Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovde možemo deliti validne, kratke, jasne, korisne i proverene informacije u vezi sa putovanjima u toku i nakon globalne pandemije koronavirusa:

- vize i posebne dozvole za putovanje,

- letovi, vozovi, autobusi - u određenim zemljama/regionima (dozvole tranzita u slučaju letova sa presedanjima),

- zabrana/dozvola ulaska u neku zemlju/region

Npr. ako saznate da je Kina otvorila granice ili da su letovi ka Kini, ka SAD, od Španije ili ka Španiji ponovo uspostavljeni ili kada će aerodromi u Srbiji/regiji proraditi za komercijalne letove, pišite, javljajte, šaljite linkove. I, čuvajte se. ;)

43 minutes ago, MarkoToro said:

WizzAir je npr. otvorio prodaju karata iz Beograda od 1. maja> https://prnt.sc/rw67wm

I cene su smesno niske, jer je jasno da niko nece putovati :biggrin:

A sta ja da radim sa povratnom kartom za 3. maj, kad mi je "odlazna" krajem aprila otkazana? 

11 hours ago, Dragance said:

I cene su smesno niske, jer je jasno da niko nece putovati :biggrin:

A sta ja da radim sa povratnom kartom za 3. maj, kad mi je "odlazna" krajem aprila otkazana? 

Mislim da nije pametno rezervisati to. Ni finansijski ni zdravstveno... Virus ce verovatno imati makar 2-3 talasa, a naredni talasi umeju da budu jos smrtonosniji jer virus mutira, tako je bilo sa spanskom groznicom na primer.-

ovo je dobar feed -presek za skoro sve zemlje: 

https://www.nytimes.com/article/coronavirus-travel-restrictions.html

za vecinu zemalja pise do kada su u karantinu, i do kada se moze ocekivati da se ukine, verovatno u 2 etape - prvo ukidanje internog karantina, dve nedelje razmak, posle toga ukidanje eksternog karantina za odredjene zemlje, znaci eksterni letovi verovatno jun, u zavisnosti od toga u kojoj zemlji se putnik nalazi/u koju zemlju odlazi.

u julu i avgustu sasvim je sigurno da nece biti eksternog karantina u vecini zemalja.

2 hours ago, prolaznik said:

ovo je dobar feed -presek za skoro sve zemlje: 

https://www.nytimes.com/article/coronavirus-travel-restrictions.html

za vecinu zemalja pise do kada su u karantinu, i do kada se moze ocekivati da se ukine, verovatno u 2 etape - prvo ukidanje internog karantina, dve nedelje razmak, posle toga ukidanje eksternog karantina za odredjene zemlje, znaci eksterni letovi verovatno jun, u zavisnosti od toga u kojoj zemlji se putnik nalazi/u koju zemlju odlazi.

u julu i avgustu sasvim je sigurno da nece biti eksternog karantina u vecini zemalja.

Ovo je samo trenutna situacija, a ona se menja iz dana u dan. Apsolutno nista nije "sasvim sigurno".

A cak i da nema karantina to ne znaci nuzno da je bezbedno putovati. Udisati isti vazduh u avionu sa stotinama drugih ljudi satima je chikanje vraga.

Edited by noskich

Nije mi baš jasno kako to može biti sigurno :( Uzmimo na primer Srbiju. Šta će sprečiti da epidemija ponovo krene da se širi onog trenutka kada se ukinu posebne mere? Hajde u nekim zemljama još nekako i mogu da zamislim da drže stvari pod kontrolom, J. Koreja, Tajvan, Kina, Japan, s obzirom na tehnologiju kojom raspolažu, ali kako će siromašne balkanske zemlje sprečiti ponovno širenje? Sve se češće čuje da toplo vreme neće uticati na virus, dakle - šta će onda uticati? 

U Kini, recimo, svako dobija QR kod, koji je u startu zelen, pod uslovom da nisi imao koronu, nisi posetio nijedan od epicentara, nemaš člana porodice koji je bio zaražen, nisi došao iz inostranstva, niko u tvojoj zgradi nije zaražen itd. U slučaju da neko iz tvoje neposredne okoline bude zaražen, ili posetiš neko rizično mesto, tvoj QR kod postaje žut, a može postati i crven (pretpostavljam ako se zaraziš). Sa žutim kodom imaš ograničeno kretanje, recimo ne možeš da ulaziš na javna mesta kao što su parkovi, imaš restrikcije u pogledu putovanja i tako dalje, sve dok kod ne pozeleni. Kažu - ne znam da li je istina - da nakon što se neko razboli, veštačka inteligencija gleda kuda se ta osoba kretala, sa kim živi, sa kim je dolazila u dodir, pa se i boja njihovih QR kodova automatski menja. 

