Jump to content

Featured Replies

3 hours ago, bam-bam said:

pa logicno je da je ovo poslednje period za rebuking, jer kako mozes da odredis novi datum leta 14 dana pre originalnog datuma, kad je i taj otkazan..zar ne?

I meni je tako logicno, ali na osnovu onog sto je napisano, nisam bio nacisto. Stvarno zvuci konfuzno i dvosmisleno taj tekst na engleskom, ili ga ja ne tumacim dobro. 

38 minutes ago, mveruovic said:

Svidja mi se ova interpretacija: 

"During the first few weeks of the outbreak, airlines were focused on rebooking passengers travelling in the near future. However, with months of uncertainty ahead, this strategy has shifted to offering flight vouchers, as carriers struggle to stay afloat. This has enraged customers around the world who feel they have involuntarily given ‘interest-free loans’ to the airlines.lol::

Sta mislite do kad ce da potraje ovo ludilo?

Meni ovo sve vise deluje da nas neko gadno zajebava ? 

Nerealno mi deluje da u Kini gotovo da nema vise novih slucajeva, a pre neki dan sam video da do Sangaja ima redovno letova iz HK, Koreje i Tajvana. Dakle, koliko toliko cirkulisu ljudi, a nema virusa vise. Isto mi dosta smrdi situacija recimo u Tunisu. Klima slicna kao u Spaniji trenutno, a nisu ni blizu neke katastrofalne situacije. Ista stvar i sa Vijetnamom, Laosom.. Kako kod njih nije preslo od kineza, a maltene su tu. A niko ne moze da me ubedi da su zemlje poput Tunisa, Vijetnama i slicno organizovanije po tom pitanju. 

Sad ce da ti objasni noskich kako je Vijetnam ultra razvijena zemlja :D Komunjarama nista ne treba verovati u Kini, zbog tog zataskavanja se i prenelo ovako brzo svuda. Zemlja od milijardu i par stotina miliona imala samo 80ak hiljada zarazenih i to je to. Aha.

U Americi bar sto se poslova tice, nece biti bolje do kraja maja sigurno. Mi smo prestali sa radim na minimum 3 nedelje ali ce biti 6 nedelja.

Dosta avio kompanija je otkazalo letove do 1. maja a neke su vec produzele na 1. jun

da tačno zna se kako se u komunizmu rešavaju nepoželjnih elemenata,zaveli one koji su neko a one koji su niko i ništa potrpali u neke masovne rupe i izbrisali iz dokumentacije verovatno
a inače je sloboda štampe vrh u kini i sličnim zemljama,sećam se da su odma zatvorili nekog doktora koji je širio vesti o tome
eto i severna koreja nema ništa jer ko sme da kaže da se nešto dešava u tako savršenom društvu
još je nešto zanimljivo u tim slobodarskim zemljama je što se ni invalidi ne vide češće osim kad prose..gde su pa oni..jer kako vidim u toj krš z.evropi oni se šetaju okolo i vode neki život plus što im je i infrakstrukrura napravljena da mogu izlaziti i još imaju i neku negu od države

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

Dobro, svima je jasno da Kina i S. Koreja prikrivaju dosta toga. Ali, meni je nelogicno da u zemljama poput Vijetnama, Laosa, Tunis, Maroko, pa onda i po juznoj americi nigde nemamo scene kao u Italiji, Spaniji, Njujorku itd. To mi nema logike uopste. A realno te scene je nemoguce tek tako sakriti svuda. Nisam sad teoreticar zavere, samo glasno razmisljam :D

