Jump to content

Featured Replies

Kupila sam danas karte za Fes za 20eura po osobi sa sve taksama ali su mi naplatili handling fee 10 eura po osobi.

Drugim recima Sloba i ja odosmo u Maroko za 30eura a vi kako ocete!

;D

Danas imas promociju za Milano-Fes, povratna 10eura (oktobar). Naime, kod Ryanair-a je najbolje kupovati mesec ipo dana pre leta, tada je najjeftinije. U svakom slucaju 20eura je i dalje jako povoljno, ali mi cekamo cenu od 0.01euro - ne zelimo da kvarimo tradiciju. ;)

Sto se tice handling fee - cena transakcije se NE naplacuje ukoliko kupujes VisaElectron karticom, dok se kod kreditnih kartica naplacuje 5eura po letu.

ja sam stvarno cesto nasla wizzove karte povoljnije od ryanovih.

Jako zanimljivo, ali ja nikad nisam nasao kod wizzair-a kartu za 0.01, 5 ili 10eura... Ako zaista nalazis, mogla bi i da zaradis, jer ukoliko ikad nadjes jeftiniju kartu od Ryanair-ove oni ti isplacuju duplu vrednost razlike.

sto se tice silnih dodatnih obracunavanja i ryan to radi

Kao sto rekoh ako placate VisaElectron karticom nema dodatnih obracunavanja i Ryanair nikad ne krade na kursu...

Dule, ovo je super :) dodajte pls na onaj tekst! Jedino mi nije jasno taj check in. Kad ides low cost kompanijom svakako imas tu odstampanu kartu, a ne klasicnu.

Moramo da napravimo razliku izmedju avionske karte, koju otstampamo kad izvrsimo rezervaciju i boarding karte, koja sluzi za ukrcavanje u avion. Ova prva je totalno nebitna i cak vam i ne treba. Dovoljno je da imate sifru rezervacije u slucaju da vas ne nadju preko pasosa pri cekiranju. Boarding karta se podize na aerodromu 2h-45min pre leta u slucaju airport check-in, ili 3-1 dana pre leta putem interneta - tada je morate otstampani i sa njom ne idete na salter vec direktno u avion, pa tako mozete doci na aerodrom samo 15min pre leta.

Ja sam se jednom na CDG u Parizu checkirala na aerodromu sama na nekom "auromatu" British Airways-a sa elektronskom kartom, a taj automat mi je izbacio boarding kartu.  A nemam pasos i LK EU? Nisam bas sigurna koje je objasnjenje.

Moje objasnjenje se odnosi na Ryanair (kao odgovor na Marinino pitanje), a koliko znam Ryanair ne leti na CDG. British Airways (nije low-cost) verovatno ima sasvim druga pravila i sistem checkiranja.

kupovala sam visa electron karticom

i naplatili su mi handling fee 10 eura po osobi

Zanimljivo, to mi se nikad nije desilo. Nadam se da si u padajucem meniju odabrala VisaElectron, a ne Visa.

ja sam stvarno cesto nasla wizzove karte povoljnije od ryanovih.

Jako zanimljivo, ali ja nikad nisam nasao kod wizzair-a kartu za 0.01, 5 ili 10eura... Ako zaista nalazis, mogla bi i da zaradis, jer ukoliko ikad nadjes jeftiniju kartu od Ryanair-ove oni ti isplacuju duplu vrednost razlike.

Ne znam da li si ovde mislio na 0.01 eur sve ukupno, znaci i takse, ali ako nisi, kod Wizza je mnogo puta za 0 evra + takse bilo karata iz Zagreba za London.

Ne znam da li si ovde mislio na 0.01 eur sve ukupno, znaci i takse, ali ako nisi, kod Wizza je mnogo puta za 0 evra + takse bilo karata iz Zagreba za London.

Naravno, mislio sam ukupno karta sa svim taksama, dodacima za transakcije = 0,01e. Ne razumem zasto bi iko spominjao cene bez taksi, kad one mora u svakom slucaju da se plate. Kod wizzaira najjeftinija karta je oko 2 000 puta skuplja.  :roll:

Do sada nikada nisam platio kartu kod Ryanair-a vise od 1 centa.

S'druge strane Wizzair nam vise odgovara, jer leti iz komsiluka.

