Jump to content

Featured Replies

Dobro, Bravofly su uvek imali losu reputaciju, i pre COVID-a, tako da kad su se ljudi stalno na njih zalili i u regularnoj situaciji (samo proguglati ime agencije plus review) onda je ovo bilo za ocekivati. A ne bih bas sve online agencije stavljao u isti kos, a narocito ne sa agencijama koje imaju i kancelarije i renomirane su kao Flight Centre. 

Sve zavisi od razlike u ceni. Ako je razlika mala onda naravno ici direktno, ali ako je velika onda u redovnom stanju ima smisla ici preko agencije, ali samo ako je renomirana.

Druga stvar, kada kupujes vezane letove dva razlicita operatera, onda je bolje ici preko agencije u slucaju da ti prvi let zakasni ili bude otkazan. Ako ides sa dve zasebne karte druga karta ti propada garantovano, a preko agencije mozes da se zalis i dobijes drugi let.

Edited by noskich

Mislim da si bez potrebe komplikovao sa tom open kartom, kontaktiranjem Turkisha direktno i preskakanjem Bravofly-a. To sam pomislio jos onda ali nisam napisao da ne bude da mracim.  
Jbg, lako je sad biti pametan. 

Ja sam i od OTA (Lastminute sa kojim je u grupi i doticni Bravofly) i od Er Srbije direktno dobio povrat novca bez ikakvih komplikacija tako da cu i ubuduce uvijek ici na tu opciju.

Ocigledno je da je citava industrija ugrozena zbog Korone i bukvalno svi gledaju da sto duze drze tudje pare da ne bi ekspresno propali.

@golosina, @ThirstyTraveler, hvala na odgovorima.

Treba mi let za datum i satnicu, fiksno, a to je u ovo ludo vreme ocigledno nemoguce. Ocigledno da cu tesko izvesti "egzibiciju" koju planiram, a to je jedno obicno presedanje u Frankfurtu, sa par sati pauze.

8 hours ago, golosina said:

Kad je u pitanju otkazivanje (ako ne prihvataš promenu leta koju ti predlože), opcija je i refund, ali vidim da neki ljudi još od marta čekaju novac od LH. Vaučeri valjda mogu da se iskoriste do 31.12.2021.

Ja sam cekao oko dva meseca za refundaciju od LH - karta otkazana sredinom maja, kinta vracena na CC sredinom jula.

1 hour ago, Dragance said:

Treba mi let za datum i satnicu, fiksno, a to je u ovo ludo vreme ocigledno nemoguce. Ocigledno da cu tesko izvesti "egzibiciju" koju planiram, a to je jedno obicno presedanje u Frankfurtu, sa par sati pauze.

Ja se ne bih upustao u ovo (odvojene karte?) u ovo sadasnje vreme...

5 hours ago, jms_uk said:

Ja se ne bih upustao u ovo (odvojene karte?) u ovo sadasnje vreme...

Da, odvojene bi bile karte, jer su delimicno "zaostavstina" iz pretkoronskog doba. Ne bih se ni ja upustao da nije nuzda, videcu vec sta mi je ciniti.

Edited by Dragance

Proveri ako imas odvojene karte da l mozes da putujes, ne znam sa kojim pasosem letis. Na flights24 mozes da vidis da l su leteli, oni imaju jedan dan vecernji let, drugi dan jutarnji. 

11 hours ago, bam-bam said:

Znaci ljudi, zajebite agencije, samo i jedino kupovina direkt preko aviokompanije.. ja se toga uvek drzim, sad nije htela nesto da mi prodje kartica na Turkishu, i kupim preko ovih debila.. Znaci ako treba, cekam komsiju da mi kupi kad se vrati sa sela, al preko agencija n i k a d vise...

Ne znam sa kojim karticama placas, ja placam sa kreditnim i ne bakcem se sa kompanijama, samo posaljem zahtev za povracaj novca karticarskoj organizaciji/banci. Ne samo za avio karte, za sve.