Dobro, svima je jasno da Kina i S. Koreja prikrivaju dosta toga. Ali, meni je nelogicno da u zemljama poput Vijetnama, Laosa, Tunis, Maroko, pa onda i po juznoj americi nigde nemamo scene kao u Italiji, Spaniji, Njujorku itd. To mi nema logike uopste. A realno te scene je nemoguce tek tako sakriti svuda. Nisam sad teoreticar zavere, samo glasno razmisljam [emoji3]
pa zato jer je dovoljno da šapnu ljudima da ne izlaze i da se ne priča o tome svako će ih poslušati ako ne žele da nestanu
kako su i diktatorski režimi lako je i izboriti se sa svačim ukidajući prava gradjanima,zatvarajući ih u logore,kuće,bolnice tako da nije ni čudo da najviše frke dolazi iz zemalja gde su ljudi slobodniji kao i informacije
nemože se tek tako nametnuti diktatura ljudima u evropi i sličnim zemljama
ako kinezi i ostali i imaju manje obolelih u odnosu na veličinu zemlje to je prvenstveno po meni zahvaljujući diktaturi vlasti a sve te vlasti pokušavaju da izgledaju superiorno u odnosu na neke druge..pa evo ti tipičan primer srbije koja sluša savete kine..vlast jednog čoveka koji zavodi diktaturu je izgleda oproban recept,ko zna kolko je i tu bolesnih ili nije al se u vestima iznosi šta im odgovara ...sve u svemu cilj istih je da opstanu i da pokažu kako je njihova ideologija superiornija jel šta bi sad bilo da je recimo na tom zapadu sve bolje i još ako se uspešnije bore protiv bolesti..gde god je komunizam njima treba najmanje verovati...nikad njima ljudi nisu bili bitni niti su imali neka veća svoja prava...već viđeno kroz celu istoriju te ideologije...to je napravljeno za one koji nikad nisu imali ništa da napokon imaju sve i to po bilo koju cenu života ostalih ljudi
još nešto je zanimljivo a to da niko više ne umire od drugih bolesti,svi sad umiru samo od virusa[emoji16]...tako da počinjem misliti i da se namerno stvara neka histerija a zašto videćemo uskoro,ja mislim da ima neke veze sa ograničavanjem slobode ljudi

pa, ima nikod23 donekle i pravo.....argentina, chile, brazil svakako nisu diktature, velike su zemlje, a daleko manje obolelih...a nesto ne verujem da se kod njih krije br. obolelih...takodje, argentinci , i brazilci pogotovu, jako puno putuju po svetu...valjda bi preneli do svoje zemlje, ako je samo to u pitanju, tj. ako se tako najvise prenosilo....nesto ipak tu smrdi

tamo je droga pa su navikli da ljudi crkavaju izdozirani gde stignu pa ako vide da poćinju još više crkavati jednostavno misle da je neka jača droga u opticaju pa tako zabeleže i simptom crkavanja[emoji51]

Cinjenica je da se u podatke bilo koje zemlje ne moze u potpunosti pouzdati, jer, prosto, nije moguce zabeleziti sve slucajeve i to je to. Evo, primer Francuske, gde su naknadno poceli da broje zrtve iz starackih domova, pa ti sad znaj kako te zrtve rasporediti i raditi neku statistiku da li je doslo do ublazavanja ili pogorsanja situacije. Drugi ozbiljan problem, narocito za siromasnije zemlje je nedovoljna kolicina testova, nedovoljna tehnicka opremljenost i nedostatak strucnih lica. To je jedan od glavnih razloga zasto su brojevi toliki koliki jesu. 

