Jump to content

Featured Replies

Prihvataju antigen test samo za one koji dolaze iz USA, za ostale mora PCR, inače mora u karantin. Ima zvanično na https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

"Licima koja dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država umesto negativnog RT-PCR testa priznaje se, pod istim uslovima, negativan Antigen FIA Rapid test."

Leteo sam pre neki dan sa drugom Austrianom iz Barselone, preko Beča, za Beograd. Pre ukrcavanja su nas zvali na pult da provere imamo li PCR test za ulaz u Srbiju, jer smo bili čekirani sa EU pasošem. Kad smo pokazali i srpski pasoš rekli su da je onda ok, ne mora PCR test, iako smo ga imali kog sebe. Mada me čudi što su samo nas proverili, jer je i ovima što su išli u Austriju svakako bio neophodan.

A u povratku su tri puta proveravali...

OK, sve jasno. Dakle, bez PCR-a se moze u Srbiju (i u karantin), ali se ne moze u avion. Znaci, kopnom :D 

Btw, koga zanima, sad zovu i dijasporu da se vakcinise 15. maja. Ma da, ne znam koji je smisao tog posebnog datuma, sad kad moze da se vakcinise bilo kad, bez prethodne najave i registracije. Mozda da naprave finu bazu podataka dijaspore, ili ujure one neodjavljene za porez:bag:zvizhd::crazy: U svakom slucaju, koga zanima: https://tackapovratka.rs/poziv-za-vakcinaciju-dijaspore/

• Author

Kome se idu Espanju biće moguće od juna:

"Fernando Valdés told the World Travel & Tourism Council summit in Mexico on Tuesday that the programme – under which tourists could show they have been vaccinated, tested negative or recently recovered from the virus - would prove “fundamental to offering travellers certainty”."

više:  https://www.theguardian.com/world/2021/apr/27/spain-to-welcome-overseas-travellers-with-covid-certificates-from-june

1 hour ago, MarkoToro said:

Kome se idu Espanju biće moguće od juna:

"Fernando Valdés told the World Travel & Tourism Council summit in Mexico on Tuesday that the programme – under which tourists could show they have been vaccinated, tested negative or recently recovered from the virus - would prove “fundamental to offering travellers certainty”."

više:  https://www.theguardian.com/world/2021/apr/27/spain-to-welcome-overseas-travellers-with-covid-certificates-from-june

mozda ;)

U koje se sve drzave moze uci sa eu dozvolom boravka a da nisu Spanija, DE, i Francuska,i ako neko ima iz prve ruke,i da li neko zna kad ce Portugal otvarati granice?

U suštini, ne možeš ni u jednu. Ili možeš, ako imaš sreće:)

Problem je vanjska šengenska granica....ako nemaš boravište u EU, teško da će te pustiti jer nemaš dokaz da imaš pravo u ovoj situaciji boraviti u nekoj od EU zemalja (tj ne možeš ubijediti Slovence da te puste zato što si "saznao" da npr Portugal je otvorio granice za građane Srbije). Trenutno na kopnenim granicama bez problema prolaze oni sa EU dokumentima a i oni koji imaju dobar povod i dokaz (pozivni pismo, dozvolu određene ambasade)

Što se tiče vazdušnog saobraćaja, mislim da bez odgovarajućih pratećih pomenutih dokumenata, nema ni ukrcaja.

1 hour ago, SonePFC said:

U koje se sve drzave moze uci sa eu dozvolom boravka a da nisu Spanija, DE, i Francuska,i ako neko ima iz prve ruke,i da li neko zna kad ce Portugal otvarati granice?

Sad sam provalio da si pitao za "one sa EU dokumentima". Mislim da možeš ući u većinu drugih EU zemalja ali uz obavezu testa i karantina. Najbolji izvor informacija su web stranice Ministarstva vanjskih poslova zemalja koje te interesuju. 