Trebao sam 16.07 wizz-om Beg-Salcburg let je otkazan par dana ranije dobio sam taj 20% uvecani iznos na moj wizz account sve ok.

Namesto toga uzmem let za Memmingen,posto je moja krajnja destinacija Passau,tako da je to bila logicna opcija.Na aerodromu prilikom cekiranja moj brat prolazi bez problema,ima srpski pasos ali boravak u DE.

Meni,koji imam madjarski pasos uskracuju pravo da se cekiram na let jer "nemam boravak".Kazem pre 2 dana su mi u nemackoj ambasadi potvrdili da mogu da putujem.Oni kao ne znamo sta su vama rekli al mi ovde raspolazemo najnovijim informacijama a prema istim ja ne mogu da putujem.

Odem na sajt nemacke ambasade gde crnim masnim slovima lepo ise da drzavljani Nemacke i EU mogu da putuju u Nemacku bez ogranicenja.Onda oni sami to jos jednom proveravaju pa zovu nekoga za dodatnu proveru i na kraju mi saopstavaju da mogu da putujem.Napominju da ce me nemci sigurno detaljno ispitivati,cisto da znam.

Kad sam sleteo u Memmingen niko me nista nije pitao,proverili pasos i to je to.

• 1 month later...

Je l’ zna neko kakvo je stanje za Švajcarsku trenutno? Možda bih skoknuo Air Srbijom do Ciriha sredinom ili krajem oktobra (ako cifre zaraženih ostanu na ovom nivou kod nas, naravno) na jedan dan samo da obavim neki shopping i uzmem par stvari za posao koje ne mogu da nađem u SRB, što će reći, otišao bih jutarnjim letom a vratio se popodnevnim/večernjim istog dana.

Da li se uopšte može sa srpskim pasošem i da li bih u tom slučaju morao da se prijavljujem njihovim vlastima pošto neću imati adresu na kojoj ću boraviti? Na zvaničnom sajtu njihovog imigracionog taj deo nije najbolje pojašnjen a po Netu kojekude nalazim vrlo oprečne informacije o tome da li se uopšte može turistički trenutno u Švajcarsku, a i zvanični sajt im je u tom smislu isto malo nedorečen.

Ne znam da li je neko već stavio ovaj link, ovde su zvanični podaci gde i kako možemo,  Valjda su aktuelni podaci, kao što piše da jesu.

http://www.mfa.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vesti-za-putovanja-u-inostranstvo?lang=cyr&start=6#top 

Za Švajcarsku piše ovo:  

ШВАЈЦАРСКА
Држављани Србије не могу да уђу у Швајцарску Конфедерацију, осим лица која имају регулисани боравак. Од 20. августа не постоји обавеза десетодневног карантина за држављане Србије са регулисаним боравком у Швајцарској.
Транзит држављана Србије кроз Швајцарску је дозвољен само уколико се поседује доказ о намери и могућности уласка у другу земљу (нпр. Француску).
Држављани Србије који бораве у некој од шенгенских земаља могу да уђу у Швајцарску. Неопходно је претходно проверити на сајту Министарства здравља Швајцарске, да ли се земља или подручје из које се долази налази на списку земаља и региона са повећаним степеном заразе од корона вируса, односно да ли због тога постоји ограничење у погледу уласка у Швајцарску.

Ja domaće sajtove ni ne gledam jer oni nisu aktuelni ni kada nije pandemija, a kamo li sada kada se uslovi za ulazak menjaju na dnevnoj bazi.

Recimo, na sajtu zvaničke švajcarske vlade nas nema na spisku za obavezan karantin (na današnji dan, je li): https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#103059051

S druge strane, nigde ne piše detaljno kako i šta, naročito za kratke posete, a ja bih striktno tehnički gledano tamo išao turistički i ne znam kako bih bio tretiran sa pričom "došao sam u shopping u Cirih i vraćam se večeras". Air Srbija takođe intenzivno reklamira letove ka Cirihu gde god stigne, a cenim da to ne bi radili da putovanje nije moguće za srpske državljane.

