Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima! 

Pod pretpostavkom da ce se sve sa Koronom zavrsiti, drugar i ja planiramo da na leto 2020 putujemo Evropom jedno mesec dana - interrailom! 

Imao bih nekoliko pitanja posto mi neke stvari nisu bas najjasnije! Ima li nekog da je voljan da mi razjasni pre nego sto se spakujemo i krenemo na putovanje! 

Sportski pozdrav,

Milos 

• Author

Hvala na odgovoru :) 

Za pocetak, nije mi bas najjasnije sta je zapravo putujući dan i kako se racuna? Na sajtu, u sekcijiji za prodaju karata, pise, (za odredjenu kartu): "Travel on as many trains as you like from midnight to midnight on each of your 10 travel days". Da li to znaci da mogu da promenim vise vozova i vise drzava u tom razmaku, a da sve to i dalje spada u jedan dan?

Uzecu jedan zamisljeni primer:

Recimo da sam krenuo iz Madjarske u 01:00 jednim vozom,  stigao ujutru oko 6 u Austriju, seo na drugi voz za Minhen i stigao u Minhen u 15h istog dana. Da li, iako sam promenio 3 4 voza i 3 drzave, sve to spada u jedan putujeci dan jer je from midnight to midnight? 

Hvala, Milos :)

• Author

Aha, sad mi je sve mnogo jasnije. Sada cu moci da polako isplaniram sve i uklopim! Koristicu oficijalne sajtove zeleznica, nije nuzno koristiti interrail planer na njihovom sajtu? 

Takodje, da li svi vozovi spadaju pod interrail? Kapiram da cemo za neke morati da doplacujemo. 

Hvala ti na ovom detaljnom odgovroru :D 

Nekad možeš više informacija, a čak i polazaka naći na sajtovima železnica (pre svega lokalnih). Ali mislim da IR planer upravo dobar da ti pokaže koji voz spada pod kartu, a koji ne ili je potrebna doplata. U principu doplate su potrebne najčešće u Italiji, Francuskoj, Španiji i za brze vozove u Poljskoj.  

https://www.interrail.eu/en/plan-your-trip/reservations/reservation-fees

U principu, probaj da kombinuješ vozove bez rezervacija, ume da se nagomila tih troškova kada odeš na duže :) Neke rezervacije su doduše neizbežne.

Isto tako, iako kruži priča da vredi noćnim vozovima uštedeti na smeštaju - cena te rezervacije ume daleko da premaši noćenje u nekom hostelu, te imaj i to na umu.

Edited by audioslave

Ja sam dva puta isao Interrailom, ali pre mnogo godina, cini mi se da je to bilo 2003-e i 2004-e. Tu foru nocnih vozova sam dosta koristio da spavam u njima. U to vreme najbolji sajt za planiranje je bio sajt nemackih  zeleznica https://www.bahn.com/en/view/index.shtml ne samo za Nemacku, vec za celu Evropu.

Uspevao sam da izbegnem doplate, ali sam jednom doplatio nekih simbolicnih 30-ak eura a zavrsio u prvoj klasi sa poslugom, ruckom, uzinama, picem, novinama itd. Vredelo bilo i te kako. To je bio najbrzi voz u Evropi svojevremeno na liniji Pariz - Amsterdam.

Jedan savet imam da dam, pazi da se ne zapucas na okrajcima Evrope tipa Grcka, juzna Italija, Portugal, jer do tamo prvo treba da dodjes, pa onda da se vratis. Isplativije je da se dobro obidje sredisnji deo Evrope. Mada Lisabon vredi, to mi je i dalje omiljeni evropski grad. Zavisi i od toga gde si pre putovao. Ako si vec obisao najpoznatija mesta onda nije steta fokusirati se na jedan region. Ali, ako nisi putovao pre onda preporucujem fokus na sredisnji deo. 

Edited by noskich

• Author

Pitam se da li je moguce izvesti da se prvo ode do Portugala, pa onda lagano nazad gore do Holandije i onda kuci? Planirali smo da uzmemo pass gde imamo 10 putujucih dana u 2 meseca :D 

Moguce jeste, ja sam imao slicnu rutu. Sve zavisi sta ti je prioritet da vidis. 10 putujucih dana ne zvuci ni malo ni mnogo ali je ogranicavajuce, mora bas sve da se isplanira. Ja sam imao oba puta po mesec dana bez ogranicenja pa sam isao gde i kako sam hteo, nekada menjao rute u hodu...