Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobar dan,

imam predlog za putovanje o kome razmisljam vec mesecima. To je hodocasnicka tura,

Poznat i kao Put svetog Jakova, Put za Santjago. To je popularna staza koja vodi do katedrale Santjaga de Kompostele na severu Španije. Tu je sahranjen sveti apostol Jakov.

Do finalne destinacije ima mnogo različitih puteva, a neki od njih zahtevaju čak i više meseci pešačenja.

Francuski put je jedan od najpopularnijih i proglašen je delom UNESCO svjetske baštine.

Počinje iz Sen-Žan-Pije-de-Pora (St. Jean Pied de Port) i dug je 780 kilometara. U proseku je za ovo putešestvije potrebno oko mjesec dana pešačenja mada moze da se kombinuje i sa bajsem.

Staza je dobro obležena i lako ju je pratiti, a usput možemo da probamo brojne lokalne specijalitete, budući da vodi kroz manja naselja. Izreka kaze  :

Ako hoćeš da sretneš Isusa - idi u Jerusalim,
Ako hoćeš da sretneš Svetog Petra - idi u Rim;
Ako hoćeš da sretneš sebe - idi u Santjago.

Moj plan je da ovog leta to uradim. Zato se sada pripremam, pre svega fizički. Verovatno bih išla  sredinom jula...  Zanima me, da li je neko o tome razmisljao, volela bih da imam saputnicu ili vise ljudi kako god cini mi se da je lakse.. Svaki savet je dobrodosao..

• 4 months later...

Pozdrav Ivana

Ja sam takodje razmisljao da se upustim u istu priču.Ove godine će me najverovatnije sprečiti i finansije i korona...Najviše me interesuje koliko bi to sve na kraju ispalo.Čuo sam i za neku jeftiniju rutu gde uglavnom spavaš u svom šatoru.Avanturu ću najverovatnije ostaviti za sledeću godinu.Imaš li predstavu koliko bi sve na kraju moglo da izadje?

Pozdravko

• 3 months later...
  • Author

Pozdrav Nemanja,

neka moja procena je da biti trebalo oko 1500 e za 30-tak dana. Racunam 40 e dnevno plus put. Moguce da bi ispalo i nesto vise ali to je manje vise to.

U brzini sam kucala pa ima pravopisnih gresaka :)