Posted February 13, 2021 @bam-bam Što se tiče Ciriha, ništa više nisam uspeo da saznam. Čuo sam se sa nekim agentom sa aerodroma u Španiji, live chat, rekoše mi da tranzit može bez problema ako imam negativan PCR test sa sobom. Treba da se najavi ulazak u Švajcarsku na linku, popuni se zdravstveni formular za Španiju. Švajcarci takođe traže dokaz da smeš da uđeš na krajnju destinaciju, ali ne pominju ako ima još jedan tranzit pre toga, kapiram da ih ni ne interesuje, to je problem Španaca. Odštampao sam mejl potvrde španske ambasade i skrinšot tog četa kao dokaz. Putujem u ponedeljak ujutru pa ću se javiti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13, 2021 On 2/13/2021 at 1:43 PM, TheUKnight said: @bam-bam Što se tiče Ciriha, ništa više nisam uspeo da saznam. Čuo sam se sa nekim agentom sa aerodroma u Španiji, live chat, rekoše mi da tranzit može bez problema ako imam negativan PCR test sa sobom. Treba da se najavi ulazak u Švajcarsku na linku, popuni se zdravstveni formular za Španiju. Švajcarci takođe traže dokaz da smeš da uđeš na krajnju destinaciju, ali ne pominju ako ima još jedan tranzit pre toga, kapiram da ih ni ne interesuje, to je problem Španaca. Odštampao sam mejl potvrde španske ambasade i skrinšot tog četa kao dokaz. Putujem u ponedeljak ujutru pa ću se javiti. Expand ajde javljaj iz kita kako je proslo srecan put Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2021 Nisu me pustili da odletim, transferi izmedju 2 zemlje Šengena nisu dozvoljeni, dosta ljudi je vraćeno, što naših što stranih državljana. Jedan lik I ja smo zamalo upali ovom iz AirSerbia u šalter jer je toliko bio bezobrazan da nije hteo ni razlog da ti kaže zbog čega ne može. Sve sam imao odštampano, devojka napravila garantno/pozivno Pismo, džaba... Idem sutra za Istanbul, pa odatle direkt za Bogotu, pa odatle za Kito. Ali koji sam ja baksuz to je nevera. Letovi Istanbul-Bogota su 00:50-06:30, a Bogota Kito poleće u 07:15 svaki dan. Srećom ima neka kompanija Wingo, oni ide u 17:30, pa cu da pokušam tako. Jel nam treba tranzitna viza za Kolumbiju ili ne? Ni ovi iz Turkisha nisu sigurni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2021 On 2/17/2021 at 7:46 AM, TheUKnight said: Nisu me pustili da odletim, transferi izmedju 2 zemlje Šengena nisu dozvoljeni, dosta ljudi je vraćeno, što naših što stranih državljana. Jedan lik I ja smo zamalo upali ovom iz AirSerbia u šalter jer je toliko bio bezobrazan da nije hteo ni razlog da ti kaže zbog čega ne može. Sve sam imao odštampano, devojka napravila garantno/pozivno Pismo, džaba... Idem sutra za Istanbul, pa odatle direkt za Bogotu, pa odatle za Kito. Ali koji sam ja baksuz to je nevera. Letovi Istanbul-Bogota su 00:50-06:30, a Bogota Kito poleće u 07:15 svaki dan. Srećom ima neka kompanija Wingo, oni ide u 17:30, pa cu da pokušam tako. Jel nam treba tranzitna viza za Kolumbiju ili ne? Ni ovi iz Turkisha nisu sigurni. Expand hvala na info..znaci ne moze 2 tranfera u shengenu... za kolumbiju su davno ukinute vize, ne treba nista... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2021 @bam-bam STIGAO!!!! Kakvo ludilo na aerodromima, ljudi na pasoskim kontrolama ne mogu da se usaglase. Da pocnem prvo od Air Serbia, prvi put da sam leteo sa njima, mogu reci jedno od najlosijih iskustava, sto sam i ocekivao. Nemam zamerku na avion ili udobnost, te stvari me ne zanimaju, ali su izuzetno neljubazni i bezobrazni. Dolazim na Teslu, cekiram se za let Bg-Istanbul. Zena je toliko bila bezobrazna, bio sam zapanjen! Pita me zasto ides za Istanbul? Pitam je zasto, jel zabranjeno? Nisam jos u pocetku hteo da budem bezobrazan. Kaze gospodjica-gospodja, nije, ali moram ovde da navedem razlog. Kazem presedam u Istanbulu pa nastavljam dalje. Pita gde. Bogota, Kolumbija, kazem joj. Kao iz topa kaze ona meni, aaaaa pa ne mozes ti to. Rekoh, pobogu prosvetli me zeno, zasto ne mogu? Razlog ne zna, zna samo da ne moze. Ostah bez strpljenja, jer prosli put mi nisu dozvolili preko Evrope, kazem joj da zove menadzera ili nekog na visoj poziciji posto pojma nema. Frkce... Dolazi neki cikica (izgleda kao da se plasi senke svoje), cuti i ne progovara. Ja i dalje cekam da mi nesto kazu i hocu da uletim unutra i da ih poubijam sve. Dolazi jos jedna gospodja, izuzetno ljubazna, na moje iznenadjenje, i pita me u cemu je problem. Objasnim joj da idem za Kolumbiju i da ne putujem tursticki, vec idem u posetu devojci. Gadura upada u razgovor i govori mi-PA SAD SI NASAO DA IDES DA JE VIDIS ZA VREME KORONE. Kazem joj da se nosi dodjavola i da mi se ne obraca, nego da nauci da radi svoj posao. Ljubazna gospodja meri prtljag i pita me kako smo se upoznali?! Govorim joj da iz Kolumbije presedam ponovo i idem za Kito. Uredno proverava da li su mi potrebne vize za bilo koju zemlju ili da li imam neke formulare koje moram da popunim. Gadura ponovo frkce... Dobijam boarding pass i pitam opet gaduru u cemu je njen problem, govori mi da joj se gubim s ociju. Rekoh, nadam se da nisi takvi sa svim klijentima?! Frkce ponovo... Slecem u Istanbul, sve