Sto se Juzne Amerike, a narocito Brazila tice, mogu da pricam nasiroko i nadugacko. Ali, samo par najvaznijih stavki. Argentina je jedna od prvih zemalja u J. Americi (ako ne i prva) koja je zatvorila granice. Na nesrecu, drugari su bas tad bili tamo sa ciljem da provedu mesec dana u Buenos Airesu i situacija je bila vrlo ozbiljna, jer je bilo zabranjeno kretanje po gradu, osim za osnovne stvari i par puta su i legitimisani. U Ekvadoru je takodje bila ozbiljna situacija, barem od onog sto sam uspeo da vidim u medijima. A Brazil, pa evo, samo da kazem da je negde valjda oko 30 hiljada testova na cekanju! Nema dovoljno strucnih, niti materijala da se testovi obave. Sve kao posledice urusavanja citavog sistema u poslednjih 5-6 godina. Samo u malom gradu gde zivim, ima 2 smrtna slucaja, gde se rezultati cekaju vec oko 2 nedelje. Za 2 nedelje je moglo da se zarazi ko zna koliko ljudi. Najstrasnije od svega je sto ce biti gomila zarazenih i mrtvih, koji nikad nece uci u statistiku, jer to su i ovako ljudi koji prakticno ne postoje. Kad virus udje u favele, bice masakr, ali ce verovatno proci neopazeno, nazalost. Povrh svega, predsednik je jedan nekompetentan i ozbiljno opasan covek, koji se inati svima, tera svoju politiku i vrsi pritisak i javne demonstracije da se prekine socijalno distanciranje i da mora da se radi, jer ce propasti ekonomija, a samim tim i njegova vlada, sto ga jedino i brine. U pocetku je kopirao Trampa, a sad vec i ne zna gde udara, pa kontrira i samom sebi i povrh svega, jos se rasplamsava politicko trvenje izmedju njega i guvernera federalnih drzava, koji ga vise ne slusaju i vode svoju politiku, uglavnom ispravnu u ovo vreme krize. Juce je zamalo smenio ministra zdravlja, jer mu se nije svidelo sto je postao "zvezda" i sto se zalaze za mere, koje i sav normalan svet usvaja i sto preporucuje SZO, koje su u suprotnosti sa njegovim idejama. U moru neukih, ministar barem smireno i strucno obrazlaze situaciju i deluje kao jedna od retkih pozitivnih stvari u ovo ludo vreme, iako ni on inace nije cvecka. Pre nekoliko meseci, predsednik je smenio direktora instituta gde radim, jer mu se nisu svideli objektivni i javni rezultati o krcenju Amazonije i tako ide sa svim "neposlusnim", nadam se da nece jos dugo, jer su ga ovde ipak zaustavili. Eto, uz citav takav jedan ambijent i politicko trvenje, koga jos briga sto ce sirotinja da umire, oni su i tako samo broj. Toliko o verodostojnosti tih brojeva.

Edited by Dragance

U Ekvadoru je i dalje ozbiljna situacija, u Gvajakilu recimo ne mogu da stignu da pokupe mrtve, eno pun internet slika kako ih samo iznesu na ulicu i ostave.

Ovo je tek pocelo i ozbiljnost situacije zavisi od ozbiljnosti drzave. U Italiji je recimo bila zajebancija u pocetku, fudbalska utakmica pred 40k ljudi, pune ulice, trgovi, restorani. Vidimo kako prolaze. Malo kasnije se isto to desilo Spaniji i Francuskoj pa opet malo kasnije V.Britaniji. Njemacka ima bolji zdravstveni sistem i generalno disciplinu pa su bolje i prosli ali nije naivno... U Americi smo imali priliku da gledamo spring break idiote koje bas briga, evo sad to dolazai na naplatu, kao i kreteni koji nisu otkazivali kruzeve jer im je ponudjeno dodatnih 100-200$ i sl.
Svedska je dosta izvikana jer kao zive normalno ali zapravo nije tako. Veliki je procenat ljudi koji rade od kuce i izlaske su sveli na minimum + u svakom slucaju imaju daleko vise i bolesnih i mrtvih od slicnih zemalja u okruzenju.

Ima zemalja poput CG koje prosto ne testiraju pa eto, nema slucajeva. Sad su tek nedavno poceli.
Brazil je Dragance objasnio, ko zna koliko je takvih primjera gdje se cekaju rezulatti, laze prikriva, pegla i farba.

U Afriku je Korona tek stigla ali su je jako ozbiljno shvatili. Bocvana je jos prije prvog potvrdjenog slucaja zatvorila granice. Sad su uveli potpuni "lockdown" 28 dana. U Ugandi prije prvog potvrdjenog slucaja nije moglo da se udje na pijace, autobuske stanice, u prodavnicu bez pranja ruku itd itd... mislim nevjerovatno je kako mi ovde imamo razne predrasude o Afrikancima ali su oni zapravo  mnogo ozbiljnije ovo sve shvatili od nekih zemalja "prvog svijeta". Za Mauricijus koji je bas mali isto imam info iz prve ruke da su bili izuzetno neozbiljni u pocetku, rezultati se vec vide i imaju blizu 100 slucajeva, vise od nekih dosta vecih zemalja. 
Na kraju krajeva sve zavisi od same drzave i toga kako testira, broji, prijavljuje i sl. 

A ima nesto i do droge sigurno, superpera zna.

Nadam se samo da su posjetioci ovog foruma iznad "kriv je 5g", "kineska zavjera" i slicnih idiotskih teorija mada je krenulo u tom pravcu.

