Jump to content

Featured Replies

Posted

Citala sam stari topik o vizi za Albaniju i poslednja info je da nam treba viza, a to je bilo u martu.

Ima li neko iskustva iz medjuvremena?

Jeste li ulazili u Albaniju i kako?

:mah:

PS Ne radi im http://www.mfa.gov.al/english

E, ali u zagradi pored imena nase zemlje stoji tourist visa only, sto moze da bude vrlo zbunjujuce. Ja sam o svemu tome i mom januarskom iskustvu prelaska albanske granice vec pisao na forumu. Najbolje je da sutra pre podne pozoves albansku ambasadu i njih pitas.

• Author

ja cu ko i ti da odstampam taj papir i da ne idem nazad ni korak :) trebalo bi da udjemo od ohrida u albaniju... nemam pojma kako ta granica izgleda. ali prizor - srpkinja i portugalac na makedonsko - albanskoj granici, dolaze iz grcke, a nastavljaju za crnu goru :D:P

Evo, upravo sam pozvao ambasadu Albanije. I, covek koji se javio potvrdio mi je da nam trenutno ne treba viza, vec samo `arach od 10 EUR na granici. Btw, ako ti zapne oko ulaska, koristi i ovaj podatak. Samo uljudno, ali i odsecno, tj. ne daj se zbuniti. Fakti su na tvojoj strani :hihi:

Ишао сам на море на два дана. Звао сам цео дан албанску амбасаду и стално је било заузето. Имао сам велику жељу да видим Албанију. Био сам убеђен да је стара цена за визу. :cryy: Да сам дошао на форум пред одлазак у Црну Гору видео бих податак за визу и скокнуо бих до Албаније.

• 1 month later...

Isao sam letos vda puta  na more u Albaniju, ne  treba viza idi samo na prelaz Caffesane kod Struge, na Tushnist kod Sv Nauma trzili mito pa sam morao sefa da im zovem, samo standardnih 2 eur po  pasosu

• 2 weeks later...
  • Author

na kraju su me albanci castili vizu! nemam pojma zbog cega. tamo je prvo izabrao "po" u formularu na kompjuteru, a onda prebacio na "jo" i nije mi ni dao ni naplatio nikakvu vizu. pogledao moj jugoslovenski pasos i upitno rekao "montenegro?", ja rekla "srbija". on rekao "ok", i namignuo. eto... nikad ne znas s tim albanskim vizama....

I to da li postoji viza za Srbe, ili ne, je vrlo osetljivo pitanje. Sve zavisi od raznoraznih tumacenja. Barem je nas nekoliko imalo razlicita iskustva sa albanskim vizama, u poslednjih godinu dana.

• Author

na sajtu njihovog ministarstva spoljnih poslova lepo pise da postoji

Evo ga link pa gledajte:

http://mfa.gov.al/web/Citizens_of_which_countries_enter_the_Re_68_2.php

Tu je spisak zemalja ciji gradjani mogu u Albaniju be vize, sa pasoses i placanjem 10 evra (to je valjda taksa

na granici)

Za BiH i Srbiju pise samo turisticka viza, znaci za sve druge svrhe treba viza.

Mada sam u junu procitao u nekim nasim dnevnim novinama clanak o tome kako je Albanija za nas ukinula vize i smanjila taksu na dva evra - tih dva evra se i pominjalo ovde na forumu.

Mada i sam sajt je nejasan evo:

http://mfa.gov.al/web/Citizens_of_which_countries_get_the_visa_70_2.php

Tu je spisak zemalja cijim se gradjanima izdaje viza na granici i tu se pominje i Crna Gora iako je na gornjem linku Crna Gora stavljena u spisak gde ne trebaju vize?

inace izdavanje vize u ambasadi Albanije u BG kosta 35 Evra.

Neznam sta pise ali meni niko nista nije  trazio a bi sam dva puta ove godine, a tekst je komedija:

* For the citizens that enter the territory of the Republic of Albania without visas or they are requested to get the visas at the border checking-points, the permit of stay is 90 days within a period of 180 days and during the first 30 days of their stay, they should show up to the General Border Directorate of Migration to inform about their generalities and time of stay otherwise they will be fined when they departure Albania.

Zamisli da te deportuje Albanija. ZLO!

Koliko ja znam za turisticki boravak definitivno ne treba viza, jedino ako se ostaje duze ,treba ta neka registracija. Sad, mozda carinici nekoga nece da puste iz nekih samo njima poznatih razloga, ali to nema veze sa propisima.

World za gradjane Srbije pise da ne treba viza za tursiticke svrhe vec se placa taksa od 10 evrica na granici.

Ali (da ne trazim sad) ti si u svom postu napisao da si platio taksu od 2 evra?

• 8 months later...

Posto su nove informacije kontradiktorne, zna li neko da li nam za turisticko putovanje u letnjem periodu ove godine treba viza ili ne? Da li je neko zvao ambasadu i sta eventualno treba podneti za vizu? Postoji mogucnost da bih isla tokom leta cisto turisticki, pa me zanima? Oni su stvarno cudni, cas ih ukidaju cas uvode, bas bi mogli konacno da se odluce hoce li nam ih definitivno ukinuti ili ne.

Po mom misljenju nema potrebe da ides u ambasadu radi vize. Isao sam u februaru dole i na granici nam rekose da treba da se plati viza 35e (znaci i ako treba kupi je na granici, kao i svi craninici nisu ni oni imuni na pare), ali posto sam proslog leta bio takodje u Albaniji a nisam placao vizu, pitam ih kako to, aoni ispricaju ovu pricu za sezonsku i vansezonsku vizu.

Na kraju smo se dogovorili sa njim i nas troje mu je dalo po 10e i mislim da je to najgore sto mozes da prodjes. :)