ok, traze samo na uvid PCR i to je to, ljubazno i uredno. Na cekiranju za Kolumbiju pitaju me da li imam popunjen migracioni formular, na sta im govorim da presedam u Bogoti i pustaju me bez problema. Turkish ima direkt let iz Istanbula za Bogotu, ne znam zasto mi je Skyscaner stalno izbacivao karte iz Evrope, preko Istanbula bih kupio odmah, ali to je moja greska. Let fenomenalan, Turkish odradio super posao. Slecem u Bogotu, niko ne govori engleski, a moj spanski je slab. Na pasoskoj kontroli pokazes ovima u skafanderima PCR test i onda odes kod policije, lik mi kaze gde mi je chek? Kakav check pitam na engleskom, on cuti i gleda me. Pokazuje mi ljude u skafanderima da odem opet kod njih. Ja dodjem kaze mi ona da sam joj pokazao PCR sta mi treba? Rekoh poslao me pandur kod tebe, kaze vrati se dobar si (lik nije znao da procita Torlakov PCR test). Dolazim kod neke zenice, jako ljubazna, pusta me bez problema, ali je dosta proveravala, ostao sam sigurno 30-40 minuta duze nego svi ostali putnici. Jedan kofer mi nije stigao iz Istanbula, resavam to sa njima, dobijam priznanicu i broj telefona WhatsAppa da se cujemo. Cekiram se za Kito, devojka blaza varijanta ove gadure iz Bga. Kaze ne mozes za Kito. Rekoh PROSVETLI ME! Nemas izlaz iz Ekvadora. Pitam je zbog cega da imam kad ne znam koliko cu ostati?! Kaze moras. Rekoh ne treba mi viza za boravak do 90 dana, poseticu devojku, svasta moze da se desi, da ostanemo tamo ili da odemo u Srbiju, zbog cega bih sebe ogranicavao? Ne zna engleski, naravno, zove koleginicu. Objasnjavam joj situaciju i da mi povratna karta nije trazena ni u Bgu, ni u Istanbulu, zbog cega se njih to tice kad napustam Kolumbiju? Cuti... Govorim joj zovi menadzera, jer sam na ivici strpljenja. Usput joj objasnjavam svoju situaciju i ne vidim nijedan logican razlog zasto moram da imam kartu da izlazim iz Ekvadora? Pola sata ispred njih i cekam tog menadzera da dodje, ali cekam Godoa. Devojka koja malo zna engleski kaze da je menadzer zauzet i ne moze da dodje. Pitam je sta da radim, cuti. Pitam ovu mutavu, kaze za 2 sata ti je let. Ok, koju kartu da uzmem, objasni mi glupaco, sta da radim?! Kaze bilo koju, samo da izlazi iz Ekvadora, mozes za Bogotu ili bilo gde drugde. Pitam je opet koja je poenta toga i da mi pokaze bilo koji oficijalni dokument ili na zvanicnom sajtu da moram da imam povratnu kartu. Cuti, naravno. Kupujem kartu nazad za Bogotu, (ne znam ni koji datum sam uzeo) i pustaju me. Dolazim na pasosku kontrolu, ispred mene dve Ekvadorke, pitam ih jel treba da popunim zdravstveni formular za Kito, kazu ako ides samo u Kito, ne. Stizem na red, pita me pandur gde mi je migracioni formular za Kolumbiju? Rekoh kad sam usao jutros nisu mi trazili, a ti mi sad kazes da moram da popunim, zasto? Pokazuje mi rukom da se udaljim od saltera. Hvatam jednu Ekvadorku za ruku i teram je da mi popuni to online, sve na spanskom. Prolazim i vec sam u avionu za Kito. Stizem u Ekvador, nema problema nikakvih, doduse su me pitali kad se vracam, pa sam kao iz topa rekao za mesec dana. Kaze ok, udara pecat i sledeca scena jedan od najsrecnijih dana u mom zivotu! Izvinjavam se na recniku, ali bio je to jedan stresan, ali uspesan put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2021 Svaka čast. Ja sam se nervirao dok sam čitao, mogu misliti kako je tebi bilo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2021 On 2/22/2021 at 4:57 AM, TheUKnight said: @bam-bam STIGAO!!!! Kakvo ludilo na aerodromima, ljudi na pasoskim kontrolama ne mogu da se usaglase. Da pocnem prvo od Air Serbia, prvi put da sam leteo sa njima, mogu reci jedno od najlosijih iskustava, sto sam i ocekivao. Nemam zamerku na avion ili udobnost, te stvari me ne zanimaju, ali su izuzetno neljubazni i bezobrazni. Dolazim na Teslu, cekiram se za let Bg-Istanbul. Zena je toliko bila bezobrazna, bio sam zapanjen! Pita me zasto ides za Istanbul? Pitam je zasto, jel zabranjeno? Nisam jos u pocetku hteo da budem bezobrazan. Kaze gospodjica-gospodja, nije, ali moram ovde da navedem razlog. Kazem presedam u Istanbulu pa nastavljam dalje. Pita gde. Bogota, Kolumbija, kazem joj. Kao iz topa kaze ona meni, aaaaa pa ne mozes ti to. Rekoh, pobogu prosvetli me zeno, zasto ne mogu? Razlog ne zna, zna samo da ne moze. Ostah bez strpljenja, jer prosli put mi nisu dozvolili preko Evrope, kazem joj da zove menadzera ili nekog na visoj poziciji posto pojma nema. Frkce... Dolazi neki cikica (izgleda kao da se plasi senke svoje), cuti i ne progovara. Ja i dalje cekam da mi nesto kazu i hocu da uletim unutra i da ih poubijam sve. Dolazi jos jedna gospodja, izuzetno ljubazna, na moje iznenadjenje, i pita me u cemu je problem. Objasnim joj da idem za Kolumbiju i da ne putujem tursticki, vec idem u posetu devojci. Gadura upada u razgovor i govori mi-PA SAD SI NASAO DA IDES DA JE VIDIS ZA VREME KORONE. Kazem joj da se nosi dodjavola i da mi se ne obraca, nego da nauci da radi svoj posao. Ljubazna gospodja meri prtljag i pita me kako smo se upoznali?! Govorim joj da iz Kolumbije presedam ponovo i