Preksinoc sam poslao Lazaru svoj, vec spomenuti, tekst o low-costu, koji sam napisao pre 1.5 godine, a update-ovao pre neki dan.

e pa odlicno, neka ih povezu nekako.

da li si mozda negde video od kada ce da proradi wizz - temisvar, osim za london 17.decembra?

da li si mozda negde video od kada ce da proradi wizz - temisvar, osim za london 17.decembra?

od 17.12.2008. otvara se:

Temisvar - London (Luton)

- Dortmund

- Rim (Fiumicino)

od 11.03.2009. pocinje sa letovima:

Temisvar - Milano

- Barselona

- Pariz

- Venecija

- Valensija

Najjeftinija karta ce kretati od oko 25eura.

Evo i ja da podelim neka svoja iskustva u vezi sa cheep flight-ovima.

Jedan dosta koristan sajt je http://www.harefares.com/ . Nije savrsen, naravno, posto je dinamika low cost komanija velika, stalno se ukidaju jedni, a uvode drugi letovi. No, ono sto vam ovaj sajt sa svim solidno moze prikazati, jeste kad izaberete 2 grada, koje low cost kompanije lete na toj destinaciji (i aerodromima u okruzenju). Zna da bude veoma korisno, ali opet ponavljam, dogadjalo se da ja nadjem neki let koji mi tamo ne prikazu. Mislim da sam ovu adresu pokupio bas sa ovog foruma, ali nije lose, kad vec imamo temu o low costu sad, da se ponovi.

Kod RyanAir-a nikad nisam imao srece da ubodem taj let za 0,01 EUR sa taksama, ali sam ih vidjao mnogo, medjutim destinacije nisu odgovarale.

Ono sto sam ovo leto iskoristio jeste Easy Jet od Budimpeste do Berlina za 10.000 Ft (oko 40 EUR).

Zatim Germanwings od Berlina do Minhena za 32 EUR (karta jeste bila 0,01 EUR, ali kad se dodaju takse, fee za prtljag koji od maja naplacuju cini mi se 5 EUR po torbi, i 6-7 EUR koliko iznosi handling fee za Visa Electron karticu ispadne 32 EUR).

Germanwings inace naplacuje PDV 19%  na baggage i card fee (toliko iznosi MWSt u Nemackoj) na domacim letovima. Na medjunarodne letove (nisam 100% siguran da li mora da bude van EU,  bilo bi logicno, ali cak mislim da ne mora!) nemate tih par dodatnih EUR troska na njihov porez.

I poslednje ovog leta bila je karta Stuttgart - Beograd, takodje preko Germanwingsa, za 58 EUR. Sama karta bez taksi iznosi 29 EUR i to je ono sto vam se prikaze na prvom ekranu kad birate destinacije. Tek posle vam se dodaju sve takse pa skoci na 58. Mislim da je to i najjeftinija karta koju Germanwings ima za Beograd. Koliko god meseci da sam posmatrao, nikad nije islo ispod toga, a za pojedine datume je skakala na 39, 49, 59 ... a sto je cena karte visa, to su i takse vise. Zasto, ne znam, kad su takse vezane za aerodrom. No, kod Germanwingsa je to neko nepisano pravilo.

Sva 3 leta kupio sam 2-3 meseca unapred. Naravno, ne znaci da cete ako kupite dosta ranije, dobiti najpovoljniju cenu. Recimo karta za Minhen je konstantno bila oko 50 EUR, ali sam ja docekao promociju par nedelja kasnije, i kupio za 30. Sreca :)

Sva 3 leta bila su ugodna i na vreme, bez bilo kakvog kasnjenja, a termin je bio juli i avgust. Nije bas 1 EUR za let, ali mislim da nije lose, za 130 EUR ukupno lepa tura.

Da li bi se javio neki dobrovoljac da uoblichi sve low-cost tekstove, i ove na forumu, i ove koji su ljudi poslali posebno, u jedan opshti low-cost vodic? Da ne odgovaramo milion puta na ista pitanja, da bude sve lepo na jednom mestu. A?

Evo, ubacio sam na sajt ovo što su Nataša i ostali napisali, a Marina sredila. E sad, mogli bismo to malo i da upotpunimo.

Pre svega, primećujem da fali Air Arabia... a znam da ovde imamo iskusnih letača. Da li bi neko napisao pasus o Air Arabiji? Neka opšta uputstva, kuda, kada, kako, pošto, i tako.