Zavirio sam u laptop policajcu na jednoj stranici metroa, i video live toplotni snimak cele stanice, dakle svim prisutnima se automatski očitava temperatura. I tako dalje. Koliko je to sve efikasno - ne znam. Videli smo već koliko se brzo virus širi - jedna osoba će zaraziti njih deset, a tih deset narednih stotinu i tako dalje. Na čemu onda zasnivate pretpostavku da će za dva ili tri meseca moći da se putuje?

Ne kažem da neće moći, naravno. Nemam pojma kako će biti. 

3 hours ago, noskich said:

Ovo je samo trenutna situacija, a ona se menja iz dana u dan. Apsolutno nista nije "sasvim sigurno".

A cak i da nema karantina to ne znaci nuzno da je bezbedno putovati. Udisati isti vazduh u avionu sa stotinama drugih ljudi satima je chikanje vraga.

ko hoce, nek ostane gde jeste, i nek nastavi da udise tamo gde jeste.

kada ukinu karantin, ko hoce da ide, nek ide. svi srecni.  

a jeste sasvim sigurno. 

Mislim da ce putovanja biti dozvoljena za neki mesec, ali ne na onaj nacin na koji smo navikli. Verovatno uz ozbiljne bezbednosne mere, sto ce svakako uticati na to da ce putnici biti uglavnom oni iz nuzde, a ne iz zadovoljstva. A bojim se da ce potrajati desetine meseci dok se ne vrati ono "normalno" vreme putovanja, sto ce verovatno biti uslovljeno pronalazenjem leka, vakcine ili sticanjem imuniteta.

8 hours ago, Lazar said:

U Kini, recimo, svako dobija QR kod, koji je u startu zelen, pod uslovom da nisi imao koronu, nisi posetio nijedan od epicentara, nemaš člana porodice koji je bio zaražen, nisi došao iz inostranstva, niko u tvojoj zgradi nije zaražen itd. U slučaju da neko iz tvoje neposredne okoline bude zaražen, ili posetiš neko rizično mesto, tvoj QR kod postaje žut, a može postati i crven (pretpostavljam ako se zaraziš). Sa žutim kodom imaš ograničeno kretanje, recimo ne možeš da ulaziš na javna mesta kao što su parkovi, imaš restrikcije u pogledu putovanja i tako dalje, sve dok kod ne pozeleni. Kažu - ne znam da li je istina - da nakon što se neko razboli, veštačka inteligencija gleda kuda se ta osoba kretala, sa kim živi, sa kim je dolazila u dodir, pa se i boja njihovih QR kodova automatski menja.  

tolika opsednutost proganjanjem obicnih gradjana... i onda se desi.... puf... 

a nema potrebe da se bojite - nece potrajati desetine meseci. 

moglo je da bude gore. stopa smrtnosti nije kao kod nekih drugih bolesti. 

• Author
19 hours ago, Dragance said:

A i lowcosteri ne poznaju taj termin "povratna karta" uopste.

Izvini, ali to je jedna obična i netačna glupost. @Dragance naravno da postoji, drugo je to što mi kupimo karte odvojeno, tada, naravno, nije povratna karta, ali pobogu naravno da svaki prevoznik ima opciju povratnog putovanja. Za avio saobraćaj jeste specifično u smislu posmatranja svakog leta kao pojedinačnog ALI dok god ti je isti rezervacioni kod na oba leta i dokle god je isti bro electronic ticket-a - to je povratno putovanje. 

ALI, tema su proverene informacije i informacije ambasada i kompanija koje lete/voze/jedre. Možemo mi da mislimo i nagađamo i gledamo u pasulj, dlan ili plećku, ali ovde možemo da pišemo samo informacije koje su proverene i potvrđene direktnim linkom.

Mislio sam da smo se razumeli u prethodnim postovima na sta sam mislio - kad kazem da lowcosteri ne poznaju termin "povratna karta", mislim cenovno, jer svaki let posmatraju zasebno, dakle nije povratna karta isplativija u odnosu na 2 karte u jednom smeru. Zato sam i kupio 2 zasebne karte, u razlicito vreme, prateci povoljne cene svakog leta ponaosob. Sto ce mozda na kraju malo skuplje da me kosta, ali jbg, ko bi ga znao sta ce se desiti.

Opusti se, evo, necemo te vise nervirati ni pisati sta nije dozvoljeno na "tvojoj" temi:ll:

Edited by Dragance

• Author
10 hours ago, jms_uk said:

Kacih ja na nekom drugom topiku - IATA ima travel centre sajt sa relevantnim informacijama (koje verovatno idu i u TIMATIC)

https://www.iatatravelcentre.com

A imaju sada i zasebnu stranicu za COVID-19 za svaku zemlju pojedinacno:

https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

Odlično, hvala @jms_uk! ✌️

On 4/10/2020 at 9:01 PM, Dragance said:

Opusti se, evo, necemo te vise nervirati ni pisati sta nije dozvoljeno na "tvojoj" temi:ll:

Opušten sam, sve pet, ništa nije bez kontrole. I treba se poštovati, nikom ne služi naše naklapanje (mislim i na moje lupetanje, izvinjavam se ako sam bio nerazumno bezobrazan). Jedno je sigurno, pisaće se o ovome sve više jer ova kriza samo dublje ide. Ja ne vidim ništa dobro na vidiku.

Da li mislite da će putovanja odmah posle pandemije biti užasno jeftina da bi se privukao bilo ko, dok će posle nekog vremena verovatno postati skuplja nego što su bila?

Iako bih zeleo, ne verujem.

Puno kompanija je smanjilo kapacitete vec sada, a ne znamo ni ko(liko) ce opstati do kraja ovoga...

Mislim da neće biti jeftinih karata kada se ovo smiri. Trenutno prodaju jeftine karte, koje vrlo verovatno se neće dogoditi (ako se ovo oduži) pošto su poprilično očajni za keš, da ostanu likvidni. A pored toga izgleda da je trend da će im dozvoliti da odlože na duge staze refundiranje tako da efektivno kreditiramo avio industriju kupovinom jeftinih karata.

Ono što mislim da će se dogoditi, je da će biti isto sa hotelima, da će cene avio karata izuzetno skočiti, pošto će putovati samo oni koji moraju, a avioni će svakako leteti (subvecionisani na razne načine, pošto nema šanse da aviokompanije prežive ovo bez pomoći, bar ne većina njih).

Bice lomova, tu i tamo, ali vecina aviokompanija ce preziveti. Vise ce biti "gubitnika" medju obicnim ljudima, koji ce ostati bez posla i samim tim bez mogucnosti da putuju. To ce smanjiti i potraznju za aviokartama, sto ce primorati aviokompanije da smanjuju cene. Tako da, ja ocekujem scenario gde ce biti jeftinih aviokarata, barem u narednih godinu-dve?

Kriza iz 2008. je imala slican efekat, gde su "redovne" aviokompanije imale ozbiljnih finansijskih problema, sto je izazvalo agresivan nastup lowcost aviokompanija i omogucilo njihovo pozicioniranje na trzistu. Ja se tog perioda secam kao "zlatnog doba" jeftinih letova, gde je Ryanair barem jednom u 2 meseca imao promociju karata za 1 evro, a bilo je i onih za 1 cent. Znam da nisam hteo da kupujem karte na promociji za 5 evra, jer je bilo skupo::crazy:

Doduse, danasnja situacija na trzistu je drugacija nego tad, lowcosteri su ozbiljni igraci, cak su se i redovne aviokompanije prebacile na slican rezim poslovanja da bi zadrzale konkurentnost, pa ne znam sta se novo moze ocekivati. Ali, kriza je uvek period koji iznedri kreativna resenja, pa verujem da ce i ovog puta ona biti pozitivna i za putnike?

Da, ali kriza iz 2008 nije direktno uticala na prirodu putovanja. Kompanije su i dalje slali svoje ljude na poslovna putovanja i ljudi su i dalje isli na letovanja i zimovanja (jeftinija i redje ali je i dalje postojala neka potraznja). Sada nema skoro nikakvog kretanja, i nece biti skoro. Cak i kada se relativno normalizuju putovanja bice pod izuzetno striktnim uslovima sa karantinima na obe strane ili necim sl. sto ce izuzetno umanjiti potraznju za letovima. U takvoj situaciji jedino subvencije daju sanse za prezivljavnje (sto se vidi i u SAD i u Nemackoj) i kompanije koje imaju novca (za sad su se pokazali low-costeri kao takvi).

Zivi bili pa videli, sto kazu.

56 minutes ago, Dragance said:

Bice lomova, tu i tamo, ali vecina aviokompanija ce preziveti. Vise ce biti "gubitnika" medju obicnim ljudima, koji ce ostati bez posla i samim tim bez mogucnosti da putuju. To ce smanjiti i potraznju za aviokartama, sto ce primorati aviokompanije da smanjuju cene. Tako da, ja ocekujem scenario gde ce biti jeftinih aviokarata, barem u narednih godinu-dve?

Imaj u vidu da, sa trenutnim smanjenjem flota i kresanjem ruta, ponuda nece biti velika kao pre - tako da ni smanjena potraznja nece morati da bude ista da bi vise popunila buduce kapacitete...