idem za Kito. Uredno proverava da li su mi potrebne vize za bilo koju zemlju ili da li imam neke formulare koje moram da popunim. Gadura ponovo frkce... Dobijam boarding pass i pitam opet gaduru u cemu je njen problem, govori mi da joj se gubim s ociju. Rekoh, nadam se da nisi takvi sa svim klijentima?! Frkce ponovo... Slecem u Istanbul, sve ok, traze samo na uvid PCR i to je to, ljubazno i uredno. Na cekiranju za Kolumbiju pitaju me da li imam popunjen migracioni formular, na sta im govorim da presedam u Bogoti i pustaju me bez problema. Turkish ima direkt let iz Istanbula za Bogotu, ne znam zasto mi je Skyscaner stalno izbacivao karte iz Evrope, preko Istanbula bih kupio odmah, ali to je moja greska. Let fenomenalan, Turkish odradio super posao. Slecem u Bogotu, niko ne govori engleski, a moj spanski je slab. Na pasoskoj kontroli pokazes ovima u skafanderima PCR test i onda odes kod policije, lik mi kaze gde mi je chek? Kakav check pitam na engleskom, on cuti i gleda me. Pokazuje mi ljude u skafanderima da odem opet kod njih. Ja dodjem kaze mi ona da sam joj pokazao PCR sta mi treba? Rekoh poslao me pandur kod tebe, kaze vrati se dobar si (lik nije znao da procita Torlakov PCR test). Dolazim kod neke zenice, jako ljubazna, pusta me bez problema, ali je dosta proveravala, ostao sam sigurno 30-40 minuta duze nego svi ostali putnici. Jedan kofer mi nije stigao iz Istanbula, resavam to sa njima, dobijam priznanicu i broj telefona WhatsAppa da se cujemo. Cekiram se za Kito, devojka blaza varijanta ove gadure iz Bga. Kaze ne mozes za Kito. Rekoh PROSVETLI ME! Nemas izlaz iz Ekvadora. Pitam je zbog cega da imam kad ne znam koliko cu ostati?! Kaze moras. Rekoh ne treba mi viza za boravak do 90 dana, poseticu devojku, svasta moze da se desi, da ostanemo tamo ili da odemo u Srbiju, zbog cega bih sebe ogranicavao? Ne zna engleski, naravno, zove koleginicu. Objasnjavam joj situaciju i da mi povratna karta nije trazena ni u Bgu, ni u Istanbulu, zbog cega se njih to tice kad napustam Kolumbiju? Cuti... Govorim joj zovi menadzera, jer sam na ivici strpljenja. Usput joj objasnjavam svoju situaciju i ne vidim nijedan logican razlog zasto moram da imam kartu da izlazim iz Ekvadora? Pola sata ispred njih i cekam tog menadzera da dodje, ali cekam Godoa. Devojka koja malo zna engleski kaze da je menadzer zauzet i ne moze da dodje. Pitam je sta da radim, cuti. Pitam ovu mutavu, kaze za 2 sata ti je let. Ok, koju kartu da uzmem, objasni mi glupaco, sta da radim?! Kaze bilo koju, samo da izlazi iz Ekvadora, mozes za Bogotu ili bilo gde drugde. Pitam je opet koja je poenta toga i da mi pokaze bilo koji oficijalni dokument ili na zvanicnom sajtu da moram da imam povratnu kartu. Cuti, naravno. Kupujem kartu nazad za Bogotu, (ne znam ni koji datum sam uzeo) i pustaju me. Dolazim na pasosku kontrolu, ispred mene dve Ekvadorke, pitam ih jel treba da popunim zdravstveni formular za Kito, kazu ako ides samo u Kito, ne. Stizem na red, pita me pandur gde mi je migracioni formular za Kolumbiju? Rekoh kad sam usao jutros nisu mi trazili, a ti mi sad kazes da moram da popunim, zasto? Pokazuje mi rukom da se udaljim od saltera. Hvatam jednu Ekvadorku za ruku i teram je da mi popuni to online, sve na spanskom. Prolazim i vec sam u avionu za Kito. Stizem u Ekvador, nema problema nikakvih, doduse su me pitali kad se vracam, pa sam kao iz topa rekao za mesec dana. Kaze ok, udara pecat i sledeca scena jedan od najsrecnijih dana u mom zivotu! Izvinjavam se na recniku, ali bio je to jedan stresan, ali uspesan put. Expand e do k...., znaci poostrili su procedure svi maximalno, zbog korone.. sto se tice povratne karte, tj. izlazne, to traze u dosta zemalja, za ekvador meni nikad nisu trazili, znam sigurno posto nikad nisam imao povratnu kartu kad sam isao tamo, jer nisam znao gde cu dalje :)......ali verovatno se zbog korone sad tripuju da im ne ostanes negde, pa da trazis azil zbog nemanja bezbednosti u svojoj zemlji....znam npr. brdo ljudi na tajlandu koji su tamo jos od proslog marta na turistickoj vizi, i produzavaju je svakog meseca pod izgovorom da ne mogu da se vrate u svoju zemlju jer im se ne garantuje bezbednost ( i zdravstvena spada u bezbednost)...i ne mogu tajlandjani da ih izbace nikako, jos ih i lece ako se razbole od korone, ima neka medjunarodna konvencija koja to tretira......e zbog toga kapiram da su mnoge drzave sad opreznije...inace, mogao si da kupis i neku bus kartu, nije morala avionska, njima u avio kompaniji je bilo bitno da im samo pokazes neki papir da ces izaci iz zemlje....cisto da znas za drugi put, ili ako budes isao u neke druge zemlje gde taj izlaz uvek traze.... uzivaj brate, i uci spanski, moj ti je savet.....em ces se bolje sporazumevati sa devojkom, em ces lakse resavati ovakve stvari ....i pitaj ribu da te vodi na aguas termales Papallacta, sa druge strane planine, ka dzungli, cisto da se opustis malo posle ovih stresova Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2021 Nemam namjeru da potpuno stanem u odbranu aerodromskog osoblja (pogotovo što