Nisam pametan...

ШВАЈЦАРСКА
Држављани Србије не могу да уђу у Швајцарску Конфедерацију, осим лица која имају регулисани боравак. Од 20. августа не постоји обавеза десетодневног карантина за држављане Србије са регулисаним боравком у Швајцарској.
Транзит држављана Србије кроз Швајцарску је дозвољен само уколико се поседује доказ о намери и могућности уласка у другу земљу (нпр. Француску).
Држављани Србије који бораве у некој од шенгенских земаља могу да уђу у Швајцарску. Неопходно је претходно проверити на сајту Министарства здравља Швајцарске, да ли се земља или подручје из које се долази налази на списку земаља и региона са повећаним степеном заразе од корона вируса, односно да ли због тога постоји ограничење у погледу уласка у Швајцарску.

Nismo na spisku za karantina, ali nismo ni na spisku bezbednih zemalja koje MOGU ući u Švajcarsku.
Tako da nije moguće ući u Švajcarsku, osim ako se ne ispunjavaju neki od navedenih uslova za izuzetak od te odluke. Turističke posete, koliko vidim nisu na tom spisku.

https://www.admin.ch/opc/en/classified-compilation/20201773/index.html#app1

https://www.sem.admin.ch/sem/en/home/aktuell/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#2140317167

Tako da stranica ministarstva spoljnih poslova je tačna i ažurna u ovom slučaju.

Ne znam o kakvoj je kupovini rec, ali zasto mora biti iskljucivo Svajcarska? To sto hoces da kupis se prodaje samo tamo? Tesko mi je da poverujem u to u danasnjem svetu, zar ne mozes tu robu da narucis online ili kupis negde drugde?

U pitanju je par komada hardvera, specifičnih modela hard diskova i serverskih matičnih ploča kojih ima u Švajcarskoj i par okolnih zemalja, a nema ih u SRB jer smo vrlo bitno nebitno tržište. Radim neki proof of concept kao deo projekta i trebaju mi baš ti modeli.

Švajcarska mi je prva zapala za oko pošto vidim da Air Srbija ima ogroman broj letova ka i iz Ciriha i čujem od ljudi da su kapaciteti dupke puni, pa sam kontao da su Švajcarci relaksirali mere za srpske državljane. U obzir bi došla i Austrija i Nemačka ali ni tamo trenutno ne mogu.

Svakako ostaje opcija da to naručujem online ali čujem od kolega da je i naša carina pred kolapsom pa bih da izbegnem varijantu da pošiljkama treba par nedelja da prođu carinsku proceduru, a postoji i taj momenat da od marta nisam izašao iz zemlje i ponovo imam punu kvotu za Šengen, što se nije desilo već godinama unazad.

Na kraju će verovatno da padne neki DHL priority, ali gledam ako te pare ikako mogu ipak da potrošim na turizam i obavim šta imam za jedan dan pošto sam i inače malo stešnjen sa rokovima.

• 2 months later...

da li srpski drzavljani mogu da borave u bescarinskoj zoni na aerodromima u nemackoj bez uradjenog PCR-a, ako nastavljaju dalje istog dana ?

Hm, prvo, ne znam da li je sad uopste obavezno da imas PCR test prilikom ulaska u Nemacku? Koliko znam, dosad nije bilo, ali svako malo menjaju. Sto se boravka u bescarinskoj zoni tice, mislim da nije problem, ali ako nisu odvojene karte. Jer, u protivnom, verovatno ne bi mogao da se ukrcas za let samo za Nemacku, ako nisi iz neke od kategorija kojima je dozvoljen ulaz. Ne znam da li bi u praksi upalilo da pokazes u BGu na aerodromu, recimo, da imas odvojenu kartu za let iz Nemacke, za SAD, npr, istog dana.

