Jump to content

Featured Replies

On 9/4/2021 at 12:34 AM, Dragance said:

U sustini, koliko sam razumeo, prilikom ulaska iz Srbije u Nemacku, jedino sto se menja za vakcinisane nekom od vakcina priznatih u EU je obavezno online popunjavanje formulara i upload potvrde o vakcinaciji.

Sinofarm i Sputnjik vakcine, koliko znam, nisu ni bile priznate, pa se osobe vakcinisane istim prakticno tretiraju kao nevakcinisane.

Zanimljivo je kako se sad posmatraju oni koji su primili dva Sinofarma i posle Fajzera, kao trecu dozu. Pretpostavljam, kao da su primili samo prvu dozu Fajzera, takoreci i dalje kao nevakcinisani.

Pod "vakcinisanim" se u DE po definiciji, kada je u pitanju pfizer, smatra period od 14 dana nakon druge doze. ne znam zaista kako se tretiraju kombinacije i nepriznate vakcine. 

On 9/2/2021 at 11:22 AM, Dragance said:

Ali, u praksi, nekako i dalje mislim i hocu da verujem da te nece odbiti kao musteriju, bilo u restoranu, bilo u muzeju, ako pokazes bilo kakav sertifikat sa poznatom im vakcinom.

Bio sam ove sedmice u Nemačkoj i Belgiji. Za ulaz na lokalni vašar u Nemačkoj su mi priznali moj sertifikat iz Srbije, a da nisu, mogao sam besplatno da se testiram pored.

U Belgiji su mi juče odbili ulaz na neki mali festival u parku jer njihova aplikacija prepoznaje samo QR kodove izdate od EU zemalja, tako da ako aplikacija kaže da kod nije validan, nema ulaza. Morao sam da se testiram pored, s tim što se plaćalo 12 evra.

53 minutes ago, chivitli said:

U Belgiji su mi juče odbili ulaz na neki mali festival u parku jer njihova aplikacija prepoznaje samo QR kodove izdate od EU zemalja, tako da ako aplikacija kaže da kod nije validan, nema ulaza. Morao sam da se testiram pored, s tim što se plaćalo 12 evra.

Od kad sam se vakcinisao, relativno cesto sam pokazivao Covid pass iz telefona, sto po aerodromima, sto kojekude po gradu. Kad im pokazem QR kod, kazu, otvori tekstualni deo, da vidimo kad je primljena druga doza vakcine i da li je proslo 14 dana. I to je bilo uvek dovoljno, a iznenadjujuce, nikad nigde nisam video da iko koristi citac QR kodova. Eto, Belgija se izdvaja? Samo da bi ti naplatili test?

• 3 weeks later...
3 hours ago, ThirstyTraveler said:

Da li je neko putovao Qatarom ovih dana/mjeseci preko Dohe? 
(re)vakcinisan sam Pfizerom, imacu i svjez PCR test. Zanima me da li je to dovoljno za tranzit ili i oni nesto izmisljaju?

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Katar. Neophodna je prethodna registracija na sajtu www.ehteraz.gov.qa, a sve vrste poseta mogu da se obavljati tek po dobijanju dozvole sa navedenog sajta.
Uz potvrdu o izvršenoj potpunoj vakcinaciji, državljanima R. Srbije se ne određuje karantin. Priznaju se „Pfizer“, „Moderna“, „Astra Zeneca“, „Sinofarm“ i „Johnson and Johnson“. Važnost vakcina je 12 meseci, a taj period se može i produžiti u skladu sa odlukama organa Katara.
Rezidentima Katara koji nisu vakcinisani se odrađuje karantin u hotelskim uslovima u trajanju od 10 dana, dok svim ostalim nevakcinisanim licima nije dozvoljen ulazak u Katar.
Potvrda o preležanom Covid-19 se prihvata samo ako je bolest preležana u Kataru.
U svim slučajevima je neophodan negativan PCR test pre ukrcavanja na avione za Katar, koji se ponavlja na „Hamadu“  (mogu se proveriti i antitela).
Aplikacija „Ehterazz“ je obavezna. Tranzit preko aerodroma „Hamad“ je dozvoljen.
Potrebno je kontinuirano pratiti sajt Ministarstva zdravlja Katara www.moph.gov.qa zbog čestih izmena.

