Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav drugari i putnici! 

Nadam se da ste dobro i da se bezbedni! 

Cim se otvore granice drugar i ja putujemo po Evropi interrailom! Cisto iz radoznalosti zeleo sam da pitam kakve cene ocekujete u Evropi po zavrsetku pandemije? 

Kako ce to uticati na putovanj i turizam 2020e? :) 

Vrlo zanimljivo pitanje, ali mislim da niko nece imati tacan odgovor. Mozemo samo da nagadjamo, pa ajde i ja cu da probam :D 

Vec sada je daleko manja potraznja putovanja nego pre. Mnogi ce biti pogodjeni malom potraznjom, a istim ili vecim troskovima; avio kompanije, hotelijeri, turisticke agencije, autobuske i zeleznicke kompanije, mnogi ce bankrotirati sirom sveta. Pad potraznje ce inicijalno dovesti do pada cena, ali ce dugorocno dovesti do poskupljenja zbog tekucih troskova koji ce u ekonomskoj krizi biti sve veci, manje zarade, a i na kraju nece biti velike konkurencije. 

Mnogi turisti ce imati strah da budu u avionu/autobusu/vozu "zatvoreni" u uskom prostoru sa nekim potencijalno obolelim. Osiguravajuce kuce nece zeleti da plaćaju troskove lecenja od COVIDa u inostranstvu, ljudi ce imati strah da putuju, vec sada su mnogima manje zarade nego pre, samim tim putovanja su mnogima na drugom mestu.  

Drzave i avio kompanije ce prvenstveno traziti nacin da "primaju" samo nezarazene/zdrave putnike, ali trenutno je to jako tesko uraditi. Antitela iz krvi u brzom testu za COVID su i dalje relativno nepouzdani (lekar sam koji radi na infektivnom odeljenju trenutno i o tome znam). Sta hocu da kazem? Ko preboli COVID moze, a ne mora imati detektabilan nivo antitela u krvi, a zdravstveni radnici koji su svakodnevno bili u kontaktu sa bolesnima mogu imati antititela zbog stalne izlozenosti malim kolicinama virusa (tzv tiha imunizacija), a da nisu bili ni bolesni (a naravno i ne moraju imati antitela uopste). Uzimati bris grla i nosa i raditi PCR je nemoguce u aerodromskim uslovima jer se ceka barem 12h na rezultat., i nemoguce je raditi hiljadama ljudi, kao i merenje temperature koje uopste u infekciji u 15% i nema itd itd.

Sto znaci da ce biti neminovan "dokaz" o "nemanju" virusa, a to je u ovom momentu dokaz da ste prelezali infekciju, tj otpusna lista, ili vakcina (koja trenutno ne postoji). Tako da sam uveren da ce biti obavezna vakcinacija za COVID za sve koji zele da putuju u pojedine zemlje. Naravno, verovatno ce zemlje koje zive od turizma imati blazu politiku od ostalih, ali manje vise zbog avio kompanija bice to verovatno obavezno, sto ce odloziti jos vise putovanja ljudima koji ce morati da cekaju na vakcinu, dobiju dokaz o vakcinaciji itd itd. 

Kad malo razmislim, možda neće biti tako restriktivne mere, ali ce opet maske i rukavice biti obavezne, veća kontrola putnika, do pojave vakcine neće putovanja biti po starom.

Jos da napomenem da je izvesno da ce se virus migrirati na juznu hemisferu (naravno ne u potpunosti, bice i dalje ljudi i na "severu" sa virusom), ali s obzirom da 85% svetskog stanovnistva zivi na severnoj hemisferi dugorocno je to bitno. Potom ce se od oktobra/novembra ponovo vratiti epidemija kao ova sto je imamo u martu/aprilu, mozda cak i opasnija - jer cemo zbog hladnoce cesce biti u zatvorenom prostoru sa vecim brojem ljudi, zimi je vecini "smanjen" imunitet, laksi je prenos virusa a i svi virusi su virulentniji tad. 

Sve u svemu jako je tesko predvideti i u narednih mesec dana sta ce se desiti, a kamoli do kraja 2020 :)

To je svim ljubiteljima putovanja jako poremetilo planove, i vec sada nema nista od moje zelje da se vratim u Brazil i odem do Argentine i Urugvaja, taman sam skupio pare, nasao Airbnb, skoro i kupio kartu za trajekt izmedju Buenos Ajresa i Montevidea, ali cvrc, nema ništa od toga ove godine :D 

Meni je za sada alternativa ove godine putovanje po Srbiji i Kosovu. Koliko god to cudno zvucalo, toliko ima u nasoj zemlji sto nisam video, od manastira, pecina i jezera, planina, sela, dobre hrane i pica :) Videcemo naravno sta ce biti na kraju, ali eto, mozda na kraju i ovaj alternativni plan bude bolji od primarnog :D

Nek smo prvo zivi i zdravi, nase porodice i mi, a putovanja ce biti, makar biciklama isli do kraja Rusije ako treba :D ziveli!

Edited by DusanV

cene ce u pocetku biti nize, ali ne zadugo...jedino je pitanje koliko ce taj tzv. "pocetak" trajati, tj. koliko vremena ce biti potrebno ljudima da se opuste i pocnu normalno da putuju...s obzirom da se ceo zivot konstantno ubrzava, licno mislim da im nece trebati dugo vremena....govorim o nekoliko meseci...do sledece prlike, naravno, tj. do sledece epidemije ;)

ja moram hitno u spaniju, putovanje je studijsko :) a ne turisticko, ali moram da obidjem vise oblasti, i gledam cene smestaja, opale su nema sta.....sto se tice samih avio letova, sada su jeftiniji za letnje mesece nego sto su bili ranije, ali pitanje je koliko se to ostati...tako da, ako neko bas mora da ide, kao sto sam ja npr. heheh, onda ne bi bilo lose kupiti odma karte...mislim da, ukoliko zemlje budu brzo pocele da ukidaju restrikcije, isto tako ce i avio karte poceti da poskupljuju i da se vracaju na predjasnji nivo...ne mislim da ce cene karata biti skuplje nego ranije, ali tesko da ce zadugo ostati jeftinije....