2 hours ago, Dragance said:

Hm, prvo, ne znam da li je sad uopste obavezno da imas PCR test prilikom ulaska u Nemacku? Koliko znam, dosad nije bilo, ali svako malo menjaju. Sto se boravka u bescarinskoj zoni tice, mislim da nije problem, ali ako nisu odvojene karte. Jer, u protivnom, verovatno ne bi mogao da se ukrcas za let samo za Nemacku, ako nisi iz neke od kategorija kojima je dozvoljen ulaz. Ne znam da li bi u praksi upalilo da pokazes u BGu na aerodromu, recimo, da imas odvojenu kartu za let iz Nemacke, za SAD, npr, istog dana.

Ok, hvala, ma cisto mi je bitno da znam u vezi testa i bescarinske zone, jer koliko sam shvatio, francuska npr. zahteva PCR ukoliko si u bescarinskoj zoni....a naravno da ne mogu ni da izadjem sa aerodroma ( sem onih kategorija koje su opisane, tipa rezidenti, porodice itd..)....kina npr. sad trazi da se uradi PCR test u svakoj zemlji tranzita, na putu do nje, pa makar avion samo bio na pisti a gde putnici ne bi trebalo ni da napustaju avion u tranzitu ( kao sto je npr. radio qatar u ankari kad je leteo iz bga za qatar)....

• 1 month later...

Pozdrav svima,

Vidim da je Wizzair omogućio kupovinu karata za Barcelonu iz Beograda od kraja marta. 

Moje pitanje je da li će kompanija refundirati troškove ukoliko zabrana ulaska u Španiju za državljane Rep. Srbije (trenutno na snazi do 31. januara, verovatno će se prolongirati), bude na snazi i u predviđenim terminima letova?

Unapred hvala,

Mislim da na to niko trenutno ne moze sa sigurnoscu da ti da odgovor. Situacija se menja iz dana u dan. Ali, ako mera za srpske drzavljane i tad bude na snazi, mislim da se ni Wizzairu nece isplatiti da leti, pa ce sami otkazati let i ponuditi opcije za refundaciju. Ukoliko let ne bude otkazan, verujem da nemas pravo na refundaciju. Svakako, najbolja opcija ti je da doplatis Wizz flex i onda ne moras da brines.

6 minutes ago, Dragance said:

Mislim da na to niko trenutno ne moze sa sigurnoscu da ti da odgovor. Situacija se menja iz dana u dan. Ali, ako mera za srpske drzavljane i tad bude na snazi, mislim da se ni Wizzairu nece isplatiti da leti, pa ce sami otkazati let i ponuditi opcije za refundaciju. Ukoliko let ne bude otkazan, verujem da nemas pravo na refundaciju. Svakako, najbolja opcija ti je da doplatis Wizz flex i onda ne moras da brines.

Hvala na ekspresnom odgovoru,

Pa da, tako nešto i sam očekujem ali što kažeš, ovo sa flex-om je najbolja opcija.

Veliki pozdrav.

6 hours ago, Ognjen161 said:

Hvala na ekspresnom odgovoru,

Pa da, tako nešto i sam očekujem ali što kažeš, ovo sa flex-om je najbolja opcija.

Veliki pozdrav.

ako let ne bude otkazan, nece ti refundirati...meni nisu refundirali u julu...ali , ako ne budu turisti iz srbije mogli da udju, tesko da ce i odrzati taj let....nije to nemacka pa da ima puno nasih gastarbajtera koji imaju i nemacko drzavljanstvo ili rezident status..

Edited by bam-bam

On 5/12/2020 at 7:32 PM, Kornelije said:

Zasada mi se čini da je pomeranje datuma leta uz eventualnu doplatu razlike u ceni jedina dobra opcija.