Edited by ThirstyTraveler

Ja sam spomenuo to o teoriji zavere, al iz zajebancije sam to napisao. Naravno da virus postoji, ne sumnjam u to. Samo sam hteo neko da iskomentarise to sto me je kopkalo, i to je evo @ThirstyTraveler uradio.

Nisam znao da je tako u Ekvadoru. I generalno to oko brojki zvanicnih sam svestan da je glupost, u zavisnoti koliko koja zemlja testira. Meni samo nije jasno kako slike koje smo videli u Italiji, Spaniji itd. (gde prikazuju one pune bolnice, vojska odnosi mrtve i slicno) nismo videli u jos mnogim zemljama. Sad mi je malo jasnije ako kazes da je tako kako je u Ekvadoru. Nisam ni ja sad nesto preterano guglao o zemljama ponaosob, vodio sam se mislju da ako je negde tako kriticna situacija da cu makar negde naleteti na neki mali clanak o tome. 

Ima dosta zemalja ili bar regiona u kojima je zdravstveni sistem blizu pucanja. Od evropskih je to bila Lombardija, NY u Americi, pomenuti Gvajakil u Ekvadoru, Vuhan naravno itd. O Holandiji i Belgiji se ovde malo prica a nije naivna situacija.

Na ovim prostorima je odavno zavladao medijski mrak, u Srbiji ON mora da bude u centru paznje po svaku cijenu pa tako covjek bas mora da se potrudi ako zeli da dodje do pravih informacija o nekim daljim krajevima.

ko zna šta je tu sve istina,mislim da svaka zemlja daje podatke koje im odgovaraju a ima i tu od oka procena
uglavnom vidim da se stvara neka histerija,narod se plaši,širi se mržnja izmedju ljudi,počunju se cinkariti,odvajati na ove i one..ni ne treba tu biti neke zavere ali verujem da će države to dobro iskoristiti za neke svoje ciljeve kao što su iskoristili i kad je bio terorizam popularan
sve u svemu nije nijedna država tu previše za vas...reči će vam što god što je vlastima u interesu

pa sta znam, jedan od nojih najboljih drugova je ekvadorac, iz kita doduse...cujemo se par puta nedeljno, nikad mi nije pricao da je tamo tako ozbiljna situacija....jeste da su oni uveli rigorozne mere jos pre nas, ali uglavnom se zali na te stvari, nije pominjao nikakve mrtve po ulicama...

a jos jedan od najboljih ortaka ,isto ekvadorac , je u tazbini u brazilu, parati, jeste malo mesto, ali ima valjda informacije....s njim se isto cujem na nedeljnom nivou, i on se slaze sa ovim sto je dragance pricao, i da je predsednik idiot, ali to su i znali jos pre nego sto je izabran...isrto kaze da su ga guverneri sad iskulirali...

moram da priznam da su svi moji ortaci brazilci zeleli i mitingovali da se smeni predhodna vlast, pljuvali su onu dilmu, a onda , kad su videli da ce ovaj kreten da pobedi, svi su se ucutali....

ali ponovo, i da zanemarimo brazil, posto je specifican, ali argentina chile, to su bogate zemlje, tamo se sigurno testira, i objavljuju informacije...

ne znam otkud podatak za crnu goru.....pa crna gora je procentualno po glavi stanovnika testirala visenego  duplo vise ljudi nego srbija....bio je podatak da crna gora testira 240 ljudi nedeljno na 100 hiljada, dok srbija testira prosecno 98 ljudi na 100 hiljada...

takodje, crna gora je zavela stroge mere jos pre nego sto je imala prvog zarazenog..oni su odmah zabranili sve restorane, kafice i kockarnice, cak je i kretanje iz jedne opstine u drugu bilo onemoguceno, i to jos u periodu kad smo mi tek uvodili vanredno stanje

Edited by bam-bam

13 hours ago, ThirstyTraveler said:

Podatak je iz prvih par sedmica kad su bili otprilike jedini uz Moldaviju bez slucajeva.

