Jump to content

Featured Replies

34 minutes ago, nikod23 said:

Dobro, ajde. Vijetnam i Kina imaju suvise dobar razvijen sistem pa su tako sprecili sirenje virusa. Kako onda objasniti kako nema ovih scena u Tunisu, Maroku, Belorusiji (koja imaju minimalne mere prevencije, letovi normalno funkcionisu), Meksiku itd? Ili svi oni znaju kako da se zastite, a Spanija i Italija ne znaju? 

vidi, teorija je da tamo gde su ljudi vise putovali, tamo se najvise rasirilo.....ima nekog rezona, ali ima i dosta izuzetaka...evo npr. meksiko, kako je moguce..tolika zemlja, drugo putuju za SAD non stop gore dole, ako nigde drugo....nemoguce da svi bas kriju podatke, ili ne testiraju....argentina smo culi da je imala jake mere, ali indija npr. nemoguce da uopste ne testiraju...ima tih primera dosta...

svakako je sumnjivo to kako je u nekim zemljama tolika frka, a negde nista....

uostalom, i kod nas, po procentu u odnosu na br. stanovnika, ima poprilicno, a jos i testiramo najmanje od svih suseda...

Indija testira (po milion stanovnika, drugacije je glupo porediti) 10 puta manje od Srbije, naravno da nemaju veliki broj slucajeva. Tek skoro su registrovali prvi. Moja je procjena da ce kad se sve zavrsi oni daleko najgore proci.

Bitno je shvatiti ko je u kojoj fazi epidemije. U nekim zemljama je vec krenuo drugi krug (Singapur npr) dok neki tek registruju prve slucajeve. Zato su sve ove statistike varljive i u krajnjem slucaju nebitne.

Zato ce i trajati duze nego sto se predvidjalo, dzaba ti ako je tvoja zemlja ok a ostale u okruzenju se jos bore s virusom i opet ne mozes nigdje.

28 minutes ago, ThirstyTraveler said:

Bjelorusija je testirala 50k ljudi, skoro 5k na milion stanovnika, 4 puta vise od Srbije.

Vecina stvari koje se o njima mogu procitati po medijima su gluposti.

Ma ti testovi su po meni glupost da se uzimaju kao neki parametar, makar u ovom trenutku. Bolje je recimo porediti broj umrlih u mesecu martu ove godine, i proslih godina po tim regijama, pa da vidimo koliko je zaista to povecanje. A mene zanima najvise realno stanje na terenu, tj po bolnicama trenutno. U toj Belorusiji se regularno pika fudbal i ostali sportovi pred publikom, aerodrom mozda radi manjim kapacitetom al se da videti da svakodnevno ima bas dosta letova (iz nemacke, holandije itd). Ako se virus siri tako brzo i lako, jednostavno je moralo da bukne u jos dosta zemalja, a nije. 

Imamo 5 karata za let Beograd-Larnaka, za termin 01.05.-08.05.
Koje su nam opcije, niko nas nije kontaktirao iz AirSerbia sa informacijom da je let otkazan itd.
Da li mozemo da ocekujemo full refund i koja je procedura?
VIdim da su oni izbacili i neko mogucnost vaucera, da li ti vauceri se dodeljuju u punom iznosu koji je placen, ili samo racunaju cenu karte a one ostale aerodromske takse itd (koji su inace mnogo skuplji nego sama karta) ne racunaju za vaucer?

1 hour ago, chipndale said:

Imamo 5 karata za let Beograd-Larnaka, za termin 01.05.-08.05.
Koje su nam opcije, niko nas nije kontaktirao iz AirSerbia sa informacijom da je let otkazan itd.
Da li mozemo da ocekujemo full refund i koja je procedura?
VIdim da su oni izbacili i neko mogucnost vaucera, da li ti vauceri se dodeljuju u punom iznosu koji je placen, ili samo racunaju cenu karte a one ostale aerodromske takse itd (koji su inace mnogo skuplji nego sama karta) ne racunaju za vaucer?

Trebalo bi da mozes da dobijes refund punog iznosa, medjutim vrlo verovatno ce odugovlaciti sa tim.