9 hours ago, stevancelinac said:

U suštini, ne možeš ni u jednu. Ili možeš, ako imaš sreće:)

Problem je vanjska šengenska granica....ako nemaš boravište u EU, teško da će te pustiti jer nemaš dokaz da imaš pravo u ovoj situaciji boraviti u nekoj od EU zemalja (tj ne možeš ubijediti Slovence da te puste zato što si "saznao" da npr Portugal je otvorio granice za građane Srbije). Trenutno na kopnenim granicama bez problema prolaze oni sa EU dokumentima a i oni koji imaju dobar povod i dokaz (pozivni pismo, dozvolu određene ambasade)

Što se tiče vazdušnog saobraćaja, mislim da bez odgovarajućih pratećih pomenutih dokumenata, nema ni ukrcaja.

Sad sam provalio da si pitao za "one sa EU dokumentima". Mislim da možeš ući u većinu drugih EU zemalja ali uz obavezu testa i karantina. Najbolji izvor informacija su web stranice Ministarstva vanjskih poslova zemalja koje te interesuju. 

haha okej , imam Slovacku dozvolu boravka,citao sam bas i ja za Spaniju,u neke zemlje moze samo ako provedem 14 dana u Slovackoj (taman dok karantin prodje lmao) ,a na mfa stranici previse ima da se cita,mrzi me da potrosim pola sata i piskaram,pa reko da pitam ovde kad vec moze,neke zemlje kao sto su poljska i estonija zabranjuju ulazak srpskim drzavljanima i mogu samo da tranzitiraju sa eu dozvolom boravka,eto tako

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2021&mm=04&dd=30&nav_id=1850793

''Srpski državljani koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar. Jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biontek 7 dana, AstraZeneka 7 dana).''

Ja se nadam da je ovo ludilo, gde zemlje priznaju samo odredjene vakcine, samo privremeno dok je situacija sa virusom jos haoticna. Kakav bi to haos ispao kada bi svaka zemlja pojedinacno donosila politicke odluke koje vakcine odobrava, a koje ne.

Nešto mi se čini da će mnoge EU zemlje baš to da rade… doduše zemlje koje više zavise od turizma će verovatno da zabatale tu priču i da krenu da priznaju sve vakcine kada i ako zafali keša od turista.

9 hours ago, nikod23 said:

https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2021&mm=04&dd=30&nav_id=1850793

''Srpski državljani koji poseduju sertifikat o vakcinisanju na teritoriji Kipra neće morati da budu podvrgnuti dodatnom PCR testiranju po dolasku na Kipar. Jedini uslov je da je prošao određen broj dana od poslednje primljene doze vakcine i datuma putovanja (Džonson i Džonson 14 dana, Moderna 14 dana, Fajzer-Biontek 7 dana, AstraZeneka 7 dana).''

Ja se nadam da je ovo ludilo, gde zemlje priznaju samo odredjene vakcine, samo privremeno dok je situacija sa virusom jos haoticna. Kakav bi to haos ispao kada bi svaka zemlja pojedinacno donosila politicke odluke koje vakcine odobrava, a koje ne.

https://www.visitcyprus.com/files/PRESS_RELEASE_VACCINATED_TRAVELERS_26042021_ENG.pdf

Sputnik V je sad isto na spisku.

• Author

Neko je pitao za Mađarsku i ulazak. Evo vesti za Mađarsku, Tursku i Grčku.

"...da će građani Srbije koji su revakcinisani protiv koronavirusa moći da putuju u Mađarsku, Grčku i Tursku, a da su u toku pregovori sa još nekoliko zemalja da bilateralno prihvate sertifikat države Srbije o vakcinaciji koji će olakšati putovanja. [...] da su u toku pregovori sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama kako bi se postigli bilateralni sporazumi o priznavanju sertifikata."

• 4 weeks later...

Pre dve nedelje kad smo ulazili u Mađarsku, nas dvoje je pokazalo staru potvrdu o vakcinaciji, a treći novi zeleni sertifikat. Više ih je zanimalo zašto prelazimo granicu i gde smo pošli.

Samo vodi računa da je za mnoge EU zemlje i dalje potreban PCR test i da ulaz i dalje nije moguć za turistička putovanja.

• 3 weeks later...
  • Author

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/06/18/council-updates-the-list-of-countries-special-administrative-regions-and-other-entities-and-territorial-authorities-for-which-travel-restrictions-should-be-lifted/

Based on the criteria and conditions set out in the recommendation, as from 18 June 2021 member states should gradually lift the travel restrictions at the external borders for residents of the following third countries:

---

Republic of North Macedonia

Serbia

---

Ali i dalje sve zemlje zadržavaju pravo da ne prime putnike (kao npr. Nemačka). Ali eto bar neka olakšice.

• Author

Odmah da se ispravim. Od danas se može u Nemačku kao pre pandemije. 

Izvor Ambasada SR Nemačke: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinfo/2337520

"Jedino za putovanja avionom ostaju na snazi ograničenja prema kojima je putnik dužan da avionskoj kompaniji pre poletanja stavi na uvid negativan test na prisustvo virusa kovid 19, potvrdu o revakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti. Ukoliko putujete za Nemačku kopnenim putem, nisu za Vas relevantne informacije koje slede."

• 3 weeks later...

Uprkos upozorenjima epidemiologa da četvrti talas pandemije možemo da očekujemo pre jeseni jer se veoma zarazni delta soj prenosi brzo, muzički festival Egzit narednih dana primiće hiljade mladih, koji su superprenosioci virusa. Iako će među njima biti i državljani Velike Britanije, u kojoj je delta soj dominantan, iz Kriznog štaba kažu da su mere protiv širenja zaraze na Egzitu na svetskom nivou. Problem ne vide ni u tome što je Srbiju, prema navodima medija, poslednjih nedelja posetilo nekoliko hiljada Indijaca, jer delta soj virusa, kažu, ne mora stići ni iz Indije, ni iz Britanije, već iz bilo kog dela sveta.

https://www.istinomer.rs/analize/hoce-li-se-na-egzitu-siriti-ljubav-zabava-i-delta-soj/

On 6/20/2021 at 3:02 PM, MarkoToro said:

Odmah da se ispravim. Od danas se može u Nemačku kao pre pandemije. 

Izvor Ambasada SR Nemačke: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinfo/2337520

"Jedino za putovanja avionom ostaju na snazi ograničenja prema kojima je putnik dužan da avionskoj kompaniji pre poletanja stavi na uvid negativan test na prisustvo virusa kovid 19, potvrdu o revakcinaciji ili potvrdu o preležanoj bolesti. Ukoliko putujete za Nemačku kopnenim putem, nisu za Vas relevantne informacije koje slede."

Pokusala bih krajem jula preko Budimpeste busom do Berlina. 

Dva razlicita autobusa su u pitanju tako da moram do Budimpeste jednim i tamo hvatam drugi. Dakle tranzit je u pitanju. Za Nemacku pise da ne treba cak ni antigen test ako se ide kopnenim putem, medjutim, nisam upucena u stanje prelaska madjarske granice, a ne mogu da iskopam verodostojan link ka toj informaciji.

Da li mozda imas/imate link ka azuriranim zahtevima sta se od nas trazi ako samo prolazimo kroz Madjarsku i napustamo je istog dana?

Hvala unapred!

52 minutes ago, Aki said:

Pokusala bih krajem jula preko Budimpeste busom do Berlina. 

Dva razlicita autobusa su u pitanju tako da moram do Budimpeste jednim i tamo hvatam drugi. Dakle tranzit je u pitanju. Za Nemacku pise da ne treba cak ni antigen test ako se ide kopnenim putem, medjutim, nisam upucena u stanje prelaska madjarske granice, a ne mogu da iskopam verodostojan link ka toj informaciji.

Da li mozda imas/imate link ka azuriranim zahtevima sta se od nas trazi ako samo prolazimo kroz Madjarsku i napustamo je istog dana?

Hvala unapred!

http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing

Za drzavljane Srbije koji dolaze iz Srbije ne treba nista od testova,vakcina ili karantina da se predje Madjarska granica :)

Except in the case of entry by civil aircraft, entry into Hungary from Croatia, Austria, Romania, Serbia, Slovakia and Slovenia, regardless of nationality or protection against the coronavirus, is possible without epidemiological restrictions, but providing other general conditions of entry (eg valid travel document) is necessary.