Pitaj druga za Gvajakil. Ne pise nigdje da je u Kitu tako. Valjda je i Gugl jos uvijek dozvoljen u Vucicstanu pa moze da se provjeri, jbg. Sigurno nisam izmislio jer mi je dosadno.

ne , nisam ni rekao, samo sam rekao da mi nije nista pominjao...pitacu ga svakako, bas me zanima....dosta smo detaljno opisivali jedan drugom situacije u svojim gradovima, i drzavama, sto se restrikcija tice....oni  imaju vrlo slicne restrikcije nama....

a sto se tice crne gore, podatak iz prvih nedelja naravno da nije validan, posto su se tada sve zemlje po svetu razlicito ponasale, pa npr. amerika nije nikog testirala....ali situacija se ubrzo promenila, i vecina je pocela redovno da testira....tako da ne razumem sto ovde delis neke bajate podatke,  kao da je to fakat, jer to nije fer.....crna gora je , koliko znam, imala dosta dobre mere cak i pre nego sto je zvanicno registrovan prvi slucaj...

On 4/8/2020 at 6:21 PM, nikod23 said:

Sta mislite do kad ce da potraje ovo ludilo?

Meni ovo sve vise deluje da nas neko gadno zajebava ? 

Nerealno mi deluje da u Kini gotovo da nema vise novih slucajeva, a pre neki dan sam video da do Sangaja ima redovno letova iz HK, Koreje i Tajvana. Dakle, koliko toliko cirkulisu ljudi, a nema virusa vise. Isto mi dosta smrdi situacija recimo u Tunisu. Klima slicna kao u Spaniji trenutno, a nisu ni blizu neke katastrofalne situacije. Ista stvar i sa Vijetnamom, Laosom.. Kako kod njih nije preslo od kineza, a maltene su tu. A niko ne moze da me ubedi da su zemlje poput Tunisa, Vijetnama i slicno organizovanije po tom pitanju. 

On 4/8/2020 at 8:00 PM, mveruovic said:

Sad ce da ti objasni noskich kako je Vijetnam ultra razvijena zemlja :D Komunjarama nista ne treba verovati u Kini, zbog tog zataskavanja se i prenelo ovako brzo svuda. Zemlja od milijardu i par stotina miliona imala samo 80ak hiljada zarazenih i to je to. Aha.

U Americi bar sto se poslova tice, nece biti bolje do kraja maja sigurno. Mi smo prestali sa radim na minimum 3 nedelje ali ce biti 6 nedelja.

Dosta avio kompanija je otkazalo letove do 1. maja a neke su vec produzele na 1. jun

Evo kako:

https://www.weforum.org/agenda/2020/03/vietnam-contain-covid-19-limited-resources

U Kini:

Rec je o drzavama koje brinu o svojim gradjanima. Dok se na zapadu ne brine o gradjanima vec o "ekonomiji" to jest o milijardama 1% stanovnistva. Rec je o plutokratijama gde se sa novcem moze sve, a drzave nema. To jest ima je kada treba da se uzme porez. I kada ima nesto u vezi novca. 

Singapur:

Kamo srece da se Srbija moze uporediti sa Azijom. Medjutim ne, uporediva je sa najvecom plutokratijom USA gde nista nije uradjeno i gde se Tramp sprdao sa virusom kao sto se onaj u Srbiji sprdao. Pa kad je postalo ozbiljno onda su okrenuli drugi list. Azijske zemlje su se mobilizovale od prvog dana. Postoji osecaj kolektivnog dobrog, a ne samo grabi sebi a drugi neka crknu. Nose se maske. Drzavi se veruje jer drzava vodi racuna o gradjanima. I ocigledno ume to da radi.

https://edition.cnn.com/2020/04/01/asia/coronavirus-mask-messaging-intl-hnk/index.html

Asia may have been right about coronavirus and face masks, and the rest of the world is coming around

Evo kako plutokratija operise:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-masks/u-s-big-bucks-turn-global-face-mask-hunt-into-wild-west-idUSKBN21L253

"In France and Germany, senior officials said the United States was paying far above the market price for medical-grade masks from No. 1 producer China, on occasion winning contracts through higher bids even after European buyers believed a deal was done, and Brazil’s health minister reported a similar incident.

U.S.-listed multinational 3M Co said Friday that the White House had ordered it to stop all shipments to Canada and Latin America of respirators that it manufactures in the United States, despite what 3M called “significant humanitarian implications.”

In another case, an order of 200,000 masks bound for Germany from a 3M factory in China were “confiscated” in Bangkok, Berlin Secretary of Interior Andreas Geisel, said in a statement, calling it an “act of modern piracy.”

