Jump to content

Featured Replies

Posted

Ćao svima! Srećna vam Nova godina, da nam svima bude mnogo bolja nego prethodna! (to ne bi trebalo da bude teško, lestvica od '99. nije bila niže postavljena)

Elem, napokon nakon tri godine putovanja po Južnoj Americi pokrećem kanal na YT, namenjen prvenstveno mlađoj populaciji (20-30god) avanturističkog duha. Kanal će nuditi tri vrste sadržaja (vlog - detalji iz mog svakodnevnog života, trenutno iz Ekvadora, zatim editovane starije snimke sa popularnih i manje popularnih turističkih atrakcija iz zemalja koje sam obišao i savete za jeftina, višemesečna putovanja). Prve dve kategorije su namenjene svima, a treća, kojoj ja pridajem najviše značaja je namenjena mladim ljudima koji zbog nedostatka novca misle da nije moguće putovati oko sveta.

Dakle, kanal nije prvenstveno namenjen iskusnim putnicima (njima saveti ne trebaju, mada im možda konkretni snimci sa određenih lokacija koje ne poznaju mogu biti interesantni), Instagram turistima (neće biti reči o tome kako za mesec dana obići Južnu Ameriku), putnicima sa većim budžetom (neće biti reči o hotelima, restoranima, agencijskim aranžmanima, skupim turama itd.), starijim ljudima (koji nisu kadri spavati u šatoru ili sobi sa još 10 ljudi, pešačiti 10ak km dnevno ili se mrcvariti po gradskom prevozu).

Kanal je znači prvenstveno namenjen mlađim ljudima, spremnim da izađu iz zone komfora i upuste se u višemesečnu ili višegodišnju avanturu, ljudima koji su spremni da naprave radikalan zaokret i izađu iz rutine da bi punim plućima uživali u životu.

Sadržaj će biti kvalitetan, sa dosta konkretnih saveta i uputstava. Pokriću sve značajnije teme vezane za ovakav vid putovanja (planiranje, troškove, finansiranje pre i tokom samog putovanja, učenje jezika, izbor opreme, autostop, volontiranje, kampovanje, savete vezane za solo putnike i putnice, parove, bicikliste, korisne aplikacije i sajtove i još mnogo toga).

2021 je godina idealna za planiranje ovakvog putovanja, tako da ću gledati da cele godine konstantno izbacujem sadržaj. Ukoliko poznajete nekog ko se uklapa u moju ciljnu grupu, molim vas preporučite moj kanal i pomozite da razbijemo taj mit da nam za putovanje treba dosta novca. Ovaj kanal nikad neće biti monetizovan, jer ne želim ni dinara da uzmem ovako. To je moj način da se odužim internet zajednici odakle sam i sam pokupio dosta saveta i trikova koji su mi pomogli na putovanju.  

YT kanal: Analogni nomad

• 1 month later...

Zanimljivo je, mada malo predugačko za moj ukus. Ja sam čovek 21. veka, attention span mi je 5-10 minuta, ko će slušati 23 minuta :shrug: I drugi problem, gotovo sve vreme je u kadru njegova faca. Više bih voleo da vidim malo to mesto gde se nalazi, ljude koji tamo žive itd, šta će mi video ako ću samo gledati njega, onda može i podkast. 

@Wazza svidja mi se kanal, interesantno je. Meni cak nije ni predugacko, ali se slazem sa prethodnim komentarom da bi bilo lepo videti mesta, ljude, njihovu svakodnevicu...

1 hour ago, Paw traveller said:

@Wazza svidja mi se kanal, interesantno je. Meni cak nije ni predugacko, ali se slazem sa prethodnim komentarom da bi bilo lepo videti mesta, ljude, njihovu svakodnevicu...

pa on i pise o njihovoj svakodnevnici, jako su lenji i nepismeni, uslovi su dosta teski u Ekvadoru,

takodje neumeju i nemaju pojma kako da cuvaju i skladiste hranu

• Author

Hvala na sugestijama! Znači mi vaš feedback, jer imam apsolutno nula iskustva sa ovim. Biće više snimaka okoline. Meni je sve kao fokus više na priči, jer sam već navikao na vizuelne doživljaje, ali definitivno je drugima jako bitno i da vide gde se sve to odvija. Mada i meni bi više podcast odgovarao, nego o tome tek ne znam ništa...?