se tiče ovih navoda o neljubaznosti) ali iz prve ruke mogu vam reći da i njima nije lako. Pravila se mijenjaju iz časa u čas, zemlje uspostavljaju i mjenjaju liste različitih boja a pravila koju vlade panično izdaju se svakojako mogu tumačiti. Tako da kad se pojavi putnik kojeg čeka nekoliko međukontinentalnih transfera jeste noćna mora za aerodromskog radnika jer on-a na neki način preuzima odgovornost za svakog čekiranog putnika. I generalno je atmosfera među aerodromskim radnicima zadnjih mjeseci srozana toliko da se nikome ne mili ni ići na posao, ako ga uopšte imaju. Mnogi su dobili otkaze, drugi iste iščekuju, većina uposlenih radi za radikalno manju platu a aerodromske firme traže bilo kakav izgovor za otkaz. Svaka ti čast za realizovan put, nisam zadnjih mjeseci upoznao ikoga ko bi se uopšte usudio na takvo nešto. A u sličnoj ličnoj situaciji mi je bliska osoba koja ima njemačko državljanstvo a partner australijsko. Ne mogu se vidjeti, unajmili su i advokate ali nije pomoglo - agent im je praktično rekao da se ne nadaju bilo kakvom susretu u ovoj godini tako da se ljubav polako pretvara u frustracije koje se liječe whats up pozivima itd... Nadam se da će ti (eventualni) povratak biti lakši jer nekako po automatizmu povratak u zemlju porijekla bi trebao biti jednostavniji, za check in radnika to predstavlja manje cimanje. A tvoje iskustvo je otprilike ono što svi mogu očekivati ako se usude na ovakav put...sigurno nekoliko narednih mjeseci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 22, 2021 Pakao. Meni je Qatar skratio muke za sad posto su mi otkazali sve letove ali sve ovo me ceka za oko 2 mjeseca, ukljucujuci ljubazno osoblje Air Serbia. Cisto sumnjam da ce se nesto popraviti do tad. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2021 On 2/22/2021 at 8:56 PM, ThirstyTraveler said: Pakao. Meni je Qatar skratio muke za sad posto su mi otkazali sve letove ali sve ovo me ceka za oko 2 mjeseca, ukljucujuci ljubazno osoblje Air Serbia. Cisto sumnjam da ce se nesto popraviti do tad. Expand Koje letove su ti otkazali? Treba za 10ak dana u Dohu da idem iz Bg, pa da znam da li treba da se brinem ili ne Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2021 Taj dio nisu dirali tako da si ok. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2021 Jel' neko skoro aktivirao kredit za otkazani let preko Expedije? Hoću da zamenim prošlogodišnji otkazani let za isti takav ove godine (ista početna i krajnja destinacija). U pitanju je LATAMov let iz Gvajakila za Galapagos. Prošle godine mi je Expedijin operater rekao da ako budem zadržao sve isto, neće biti nikakve doplate i sl. Sad pokušavaju da mi naplate 30 USD više iako je let na LATAMovom sajtu jeftiniji nego što je bio prošle godine. Da li da im tražim povraćaj novca i da uzimam novi let direktno od LATAMa ili šta da radim? Da li ću ikad videti te pare ako se upustim u to. Osećam se ko debil da me ovako pljačkaju... Isto tako su mogli da krknu cenu od 500usd i šta onda? Kapiram da pokušavaju da spasu agenciju, ali prošle godine sam let platio 166usd, ove godine na LATAM sajtu je konačna cena 139, EXPEDIA traži 196! Dajte neki savet! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2021 Mozda nisam u pravu, ali, moguce je da je cena na sajtu LATAM-a 139$, na na Expediji 196$. Ukoliko si ti prosle godine platio let 166$, verovatno imas i toliki iznos vaucera, pa za kartu koja na njihovom sajtu sad kosta 196$, logicno, traze doplatu. Da si kupio kartu direktno kod LATAM-a, sad bi bez problema i doplate dobio opciju da bukiras isti let. Ja sam imao takvo iskustvo sa njima i sve je proslo prilicno jednostavno, online. Sto se tvoje aktuelne situacije tice, ukoliko Expedia nudi opciju za refundaciju, jasno, tebi je to dugorocno gledano finansijski najisplativije i nema mnogo da se mislis - trazis refundaciju i uzmes novu, jeftiniju kartu. Ali ces za refundaciju verovatno popricekati. Ukoliko nemas sad dodatnog novca za razbacivanje, kratkorocno, najbolje doplati samo 30$ i pali. Onih vec placenih 166$ si i tako vec zaboravio i prezalio. Ides na Galapagos, uzivaj, vratice ti se taj novac nekad negde drugde Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2021 Hvala Dragance. Ma i platio bih da mi čovek nije rekao da ću moći lagano da zamenim let, nego sad se osećam kao ovca za šišanje. Imam ja i povratan let preko njih, to će opet biti 30 dolara, ako im se ne nadigne da cepnu još više. Mogli su bilo koju cenu tako da lupe. Sad čekam da me neki supervizor zovne na telefon, pa ću proćaskati sa njim. Kapiram da im kao agenciji više odgovara da me skinu s ku**a nego da mi vraćaju 350 dolara za ta dva leta, pa sam mislio da ih malo pritisnem sa tim. Ako ću dobiti tih 350 dolara u narednih godinu dana, to mi je ok... Ako bih trebao da čekam više, onda ne valja. E sad, nisam ni siguran dal' mogu da uzmem pare, jer koliko se sećam, ja sam odustao od te opcije upravo zato što mi je njihov operater rekao da ću moći da zamenim let (ukoliko je sve isto) bez doplate, a ja sam znao da svakako hoću da idem za Galapagos, dal' ove, naredne ili bilo koje godine, te sam pare za to namenio... Problem je što nemam screen shot te konverzacije, a oni ako su đubrad, mogu da se prave ludi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 25, 2021 On 2/24/2021 at 10:22 PM, Wazza said: Hvala Dragance. Ma i platio bih da mi čovek nije rekao da ću moći lagano da zamenim let, nego sad se osećam kao ovca za šišanje. Imam ja i povratan let preko njih, to će opet biti 30 dolara, ako im se ne nadigne da cepnu još više. Mogli su bilo koju cenu tako da lupe. Sad čekam da me neki supervizor zovne na telefon, pa ću proćaskati sa njim. Kapiram da im kao agenciji više odgovara da me skinu s ku**a nego da mi vraćaju 350 dolara za ta dva leta, pa sam mislio da ih malo pritisnem sa tim. Ako ću dobiti tih 350 dolara u narednih godinu dana, to mi je ok... Ako bih trebao da čekam više, onda ne valja. E sad, nisam ni siguran dal' mogu da uzmem pare, jer koliko se sećam, ja sam odustao od te opcije upravo zato što mi je njihov operater rekao da ću moći da zamenim let (ukoliko je sve isto) bez doplate, a ja sam znao da svakako hoću da idem za Galapagos, dal' ove, naredne ili bilo koje godine, te sam pare za to namenio... Problem je što nemam screen shot te konverzacije, a oni ako su đubrad, mogu da se prave ludi. Expand ako si odbio opciju za refund, onda ce ti drzati te pare u vidu kredita na expediji, dok ga ne utrosis za nesto..obicno ima neki limitiran datum, do kad mora da se utrosi kredit..btw, kredit obicno moze da se koristi vise puta, tj. za vise karata ili hotelskog smestaja, sve dok se potpuno ne potrosi... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2021 On 2/22/2021 at 4:57 AM, TheUKnight said: @bam-bam STIGAO!!!! Kakvo ludilo na aerodromima, ljudi na pasoskim kontrolama ne mogu da se usaglase. Da pocnem prvo od Air Serbia, prvi put da sam leteo sa njima, mogu reci jedno od najlosijih iskustava, sto sam i ocekivao. Nemam zamerku na avion ili udobnost, te stvari me ne zanimaju, ali su izuzetno neljubazni i bezobrazni. Dolazim na Teslu, cekiram se za let Bg-Istanbul. Zena je toliko bila bezobrazna, bio sam zapanjen! Pita me zasto ides za Istanbul? Pitam je zasto, jel zabranjeno? Nisam jos u pocetku hteo da budem bezobrazan. Kaze gospodjica-gospodja, nije, ali moram ovde da navedem razlog. Kazem presedam u Istanbulu pa nastavljam dalje. Pita gde. Bogota, Kolumbija, kazem joj. Kao iz topa kaze ona meni, aaaaa pa ne mozes ti to. Rekoh, pobogu prosvetli me zeno, zasto ne mogu? Razlog ne zna, zna samo da ne moze. Ostah bez strpljenja, jer prosli put mi nisu dozvolili preko Evrope, kazem joj da zove menadzera ili nekog na visoj poziciji posto pojma nema. Frkce... Dolazi neki cikica (izgleda kao da se plasi senke svoje), cuti i ne progovara. Ja i dalje cekam da mi nesto kazu i hocu da uletim unutra i da ih poubijam sve. Dolazi jos jedna gospodja, izuzetno ljubazna, na moje iznenadjenje, i pita me u cemu je problem. Objasnim joj da idem za Kolumbiju i da ne putujem tursticki, vec idem u posetu devojci. Gadura upada u razgovor i govori mi-PA SAD SI NASAO DA IDES DA JE VIDIS ZA VREME KORONE. Kazem joj da se nosi dodjavola i da mi se ne obraca, nego da nauci da radi svoj posao. Ljubazna gospodja meri prtljag i pita me kako smo se upoznali?! Govorim joj da iz Kolumbije presedam ponovo i idem za Kito. Uredno proverava da li su mi potrebne vize za bilo koju zemlju ili da li imam neke formulare koje moram da popunim. Gadura ponovo frkce... Dobijam boarding pass i pitam opet gaduru u cemu je njen problem, govori mi da joj se gubim s ociju. Rekoh, nadam se da nisi takvi sa svim klijentima?! Frkce ponovo... Slecem u Istanbul, sve ok, traze samo na uvid PCR i to je to, ljubazno i uredno. Na cekiranju za Kolumbiju pitaju me da li imam popunjen migracioni formular, na sta im govorim da presedam u Bogoti i pustaju me bez problema. Turkish ima direkt let iz Istanbula za Bogotu, ne znam zasto mi je Skyscaner stalno izbacivao karte iz Evrope, preko Istanbula bih kupio odmah, ali to je moja greska. Let fenomenalan, Turkish odradio super posao. Slecem u Bogotu, niko ne govori engleski, a moj spanski je slab. Na pasoskoj kontroli pokazes ovima u skafanderima PCR test i onda odes kod policije, lik mi kaze gde mi je chek? Kakav check pitam na engleskom, on cuti i gleda me. Pokazuje mi ljude u skafanderima da odem opet kod njih. Ja dodjem kaze mi ona da sam joj pokazao PCR sta mi treba? Rekoh poslao me pandur kod tebe, kaze vrati se dobar si (lik nije znao da procita Torlakov PCR test). Dolazim kod neke zenice, jako ljubazna, pusta me bez problema, ali je dosta proveravala, ostao sam sigurno 30-40 minuta duze nego svi ostali putnici. Jedan kofer mi nije stigao iz Istanbula, resavam to sa njima, dobijam priznanicu i broj telefona WhatsAppa da se cujemo. Cekiram se za Kito, devojka blaza varijanta ove gadure iz Bga. Kaze ne mozes za Kito. Rekoh PROSVETLI ME! Nemas izlaz iz Ekvadora. Pitam je zbog cega da imam kad ne znam koliko cu ostati?! Kaze moras. Rekoh ne treba mi viza za