• 2 weeks later...

Nadam se da ne ponavljam pitanje koje je vec postavljeno ali sam u situaciji gde sam kratka sa vremenom, i da istrazujem i da se raspitujem.

U Nemackoj sam ali je napustam kroz par dana i imam mogucnost da primim prvu dozu Fajzer vakcine ovde. 

Interesuje me da li neko vec bio u situaciji da primi prvu dozu van Srbije i da li ste kasnije mogli da primite drugu u Srbiji, posto sam cula da navodno to nije dozvoljeno?

Isto tako, da li ce mi pasos vakcinacije vaziti ako jednu primim u jednoj zemlji a drugu u drugoj?

Unapred hvala!

Moja supruga se tako vakcinisala i nije bilo problema. Samo 2-3 dana cekanja na drugu dozu u Srbiji, jer se cekalo da bude dovoljno kandidata (valjda 6) kad otvore jednu bocicu. Nakon toga je putovala po EU, takodje bez problema. 

Sad, za dobijanje tog medjunarodnog sertifikata o vakcinaciji, ako mislis na isti u Nemackoj, jos ne znam kako ide. Valjda odes do apoteke, pa ti ga tamo izdaju, nevezano odakle je vakcina. To tek treba da probamo. "Covid pass" aplikacija definitivno ne prepoznje srpski QR code.

Ako mislis na neki srpski sertifikat, to nismo probali, ali i tu ocekuj zbun, jer je supruga dobila SMS da je primila prvu dozu. Kad je pitala kako da to ispravi, rekli su jok da pise Batutu, ne znam kako i kome tacno, sto nije ni uradila.

U svakom slucaju, ako imas potvrde na papiru o primljene 2 doze, mozes da putujes. Zavisi uvek koja je vakcina i koja zemlja, ali to je vec opstepoznato.

• 4 weeks later...

@Dragance, nikako da ti odgovorim. Hvala na informacijama!

Inače, sad imam pitanje balkanske problematike. Na ovom sajtu sam pronašla sledeće kada sam se raspitivala da li kao državljanin Srbije mogu da uđem u Hrvatsku (a poslednjih mesec dana sam boravila u BiH):

"ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana." (https://koronavirus.hr/privremena-zabrana-i-ogranicenje-prelaska-preko-graničnih-prijelaza-rh/733)

Moje pitanje je da li ovo znači da brzi antigenski test radim:

1) pre ulaska u Hrvatsku

2) na samoj granici

3) po ulasku u Hrvatsku i dolasku u grad gde sam se zaputila? 

Možda zvuči očigledno, al ja se i dalje bunim bez obzira koliko puta da pročitam :v

Edited by Aki

• 2 weeks later...
24 minutes ago, bam-bam said:

Indija pustila ulazak....

https://www.india-briefing.com/news/india-international-travel-latest-rules-20683.html/

srbija je  na listi za uzejamno priznavanje vakcina, tako da moze odmah da se napusti aerodrom po sletanju, i ne mora da se radi dodatni PCR

Jel se izdaju e-vise i kolika je naknada uopste?

Samo da nadodam da nam je eu prihvatila kovid sertifikate, ako neko nije video, sutra stupa na snagu.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/Коронавирус/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/4589522/eu-kovid-sertifikat-srbija.html

Edited by SonePFC

On 11/15/2021 at 3:07 PM, SonePFC said:

Jel se izdaju e-vise i kolika je naknada uopste?

Samo da nadodam da nam je eu prihvatila kovid sertifikate, ako neko nije video, sutra stupa na snagu.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/Коронавирус/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/4589522/eu-kovid-sertifikat-srbija.html

izdaju se evize, a negde sam procitao i da indija hoce da podeli 500 hiljada besplatnih viza do kraja marta 2022, kako bi podstakla turizam

zaboravih da dodam info- otvorila se i kambodza za sve vakcinisane 

https://www.bangkokpost.com/world/2215699/cambodia-re-opens-to-fully-vaccinated-travellers

• 2 weeks later...

Nov 28 (Reuters) - The Omicron coronavirus variant spread around the world on Sunday, with new cases found in the Netherlands, Denmark and Australia even as more countries imposed travel restriction to try to seal themselves off.

