toga ko pita, a zatim i koja su stremljenja toga koji pita.

Hajde da uzmemo tipicnog stanovnika ex-YU: srednjeskolski obrazovan, strane jezike natuca, kasne 30-te/rane 40-e godine. Interesovanje za strane kulture nula. Ciljevi u zivotu: nemacka kola i kuca sa lavovima...

Za njega/nju naravno da nije obecana zemlja. U takvom slucaju nema bolje opcije od baushtele po Nemackoj, pa onda malo tamo, malo vamo, malo oprani pasos u vesh masini itd. 

S druge strane svrseni diplomac fakulteta sa dobrim engleskim i nikakvom perspektivom kod kuce je idealan kandidat za jugoistocnu Aziju. U principu sto mladji to bolje. Jer sto je mladji to ce uglavnom biti otvoreniji za drugaciju kulturu, nacin zivota i okolnosti. Veoma pozeljno da nema decu skolskog uzrasta jer skolarine u jugoistocnoj Aziji za strance nisu povoljne. Nebitno da li je solo ili u paru. 

Kada je rec o stremljenjima jugoistocna Azija nije lokacija gde ide neko kome je na prvom mestu nominalna zarada. Ako je zarada jedino bitna onda je bolja varijanta da se ide na zapad pa tamo da se zivi izuzetno skromno, radi sto vise i shtedi. S druge strane, ko hoce da radi gospodski posao, nece da zivi kao sto ovi baushtelci zive po nekim budzacima, vec sve regularno, iznajmljuje svoj stan, vozi svoje vozilo, putuje dosta, hrani se po restoranima, ukratko ima sasvim dobar standard zivota, onda tu jugoistocna Azija moze biti dobra opcija. 

Da pojednostavim: ako hoces da se prvo zrtvujes zarad nekog boljeg zivota u buducnosti onda verovatno jugoistocna Azija nije opcija jer tu i nemas prostora za taj "budzak" zivotni stil kako zive ti baushtelci na zapadu. Ok, mozes recimo da delis stan za 100 dolara mesecno, a mozes i da iznajmis svoj stan za 200. Jeste 100 dolara usteda, ali to nema bas mnogo smisla. Dok na zapadu mozes da delis sobu sa tri coveka i da to platis na primer 400 dolara mesecno, a tvoja privatna soba bi te stajala 1000. Onda to ima vise smisla. Slicno i sa kuvanjem i sa svim ostalim, u jugoistocnoj Aziji nemas mnogo prostora za veliku ustedu tako sto ces zrtvovati zivotni stil.

E sad to je nekome kojem je na prvom mestu da ustedi sto vise pa da se vrati za Srbiju minus. Drugome ko hoce da ima dobar zivotni stil sada je odlicno. Ne moras da kuvas, jedes stalno van. Imas svoj stan vrlo verovatno po prvi put u zivotu (uzimajuci u obzir da vecina mladih to deli po ex-YU). Vozis motor za smesne novce. Provodis se, putujes, upoznajes ljude iz celog sveta, imas vise slobodnog vremena. A posao je u klimatizovanoj prostoriji, gde te postuju i uvazavaju kao stranca iako si mozda u ranim dvadesetim godinama. Svaki dan nesto novo dozivis, saznas, nije ti dosadno...

S druge strane, ako imas neku deficitarnu struku sa kojom mozes da radis bilo gde to je onda malo drugacije. Za takve slucajeve postoje opcije da se legalno imigrira u zapadne zemlje i to bi nekima mogla da bude bolja varijanta ako su spremni na cimanje oko papira, nostrifikacije, iznajmljivanje stana, birokratije itd. itd. (ukratko dok se sve sredi racunaj da prodje 5-10 godina). Samo tu dok upadnes u struku, pa izgradis neku karijeru, ustedis za depozit za stan, zavrsis papire... uopste nije lako. Nije nemoguce, ali secam se da sam citao istrazivanje po kojem samo 12% imigranata kasnije postanu menadzeri (istrazivanje je iz Australije). Konkurencija je ogromna. Tu se laktas sa Kinezima, Indijcima i svima ostalima. Lokalni po pravilu su na svim tim menadzerskim pozicijama gde se skida kajmak, a tamo gde treba da se gilja, tamo si ti sa Indijcima, Kinezima i ostalim "strucnjacima" koji rade nesto konkretno za razliku od lokalnih, recimo inzenjerstvo, racunovodstvo i slicno (dok su lokalni menadzeri, HR i tako neke laganeze pozicije)... 

