Jump to content

Featured Replies

Posted

Putujemo za Portugal u subotu. Ostajemo 7 dana. U planu nam je da ostanemo 3-4 dana u Lisabonu, ostatak - da obidjemo ostale gradove (koliko stignemo).

Potrebne su mi informacije o:

1.smjestaju-koji hotel bi mi preporucili u Lisabonu, zapravo u koji dio grada bi nam bilo najbolje da se smjestimo?

2.renta-a-car - zna li neko koje su cijene, koji je najpovoljniji,... da li svakom moramo da ostavimo pasos i podatke o c.card?

3.koje gradove ne bi tebali da propustimo da posjetimo dok smo tamo?

molim vas, saljite pruke sto prije, mi odosmo.......

Upravo sam se vratio iz Portugala gde sam bio 15 dana.

1. Ne znam za hotele, ali ako hoces da ostanes u hostelu, preoporucio bih ti Oasis Hostel (http://www.oasislisboa.com/en/services.html). Odlican hostel u finom delu grada, jako ljubazna internacionalna ekipa ga vodi, odlicna atmosfera, sobe jako ciste, velika kupatila... Hostel ima svoju malu bastu sa mestima za sedenje, fontanom i barom, gde se ekipa zagreva za izlazak. Jos jedna bitna stvar je sto svako vece nude finu veceru za samo 5 eura, hrana je jako dobra i za tu cenu tesko da ces naci bolju ponudu. Ja sam nazalost ostao samo 2 veceri tamo, ali bih ga toplo prepourcio svima.

Tih 7 dana je nazalost jako malo za zemlju kao sto je Portugal. Ja sam npr. samo u Lisabonu proveo 7 dana, a hteo sam posle da ostanem bar jos toliko. Grad koji je na mene ostavio neverovatan utisak i koji zaista treba da se dozivi. Pored Lisabona, treba obici sigurno Porto i Bragu, mada Portugal ima toliko toga da pruzi da je tesko izabrati neku destinaciju za tako mali period.

Nadam se da sam malo pomogao, uzivajte u Portugalu.

EDIT: Mozda bi zimovrel mogla da ti pomogne, ona je jos uvek tamo i ostace jos neko vreme, ona je strucnjak za Portugal.  :)

Sve sto  te interesuje naci ces na www.lonelyplanet.com. Idi na thorntree, izaberi Evropu  pa Portugal , registruj se i postavi pitanje na englleskom. Cak i ako neces da se regiastrujes citaj stranice i naci ces sve o Portugalu. Mada, ja bih se registrovao i pitao. Dobices odgovor(verovatno) od ljudi koji su ili trenutno u Portugalu ili su tek otisli ili su puno puta bili.

• Author

Puno vam hvala na ovako 'brzim' odgovorima!

Znam da je malo dana, al' nemamo vise slobodnog vremena.

Sad ce da odem na taj sajt.

Ako se jos cega sjetite- pisite, tu smo do subote  ;)

evo i ja da se pridruzim. znam da imas vodic, ali moram da dodam da ako uspes definitivno otidji do porta (ili ako si vise u plaza fazonu do algarve). ja na jug nisam isla, ali sam nosila duseke, maske za ronjenje i sve ostalo sto se ispostavio kao potpun promasaj jer je voda u okeanu oko lisabona oko 15 stepeni, i samo neka deca iz finske su uspela da se kupaju :) ali lepo je da odleskaris na plazi, na primer u estorilu :) nemoj da propustis sintru koja je po meni kao iz bajke, a dovoljan je jedan dan da se obidje (ides vozom iz lisabona, mislim za oko 3 evra). ako ides na sever, odvoj nekoliko sati (minimum) za aveiro. grad je presladak, sav je u kanalima, kao amsterdam. imaju i lepu plazu. uglavnom, 7 dana jeste malo, ali ako se dobro organizujes, mozes dosta da vidis. ako nesto propustis nista strasno, jer portugal je zemlja u koju se dolazi ponovo i ponovo.... :)

ako imas vremena n1apisi nam kako putujes i koliko su te kostale karte.

pozdrav i lep provod!

ps - zimovrel je u lisabonu ovih dana, pa mozes da je pitas za savete sa lica mesta :)

• Author

hvala puno na savjetima!

idemo prvo 3 dana Barselona, a onda 7 dana Lisabon. To je bila najpovoljnija veza, pa kad je tako, barem da 3 dana prosetamo Barselonom u koju, takodje, nismo bili. U Portugalu ne planiram da idem na plazu, zelim sto vise da prosetam, obidjem. Mislili smo da uzmemo rent-a-car i obidjemo okolne gradice, ali ako je tako jeftin voz, razmislicemo....