boravak do 90 dana, poseticu devojku, svasta moze da se desi, da ostanemo tamo ili da odemo u Srbiju, zbog cega bih sebe ogranicavao? Ne zna engleski, naravno, zove koleginicu. Objasnjavam joj situaciju i da mi povratna karta nije trazena ni u Bgu, ni u Istanbulu, zbog cega se njih to tice kad napustam Kolumbiju? Cuti... Govorim joj zovi menadzera, jer sam na ivici strpljenja. Usput joj objasnjavam svoju situaciju i ne vidim nijedan logican razlog zasto moram da imam kartu da izlazim iz Ekvadora? Pola sata ispred njih i cekam tog menadzera da dodje, ali cekam Godoa. Devojka koja malo zna engleski kaze da je menadzer zauzet i ne moze da dodje. Pitam je sta da radim, cuti. Pitam ovu mutavu, kaze za 2 sata ti je let. Ok, koju kartu da uzmem, objasni mi glupaco, sta da radim?! Kaze bilo koju, samo da izlazi iz Ekvadora, mozes za Bogotu ili bilo gde drugde. Pitam je opet koja je poenta toga i da mi pokaze bilo koji oficijalni dokument ili na zvanicnom sajtu da moram da imam povratnu kartu. Cuti, naravno. Kupujem kartu nazad za Bogotu, (ne znam ni koji datum sam uzeo) i pustaju me. Dolazim na pasosku kontrolu, ispred mene dve Ekvadorke, pitam ih jel treba da popunim zdravstveni formular za Kito, kazu ako ides samo u Kito, ne. Stizem na red, pita me pandur gde mi je migracioni formular za Kolumbiju? Rekoh kad sam usao jutros nisu mi trazili, a ti mi sad kazes da moram da popunim, zasto? Pokazuje mi rukom da se udaljim od saltera. Hvatam jednu Ekvadorku za ruku i teram je da mi popuni to online, sve na spanskom. Prolazim i vec sam u avionu za Kito. Stizem u Ekvador, nema problema nikakvih, doduse su me pitali kad se vracam, pa sam kao iz topa rekao za mesec dana. Kaze ok, udara pecat i sledeca scena jedan od najsrecnijih dana u mom zivotu! Izvinjavam se na recniku, ali bio je to jedan stresan, ali uspesan put. Expand Pakao!!! ispada da su u Beogradu bili u pravu, samo su te pustili niz vodu da se ne raspravljaju duze sa tobom. pratim jednu nasu travel blogerku i ona je isto zarobljena vec godinu dana u Chileu. nigde ne moze da krene jer turistima ne daju vakcine. Uzas, molila ove nase u ambasadi da joj pomognu da dobije vakcinu. Pakao !!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2021 @bam-bam pa da, ali nisam odbio povraćaj novca da bih dobio kredit, ne bih to ni lud uradio, upravo jer sam znao da sa tim kreditom mogu da me je*u kako žele. Ali bila je ta opcija za zamenu datuma bez doplate, ali o tome sada nema ni reči - kao da sam to izmislio. Juče se ispostavi da za drugu kartu od Galapagosa ka obali (sa drugog ostrva) Expedija više nije nadležna, tj LATAM je "preuzeo kontrolu nad njom", šta god to značilo, iako je pre mesec dana kada sam se čuo sa drugim Expedia agentom, sve bilo ok. Sad čekam njihov šatro odgovor na moj zahtev za refund, a znam kakav će biti. Vidim horor priču u najavi... 😠 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 26, 2021 (edited) On 2/26/2021 at 11:30 AM, Wazza said: @bam-bam pa da, ali nisam odbio povraćaj novca da bih dobio kredit, ne bih to ni lud uradio, upravo jer sam znao da sa tim kreditom mogu da me je*u kako žele. Ali bila je ta opcija za zamenu datuma bez doplate, ali o tome sada nema ni reči - kao da sam to izmislio. Juče se ispostavi da za drugu kartu od Galapagosa ka obali (sa drugog ostrva) Expedija više nije nadležna, tj LATAM je "preuzeo kontrolu nad njom", šta god to značilo, iako je pre mesec dana kada sam se čuo sa drugim Expedia agentom, sve bilo ok. Sad čekam njihov šatro odgovor na moj zahtev za refund, a znam kakav će biti. Vidim horor priču u najavi... 😠 Expand vidi, za tu povratnu kartu imas vece sanse da povratis kintu, jer ti si kupovao i placao expediji, ne mogu oni tebe sad da prebace na latam....isto kao sto obratno kazu, ako si kupovao avio kartu preko agencije, pa imas neki problem, ne mozes da se obratis direkt aviokompaniji, nego mora sve da ide preko agencije...to ce ti sve aviokompanije reci.....prema tome, insistiraj da ti expedia vrati pare za tu kartu, jer ti si njima platio, i ako oni ne mogu da ti obezbede let, moraju da ti vrate pare... sto se odlaznog leta tice, tu si vec pristao na nesto, mozda su te pogresno obavestili, ili si ti pogresno razumeo, svasta mogu da kazu, ali je bitno da si pristao na neku novu kartu, a to nije isto sto i povracaj novca...oni su ti tu kartu ,na koju si pristao , i ponudili, ali uz doplatu razlike u ceni...i sto je najvaznije, taj let agencija ima u svojoj ponudi, za razliku od onog drugog...vrlo jednostavno...takodje, oni u tim slucajevima cesto i nakarikaju cenu da bude skuplja nego kad bi se kupovalo direkt kod aviokompanije, da bi uzeli jos neku dodatnu kintu od tebe, logicno...tu tesko da mozes sta da uradis...moje iskustvo vec godinama je - nikad preko agencije ne kupovati kartu....mozda nekad mozes da ustedis 20-30 evra, i prodjes 3 leta dobro, al zato na cetvrtom najebes i vrati ti se sve ono sto si ranije "ustedeo", i to sa kamatom :)......a o nerviranju i potorsenim satima na razgovore i zvanje agencije da i ne pricamo.... Edited