Dok u jugoistocnoj Aziji se mozes srediti za nekoliko nedelja (boraviste se lako produzuje, stanova za iznajmljivanje i kupovinu koliko volis, nema nostrifikacije, nema jurnjave za papirima niti neke komplikovane birokratije, postoji opcija karijere za ozbiljne, ali nista ti nece faliti ni ako samo odradjujes svoje).

A takodje, ko ima struku sa kojom moze da radi online i tu jugoistocna Azija moze biti odlicna varijanta sa visokim prihodima i niskim troskovima. 

Nadam se da sam pomogao.

Edited by noskich

On 1/8/2021 at 4:18 AM, Leonardo N. Kornjaca said:

Da li ima neko informacije kako je sada u Kambodži, da li je i dalje to obećana zemlja za šljakanje, naravno uz VIijetnma, Tajland, Mjanmar i Kinu? 

Iskljucivo Ujedinjene Nacije i Tajski NGO job listing, u tom sektoru je najbolje raditi.

Nema bolje varijante od posla u stranoj korporaciji ili NGO-u u Jugoistocnoj Aziji. To je bogovski zivot. Tu zivot na Zapadu ne moze ni prineti...

Dobro porez, a koliki su zivotni troskovi, recimo poredi Njujork i Bangkok (dva grada gde ima najvise posla za UN)? Plata ti je ista, a troskovi su ti makar 5 puta nizi. 

Obashka sto je predlog da se zaposli u UN kao da predlazes nekome da treba da postane CEO. Verovatnoca zaposlenja u UN je izuzetno mala. Prvo UN oko pola svojih poslova povlaci, kao ne treba im vise. Sasvim je uobicajno da prijave za posao krenu da gledaju 3-4 meseca nakon sto si se prijavio, a za njih je i normalno da te kontaktiraju godinu dana nakon prijave. Za znacajan broj poslova samo mogu da se prijave kandidati koji su pre radili u UN.

Jedno 4 godine sam se aktivno prijavljivao za poslove u UN i tu je bilo dosta otkazanih poslova i par puta izbora u uzi krug. Ima online nekih grupa gde se okupljaju ljudi koji su zainteresovani za posao u UN i masa njih se bezuspesno prijavljuje preko 10 godina. Za poslove da se prijavis online bez prethodnog iskustva sa UN i bez ikakvih veza sa ljudima koji rade recruitment - verovatnoca je jako jako mala. Najlakse je ako vec zivis negde gde UN ima dosta misija pa na licu mesta da se zaposlis.  

Na primer na Kosovu su jedno vreme imali veliki broj pozicija i tu se moglo ubaciti, pa kasnije menjati posao. 

Dobiti posao u UN u Bangkoku je san, gotovo naucna fantastika za ogromnu vecinu ljudi. 

Edited by noskich

ne znam za tvoj slucaj,  ja radim za UN, i nije se puno cekalo. Jedino se cekao Background check dosta dugo, jer mora svuda gde si ziveo duze od 3 meseca.

dosta ima poslova u Bangkoku i okolnim filijalama i ngoima. najcesci problem je sto se odredjena zemlja prijavljuje vise od ostalih zemlja, jer ne sme po zakonu da bude jedan departman iz iskljucivo iste drzave.

plata nije ista u Bangkoku, Njujorku i Budžumburi. Postoji koeficijent koji se dodaje na osnovnu platu, a on se razlikuje od zemlje do zemlje, baš zbog različitih troškova života.