Sada već mogu da potvrdim da open ticket kod Qatar airwaysa nije nikakva dobra opcija. Upravo to sam uradio sa svojom kartom za Filipine. Morao sam naravno zvati call centar u inostranstvu, pošto su zatvorili kancelariju u Beogradu. Nakon više meseci konačno sam odlučio da iskoristim tu otvorenu kartu za novu rezervaciju uz promenu destinacije i eventualnu doplatu. Nakon više poziva i čekanja kod raznih call centara konačno sam uspeo da ih dobijem u Berlinu. Tamo sam promenio krajnje odredište umesto Filipina za Pakistan i sada dolazi najbolje: kako sam gledao online, razlika u ceni prve plaćene karte i ove bi iznosila 54 evra. Oni su u međutim tražili doplatu od 203 evra po čemu me karta za Pakistan baš skupo izašla, a open ticket inače svakako moram da iskoristim do septembra za rezervaciju. Ovako kartu plaćam 860 evra a može se dobiti već i za 480 evra sa drugim kompanijama za isti datum.

Da sam birao opciju vaučera nisam siguran da bi puno bolje prošao a open ticket sam jednom imao i nikad više. Refundacija je jedina prava opcija, ako uspete da je dobijete.

On 1/8/2021 at 12:19 PM, Dragance said:

On 1/8/2021 at 11:27 AM, Ognjen161 said:

Pozdrav svima,

Vidim da je Wizzair omogućio kupovinu karata za Barcelonu iz Beograda od kraja marta. 

Moje pitanje je da li će kompanija refundirati troškove ukoliko zabrana ulaska u Španiju za državljane Rep. Srbije (trenutno na snazi do 31. januara, verovatno će se prolongirati), bude na snazi i u predviđenim terminima letova?

Unapred hvala,

Uh, ja sam letos imala karte za Lisabon uz wizz flex. Let je bio otkazan, po pravilu su mi ponudili sve opcije za refundaciju. Odabrala sam da mi vrate novac i evo pola godine kasnije još uvek mi nisu vratili. Od tad se natežem sa njima. Prvo su mi rekli kako je banka odbila povraćaj novca na karticu, pa su mi tražili direkt devizni da uplate, ali još uvek ništa od toga. Sad iz ove perspektive bih zadržala one wizz kredite, jer mi deluje da ostajem i bez njih i bez svog novca.

4 hours ago, Kornelije said:

Sada već mogu da potvrdim da open ticket kod Qatar airwaysa nije nikakva dobra opcija. Upravo to sam uradio sa svojom kartom za Filipine. Morao sam naravno zvati call centar u inostranstvu, pošto su zatvorili kancelariju u Beogradu. Nakon više meseci konačno sam odlučio da iskoristim tu otvorenu kartu za novu rezervaciju uz promenu destinacije i eventualnu doplatu. Nakon više poziva i čekanja kod raznih call centara konačno sam uspeo da ih dobijem u Berlinu. Tamo sam promenio krajnje odredište umesto Filipina za Pakistan i sada dolazi najbolje: kako sam gledao online, razlika u ceni prve plaćene karte i ove bi iznosila 54 evra. Oni su u međutim tražili doplatu od 203 evra po čemu me karta za Pakistan baš skupo izašla, a open ticket inače svakako moram da iskoristim do septembra za rezervaciju. Ovako kartu plaćam 860 evra a može se dobiti već i za 480 evra sa drugim kompanijama za isti datum.

Da sam birao opciju vaučera nisam siguran da bi puno bolje prošao a open ticket sam jednom imao i nikad više. Refundacija je jedina prava opcija, ako uspete da je dobijete.

ako zadrzis open ticket opciju i iskoristis je za isti let, kao i originalni, onda nema nikakve doplate razlike u ceni nove i stare karte......znaci, najbolje bi ti bilo da odes za filipine....karta mora da se rezervise do tog datuma koji je napisan, a ne i da se ostvari let......mislim, uglavnom je tako kod vecine aviokompanija...proveri jos jednom za te datume, jer mozda samo moras da uzmes kartu do septembra, ali ona moze da bude i za datume u januaru sl. godine npr....