The detection of Omicron triggered global alarm as governments around the world scrambled to impose new travel curbs and financial markets sold-off, fearing the variant could resist vaccinations and upend a nascent economic reopening after a two-year global pandemic.

https://www.reuters.com/world/new-coronavirus-variant-omicron-keeps-spreading-australia-detects-cases-2021-11-28/

• 2 weeks later...

'bar dan!

Da li znate kakva je trenutno situacija sa prelaskom rumunske granice?

Na ovom sajtu sam pronašla da je Srbija označena kao crvena zona i informacije u kojima pronalazim malo lufta su sledeće: 

"Travelers from red countries (according to Romania's classification) can enter Romania if they can provide one of the following documents:
Proof of full vaccination, completed at least 10 days before travelling.
Only valid for children between 12 and 16 years: negative result to a molecular test. Validity: 72 hours.
If travelers from red countries cannot provide any of these documents, a 14-day quarantine is imposed. The quarantine can end on day 10, if a negative test result is obtained 8 days after arrival. Exceptions: short stays (less than 72 hours and with a negative molecular test taken in the previous 72 hours), imperative reasons, transit, cross-border workers."

Taj luft o kojem govorim je podvučena rečenica: ako nemam potvrdu da sam preležala, ni test, a ni pasoš vakcinacije, onda je moguće ući ali biti u karantinu 14 dana.

Ja sam na samoj granici sa Rumunijom i prešla bih u Krajovu koja je na dva sata od mene. Bila bih tamo nedelju dana od kojih bih eventualno otišla sa drugaricom do njenog sela.

Da li stoga neko zna kakvo je stanje na granicama, da li je zaista moguće preći čak i ako nemaš nikakvu potvrdu (mada bih ja odradila test, naravno), u slučaju da moram u karantin, da li zaista proveravaju da li si u kući sve vreme ili je kao kod nas - zaborave da si uopšte ušao u zemlju?

Hvala!

Edited by Aki

40 minutes ago, Aki said:

'bar dan!

Da li znate kakva je trenutno situacija sa prelaskom rumunske granice?

Na ovom sajtu sam pronašla da je Srbija označena kao crvena zona i informacije u kojima pronalazim malo lufta su sledeće: 

"Travelers from red countries (according to Romania's classification) can enter Romania if they can provide one of the following documents:
Proof of full vaccination, completed at least 10 days before travelling.
Only valid for children between 12 and 16 years: negative result to a molecular test. Validity: 72 hours.
If travelers from red countries cannot provide any of these documents, a 14-day quarantine is imposed. The quarantine can end on day 10, if a negative test result is obtained 8 days after arrival. Exceptions: short stays (less than 72 hours and with a negative molecular test taken in the previous 72 hours), imperative reasons, transit, cross-border workers."

Taj luft o kojem govorim je podvučena rečenica: ako nemam potvrdu da sam preležala, ni test, a ni pasoš vakcinacije, onda je moguće ući ali biti u karantinu 14 dana.

Ja sam na samoj granici sa Rumunijom i prešla bih u Krajovu koja je na dva sata od mene. Bila bih tamo nedelju dana od kojih bih eventualno otišla sa drugaricom do njenog sela.

Da li stoga neko zna kakvo je stanje na granicama, da li je zaista moguće preći čak i ako nemaš nikakvu potvrdu (mada bih ja odradila test, naravno), u slučaju da moram u karantin, da li zaista proveravaju da li si u kući sve vreme ili je kao kod nas - zaborave da si uopšte ušao u zemlju?

Hvala!

Nemas srece.