18 hours ago, Tooka said:

ne znam za tvoj slucaj,  ja radim za UN, i nije se puno cekalo. Jedino se cekao Background check dosta dugo, jer mora svuda gde si ziveo duze od 3 meseca.

dosta ima poslova u Bangkoku i okolnim filijalama i ngoima. najcesci problem je sto se odredjena zemlja prijavljuje vise od ostalih zemlja, jer ne sme po zakonu da bude jedan departman iz iskljucivo iste drzave.

Tebi ne verujem ama bas nijedno slovce.

Ovakvo je bilo i moje iskustvo:

"Due to the huge number of applications (up to 800 candidates from 100 different countries apply for some positions, especially in the Department of Political Affairs) and the complicated bureaucratic procedure, the initial selection can take up to six months."

https://uncareer.net/un-jobs-very-desirable-but-hard-to-get

16 hours ago, Ginter said:

plata nije ista u Bangkoku, Njujorku i Budžumburi. Postoji koeficijent koji se dodaje na osnovnu platu, a on se razlikuje od zemlje do zemlje, baš zbog različitih troškova života.

Plata u UN na prvom mestu odredjuje klasifikacija poslova. Recimo direktor je D klasifikacija, profesionalac P, lokalni strucnjak LICA, opsti sluzbenik je G. Za svaku klasifikaciju imas stepene, recimo P1, P2, P3... Tvoja plata zavisi od klasifikacije i stepena.

E posto ti se odredi klasifikacija i stepen onda postoje dodatni kriterijumi. Jedan od njih je lokacija, ali i to da li dolazis sa porodicom za pozicije gde je moguce porodicu dovesti, da li se nalazis u zemlji u kojoj bi radio ili se selis kada ti se placa relokacija...

Medjutim, taj koeficijent koji ti se daje na ime lokacije ti cini oko 5-15% plate za profesionalca. Recimo ti si P3, da li ti radio u Njujorku ili u Bangkoku, lokacija ti nece mnogo uticati na platu, zato sam napisao plata je ista. Nije ista bukvalno, ali u praksi se zanemarljivo razlikuje.

Dok van sveta UN, ako radis za lokalne firme te razlike su drasticne, tipa u Srbiji radis za 300 eura, u sta znam Nemackoj to za sta bi u Srbiji dobijao 300, dobijas 2000 i slicno itd. Procentualno razlike su enormne. Unutar multinacionalnih korporacija razlike isto jesu velike, ali ne tolike kao kod lokalnih poslodavaca. Ali ipak nista se ne moze porediti sa UN.

I eto konacno da dodjemo do poente, kada radis za UN, a zivis u zemlji gde su zivotni troskovi niski, to je bogovska pozicija. Jer ako radis u Njujorku renta u sasvim obicnom stanu ti je na primer 3500 dolara, a u Bangkoku vec sa 500 dolara mozes iznajmiti nov novcijat jednosoban kondo u zgradi sa recepcijom, bazenom, teretanom, svi troskovi ukljuceni. Znaci makar 7 puta manje. Da ne nabrajamo sad taksativno sve ostale troskove koje su isto takvog reda velicine, hrana, prevoz i slicno... 

Edited by noskich

6 hours ago, noskich said:

Tebi ne verujem ama bas nijedno slovce.

Ovakvo je bilo i moje iskustvo:

"Due to the huge number of applications (up to 800 candidates from 100 different countries apply for some positions, especially in the Department of Political Affairs) and the complicated bureaucratic procedure, the initial selection can take up to six months."

https://uncareer.net/un-jobs-very-desirable-but-hard-to-get

ovaj departman uopste nije u Bangkoku. 

22 hours ago, Ginter said:

platni razredi su, mada je plata uvek iznad prosecne pogotovo za BKK

3 hours ago, Tooka said:

ovaj departman uopste nije u Bangkoku. 

platni razredi su, mada je plata uvek iznad prosecne pogotovo za BKK

izvini, ako nije tajna, kako si uspeo da dobijes posao u UN u Bangkoku? Samo si se prijavio online, oni te zvali, prosao sve intervuje, posle te proverili, i poceo da sljakas? Ili je put bio drugaciji?

Cisto pitam, ne moras da dajes nikakve konkretne podatke, samo me put do posla zanima, koliko je tezak?