E, jos jedno pitanje, jeste li uzimali kakav pre-paid broj dok ste bili tamo? Ostavljamo bebu kuci pa zelim da imam telefon kod sebe non-stop, a ako budem koristila broj u roamingu kostalo bi me vise od cijelog putovanja...  :o

jos nesto- SVAKA CAST za ovakav forum! Niste svjesni koliko mozete da pomognete ljudima.

E, jos jedno pitanje, jeste li uzimali kakav pre-paid broj dok ste bili tamo? Ostavljamo bebu kuci pa zelim da imam telefon kod sebe non-stop, a ako budem koristila broj u roamingu kostalo bi me vise od cijelog putovanja...  :o

Ja nisam, sto se ispostavilo kao velika greska. Negde pri kraju putovanja sam video Vodafone karticu za 5 eura!

da, da.. ja sam samo vozom isla, jeftin je i super, brz itd. i do porta mozete vozom, ide se 2-3 sata a kosta oko 25 evra povratna karta. rent-a-car nije skup ali znas i sama koje su cene benzina danas. u portugalu su cak ribolovci prestali da izlaze na more jer ne mogu da isfinansiraju benzin :(

e, da. jos jedan MUST. u lisabonu ces naravno slusati fado, ali pazi gde ga slusas jer je uglavnom u fensi restoranima u cetvrti baixa-chiado. tako ga platis mnogo, a ne uzivas mnogo jer je atmosfera ustogljena i sterilna. moj predlog je da ponedeljak i sredu (ako se dobro secam) uvece provedes u taverni Tasca de Chico, u cetvrti Bairro Alto (to je sve blizu centra, i lisabon, generalno, nije velik). da ti ne pricam sada, videces i sama, ali atmosfera u kojoj se peva i svira je neverovatna  clap

+ ginginha na shalteru na trgu rossio (iza McDonaldsa, naci ces lako, uvek je red) + pasteis de belem kolacici bozanskog ukusa (kod reke, kod manastira jeronimo (mislim da ide tramvaj 28 tamo- mali drveni slatki, obrni njime jedan krug, prolazi kroz neverovatno uske i strme ulice!) i eto ti jedan savrsen dan u lisabonu.. za ostale ces se vec snaci.

ako te jos bilo sta zanima, pitaj slobodno.

pozdrav!

Ja nisam, sto se ispostavilo kao velika greska. Negde pri kraju putovanja sam video Vodafone karticu za 5 eura!

da, sa 5 evra kredita.. ja kupila

Za Belem (koji se inace ne izgovara belem vec nekako skroz neobicno, tipa blai) ide tramvaj 15, a ne 28.

• Author

JAO, HVALA VAM PUNO!

Golosina, hvala ti na tim savjetima, sigurno cu poslusati...

Imam pitanje- upravo trazim smjestaj u Lisabonu (posto smo se odlucili za put u zadnji cas ) pa, koji dio grada bi mi savjetovali za smjestaj?

nema na cemu!! uvek! ja sam veliki zaljubljenik u portugal :) naravno, bilo bi idealno da nadjes smestaj u starom delu grada baixa-chiado, ali s druge strane, ako hoces da ustedis na smestaju (i ako nisi clan couch surfinga ili hospitality cluba) i ako nadjes jeftiniji smestaj dalje od centra, nemoj da brines jer je metro u lisabonu super nacin da u roku od 10-15 minuta budes bilo gde. ne znam da li su zavrsili jos jednu liniju metroa pored reke koji su gradili poslednjih godina, ali i bez nje, kroz grad se pre svega metroom, ali i tramvajima lako krece.

ali neka kazu i drugi sta misle, ovo je moje misljenje koje ne mora da bude objektivno...

:mah:

ne znam da li su zavrsili jos jednu liniju metroa pored reke koji su gradili poslednjih godina, ali i bez nje, kroz grad se pre svega metroom, ali i tramvajima lako krece.

ali neka kazu i drugi sta misle, ovo je moje misljenje koje ne mora da bude objektivno...

:mah:

jesu, spaja glavnu železničku (beše santa apolonia) i baixu

• 1 month later...

Steta sto tek sad videh ovaj topic..................

A jos veca je steta sto se vratih kuci  :( :( :(

• 5 months later...

Planiram da na leto idem sama do Portugala, na neki kamp, pa bih ga posle sama obilazila ... Sad, naravno napunjena nekim glupim predrasudama, koliko je sigurno za jednu devojku da sama luta Lisabonom? Naravno moram da napomenem da sam krajnje obazriva i da ne bih sebe nikad dovodila u nezgodnu situaciju i da mi nije prvi put da se sama ili eventualno sa nekim uputim u neki grad po Evropi ... Te me konkretno zanima, da li na ulicama Lisabona ima nasilja itd ...

moje misljenje - lisabon nije svakako najbezbedniji grad u evropi, ali dokle god si u prometnim delovima grada mislim da nemas razloga za strah. moj ti je savet da izbegavas kasne vozove tipa lisabon-kaskais, lisabon-estoril, jer se zaista desavalo da putnici budu prinudjeni da klincima razbojnicima sa nozevima moraju da predaju sve dragocenosti i novac... nisu takvi slucajevi jako cesti, ali ima ih.

u cetvrti bairro alto leti ima mnogo ljudi i u duboko u noc, a to je i najatraktivniji kraj grada za izlaske i uopste provodjenje vremena i druzenje. naravno, cak i u glavnoj pesackoj ulici (rua augusta) desice se mozda da ti pridje diler u sred bela dana i ponudi razne droge, ili da za tobom dobacuju brazilci da si slatka i sl, ali mislim da ce tesko da se desi da ti neko bas nanese neko zlo. sto se tice ove, i obliznjih ulica, to su mesta gde operisu nadaleko cuveni lisabonski dzeparosi, tako da pazi na novcanik!

sto se tice porta, manje vise je slicno.

ne znam da li si clan couchsurfinga ili hospitalitycluba, ali mozda je svakako lepse obilaziti portugal u drustvu :) cisto da sa nekim podelis prelepe utiske kojih ce ti biti puna glava :)

Hvala ti puno ... Naravno da je lepse u drustvu, ako nadjem nekog pijjj ... mada planiram da se baziram na dnevne obilaske i hostel u samom centru, eto znacilo bi mi da znam da nije nista opasnije nego u Parizu  :party:

mnogo je manje opasno nego u parizu :)..

nista ne brini, strava ces se provesti u lisabonu, i ne postoji kvart grada ili okoline u koji ne bi trebala da ides..

Hvala ti puno ... Naravno da je lepse u drustvu, ako nadjem nekog pijjj ... mada planiram da se baziram na dnevne obilaske i hostel u samom centru, eto znacilo bi mi da znam da nije nista opasnije nego u Parizu  :party:

ne, ne.. nemoj da se plasis, samo budi obazriva :) ljudi su generalno opusteni i druzeljubivi i verujem da neces imati problema. ako odlucis da posetis aveiro, moj presladak gradic 2 i po sata severno od lisabona - javi se da ti pokazemo okolinu :)

Rekao bih da je Lisabon prilicno bezbedan. Jedino sto ima delova grada koji su nocu slabo osvetljeni pa moze biti malo scary ako se setas sama nocu tim uskim ulicicama, ali ne verujem da je verovatnoca da ti nesto ruzno desi veca nego u Parizu.

Hvala vam ljudi, mnogo mi znaci podrska ... Portugal je moj san, ne znam zasto, ne znam generalno puno o toj zemlji, ali imam osecaj da je magicna ... Planiram da obidjem sve sto stignem, u zavisnosti od vize pa se ne bih samo bazirala na Lisabonu ... Hvala, naravno da cu ti se javiti cim budem znala detalje puta i osmislim kako sta  :kamp:

nema na cemu, ako bilo sta treba, pitaj...

a kad dodjes, videces da nije dzabe san, prelepa je zemlja i bukvalno ima milion stvari da se vidi. a dovoljno mala i dobro povezana da mozes sve da obidjes.

a evo da ti dam i neku ideju za planiranje - mojih top 5+2 mesta (gradovi i sela) u portugalu su:

1. lisabon

2. porto

3. aveiro - nije sto je moj ali je prelep :)

4. ferragudo - preslatko selo u algarveu, kod grada portimao

5. sintra - scenografija za bajku

6. kaskais - najturistickije ali mnogo lepo

7. obidos - seoce nedaleko od lisabona (mozda 1 sat) poznato po festivalu cokolade :)

u alintezu je priroda prelepa, nacionalni parkovi itd.

u algarveu je kupanjac...

u lisabonu i u blizini nemoj da ocekujes da ces se kupati, ali sight seeing je 5 stars - ovo vazi i za porto

portugal takodje ima mnogo muzickih (i drugih) festivala. ne znam kada ces biti ovde, ali krajem juna je, npr, u gradu Loule u Algarveu MEDfestival - festival mediteranske muzike. atmosfera je divna, muzika raznovrsna i kvalitetna, ljudi odlicno raspolozeni...

Sjajno! Ja inace volim mala mesta, romaniticna, sa neobicnom arhitekturom te cu svakako obici sve to ... Moj neki plan je da idem u julu, te imam dosta vremena da se spremim i nadjem najbolji prevoz do LIsabona .... Posto idem na kamp, nije iskljuceno da ce biti neki festival, ali sacekacu ponudu :music: jedva cekam ... I jos jednom hvala na pomoci, kad krenem detaljnije da razmisljam o tome, imacu bas dosta pitanja  :pivoooo: