Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,naleteh na ovaj sajt i kao da su mi zelje uslisene..

naime evo o cemu je rec...

u Americi sam vec par meseci da jednom programu...viza mi istice krajem januara 2009.godine...

Ali oduvek me je privlacilo nesto drugo...kao devojku me oduvek privlacilo nesto kao sto su ronjenje,safari...paraglajding...jednostavno priroda i istorija i geografija..naime zavrsila sam srednju turisticku skolu i stigla do 3.godine geografije i dodjoh u ovu zemlju...

jednom recju zaludjenik sma za ovim stvarima...

posto sam videla da nam ne treba viza za Ekvador,razmisljala sam da prvo idem tamo,da naucim spanski,pa da negde i nadjem posao,i smestaj da tamo provedem par godina...i da odatle idem u okolne zemlje i gde mozemo da ostanemo do nekih 90 dana...pa da se posle prebacim u Afriku u Bocvanu,pa da i to tamo radim isto...

da li znate da li je ovo moguce i ako znate kome mogu da se obratim...

da li je moguce da na primer radim kao fotograf i putopisac i da saljem svoje radove nekom casopisu ili nesto slicno ?

ili sam zaista preterala u svojim snovima i mastanjima?

pozdrav od

Jovane

U snovima nikada ne moze da se pretera, samo ne znam kako stvari stoje sa zaposlenjem u J. Americi,  mislim da ti je tamo Cile najbolja i najrazvijenija zemlja za pocetak, ako bas zelis da ides tamo, a pozeljno bi bilo i da bar donekle znas spanski. Na forumu se jos dosta pisalo o Juznoj Americi, idi na search, pa potrazi postove.

• Author

hvala ,videcu posto ovaj vikend ne radim,pa cu natenane sve preci i videti gde,sta i kako ...

zaista bi bilo super kad bi mogla ovako ...ali videcemo...

inace ako imas neki pametan predlog ili neko drugi slobodno mi kazite ,jer ne bih da srljam tek tako a i ovde ima mnogo boljih i iskusnijih za ove teme od mene...

KISSSS

da li je moguce da na primer radim kao fotograf i putopisac i da saljem svoje radove nekom casopisu ili nesto slicno ?

Moguće je, ali je veoma teško. Ako putopis posmatramo kao robu (a moramo ga tako posmatrati ukoliko želimo da ga prodamo), postoje dve mogućnosti. Prva je da ga prodaješ lošim časopisima koji će objaviti manje-više bilo šta da popune prostor. Međutim, novac koji ćeš za to dobiti biće zanemarljiv. Ne znam kolike honorare Travel Magazin trenutno isplaćuje - kada sam ih ja pitao, pre nekoliko godina, davali su nešto tipa 2-3.000 din. po putopisu + ništa za fotke. Sada verovatno daju više, al ni sa 50 evra po putopisu još uvek nisi nigde. Ne kažem da su svi tekstovi i fotografije tamo loši, ali dobar deo njih mi ne bismo prihvatili za objavljivanje na ovom sajtu, bez obzira na to što nam ih ljudi šalju besplatno.

Druga mogućnost je da putopis prodaš dobrom tj. skupom časopisu, koji izdašno plaća svoje novinare. Međutim, takvi časopisi zahtevaju pre svega dobro izbrušen stil pisanja i veliku informativnost - drugim rečima, to nije putopis koji ćeš napisati za dva sata iz glave, i sasvim sigurno nije prvi ozbiljan putopis koji si ikada napisala , jer se stil brusi pisanjem, baš kao i čitanjem. Dobri časopisi plaćaju i za svaku fotografiju posebno - i to dobro. Međutim, preduslov za to je posedovanje prilično dobrog (čitaj skupog) foto-aparata i poprilično iskustvo u fotografisanju.

Kao i u svemu drugom, ako hoćeš neki sitniš, nije teško doći do toga, ali ako misliš da živiš od toga ili da ti to predstavlja značajnu stavku u primanjima - ima dobro da se pomučiš, jer je konkurencija velika. Da li će to ostati san i maštarija ili će se i ostvariti, zavisi jedino od toga koliko si spremna da se pomučiš.

Što se tiče pronalaženja poslova u tim zemljama, i to je, naravno, moguće - samo je pitanje šta sve umeš da radiš, i koliko si sposobna da upoznaješ ljude i nalaziš poslove (isto kao i kod nalaženja posla u Srbiji, samo što tamo moraš ispočetka da upoznaješ ljude :) )

Mozda je cak bolja varijanta, posto pretpostavljam da si usavrsila engleski boraveci u SAD ,da negde u Latinskoj Americi potrazis posao turistickog vodica, naravno sve pod uslovom da znas makar bazicni spanski. Pozdrav!