Znam koliko je  u srbiji i u nekim zemljema zapadne evrope tesko dobiti posao u Medjunarodnom Crvenom Krstu, u fazonu teze nego postati ministar....A kapiram da je slicno i sa UN....

Ako pratite stranicu u mom potpisu :) videcete da cesto izlaze konkursi. Mana je sto su to u vecini slucajeva kratke konsultanske usluge ili su ugovori na 6 meseci, najvise godinu dana. To su sve projektni poslovi, pa dokle ima para, ima i muzike.

Za vreme migrantske krize 2016. svako ko je znao makar malo arapskog se lako zaposljavao u IOM i UNHCR-u. 

13 hours ago, bam-bam said:

izvini, ako nije tajna, kako si uspeo da dobijes posao u UN u Bangkoku? Samo si se prijavio online, oni te zvali, prosao sve intervuje, posle te proverili, i poceo da sljakas? Ili je put bio drugaciji?

Cisto pitam, ne moras da dajes nikakve konkretne podatke, samo me put do posla zanima, koliko je tezak?

Znam koliko je  u srbiji i u nekim zemljema zapadne evrope tesko dobiti posao u Medjunarodnom Crvenom Krstu, u fazonu teze nego postati ministar....A kapiram da je slicno i sa UN....

nisu sve lokacije iste, nisu svi poslovi podjednako trazeni. Ne znam kakva je situacija u Srbiji. Lako je dobiti ako si deficitarna profesija, tj strucnjak kojih nema puno. Sest meseci jeste mozda dugo, ali nikada u zivotu nisam dobila poslove brzo. uvek se ceka, u mom primeru i van rada sa UN, tako da to je vec navika kod mene da cekam.

On 1/20/2021 at 4:56 AM, Tooka said:

nisu sve lokacije iste, nisu svi poslovi podjednako trazeni. Ne znam kakva je situacija u Srbiji. Lako je dobiti ako si deficitarna profesija, tj strucnjak kojih nema puno. Sest meseci jeste mozda dugo, ali nikada u zivotu nisam dobila poslove brzo. uvek se ceka, u mom primeru i van rada sa UN, tako da to je vec navika kod mene da cekam.

ok, hvala na odgovoru, mada mi nisi ogovorila na pitanja- kakav je bio put do zaposlenja, da li si se samo prijavila online, i oni te zvali, odradili intervjue, i dobila posao? ili je bilo na neki drugi nacin, neka preporuka, ili stagod?

mislim, ovo da nisu svi poslovi jednako trazeni i da je lako dobiti posao ako je deficitarna profesija, su opste poznati podaci koji vaze svuda u svetu, za sve kompanije :).....

sorry sto sam se obracao u muskom rodu, pogresno sam razumeo iz predhodnih postova.....

14 hours ago, bam-bam said:

ok, hvala na odgovoru, mada mi nisi ogovorila na pitanja- kakav je bio put do zaposlenja, da li si se samo prijavila online, i oni te zvali, odradili intervjue, i dobila posao? ili je bilo na neki drugi nacin, neka preporuka, ili stagod?

mislim, ovo da nisu svi poslovi jednako trazeni i da je lako dobiti posao ako je deficitarna profesija, su opste poznati podaci koji vaze svuda u svetu, za sve kompanije :).....

sorry sto sam se obracao u muskom rodu, pogresno sam razumeo iz predhodnih postova.....

da li bi mogao da mi kazes za koju vrstu posla i koji nivo bi se hteo prijaviti kako bih ti pomogla. Ovako ne znam sta bi ti hteo i mogao da radis.

generalno uci preko veze u UN je skoro nemoguce, mada imaju neplaceni intership. za koji verovatno nemas pravo.

11 hours ago, Tooka said:

da li bi mogao da mi kazes za koju vrstu posla i koji nivo bi se hteo prijaviti kako bih ti pomogla. Ovako ne znam sta bi ti hteo i mogao da radis.

generalno uci preko veze u UN je skoro nemoguce, mada imaju neplaceni intership. za koji verovatno nemas pravo.

pa hteo bi da konkurisem u njihovom Programu za hranu, jer tu imam najvise iskustva...ali ceo taj sektor za first response posle katastrofa me zanima, posto sam bio i spasilac....ali svakako kapiram da za first response treba bas da se ima dosta iskustva iz UN poslova da bi se dospelo tamo...

11 hours ago, bam-bam said:

pa hteo bi da konkurisem u njihovom Programu za hranu, jer tu imam najvise iskustva...ali ceo taj sektor za first response posle katastrofa me zanima, posto sam bio i spasilac....ali svakako kapiram da za first response treba bas da se ima dosta iskustva iz UN poslova da bi se dospelo tamo...

ali to je pod UN volonteer program, imas dva, to ti je najbolji nacin da udjes u UN, mozda i najlaksi samo moras da cekas gde je kriza, trenutno je u Mjanmaru, Jemenu, Siriji, i Centralno africkoj republici.

Dobijes pasos plavi UN, i dve do tri hiljade allowance, smestaj i put placen, https://www.unhcr.org/united-nations-volunteers.html

https://www.unv.org/

zapravo te poslove isto retko ko zeli da radi, i mislim da bi ti upao jako brzo tu. 

13 hours ago, Tooka said:

ali to je pod UN volonteer program, imas dva, to ti je najbolji nacin da udjes u UN, mozda i najlaksi samo moras da cekas gde je kriza, trenutno je u Mjanmaru, Jemenu, Siriji, i Centralno africkoj republici.

Dobijes pasos plavi UN, i dve do tri hiljade allowance, smestaj i put placen, https://www.unhcr.org/united-nations-volunteers.html

https://www.unv.org/

zapravo te poslove isto retko ko zeli da radi, i mislim da bi ti upao jako brzo tu. 

hvala na savetima, pogledacu ovo.....uvek ima dovoljno kriza, nazalost....

4 hours ago, Ginter said:

FAO trazi osobu za kancelariju u Beogradu

https://www.facebook.com/UNjobsSRB/posts/1607640742760887

Hvala puno , ovo jeste senior level, ali nisam ni zano za ovu facebook stranicu..vredi pratiti

• 3 weeks later...

Odlican dokumentarac o tome kako se Sihanukvil promenio od kako je proglasen specijalnom ekonomskom zonom u koju ulazu Kinezi. Intervjuisane su nekoliko zena koje se svakodnevno bore da ostvare svoje snove u ovom gradu. @camalus

• 4 months later...

Pozdrav 

Moram da se slozim s Dodikom,sve je istinito rekao u vezi Kambodze.To je sve jednostavno tako sto ne znaci da je to lose ili bezveze,jednostavno je realno tako.

Sada je trenutno jako otezano otici tamo,tj.nije ako hocete da platite depozit 2 k $ pri odlasku u karantin na dve nedelje koji isto nije jeftin i testove na Covid koji su oko 400$.Naravno,visa on arrival vise ne postoji zbog covida pa se mora otici sa biznis vizom koja se lako dobija uz pozivno pismo.

Meni je vlasnik skole u kojoj sam radila pre 5 godina,voljan da posalje to garantno pismo da opet radim kod njih od septembra i to mi je jedna od opcija.. 

Sto se tice price o UN,moram da kazem da se glasno nasmejah kada sam procitala da je preko veze nemoguce postati deo te organizacije.

Zapravo je istina suprotno,jedino se preko veze i ulazi u UN uz izuzetke kada je u pitanju manje privlacna lokacija ili pozicija ili pak kad je deficitarni kadar u pitanju.

Bukvalno se prave zatvoreni krugovi ljudi koji cirkulisu po organizaciji i

rotiraju se na pozicijama.

Kako sam i sama bila deo UN na Kosovu,dugi niz godina,mislim da znam o cemu pricam.Svako ko je imao neku vezu,koja cesto podrazumeva i seksualnu,haha, postao je deo neke druge UN misije u svetu i zaradjuje velike pare ne radeci i nista.

U UNu se inace samo popunjava agenda i trose pare na projekte od donacija raznih vlada a rezultati su fiktivni iliti nepostojeci,sto barem mi Srbi mozemo videti i po misiji na Kosovu.