Почев од 10. децембра 2021. године у 00:00 часова до 08. јануара 2022. године у 24:00 часа на снази ће бити нове мере за улазак у Румунију.  Од  20 децембра 2021. године путници су у обавези и да пре уласка у Румунију попуне и образац тзв. „passenger locator form“.
·         Лица која су вакцинисана или лица која су прележале болест у последњих 180 дана НЕЋЕ им бити изречен обавезан каратин под условом да дају на увид негативан PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавање у средства јавног превоза или уласка на територију Румуније.
·         Лица која нису вакцинисана или која у последњих 180 дана пре уласка у Румунију нису прележала болест, а која дају на увид PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавање у средства јавног превоза или уласка на територију Румуније биће им одређен карантин у трајању од 10 дана на адреси коју наведу или на посебно уређеном смештају за невакцинсана лица.
·         Лица која нису вакцинисана или која у последњих 180 дана пре уласка у Румунију нису прележала болест, а која не дају на увид PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавање у средства јавног превоза или уласка на територију Румуније биће им одређен карантин у трајању од 14 дана на адреси коју наведу или на посебно уређеном смештају за невакцинсана лица.
ИЗУЗЕЦИ ОД КАРАТИНА
·         Деца до 12 година
·         Деца од 12 до 16 година која дају на увид PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавање у средства јавног превоза или уласка на територију Румуније
·         Невакцинсана лица или лица код којих у последњих 180 дана пре уласка у земљу није потврђена болест уз услов да дају на увид негативан PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавање у средства јавног превоза или уласка на територију Румуније, као и да остају у Румунији мање од 3 дана (72 сата).  Ако лица не напусте територију Румуније у року од 3 дана (72 сата), дирекција за јавно здравље у жупанији где бораве или према адреси коју су навели приликом уласка у Румунију, биће им одређен карантин у трајању од 14 дана, почев од четвртог дана од уласка у Румунију;
·         Лица у транзиту, под условом да Румунију напусте у року од 24 сата од уласка у земљу
·         Прекогранични радници који улазе у Румунију из Србије, Украјине или Републике Молдавије, као и румунски држављани запослени код послодавца из три земље. Приликом уласка у земљу, потребно је дати на увид уговор о раду са послодавцем;
·         Ученици, студенти, држављани Румуније или страни држављани са пребивалиштем или боравком ван Румуније, који похађају курсеве неких образовних институција у Румунији или иностранству, у случају да свакодневно путују на наставу. Потребно је да дају на увид документа која то потврђују. Исте мере се односе и на студенте који полажу испите или похађају наставу. Од карантина су изузети и старатељи који путују у пратњи малолетних особа;
·         Чланови спортских делегација, као и уметници и њихово особље који нису вакцинисани или нису прележали болест у последњих 180 дана, да би могли да присуствују спортским такмичењима,  културним, уметничким или забавним манифестацијама морају да дају на увид доказ о негативном PCR тесту који није старији од 48 сати пре укрцавања или уласка на државну територију. Ова лица моју да присуствују активностима у вези са такмичењем, односно манифестацијама напред поменутим;
·         Возачи возила највеће дозвољене носивости веће од 2,4 тоне уколико превозе робу, као и возачи возила са више од 9 седишта, укључујући и седиште возача, који превозе лица која нису вакцинисана или нису боловала од болести потребно је да дају на увид негативан PCR тест који није старији од 48 сати пре уласка на државну територију, уз услов да се путовање обавља само из професионалних разлога;
·         Чланови дипломатских и конзуларних представништава, других дипломатских мисија акредитованих у Букурешту и носиоци дипломатских пасоша, на основу реципроцитета, невакцинисани или лица која нису оболела, који долазе из трећих земаља, без обзира на степен ризика, потребно је да на увид дају негативн PCR тест који није старији од 48 сати пре укрцавања или уласка на државну територију.
Неће се дозволити улазак у Румунију страним држављанима који путују из Јужне Африке, Анголе, Боцване, Есватинија, Лесотоа, Малавијa, Мозамбика, Намибије, Замбије и Зимбабвеа.

• 4 weeks later...

Drugari, da li neko zna kakva je situacija sa ulaskom u Spaniju? Planiramo put na Kanare u februaru, ima nas vakcinisanih/nevakcinisanih/prelezalih i sve to u raznim kombinacijama. :)

Pokusavam da pronadjem precizan info, ali se informacije razlikuju od sajta do sajta. 

Unapred hvala! 

Hvala puno. Preleteo sam sajt i u jednom delu je navedeno da priznaju test 48/72h pre ulaska, ali bici da putnici iz Srbije, ipak ne pripadaju toj kategoriji. 

Trazicemo neku drugu jeftinu destinaciju za posetiti u februaru. 

Hvala jos jednom! 

Kakva je situacija sa Italijom, da li ima sanse da mi sa nasem pasosem udjemo sa letom iz Temisvara?

• 1 month later...