February 26, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2021 Ljudi, da li su kompanije zakonski u obavezi da ponude i opciju refunda za letove koji su otkazani zbog korone? Ako da, koji je zakon u pitanju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2021 On 3/9/2021 at 3:57 PM, golosina said: Ljudi, da li su kompanije zakonski u obavezi da ponude i opciju refunda za letove koji su otkazani zbog korone? Ako da, koji je zakon u pitanju? Expand To zavisi od zemlje iz koje polećeš i one u koju slećeš. Nisam sigurna da li ima uticaja i zakon zemlje u kojoj vršiš tranzit. EU i USA imaju zakone koji štite putnike, tj. garantuju refundaciju i u slučaju pandemija. Međutim, zbog ogromnog problema s kojima se aviokompanije susreću, EU je izdala preporuku prošle godine da se promovišu vaučeri, ne bi li spasili aviokompanije. Imaš na ovom linku taj doc: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/recommendation_vouchers_en.pdf Na strani 2, paragraf 7 pominje sve ove odredbe koje ti garantuju refundaciju. Imaš u fusnoti više detalja. Ukoliko zemlja iz koje polećeš i ona u koju slećeš nemaju propise koji štite putnike, opcija putnicima su osiguranja, ukoliko imaju neka. Postoje osiguranja koja ti nude prilikom kupovine karte (što retko ko kupi), ali neretko i kreditne kartice kojima plaćaš kartu mogu imati tu opciju. Treća opcija, koju sam ja recimo iskoristila je da se žališ svojoj banci, da aviokompanija nije isporučila uslugu koju ti je prodala te da tražiš povraćaj para. To je neka vrsta trgovačkog spora. Taj spor mora da se razreši u nekom pristojnom vremenskom roku. Moja banka (Visa kartica) taj spor zatvara posle 3 meseca. Ne može da traje duže od toga. U mom slučaju, aviokompanije nije odgovorila u roku od ta tri meseca i banka nam je vratila pare. Doduše, ja sad više ne znam kako će se slučaj odvijati, pošto je moj slučaj razrešen time što sam zaštićena kao klijent banke, te mi banka garantuje neka prava, a ne aviokompanija. Nagađam da će banka zapravo izgubiti slučaj pred trgovinskim sudom, a njoj će pare koje su dali meni, pokriti neka vrsta osiguranja koji banka ima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2021 @bam-bam ma koji su to lažovi i lopovi to nije realno... Prvu kartu sam uspeo da zamenim bez doplate nakon sedam dana svakodnevnog drndanja na onom Expedijinom live chatu i to zamisli, tek nakon što sam naveo agenta da kaže da je Latam menjao cenu, a ne oni, a potom mu saopštio da ceo razgovor snimam. U trenutku je promenio priču, šatro nešto isproveravao i hop - zamenismo kartu lagano. Još se i izvinjava, kao ne zna što su njegove kolege insistirale na toj doplati kad je eto ista destinacija i sve isto. 🤮 Sad mi je problem druga karta za koju mi je prvo odobren refund u aprilu prošle godine, pa je onda otkazan jer je valjda Latam odbio to jos tad. Ja sad imam 163 usd kredita na Expedia sajtu, ali ne mogu da ga iskoristim za taj let jer im Latam nije dao "dostupnost" za isti?! I to ne za datum koji meni odgovara (10.04.) već za bilo koji datum ove godine! Imam kredit koji važi do kraja godina, a zbog vize moram pre maja da napustim Ekvador, a kredit mi važi samo za letove iz Ekvadora. Dakle, neću moći da ga iskoristim. Što je najgore ni na odlazni let za Galapagos ne mogu da se ukrcam, ako nemam povratni, tako da moram da ga platim. Ja ne znam kako i kome se ova otimačina može prijaviti... Ono što na netu nalazim su ljudi koji imaju problema sa refundom, ali da ti uvale kredit sa kojim možeš da se je*eš, to nisam video... Kakve laži i baljezganja slušam svaki dan na tom chatu, ne bi verovao.. Zvaće Vas neko u roku 24h, primićete mejl 24-48h, očekujte odgovor od helpdeska, zovite ovaj broj, zovite onaj broj... Pa sve do čuvenog apdejtovanja sistema zbog kog eto najbolje da se javim za par dana! 😂 Više nisam ni ljut, samo mi je muka od njih. To sam i rekao ovom današnjem agentu - povraća mi se od vas, ali bukvalno... 🤮 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 10, 2021 On 3/10/2021 at 3:50 AM, Wazza said: @bam-bam ma koji su to lažovi i lopovi to nije realno... Prvu kartu sam uspeo da zamenim bez doplate nakon sedam dana svakodnevnog drndanja na onom Expedijinom live chatu i to zamisli, tek nakon što sam naveo agenta da kaže da je Latam menjao cenu, a ne oni, a potom mu saopštio da ceo razgovor snimam. U trenutku je promenio priču, šatro nešto isproveravao i hop - zamenismo kartu lagano. Još se i izvinjava, kao ne zna što su njegove kolege insistirale na toj doplati kad je eto ista destinacija i sve isto. 