Evo nekoliko svježih informacija sa terena

Avion Banja Luka - Njemačka, nije mi tražen EU dokument na check in-u  što bi značilo da su se putnici sa običnim pasošima mogli ukrcati. Antigen test je svakako bio obavezan. Po sletanju u Njemačku, normalna kontrola s tim da sam primjetio da cimaju jednu ženu tj provjeravali su da li dolazi "turistički" tako da svima preporučujem da se obezbijede papirima ili eventualno nekim brojem telefona. Vidjelo se da je službenica bila nervozna i da je htjela samo da završi kontrolu i da dobije nekoga sa druge strane linije i potvrdi turističku posjetu. Ova vrsta kontrole je bila rijetka prije corone ali znala se dešavati zbog rada na crno.

Međunarodni voz Minhen  - Prag -  po pravilu za turiste iz Njemačke a i većinu drugih EU zemalja, neophodna su prijava i minimum antigen test. Sve smo imali ali niko nas nije kontrolisao niti tražio dokumentaciju na uvid (računajući i hotelski smještaj). Nije bilo granične kontrole.

Ljudi,pozdrav....Nisam stigao da procitam sve komentare pa se izvinjavam ako negde postoji odgovor na moje pitanje...Mene zanima sledeca situacija....U nedelju slecem u Budimpestu iz Ajndhovena, u pitanju je let Wizz-a...Dolazim sa dva drugara od kojih jedan nema sertifikat o vakcinaciji,niti je prelezao koronu....Da li je neko skoro putovao iz Budimpeste tj sleteo na aerodrom pa se uputio odmah prema granici...Ako jeste da li zna sta je potrebno imati kod sebe kada se sleti u Budimpestu ili je dovoljno to sto ces im reci da odmah ides za Srbiju....Hvala unapred...

9 hours ago, tarmi014 said:

Ljudi,pozdrav....Nisam stigao da procitam sve komentare pa se izvinjavam ako negde postoji odgovor na moje pitanje...Mene zanima sledeca situacija....U nedelju slecem u Budimpestu iz Ajndhovena, u pitanju je let Wizz-a...Dolazim sa dva drugara od kojih jedan nema sertifikat o vakcinaciji,niti je prelezao koronu....Da li je neko skoro putovao iz Budimpeste tj sleteo na aerodrom pa se uputio odmah prema granici...Ako jeste da li zna sta je potrebno imati kod sebe kada se sleti u Budimpestu ili je dovoljno to sto ces im reci da odmah ides za Srbiju....Hvala unapred...

e pa zajebano baki,madjari pustaju samo sa sertifikatom ili bez icega ako dolazi iz srbije,hrvatske,slovenije,slovacke,rumunije cini mi se,

Građanima koji sleću na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

ovo pise na MFA sajtu Srbije ali ne pise odakle ako se slece jer normalno nema let BG-BUD

On 7/12/2021 at 8:58 PM, SonePFC said:

http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing

Za drzavljane Srbije koji dolaze iz Srbije ne treba nista od testova,vakcina ili karantina da se predje Madjarska granica :)

Except in the case of entry by civil aircraft, entry into Hungary from Croatia, Austria, Romania, Serbia, Slovakia and Slovenia, regardless of nationality or protection against the coronavirus, is possible without epidemiological restrictions, but providing other general conditions of entry (eg valid travel document) is necessary.

Hej, hvala ti i na prethodnom odgovoru.

Moja majka se zabrinula pa je cula od nekih bus prevoznika koji idu do Nemacke da se trazi i pozivno pismo i da je potreban antigenski test, iako nigde zvanicno nije naznaceno, ima dosta gastarbajtera ovde odakle sam i to je prica, da im ipak traze.

Nazvacu sutra Nikolic prevoz ili neki drugi da se raspitam da li ce mi zaista nesto trebati ali me za sad interesuje da li je neko sa foruma isao busom ili stopom izmedju Madjarske, Ceske i Nemacke s obzirom da cu ja izgleda imati presedanje u Pragu, i ne znam dal ce mi tamo za ta dva tranzitna sata traziti nesto posebno?