Sto se tice vaucera bice u (bar) punom iznosu koliko si platio (i cena i takse).

Pozdrav svima, pratim forum već neko vreme ali sam danas odlučio da se registrujem zbog problema koji imam.
Naime, usled situacije sa ovim virusom pre više od 20 dana otkazan mi je let do Španije preko Wizzair-a (27.04) ali mi povratni let (02.05) još uvek nije otkazan. Što se tiče ovog prvog, za dva dana su mi na nalog dodali 120% novca koje mogu da iskoristim u naredne 2 godine ali me brine što još uvek nije otkazan povratni let.
Verujem da će i taj povratni biti otkazan uskoro ali u slučaju da ne bude, da li neko zna koje su mi opcije na raspolaganju?

I ja imam isti slucaj, pisao sam o tome. Ako Wizzair ne otkaze let, verovatno nemas nikakvih opcija na raspolaganju. A ako ga otkazu, bice verovatno kao i sa ovim otkazanim letom-zamena za neki drugi datum, 120% kredita na njihov racun ili refundacija.

Nisu jos uvek otkazali ali budi siguran da ce ga u narednih par dana otkazati jer ce aerodrom biti zatvoren do polovine maja 100%

• 2 weeks later...

Ljudi ostala sam u nemacku i zelim da se vratim,ambasada mi je rekla da moram da se javim sluzbenoj stranki da mi produze pasos da ostanem.ja necu da ostanem hocu nazad,dali ima let i gde treba da se javim za avion sto vraca samo srpske drzavljane u srbiju

16 minutes ago, Hanifa said:

Ljudi ostala sam u nemacku i zelim da se vratim,ambasada mi je rekla da moram da se javim sluzbenoj stranki da mi produze pasos da ostanem.ja necu da ostanem hocu nazad,dali ima let i gde treba da se javim za avion sto vraca samo srpske drzavljane u srbiju

Ambasade pokušavaju da skinu teret sa sebe time što preporučuju svojim građanima da produže boravak u DE koji je moguć (7 dana prije isteka se javiš u Landratsamt i dobićeš automatsko produženje boravka). Ti možeš da se javiš ambasadi Republike Srbije u Berlinu i emailom zatražiš repatrijaciju. Međutim, ne trebaš očekivati da će u ovom trenutku nešto oni poduzeti jer mjere popuštaju i svi očekuju da saobraćaj u nekom redukovanom obliku ponovo krene. No, ništa te ne košta da se javiš.http://berlin.mfa.gov.rs/lat/contact.php

Dobio sam mejl povodom otkazivanja leta za Kipar sad za 1. maj, ali oni nigde ne navode cash refundaciju. Koji je postupak da se dobiju nazad pare, jer je ovo trebalo da bude predsvadbeno momacno putovanje, a sa ovom situacijom sa koronom sigurno necemo nigde putovati pre svadbe, koja je inace i pomerena za avgust...

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da je Vaš let JU0886, planiran iz Belgrade, Serbia BEG, dana 01 maj 2020, 00:05, otkazan.

Vaš let je otkazan usled posebnih okolnosti nastalih usled pandemije COVID -19.

Air Serbia želi da pomogne svim svojim putnicima  čiji su letovi otkazani zbog COVID-19 da bolje prilagode svoje planove putovanja, posebno onima koji u ovom trenutku ne žele da se rezervišu za neki budući datum, nudimo vaučer u vrednosti kupljene karte uz povećanje od 10% (uvećava se iznos neto tarife i takse za gorivo), koji važi za kupovinu bilo kog budućeg leta u roku od godinu dana od dana izdavanja vaučera.

Opcije u slučaju otkazivanja leta usled COVID-19:

1. ostvarite povećanje vrednosti za 10% (od neto tarife i takse za gorivo) prijavom za dobijanje Air Serbia vaučera. Vaučer važi godinu dana od dana izdavanja, obrazac prijave i detaljne uslove i odredbe možete pronaći ovde.