🤮 Sad mi je problem druga karta za koju mi je prvo odobren refund u aprilu prošle godine, pa je onda otkazan jer je valjda Latam odbio to jos tad. Ja sad imam 163 usd kredita na Expedia sajtu, ali ne mogu da ga iskoristim za taj let jer im Latam nije dao "dostupnost" za isti?! I to ne za datum koji meni odgovara (10.04.) već za bilo koji datum ove godine! Imam kredit koji važi do kraja godina, a zbog vize moram pre maja da napustim Ekvador, a kredit mi važi samo za letove iz Ekvadora. Dakle, neću moći da ga iskoristim. Što je najgore ni na odlazni let za Galapagos ne mogu da se ukrcam, ako nemam povratni, tako da moram da ga platim. Ja ne znam kako i kome se ova otimačina može prijaviti... Ono što na netu nalazim su ljudi koji imaju problema sa refundom, ali da ti uvale kredit sa kojim možeš da se je*eš, to nisam video... Kakve laži i baljezganja slušam svaki dan na tom chatu, ne bi verovao.. Zvaće Vas neko u roku 24h, primićete mejl 24-48h, očekujte odgovor od helpdeska, zovite ovaj broj, zovite onaj broj... Pa sve do čuvenog apdejtovanja sistema zbog kog eto najbolje da se javim za par dana! 😂 Više nisam ni ljut, samo mi je muka od njih. To sam i rekao ovom današnjem agentu - povraća mi se od vas, ali bukvalno... 🤮 Expand nije mi bas najjasnije za ovu drugu, povratnu kartu..ti si znaci prosle godine pokusao da otkazes let, i da ti je refund prvo dozvoljen, pa otkazan....ali za kad je karta bila prvobitno rezervisana, za prolece prosle godine, ili ove? Ukoliko sam dobro shvatio, ti si prvo pokusao da otkazes kartu prosle godine, pa onda kad nije uspelo, onda si promenio datum za ovo prolece, medjutim, Latam je ponovo otkazao taj let, jel tako? I da li oni sad uopste nude da se kupi povratni let sa galapagosa u toku ove godine, ili to vise nemaju u ponudi, nego nude samo odlazni let? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2021 Postojala je prošle godine razlika u tome kako su tretirali odlaznu i povratnu kartu. Za odlaznu mi je ponuđen ili kredit ili promena datuma, ali za povratnu koja je bila za april 2020 mi je čak odobren povraćaj novca od strane expedije, da bih par nedelja kasnije dobio mejl sa izvinjenjem da je refund ipak nemoguć jer latam ne da, tako da ostaje kredit. Ove godine ja hoću da obavim maltene sve isto, Latam ima normalno letove u oba smera, sa oba ostrva, čak su i znatno jeftiniji nego 2020. Izborio sam se nekako za tu odlaznu kartu bez doplate, ali ne mogu da iskoristim kredit koji mi lepo stoji na Expedijinom sajtu, zato što im Latam ne daje "availability" za taj let, šta god to značilo. Navodno se ta dostupnost može promeniti i trebalo bi da se promeni, ali tu sad već dolazimo do dela kad oni mene lažu i muljaju nekim pričama za malu decu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2021 (edited) On 3/11/2021 at 2:46 AM, Wazza said: Postojala je prošle godine razlika u tome kako su tretirali odlaznu i povratnu kartu. Za odlaznu mi je ponuđen ili kredit ili promena datuma, ali za povratnu koja je bila za april 2020 mi je čak odobren povraćaj novca od strane expedije, da bih par nedelja kasnije dobio mejl sa izvinjenjem da je refund ipak nemoguć jer latam ne da, tako da ostaje kredit. Ove godine ja hoću da obavim maltene sve isto, Latam ima normalno letove u oba smera, sa oba ostrva, čak su i znatno jeftiniji nego 2020. Izborio sam se nekako za tu odlaznu kartu bez doplate, ali ne mogu da iskoristim kredit koji mi lepo stoji na Expedijinom sajtu, zato što im Latam ne daje "availability" za taj let, šta god to značilo. Navodno se ta dostupnost može promeniti i trebalo bi da se promeni, ali tu sad već dolazimo do dela kad oni mene lažu i muljaju nekim pričama za malu decu... Expand a da li si probao da trazis neki drugi datum za povratak sa galapagosa? mozda bas ne dozvoljavaju za taj jedan datum, a za druge dozvoljavaju? ja da sam na tvom mestu, otisao bi direkt u predstavnistvo latama u kitu, ili bi njih zvao telefonom i pitao zasto ne mozes da koristis kredit na njihovom letu u povratku, ako u odlasku mozes da ga koristis... u svakom slucaju, ako ti imas kredit na expediji, i on nije vezan samo za latamovu kartu, ne vidim razlog da tebe ekspedija uslovljava da taj kredit mozes da iskoristis samo za domace letove u okviru ekvadora...to je nebuloza, ti bi kredit trebalo da mozes da iskoristis za bilo sta, i za hotele koji su u ponudi na sajtu expedije...ja sam npr. pola mog kredita iskoristio na smestaj, mada se kod mene radi o bravofly... Edited March 11, 2021 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11, 2021 Ma ni za jedan datum do kraja godine. Kao da je ta linija blokirana. Probaću da vidim bar dal' mogu da ga iskoristim za Guayaquil - Quito pošto ću iz Quita za Kolumbiju, pa da ga bar na nešto utrošim. Ma sve sam probao brate, veruj mi. Nema telefona koji nisam okrenuo... A sad da ih zovem u SAD i trošim 2 sata koliko mi u proseku traje konverzacija sa njima... Jbg. To što oni tvrde da su pozivi besplatni - jesu, ali iz lokala. Meno skida ovde, probao sam. Uslovi za korišćenja kredita su takvi, mada to bih možda trebao da proverim, možda su menjali... Bili su jako striktni sa tim kreditom, što meni tad nije delovalo kao problem jer sam mislio da ga utrošim na bukvalno isti let, ali slepci mi sad ni to ne dozvoljavaju. Juče sam odmarao mozak od njih, ali danas ću opet da ih zajašem na četu, pa da vidimo. Bukvalno ću da ih pitam da li je ikad ikako moguće utrošiti taj kredit na bilo šta ili su mi samo ukrali pare... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites