Jump to content

Featured Replies

Posted

Interesuje me koje su zemlje od jeftinijih..Pisali ste da je Sirija jako jeftina pa me interesuje da li ima jos takvih i da li to znaci da je jeftinije nego kod nas i koliko jeftinije? Iz vasih postova mi deluje da se tamo bas moze provesti za male pare, da li je moguce da i mi negde odemo i osetimo se kao ljudi, da nema ustezanja, da ne moramo da mislimo da li jesti ovo ili ono, izaci na pice ili sedeti u kuci..Jel stvarno tako i da li ima jos negde takav "raj na zemlji"?

Циљ оваквих путовања није "провод за све паре", већ уживање и труд да се види што више ствари и упозна што више људи. Прочитај неки од путописа са сајта. Ако желиш да се проводиш по дискотекама и слично, сумњам да је Блиски исток за то. :)

• Author

E, neka si ti meni rekao!!! :)

Pa znas kako, za mene je provod otici na letovanje, opustiti se, iskljuciti se iz svega i upoznati tudju kulturu.To je za mene dobar provod...i jos ako uz to za male pare mozes svasta da vidis, vise da uzivas, onda je to bingo. Sad ako je tebi obaveza ili zamaranje, sta da se radi. A mislim da nije glupo pitanje s'obzirom da je za 15 minuta njih 7 doslo da pogleda ovaj topic... Eto, izvinite svi koji mislite da pitanje nije na mestu!

Ne vidim sta fali ako neko zeli da vidi znamenitosti i ujedno da ode u neki dobar nocni klub,pa svi smo mi ovde ljubitelji putovanja i svako ima svoj nacin na koji ce se provoditi na putu.

Naravno, treba se i provesti, probati nacionalna jela itd...

Moj poznanik ide svake godine u Siriju na 3-4 meseca i kaže da je zaista jeftino tamo, za detalje ne znam.

ja sam na zalost jos uvek samo (zapadno)evropski putnik i ako gledamo clanice EU iskljucujuci ove koje su pridruzene u poslednjoj turi, mogu da kazem da je portugal najjeftiniji od zapadne evrope/starog sastava eu.

ipak, naravno, ni to nije zemlja gde mi mozemo da se bahatimo.

od drugih cujem da su tajland i indija bas bas jeftini. npr da mozes da zivis sa 200 evra mesec dana.

U Indiji mozes da uzivas za ne vise od 10 EUR dnevno. Naravno, mozes da prodjes i sa 5-6 EUR, ali to je ipak malo "rough" varijanta. Problem je samo sto tamo nema nekog nocnog zivota (iskreno, nema nikakvog, barem u Radzastanu), ali ce te druge stvari toliko oboriti s`nogu, tokom dana, da ti uvece nece ni pasti na pamet nesto drugo sem kreveta. 

Ako se racuna i put, onda neke jeftine zemlje i nisu toliko jeftine.

Pitanje je da li ides u jeftine zemlje sporta radi ili bas nemas novca da odes u bilo koju od skupljih.

Eto, po Mercerovoj listi za 2008-mu, Pakistan (Karaci) je dosta jeftin a ako mozes da stignes do Ekvadora (Kito) , Paragvaja (Asuncion) ili JAR (Johanesburg) mozes vrlo jeftino da prodjes. Naravno, neces ici u te zemlje i gradove ako ti nisu zanimljive/i. 

Mercer's survey covers 143 cities across six continents and measures the comparative cost of over 200 items in each location, including housing, transport, food, clothing, household goods and entertainment. It is the world's most comprehensive cost of living survey and is used to help multinational companies and governments determine compensation allowances for their expatriate employees.

E sad, po nekoj logici (prema svecu i tropar, tj. ako su cene zivljenja analogne cenama smestaja), za onog ko nije izbirljiv i ko se ne libi da se cenjka i preganja, hrana i prevoz nece biti mnogo skuplji nego sto su za lokalce a neki skromniji smestaj nece biti daleko iznad standarda samog mesta.

:mrgreen:

P.S. Izvinjavam se sto moram da pametujem. Neki dan sam bas citao o ovoj listi pa reko' da podelim  ;D

Pazi... prevoz po Siriji je jeftin... za voznju od 300km sam platila 130 dinara (nasih). Isto tako mozesh povoljno da jedes, da pijes. Znam da postoji nocni provod u Siriji ali nije slican nasem. Oni obicno odu do nekog restorana na veceru pa onda tu moze da se zadesi neka muzikica pa da se djuska ali mislim da je sasvim dovoljan provod po danu po ulicama gradova. To je meni uvek poseban dozivljaj.