Kakva je situacija sa intra-EU putovanjima trenutno, da li ima provera na granicama i aerodromima? Treba da putujem u Berlin, ali sam vakcinisan Sinopharmom, pa mi je ideja da letim do Beča pa odatle do Berlina nepovezanim letom. Ima li neko iskustva u skorije vreme?

Irska i Norveska ukinuli sve covid restrikcije za ulaz u zemlju. Nadam se da ce ostali poceti uskoro da ih prate.

• 2 weeks later...

Da li je neko nevakcinisan putovao za Holandiju?

Kupili su mi prijatelji kartu a od dokaza da sam cista, imam samo recovery certificate i uradicu test.

I nas sajt i holandski zvanicni kazu da Srbi moraju biti vakcinisani. 

Prijatelji me uveravaju da to niko ne proverava na aerodromu prilikom dolaska. A departure mi je iz Sofije. 

Ne znam dal da rizikujem i ako me Bugari puste da odletim odavde, da li ce me u Holandiji terati da kupim najskuplju mogucu kartu za nazad? ?

Mozda bih cak mogla da se opustim da znam dal u Sofiji sve to provere pre no me puste na let, ali i to tek treba da proverim, jer ako me u Sofiji ne puste dalje ka Holandiji, makar ne moram da brinem o tome sta ce sa mnom kad stignem tamo a ne mogu da ostanem. 

Edited by Aki

Koliko sam izguglao, moguce da imas izuzece i da mozes u Holandiju ako nisi vakcinisana, a imas dokaz da si prelezala kovid, uz obavezan test valjda. A pritom i najavljuju neku izmenu pravila od 23. marta. Prostudiraj dobro detalje, pa javi sta si zakljucila.

Izvori:

https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/covid-19-uslovi-za-putovanje

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/exemptions-to-the-entry-ban/eu-entry-ban-exemption-categories

kupio sam kartu za tajland pocetak aprila, i uzeo vizu, a tajlandjani uvode novi najkretenskiji rezim za ulazak- nije potreban pcr test pre puta, ali zato kad sletis u bankok, transportuju te do medicinske ustanove koja ti vadi pcr, i potom te transportuju u hotel gde sedis ceo dan i spavas jednu noc ( ne smes da izlazis iz sobe) dok ti ne stigne rezultat testa sutra ujutru....ako je negativan, free si, ako je pozitivan, onda te vode u bolnicu gde si vadio uzorak, a koja je umrezena sa hotelom, i tamo odlucuju da li ces biti lezeci pacijent, ili asimptomatski, pa te u drugom slucaju vracaju  nazad u isti hotel , u karantin od 10 dana....problem je sto masa osiguranja ne pokriva potpuno, ili uopste, ove asimptomatske slucajeve, sto znaci da ce hotel da te odere...cak i ako pokrivaju nesto, ovi iz hotela ce narokati neke dodatne troskove, jer im je skuplje da tebe odrzavaju u karantinu- tipa ciscenje sobe, ishrana itd....

ako si negativan onda ponovo 5. dana po dolasku moras da uradis onaj obicni rapid test, koji sam kupujes, i rezultat moras da posaljes preko aplikacije ( isto dolazi bolnici gde si radio pcr)...

E sad, ne bi nikad otisao na put a da ne uradim pcr, jer tamo mogu da me sacekaju i da mi ladno kazu da sam pozitivan, bilo je brdo takvih slucajeva, da bi odrali ljude.....ovako, ako imas negativan pcr od pre puta, mozes da se raspravljas sa njima i da trazis da ti uradi novi pcr nezavisna institucija ( nezavisna od hotela msm.)....naravno, ovo sve ti placas- tipa oko 130-150 evra svaki taj pcr i organizovan transport...a drugo, posto sad ljudi u avionu nisu testirani, mnogo je veca verovatnoca da pokupis nesto u avionu, na tako dugom letu, i da se pojavis pozitivan, ako ne na pcr-u, a ono 5. dan na rapid testu, i da ti useru putovanje...

sve u svemu, idiotskiju restrikciju nisam cuo do sad...oni su mislili da ce tako ucepiti malo para hotelima i bolnicama, ali mislim da ce ovako oterati jos vise turista , cak i u odnosu na predhodnu restrikciju gde si morao da imas pcr i pre poletanja za tajland....evo mene su odvratili, ovoliko da se kockam nema sanse, pomeram let i put za neka druga vremena....