Sigurno fali još što-šta, al pošto ne letim, nemam pojma... dakle, sve što vam padne na pamet, napišite ovde, pa ćemo pejstovati u članak.

Ono sto recimo malo ljudi zna je to da i Jatom mozete leteti za Stutgart za nekada cak i manje novca nego sa Germanwings-om. Samo je potrebno sve na vreme isplanirati i bukirati se ranije..

Kao sto je vec napomenuto najbolje je da se registrujete na sajt low cost kompanija, kako bi primali informacije o popustima i ponudama. Ja sam poutovala sa Germanwingsom do Kelna, i povratna karta koju sam u martu trazila za maj je bila oko 130e. U aprilu sam preko imejla dobila informaciju o snizenju i nasla istu kartu za maj za 80e, tacnije bila je 9e u oba pravca bez taksi.

Kod Germanwingsa vazi pravilo kao i kod vecine takvih kompanija, da je karta jeftinija kada je  rezervises ranije, ali mogu se desiti i ovakvi popusti.

Njihova low fare tabela uvek moze lepo da se otvori, pa se lako orijentisati na put, ako je cena primarna.

Kakva je procedura ako zelim da otkazem let u jednom pravcu ?Kako nemogu dobiti multi vizu za Maleziju moram otkazati let iz Manile za Kuala Lumpor ,preko Air Asie.Zna li neko kako se to radi?

Jednostavno, ne odes na let!  ;D

Kod low cost kompanija ne mozes da otkazes let i da ti vrate novac. To je jedna od karakteristika i obeleja niskobudzetnih letova. Neke kompanije sada uvode Flexible fare (5-10 puta skuplje) i u tom slucaju mozes da refundiras ili menjas datum leta.

Kod Airasia mozes da promenis ime putnika ili datum i vreme leta za istu ruku po ceni od oko 15-20eura. Evo ovde:

Ova opcija je moguca najkasnije 48h pre leta.

edit: aj nemojte te extra dugačke linkove, razjebe se cela stranica. Ima gore dugmence "url", pa tako...

Hvala ti na trudu al mi to ne vredi jer nemogu natrag u Maleziju vec u Singapur.A Air Asia iz Manile leti samo za Maleziju.

Putovala sam sa kompanijama easyJet, vueling, i vrlo cesto skyEurope dok su imali letove iz Budimpeste.

Obicno odem direktno na sajtove low cost kompanija za koje znam da lete tamo gde zelim da putujem.

Koristila sam ovu listu da pronadjem ko gde leti

http://www.euroresidentes.com/viajes/vuelos/aerolineas_vuelos_baratos/europa.htm

Moja iskustva:

- easyJet - sve super, moze da smeta sto mesta nisu numerisana. Putnike podele u nekoliko grupa, pa kako stignes tako dobijes karticu sa oznakom grupe. Onda jednu po jednu grupu pustaju u avion da zauzmu mesta.

- skyEurope - uvek sve besprekorno, usluga super, isto kao bilo kojom "normalnom" avio kompanijom.  clap

- vueling - sa njima sam cesto letela sa odlicnim iskustvima. Jednom mi se desilo da let kasni 4 sata. Tek su pocinjali sa radom (ganc novi avioni :spot:), a nove kompanije sa godinama leta sticu neke dozvole, pa tako zbog nekoliko oblacaka u Parizu avion nije smeo da poleti. Ja sam jos dobro prosla, jer su sa mnom bili putnici od prethodne veceri, njihov let je bio otkazan iz istih razloga. Neki su prespavali na aerodromu, jer im prenociste nije bilo placeno. Dobili su zato vaucer za free dorucak na aerodromu.  :eat: 

:102:

Big 2009 Sale - starts this Friday!

SkyEurope will offer a number of seats for the special price of € 20,09 all inclusive*. Sale will last from Friday 12 September until Monday 15 September 2008, unless sold out prior. Travel period: 6 January - 24 October 2009.

* One-way. Subject to availability. Taxes and charges included. Subject to payment of credit/debit card fees. Subject to payment of baggage fee.

• 2 weeks later...

Pa to je fenomenalna vest!!  :dance:

Hvala na divnim informacijama, sad je Afrika malo bliza  ;D

Za kraj novembra cene se krecu od 290 do 350 evra u jednom pravcu, sto je vrlo pristojno...