A što se dužine tiče, jbg... I ja obično gledam kraće videe. Valjda ću vremenom uspeti da sabijem sve što hoću da kažem u 10 min. Biće bolje, tek sam počeo. ? 

• 3 months later...
  • 1 month later...

Najvaznije da je zapamtio kako se zove alkoholno pice, ostalo nije ni bitno?

U Brazilu se sveze cedjeni sok od secerne trske pravi na licu mesta i prodaje na ulici pod imenom "caldo de cana" (sok od trske, bukvalno prevedeno). A ta "panela" se u Brazilu zove "rapadura", cesto smo je koristili kao zamenu za obican secer. Zapravo je mnogo kvalitetniji proizvod, nije klasican rafinisan secer i sadrzi i mnogo drugih nutrijenata, koji se inace izgube tokom rafinisanja. Kupovali smo je cesto na lokalnoj pijaci, ma da je ima i po radnjama. 

Inace, na portugalskom je panela=serpa. A ovo sto pravi ova ekvadorska Jagodinka-Larisa Rikelme, to ne znam kako se zove na portugalskom?

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
On 7/19/2021 at 6:39 AM, Lazar said:

Meni i dalje smeta što je autorova njuška u kadru 99% vremena. Valjda ima u toj Kolumbiji i zanimljivijih prizora? 

Da, cak i kod ove 'kolumbijske price', bilo bi mnogo bolje da je snimio coveka kako to prica, a recimo dole mogu da idu titlovi, nego da on sam pola sata prepricava covekov zivot. 

• Author
On 8/24/2021 at 8:30 PM, RenjerEuro said:

Da, cak i kod ove 'kolumbijske price', bilo bi mnogo bolje da je snimio coveka kako to prica, a recimo dole mogu da idu titlovi, nego da on sam pola sata prepricava covekov zivot. 

? Pa sigurno da bi mnogo bolje bilo... ? Čiča priča tu svoju priču između sat i po i dva i po sata, zavisi od grupe, a ja sam je prepričao u pola sata. Zamisli da moram da zapišem to što je on ispričao, da to prevedem i izmontiram titl. Pa verovatno bi mi mesec dana trebalo za to! ? Jbg, nije to History Channel... 

Ja trenutno ne mogu da napravim ni desetominutni video sa nekim gostima jer znam kakvo me d*kanje čeka sa titlovima... ?

• 2 months later...

I sasvim zasluzeno @Wazza se probio u etar: https://www.b92.net/putovanja/moj_put.php?yyyy=2021&mm=10&dd=30&nav_id=2046284 :clap:

Sa malo novca i mnogo entuzijazma: Arsen Krsmanović već četiri godine otkriva Južnu Ameriku

Arsen Krsmanović (38) već četiri godine putuje po Južnoj Americi s veoma ograničenim budžetom. Želi svojim primerom da motiviše druge ljude da krenu u ispunjenje svojih snova. Pričao nam je kako je izgledalo prvo putovanje i kako je spoznao "nomadski" način života. Otkrio nam je koje zemlje su na njega ostavile najveći utisak i zbog čega, kao i koju zemlju Južne Amerike ne bi trebalo da zaobiđete.

Standardno komentari su katastrofa:

Koje su ovo gluposti, tip pun para ne zna šta će sa sobom. Ko bre ovde ima za početak 2500 dolara.

Bas bih voleo da vidim kako je jeftino da se ode na galapagos, ili ulaz na Machu piccu je samo 80 dolara.. A gde je smestaj prevoz itd.. Avionske karte.. Do galapagosa, uskrsnjih ostrva, argentina je preskupa, recimo da se vide gleceri itd itd.. Sa 10k eura, slazem se da moze sve da se vidi ali bas sa stiskanjem.. A te poslove koje je radio, za hranu mozda je bilo pokriveno, ali sigurno nije mogao da ZARADI pa da od tih para kasnije finansira..

treba biti mnogo dokon, bez porodice, bez životnih obaveza da bi avanturizam bio prioritet...

Ide li mu radni staž? Da ne bude u starosti kao ona prica o cvrčku i mravu

Ovaj se nije ostvario kao čovek i muškarac u svom nekom okruženju i svojoj državi, pa sada krivi i državu i okružene sto mu je "proletelo" 10godina, pa sada glumi neko ludilo u vidu pustolovina. Na njegovu žalost, upravo je odlika neuspešnih ljudi da krive sve oko sebe za svoj neki neuspeh.