• Author

Jaoj, koliko odgovora  :party: Hvala vam!

Pa mene u sustini ni ne zanimaju nocni izlasci te vrste: diskoteke, kafici i to...

Nekako mi posle ovih vasih odgovora i prethodno procitanih postova, Sirija izgleda kao primamljiva zemlja u svakom pogledu. E, sad niko nije pisao da je isao tamo medjuostalim i na plaze, a ja bih volela bar koji dan. Imate iskustva sa tim i kakvo je tamo u oktobru?

Hvala svima kojima nije glupa tema!  klanj::

Drugarica iz Sirije mi je pricala da je obala od Latakije pa na sever prema Turskoj prelepa i da mnogo ljudi tamo letuje.

Ja sam proshle godine bila tamo do kraja septembra i vreme je bilo prelepo ali u septembru i oktobru je Ramadan pa ako ne zelish da uletish u to pogledaj negde na netu kada je ove godine. On se pomera kao i nas Uskrs ali traje mesec dana u to vreme ljudi poste, ne jedu danju pa nije bash prijatno jesti na ulici u toku dana. Niko ti ne brani, samo nije prijatno ni za tebe ni za ljude koji te vide a koji ne smeju nista da jedu tokom celog dana.

Izgleda je ove godine od 1-30.septembra

koliko sam ja cula od sirijaca koji sada zive u beogradu, oni da se kupaju idu u bejrut i okolinu u liban, posto je, kako kazu, mnogo lepse. to je koliko znam 60-70 km od damaska.. ali nama bi to bilo komplikovanije posto bi nam trebala naravno libanska viza.

U Indiji mozes da uzivas za ne vise od 10 EUR dnevno. Naravno, mozes da prodjes i sa 5-6 EUR, ali to je ipak malo "rough" varijanta. Problem je samo sto tamo nema nekog nocnog zivota (iskreno, nema nikakvog, barem u Radzastanu), ali ce te druge stvari toliko oboriti s`nogu, tokom dana, da ti uvece nece ni pasti na pamet nesto drugo sem kreveta. 

Nemo' tako.. u martu sam bio na jednom illegal partyu u Pushkaru ;D

Video sam kokice u Gruziji za 3 dinara, u Iranu bus za razdaljinu od 500 km mu dodje 250 dinzi. U Isfahanu sam gradski autobus platio 2 dinara.

• 1 month later...

Turska je stvarno super. Ja sam ove godine otišla na bum. Imala sam nešto drugo u planu, ali se nisam pokajala. Bodrum je prelep, isto kao da si u Grčkoj. Sve zgrade su dvispratne i bele. Tako pravilno i uređeno deluje. Turci su definitivno civilozovaniji od Arapa. Sve pohvale i za agenciju sa kojom sam putovala.

albanija je dosta jeftina. ne znam za tiranu ali cene u unutrasnjosti su duplo nize nego u beogradu.

Tirana je svakako skuplja od unutrasnjosti, ali i dalje je sve to vrlo podnosljivo. Dakle, svakako Albaniju treba svrstati u ove povoljne zemlje, sto se cena tice :spot:!

Hm... a da napravimo neku skalu. U pogledu recimo osnovnih namirnica, prevoza po gradu, smestaja. Ovako, bar meni, izgleda totalno smesno kad mi neko kaze JEFTINO. Mora da ima poredbenu tezinu. Jeftinije u odnosu na Srbiju, jeftinije u smislu da za 200 evra jedes, pijes i putujes mesec dana po toj zemlji. Dakle, nekako da sto jeftino stavi u neke granice. Drugo, mozda je nekome jeftino 300 da potrosi na prevoz i spavanje  za dve nedelje a drugom je 50 evra mnogo da da za prevoz.

Dakle poenta je da se to JEFTINO malo kategorizuje.

Video sam kokice u Gruziji za 3 dinara, u Iranu bus za razdaljinu od 500 km mu dodje 250 dinzi. U Isfahanu sam gradski autobus platio 2 dinara.

Dakle, nesto poredbeno, kao u gore navedenom slucaju. Dakle, sad JA, koji nikad nisam bio u Iranu mogu da kazem da je tamo prevoz stvarno jeftin. Ali opet pojma nemam o drugim cenama, tipa koliko je hrana tamo.

Dakle, da se uzme nesto sto je nama najbitnije, nekoliko stavki i da se po njima rangira :)

Hvala