Elem,ne znam zasto admini dozvoljavaju Noskishu da potcenjuje ljude iz Ex Yu?

Mislim da bi to trebalo sankcionisati.

Svakako,na adminima je, ali recimo Dodik bi nam bio mnogo korisniji na forumu,pogotovo sada u ovoj covid situaciji kada je otezano otici u Kinu..

Svakako je sve lepo objasnio i rekao,jedino za stanove nisam sigurna,jer pre pet godina je dobar stan bio 450-500 $ mesecno i to jednosoban.

Zai mi je samo sto mi nije javio da je ipak otisao u Kambodzu jer sam se trudila sve da mu objasnim kako je tamo i sta moze da ocekuje.

Eto bilo bi lepo da se javio.

Pozdrav svima jos jednom?

Edited by Bonito

Znam da nije tema ali kako se radi o migraciji u druge zemlje,mogu reci da je u Turskoj jako lako posle tromesecnog bezviznog rezima dobiti privremeni boravak od godinu dana koji se posle samo produzava.

Jedino treba dostaviti dokaz da se ima min.500$ primanja mesecno i to,kako mi je agencija rekla,i ne mora dokaz nego samo da se navede u aplikaciji da se ima ta suma.?Svakako,onaj ko hoce da boravi tamo i mora da ima neka primanja za zivot tako da je to raj za recimo online teachere ili za druge poslove online jer porez se ne placa ako se ne radi sa turskom kompanijom.

Kako sam provela tri meseca krajem prosle godine,obilazeci obalu Turske,moram reci da je prelepo i jeftino!

Stanovi su oko 200 evra mesecno,u hotelima oko 300 evra mesecno,hrana i garderoba bukvalno duplo jeftiniji nego i Srbiji!!!

17 hours ago, Bonito said:

Pozdrav 

Moram da se slozim s Dodikom,sve je istinito rekao u vezi Kambodze.To je sve jednostavno tako sto ne znaci da je to lose ili bezveze,jednostavno je realno tako.

Sada je trenutno jako otezano otici tamo,tj.nije ako hocete da platite depozit 2 k $ pri odlasku u karantin na dve nedelje koji isto nije jeftin i testove na Covid koji su oko 400$.Naravno,visa on arrival vise ne postoji zbog covida pa se mora otici sa biznis vizom koja se lako dobija uz pozivno pismo.

Meni je vlasnik skole u kojoj sam radila pre 5 godina,voljan da posalje to garantno pismo da opet radim kod njih od septembra i to mi je jedna od opcija.. 

Elem,ne znam zasto admini dozvoljavaju Noskishu da potcenjuje ljude iz Ex Yu?

Mislim da bi to trebalo sankcionisati.

Svakako,na adminima je, ali recimo Dodik bi nam bio mnogo korisniji na forumu,pogotovo sada u ovoj covid situaciji kada je otezano otici u Kinu..

Svakako je sve lepo objasnio i rekao,jedino za stanove nisam sigurna,jer pre pet godina je dobar stan bio 450-500 $ mesecno i to jednosoban.

Zai mi je samo sto mi nije javio da je ipak otisao u Kambodzu jer sam se trudila sve da mu objasnim kako je tamo i sta moze da ocekuje.

Eto bilo bi lepo da se javio.

Pozdrav svima jos jednom?

@Bonito to jest @Mitra drago mi je da te opet vidim na forumu nakon dugo vremena, a narocito mi se dopada sto se vracas u Kambodzu opet nakon Kine. Nazalost Dodik je udaljen sa foruma, dosta mi nedostaje. On je u Kambodzi bio dosta kratko, mislim da je otisao krajem oktobra ili pocetkom novembra, a vec u februaru se vratio u Srbiju. 

Nije mi jasno to sto si napisala, na koji nacin mislis da ja potcenjujem ljude iz ex-YU? 

Pozdrav i tebi. 

PS U vezi price o UN, ta Tooka je bila jos jedna od mnogobrojnih reinkarnacija Stefana Dilana koji je po obicaju samo provocirao po forumu.

Edited by noskich