Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima.
Krenuo sam sa porodicom da pričam i razmišljam o tome gde bi se sjatio da živim, trenutna i jaka želja mi je Novi Sad,u očima mi je uvek bio miran i kulturan grad što mi jako odgovara.

Planiram da kupim kuću ili plac negde u predgrađu tj periferiji Novog Sada, pa je moje pitanje za Novosađane, a i ostale informisane ljude - generalno mišljenje o ovoj ideji. Bavim se grafičkim dizajnom, diploma i master su uskoro gotovi pa ako ne budem radio u nekom studiju, radiću preko interneta.

Pacifista sam, jako volim mir i prirodu, pa zato ciljam na nešto udaljenije od centra, ali da je dostižan zbog sutradan moje supruge koja će verovatno negde da radi i Bože zdravlje klinca.

Apsolutno svaki komentar na ovu temu ili šire je jako dobrodošao, hvala vam svima unapred

Baš sam nedavno o tome razgovarao sa jednim prijateljem, koji ima isti plan kao ti. Kuće u Novom Sadu su nenormalno skupe, reda veličine 150-500 hiljada evra. Preporučio bih ti da uzmeš nešto van grada, u krugu od 20-30 km. U selima na Fruškoj prodaje se mnogo placeva i kuća, a cene su bukvalno deset puta niže nego u gradu. Naravno i to zavisi od udaljenosti od grada, postojanja autobusa, veličine sela itd. Živiš u prirodi, šuma ti je blizu ako voliš da planinariš, imaš veliko dvorište i svoj mir i tišinu, a za najviše pola sata si u centru grada. Mnogi ljudi iz tih sela rade u Novom Sadu, i deca idu u škole u gradu. Za neka sela postoji autobus, za druga moraš imati auto. 

Pritom ne mislim na prigradska naselja tipa Sremska Kamenica, jer su cene tamo manje-više iste kao u gradu. Pogledaj sela kao što su Velika Remeta, Grgeteg, Neradin, Krušedol, Rivica, Irig, Jazak itd. Cene idu već od 20.000 evra. 

Potpuno sumanute cene nekretnina u BG i NS u odnosu na lokalna primanja. Cela zemlja spala na dva grada, a ostalo pustos. 

Mislim da bi Ledinci, Rakovac ili Bukovac mogli biti neki kompromis između pristupačnosti i cene. Ko voli Frušku kao ja, naravno. Ima i tamo koječega da se kupi, od luksuznih vila do poluzavršenih kuća po čukama, a i cene su šarolike. Sremska strana postaje problematična zbog gustine saobraćaja, put ka Beočinu već biva redovno zagušen vikendašima, Kamenica je usko grlo, a zamišljena biciklistička staza trasom stare pruge nije ni u najavi da će se skoro graditi, a mnogo bi značila.

S bačke strane, Kovilj je dosta zanimljiv izbor, lepo veliko mesto oslonjeno na veliki rit, dobro je povezan s gradom i ne bi trebalo da je preskup. Futog i Veternik su praktično deo grada, prilično su i skupi, meni se to ne dopada ali YMMV.

Novi Sad je sve manje miran, a i "kulturan" je relativan pojam. Ovde je prilična ludnica, non-stop se gradi, porastao je za 100,000 stanovnika u zadnjih 25 godina. Još uvek je to bolje od Beograda, koji je tek ludnica.