Ne bih da sam u Arsenovoj kozi, tj. ne bih da menjam svoj dusevni mir sa njegovim nemirom.

Narode, prekasno je ici sa 38 trositi vreme na putovanja, to su decacki snovi, a treba da se ispune do 22-23 godine, ja sam cak kasno se stabilizovao sa 27 godina, jer su takve bile okolnosti, kasno je i 25, treba sto pre uci u neki stalni posao, ne cekati starost sa 38 i nigde nista i nikoga. Jednog dana kad se probudi, shvatice da je promasio vreme....

Jos jedan entuzijasta na begu od necega, nekoga, a verovatno i samog sebe. Normalno, beg od problema nema izgleda na uspeh i to ne moze nikakvo lutanje po svetu i zivot nedostojan coveka ili kako to entuzijasta naziva, "izlazak iz komfort zone" da promeni. I da, gubi se dragoceno vreme u kome se nesto stvara, da te sutra ne bi starost pitala gde ti je bila mladost. Jednog dana nikoga nece interesovati tvoja secanja gde si sve bio, koliko drzava i gradova obisao, ziveo pri tome delimicno kao ker, ni tvoje tendeciozne fotografije sa nekih turistickih atrakcija koje neka bi bile dokaz kako si nekada "lepo" ziveo.

Поштујем одлуку, треба имати храбрости. Не знам како му функционишу финансије, али се најдобронамерније питам, шта ће у старости?

Edited by noskich

1 hour ago, noskich said:

I sasvim zasluzeno @Wazza se probio u etar: https://www.b92.net/putovanja/moj_put.php?yyyy=2021&mm=10&dd=30&nav_id=2046284 :clap:

Sa malo novca i mnogo entuzijazma: Arsen Krsmanović već četiri godine otkriva Južnu Ameriku

Arsen Krsmanović (38) već četiri godine putuje po Južnoj Americi s veoma ograničenim budžetom. Želi svojim primerom da motiviše druge ljude da krenu u ispunjenje svojih snova. Pričao nam je kako je izgledalo prvo putovanje i kako je spoznao "nomadski" način života. Otkrio nam je koje zemlje su na njega ostavile najveći utisak i zbog čega, kao i koju zemlju Južne Amerike ne bi trebalo da zaobiđete.

Standardno komentari su katastrofa:

Koje su ovo gluposti, tip pun para ne zna šta će sa sobom. Ko bre ovde ima za početak 2500 dolara.

Bas bih voleo da vidim kako je jeftino da se ode na galapagos, ili ulaz na Machu piccu je samo 80 dolara.. A gde je smestaj prevoz itd.. Avionske karte.. Do galapagosa, uskrsnjih ostrva, argentina je preskupa, recimo da se vide gleceri itd itd.. Sa 10k eura, slazem se da moze sve da se vidi ali bas sa stiskanjem.. A te poslove koje je radio, za hranu mozda je bilo pokriveno, ali sigurno nije mogao da ZARADI pa da od tih para kasnije finansira..

treba biti mnogo dokon, bez porodice, bez životnih obaveza da bi avanturizam bio prioritet...

Ide li mu radni staž? Da ne bude u starosti kao ona prica o cvrčku i mravu

Ovaj se nije ostvario kao čovek i muškarac u svom nekom okruženju i svojoj državi, pa sada krivi i državu i okružene sto mu je "proletelo" 10godina, pa sada glumi neko ludilo u vidu pustolovina. Na njegovu žalost, upravo je odlika neuspešnih ljudi da krive sve oko sebe za svoj neki neuspeh.

Ne bih da sam u Arsenovoj kozi, tj. ne bih da menjam svoj dusevni mir sa njegovim nemirom.

Narode, prekasno je ici sa 38 trositi vreme na putovanja, to su decacki snovi, a treba da se ispune do 22-23 godine, ja sam cak kasno se stabilizovao sa 27 godina, jer su takve bile okolnosti, kasno je i 25, treba sto pre uci u neki stalni posao, ne cekati starost sa 38 i nigde nista i nikoga. Jednog dana kad se probudi, shvatice da je promasio vreme....

Jos jedan entuzijasta na begu od necega, nekoga, a verovatno i samog sebe. Normalno, beg od problema nema izgleda na uspeh i to ne moze nikakvo lutanje po svetu i zivot nedostojan coveka ili kako to entuzijasta naziva, "izlazak iz komfort zone" da promeni. I da, gubi se dragoceno vreme u kome se nesto stvara, da te sutra ne bi starost pitala gde ti je bila mladost. Jednog dana nikoga nece interesovati tvoja secanja gde si sve bio, koliko drzava i gradova obisao, ziveo pri tome delimicno kao ker, ni tvoje tendeciozne fotografije sa nekih turistickih atrakcija koje neka bi bile dokaz kako si nekada "lepo" ziveo.

Поштујем одлуку, треба имати храбрости. Не знам како му функционишу финансије, али се најдобронамерније питам, шта ће у старости?

Imam jedno laičko pitanje - kako se Arsen "bori" sa viznim režimom u ovakvom stilu putovanja? Većina država, koja je otvorena za naš pasoš, to dozvoljava na 30 ili 60 dana turističke vize? Da li je po mesec, dva u jednoj, pa "čisti" papire u drugoj ili?

Haha ljudi bas ne znaju da nam za Juznu ameriku ne trebaju vize na po 90 dana osim Perua (183 dana) i Surinama (90 dana) ,volim kada ne nisu upoznati sa viznim rezimima ,a pljuju po njemu maksimalno, medjutim ne znam kako se koristi b92 forum da mu odgovorim ali ajde, u Juznoj Americi nismo ograniceni na 90 dana u 180 dana sa ni jednom jedinom drzavom u Juznoj Americi, tako da se moze bukvalno uci u Brazil ,pa odes u Urugvaj na par dana i vratis se opet bez problema.

Mozda nismo ograniceni na 90 dana u 180, ali, koliko znam, barem u slucaju Brazila jesmo na 180 u godinu dana. Za sve preko tog broja (180, ili je mozda 183 dana), smatras se rezidentom Brazila, sto podrazumeva da bi morao da posedujes neki drugi tip vize, a ne turisticku. Sto se maksimalnog boravka u "cugu" tice, moguce je uci u zemlju, ostati 90 dana, potom otici u Federalnu policiju i uz dostavu odredjenih dokumenata podneti zahtev na produzenje turisticke vize na jos 90 dana. Nakon toga se mora napustiti zemlja.

Ali, ako je igde povoljno putovati na duze staze bez cimanja oko vize, to je Juzna Amerika. Mislim da u vecinu zemalja moze da se udje, ostane 90 dana, potom predje u drugu zemlju na 90 dana i tako dalje u krug.

Svakako, ne vidim nista "pljuvacko" u tom komentaru, covek se samo pita kako funkcionisu stvari.

Edited by Dragance

2 hours ago, Dragance said:

Mozda nismo ograniceni na 90 dana u 180, ali, koliko znam, barem u slucaju Brazila jesmo na 180 u godinu dana. Za sve preko tog broja (180, ili je mozda 183 dana), smatras se rezidentom Brazila, sto podrazumeva da bi morao da posedujes neki drugi tip vize, a ne turisticku. Sto se maksimalnog boravka u "cugu" tice, moguce je uci u zemlju, ostati 90 dana, potom otici u Federalnu policiju i uz dostavu odredjenih dokumenata podneti zahtev na produzenje turisticke vize na jos 90 dana. Nakon toga se mora napustiti zemlja.

Ali, ako je igde povoljno putovati na duze staze bez cimanja oko vize, to je Juzna Amerika. Mislim da u vecinu zemalja moze da se udje, ostane 90 dana, potom predje u drugu zemlju na 90 dana i tako dalje u krug.

Svakako, ne vidim nista "pljuvacko" u tom komentaru, covek se samo pita kako funkcionisu stvari.

Nije nista pljuvacko, samo nije upoznat sa rezimima drzava juzne amerike ,i za Cile nam je isto 180 u godinu dana, ali opet to je sasvim dovoljan period, ako nam i Paragvaj i Venecuela ukinu vize, onda ostaje samo Gvajana na celom kontinentu (I fakticki Bolivija ali tamo moze VOA) ,nego samo kazem da veliki broj ljudi nije upoznat sa time svime i to je to :D A ovom liku svaka cast sto je izasao iz komforne zone, ja se jos uvek ne bih usudio da odem na tako veliko putovanje, samo napred!

1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Ne znam zasto bi svako ko procita random clanak morao da bude upoznat sa viznim rezimima drzava. 

Ma nije. nego ne znam kako da odgovorim , a sad je i kasno za to,cisto malo da razjasnim situaciju koliko-toliko.