2. promenite datume svog putovanja bez naknade za promenu i obradu, pod uslovom da putovanje mora biti završeno najkasnije 31DEC20. Dozvoljena je samo jedna promena po karti, bez naplate. Ako prvobitno plaćena tarifa nije dostupna, razlika u ceni se ne naplaćuje. Ako putnik u tom trenutku ne zna novi datum putovanja, originalni plan puta može se otkazati. Putnik mora da zadrži broj originalne karte. Nova karta biće izdata naknadno.

3. izaberite bilo koju drugu Air Serbia destinaciju u Air Serbia mreži, osim Njujorka. Nova karta će se izdati bez naknade za promenu i obradu. Putnici neće plaćati razliku u tarifama i taksama ako ih bude bilo. Dozvoljena je samo jedna promena po karti, bez naplate. Putovanje mora biti završeno najkasnije 31DEC20.

5 hours ago, chipndale said:

Dobio sam mejl povodom otkazivanja leta za Kipar sad za 1. maj, ali oni nigde ne navode cash refundaciju. Koji je postupak da se dobiju nazad pare, jer je ovo trebalo da bude predsvadbeno momacno putovanje, a sa ovom situacijom sa koronom sigurno necemo nigde putovati pre svadbe, koja je inace i pomerena za avgust...

pa evo izaberi ovu poslednju gde mozes da promenis kartu a bilo koju drugu destinaciju do 31.12. pa putuj negde drugo u oktobru ,  npr svadbeno putovanje :)

8 hours ago, bam-bam said:

pa evo izaberi ovu poslednju gde mozes da promenis kartu a bilo koju drugu destinaciju do 31.12. pa putuj negde drugo u oktobru ,  npr svadbeno putovanje :)

Ode li ti na "studijsko" putovanje?

8 hours ago, noskich said:

Ode li ti na "studijsko" putovanje?

pa cime? jedino da se teleportujem :) ...nadam se da ce uskoro pustiti letove...sto pod znacima navoda? studijsko je putovanje jer su studije u pitanju, univerzitetske heheh

Da li je neko već dobio taj kredit za putovanja preko Air Serbia usled otkazanih letova zbog Korone?

Imam dve avio karte za sredinu maja za mene i suprugu, popunio sam onaj zahtev preko sajta 20. aprila i od tada nikakvu informaciju nisam dobio.

6 hours ago, bam-bam said:

pa cime? jedino da se teleportujem :) ...nadam se da ce uskoro pustiti letove...sto pod znacima navoda? studijsko je putovanje jer su studije u pitanju, univerzitetske heheh

Pa zato sto su ti ovo, ako se ne varam, trece ili cetvrte studije za 15 godina...

BEOGRAD, 29. aprila (Tanjug) – Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević kazala je jutros da definitivne preporuke pod kojim protivepidemiološkim uslovima će se odvijati aviosaobraćaj, a jedna od mera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.
” To je jedna od mera koja će, vrlo je moguće, biti na snazi. Naravno, uz sve one koje smo dosad primenjivali s početka u međunarodnom saobraćaju”, istakla je Kisić Tepavčević za RTS, povodom otvaranja aerodroma i avio letova od 18. maja.

https://www.thenational.ae/lifestyle/travel/results-in-10-minutes-emirates-becomes-first-airline-to-conduct-pre-boarding-rapid-covid-19-tests-1.1006406

Results in 10 minutes: Emirates becomes first airline to conduct pre-boarding rapid Covid-19 tests
The blood tests are conducted at Dubai International Airport before passengers board the plane

Problem je sto test nije 100% pouzdan.

https://www.labtestsonline.org.au/learning/index-of-conditions/covid-19/how-accurate-are-covid-19-tests

Edited by noskich

18 hours ago, noskich said:

https://www.thenational.ae/lifestyle/travel/results-in-10-minutes-emirates-becomes-first-airline-to-conduct-pre-boarding-rapid-covid-19-tests-1.1006406

Results in 10 minutes: Emirates becomes first airline to conduct pre-boarding rapid Covid-19 tests
The blood tests are conducted at Dubai International Airport before passengers board the plane

Problem je sto test nije 100% pouzdan.

https://www.labtestsonline.org.au/learning/index-of-conditions/covid-19/how-accurate-are-covid-19-tests

a koliko ce to da kosta putnike, to ne pise :)