“On the (airport) tarmac, the Americans get out their cash and pay three or four times what we have offered,” Rottner told radio RTL France on Wednesday.

“It boils down to market forces,” the official said. “The one who pays the most gets the prize.”

Evo kako drzave kao sto su Kina i Kuba operisu:

World's no. 1 doctors without borders: Cubans! Since 1959! https://en.wikipedia.org/wiki/Cuban_medical_internationalism "Cuba provides more medical personnel to the developing world than all the G8 countries combined"

Cuban and Chinese doctors arriving in Italy to assist the health authorities.

Cuba has the interferon Alpha-2B, powerful in the treatment of coronavirus and China has the experience of having overcome the peak of infections in its territory.

Edited by noskich

On 4/6/2020 at 12:52 PM, bam-bam said:

pa cekaj, ti rece da ostajes na tajlandu? leti se jos za zagreb, bukurest...pokusaj tamo...

Hteo sam, uz uslov da mogu da iskoristim air France kartu koju sam imao.  Odlagao sam datum par puta a onda su mi rekli da će verovatno na mesec dva tri..  ne znaju naravno koliko dugo, suspendovati letove iz BKK i da bolje da odem sada.. 

Nisam hteo da rizikujem da mi propadne ta karta pa da me košta par hiljada kao što sada su neki plaćali npr bkk - Istanbul..  

Nego zagubili mi ranac u Amsterdamu to me sada nervira i pokušavam nešto oko toga da uradim  :(

@noskich

Evo ovaj prvi link sam procitao (za Vijetnam), pise oko mera koje su uveli i stoji da su 1og februara zabranili letove iz Kine. Ja koliko se secam ovo se oko 1og januara pojavilo u Kini, znaci mesec dana pre tih mera. Tako da je za tih mesec dana uveliko moralo da se prosiri i po susednim drzavama ako znamo koliko kineskih turista i radnika ima. Pogotovo sto ide prica kako se virus dosta lako i brzi siri (sto imamo prilike i da vidimo u Italiji, Spaniji..). 

Ne bih da ulazim u raspravu koja je zemlja uvela bolje mere i da o tome pricam, samo pokusavam da koristim svoj mozak i da ukazem da ima dosta nelogicnosti u svemu ovome. Opet, ne kazem da virus ne postoji i da je ovo neka teorija zavere.

Uglavnom, meni bas te nelogicnosti ulivaju neku nadu da ce se situacija stabilizovati u narednih mesec-dva dana.

Ja ne vidim nista nelogicno. Plutokratije koje veruju u dogmu da sve mora biti privatizovano, i da je profit iznad svega su decenijama urusavale svoje zdravstvene sisteme, umanjivale sredstva za drzavni zdravstveni sistem i za preventivu. I eto gde ih je to dovelo. Gde su im sada u ovoj krizi privatne bolnice da reaguju? Samo se drzavni sistem spominje, privatni kao da ne postoji. Nije reagovano na vreme, cak su Tramp i Boris pricali da je bolje da se rasiri virus da ljudi steknu imunitet. Evo ga sad Boris u intenzivnoj nezi. Savetovali ljude da ne nose maske. Brinuli o ekonomiji. Eto im ga.

Ti u Kini i Vijetnamu imas i van vanrednog stanja lokalne mesne zajednice, svaki blok zgrada ima mesnu zajednicu u kojoj se dezura 24/7. Bilo sta da se desi odmah reaguju. E pa te mesne zajednice su odmah krenule da sprovode strogu kontrolu kretanja. Zatim imaju svuda termometre, a Kina ima kamere koje skeniraju temperaturu. Ko god ima povisenu temperaturu odmah u bolnicu na testiranje bez pogovora. 

Zapad niti ima organe da to sprovode, niti ima tehnologiju niti ima sredstva jer je zaduzen kao Grcka, sve sto ume je da stampa novac ni iz cega i da ga trosi. 

Edited by noskich

Dobro, ajde. Vijetnam i Kina imaju suvise dobar razvijen sistem pa su tako sprecili sirenje virusa. Kako onda objasniti kako nema ovih scena u Tunisu, Maroku, Belorusiji (koja imaju minimalne mere prevencije, letovi normalno funkcionisu), Meksiku itd? Ili svi oni znaju kako da se zastite, a Spanija i Italija ne znaju?