Ako odlucis da odes u Juznu Ameriku Ekvador je definitvo najbolje mesto da se uci spanski. Oni pricaju najcistiji spanski u celoj J.A. , a sto je jos bitnije (ili barem jednako bitno) cene su tamo daleko povoljnije nego u npr. Argentini(gde ti takodje ne treba viza) ili u Cileu ( no viza) itd. Ja sam bio u Ekvadoru pre par godina i dobra je to zemlja za pocetak putovanja po J.A. A za ucenje spanskog definitivno. Skola ima na desetine a Kito i Gvajakil kao dva najveca grada nisu jedina mesta gde se uci.Pogledaj na googl-u ili yahoo-u ,ima na desetine skola koje se reklamirju na internetu pa mozes izabrati najpovoljnije(sa/bez: smestaja,hrane,20/30 casova nedeljno itd).Ne zaboravi da najjeftinije nije uvek resenje-cesto je malo skuplja skola 3 puta bolja sto se tice kvaliteta nastave. Inace za lovu koju platis uvek su obezbedjene knjige,sveske, internet itd...

• Author

Hvala,

evo celo jutro sam na net-u,i trazim skole jezika po Ekvadoru,ali kako da znam koja je kvalitetna i akreditovana?

Mislim ako vec idem onda bar dobijem sertifikate koji ce mozda jednog dana pomoci u zivotu.

Kazi mi tvoje utiske o ovoj zemlji,kako je,mislim jel bezbedno da jedna devojka bude sama tamo?

Da radi i zivi i studira?

Ja sam pre par meseci cula da ima i faks za turizam ,ali to cu tek proveriti...ali o tom potom...mislim,prvo moram da naucim spanski to mi je prioritet.

Hvala unapred.

Sto se bezbednosti tice cula sam da pogranicni delovi posebno na severu ka Kolumbiji i na jugu ka Peruu nisu sasvim bezbedni, ali mislim da su  gradovi Quito i Guayaquil sasvim ok.

Sa malo zakasnjenja evo ipak odgovora.

Kako da znas koja je skola dobra? Pa na primer,  pogledaj u "Lonely Planet" knjizi - izdanje Ekvador ili u "Rough guide"... Tamo se napominju provereno dobre skole za ucenje jezika u celom Ekvadoru. To ukljucuje i mesta na Pacifiku kao i u Amazonu.

Ali, cak i bez toga ti mozes jednostavno da odes u Kito na primer i cekiras u neki jeftini hostel/hotel( vec za 5-6 dolara mozes naci najjeftinije)i krenes od skole do skole i razgovaras sa studentima. To je u stvari i najbolje resenje. Dalje, mozes na www.lonelyplanet.com da se registrujes i da odes na rubriku "Thorntree", izaberes J.A. pa Ekvador i pitas sta te interesuje. Takodje mozes da pregledas na desetine prethodnih stranica i sigurno ces naci niz komentara u vezi sa ucenjem spanskog kao i informacije o bukvlano svemu ostalom u vezi sa Ekvadorom.Takodje i u knizi, a i na njihovoj internet stranici preporucuju hotele( pogledaj rubrike na vrhu stranice). Videces da za svaku zemlju na planeti ima masa informacija i to sve iz prve ruke.

Sto se tice bezbednosti E. je bezbedan, ali kao i u svakoj zemlji koristi zdravi razum i npr. ne setaj po Kitou sa nakitom na sebi,kamerom koja lezerno visi sa ramena, puno love,pasosem itd. Nosi samo onoliko koliko ti treba za taj dan a sve ostalo sto nosis u torbi/rancu dok setas gradom nikako na ledjima.Sitni lopovluk je znaci prisutan i desi se da ziletom seku torbe,a ti nemas pojma.I naravno drzi se osvetljenih ulica nocu itd.

Da sama putujes uopste nije problem u Ekvadoru i tacka. Inace ako krenes da ucis spanski upoznaces masu ljudi i u principu nikad neces biti sama sem ako to ne zelis.Ne bih ti preporucio da ucis u Gvajakilu posto je klima pretopla i sparina moze da bude nepodnosljiva.A i grad nije nesto iako ga zadnjih godina ubrzano ranovirjaju i ulepsavaju.

Po meni je najbolje studirati u Kitou ili eventualno na obali.Kito je na 2800 m. nadmorske visine i nocu zna biti hladno,ali je veoma o.k. Obala k'o obala - more,palme,banane,ali je skupleje nego u Kitou. To ces vec sama skontati kad budes u E. Pocni u svakom slucaju u Kitou sa raspitivanjem i ubrzo ces k'o sto rekoh upoznati ljude i za 10-ak dana ses definitivno znati gde,za koliko i kako.

Tol'ko.

Jesi li razmisljala o volonterskim kampovima u J. A.?

Lepo napravis spisak kampova kroz sve zemlje koje nameravas da posetis,oni ti obezbede smestaj, hranu i ekskurziju - vidis zemlje, upoznas ih, pomognes ljudima i smanjis troskove. Takodje mozes da se prijavis za neki srednjerocni ili dugiricni program volintiranja u Ekvadoru gde bi ti bio obezbedjen smestaj i dzeparac a ti bi verovatno radila po par sati  u nekoj kancelariji NGO-a.

:D

U volonterskim kampovima u J.A. se uglavnom ocekuje da ucesnici sami snose svoje troskove i plate ustvari sto su tamo.Koliko? Zavisi od kampa i programa, ali generalno od 150 do 300$ nedeljno.

• Author

dobra je ideja za te srednjerocne i  dugorocnije kampove i NGO,ako to da nadjem.Mislim jeste malo glupo pitanje,ali ipak ne znam kako to ide.

Znam da se par moijh drugarica prijavlio preko MIS-a u Srbiji jos pre 2 godine,ali nisu isle ,ne secam se zbog cega.

Ali kako to da sredim iz Amerike,da bi ja mogla odmah po okoncan ju ovog program isla direktno tamo?

Ili J.A ili Afrika gde je bolje ici u NGo ili te sredjerocne ili dugorocne kampove?

Hvala unapred...

http://www.sci-ivs.org/new/

Ovo je internacionalna mreza gde mozes naci kampove sirom sveta (tu negde imas pretrazivac, pa pogledaj sta ti odgovara).

Postoji jos par mreza koje imaju svoje ponude ali ja sa njima nemam iskustva. U zemljama treceg sveta ,a takodje  i nekim kampovima u razvijenim zemljama, se obicno ocekuje neka donacija ili nadoknada ali to ne mora uvek da bude tako. To obicno zavisi  od vrste kampa, planiranih aktivnosti, kvalitetu  kao i cilja koji zele da postignu.

Lokalne organizacije u Srbiji  su MIS ( Mladi Istrazivaci Srbije)  i  VCV ( Volonterski Centar Vojvodine ).Verujem da ima  vise lokalnih organizacija koje rade sa volonteskim kampovima, ali su manje vise sve povezane sa ovim vecim. Mozes pokusati da ih kontaktiras mailom i verovatno ces uspeti da zavrsis sve preko interneta, a mozes takodje da nadjes i Lokalni Ngo u Americi i da se njima obratis.... u svakom slucaju posalji im e-mail pa ces sigurno saznati..... 

Verujem da sam ti dao ispravne informacije, u svakom slucaju postoje ovde ljudi koje to i bolje znaju ( Panonski - prozivam te!!! )

U volonterskim kampovima u J.A. se uglavnom ocekuje da ucesnici sami snose svoje troskove i plate ustvari sto su tamo.Koliko? Zavisi od kampa i programa, ali generalno od 150 do 300$ nedeljno.

Mogu  da se nadju varijante i  bez placanja , za volontiranje po Juznoj i Centralnoj Americi, procesljati    http://www.volunteersouthamerica.net/

A ono sto bih posebno izdvojio je  http://www.rainsongsanctuary.com/volunteer.htm    , mogucnost voluntiranja u Costa Rici do 2 godine, obezbedjuju residency...........

Ne mogu sada da nedjem link sa spiska, varijanta od minimum 3 meseca volontiranja u Limi u nekom hostelu, smestaj i hrana obezbedjeni.

Takodje, http://www.wwoof.org/  , i tu se nesto interesantno moze iskopati, clanarina nije tako strasna, par desetina dolara za godinu dana.

pozdrav od

Jovane

To ce ici malo teze.......... ako pises na srpskom onda to mozes ponuditi samo nekome sa nasih prostora ali nisam siguran da ce ti to neko i platiti. Da bi prodala fotografije nekom casopisu, iste moraju biti odlicnog kvaliteta sto podrazumeva ulagenje u DSLR aparat sa objektivima sto ce te kostati minimum $1500 pa vise (iz licnog iskustva) , ali tu prici nije kraj, ulagenje u opremu ti opet ne garantuje da ces prodati fotografije.

Ne mislim da si preterala u mastanjima, ja vec pripremam putovanje po Juznoj i Centralnoj Americi, otprilike 6-10 meseci, a to ce se desiti  najverovatnije za godinu i po dana jer me neke obaveze sprecavaju da to uradim u ovom momentu. Takodje, istu stvar spremam i za Jugoistocnu Aziju/Indiju , pa onda Afrika, ............

Samo za ovakve stvari moras biti svesna da su pripreme od velike vazonsti i da se mora sa istima krenuti daleko pre polaska na put.

Srecno u namerama da odradis bar 50% onoga sto si zamislila, mislim da je itekako izvodljivo.

• Author

hvala svima,zaista ste super..zamo mi je sto nisam mogla ranije da odgovorim,ali evo sada se svima zahvljajume na odgovorima.

KISSSSSSSSSSSS

• 5 years later...

Uopšte nije skupo

Da li možeš da ovo izraziš nekim brojkama, kao što su cene namernica, smeštaja i sl? Ipak su nam svima različiti budžeti i ono što neko smatra jeftinim za nekog je skupo. Ali ako navedeš neke parametre, svako od nas može da zaključi za sebe.

:yok: