Jump to content

Featured Replies

Au.Znaci,posle 2 popodne od Mrtvog mora nazad samo peske ili stopom?

Jos se ja ponadao da ima neki bus nazad (od mora) bar u 7-8 uvece.

Malo komplikuje situaciju...

A i nije blizu sve to.

Ma gde nije,ima 30 km Jerusalim-more,gde to nije blizu.Bar na mapi :)

A i Tel Aviv-Jerusalim je...ma manje od 100 km,mozda 70-80 (odokativno).

A što hoćeš da protrčiš kroz Stari grad? Ima tamo Boga oca stvari da se vide? Jesi bio možda već?

Nisam nikad bio,nisam mrdnuo iz Evrope :)

Pa,nisam mislio bas da "protrcim",al kapiram da ce par sati (3-4) biti dovoljno za obilazak.Al mozda i nece.Nemam predstavu koliki je to grad.Kazem,nikad nisam bio :)

Eh, zemlja jeste mala, ali zaboravljaš da je vrlo specifična.  :(

Ali i interesantna. Zašto si krenuo tamo na jedan dan?! Za obilazak grada ti treba bar 3-4 dana - da odeš do Crkve Hristovog groba, do Platoa, u katakombe, Maslinovu Goru, neku sinagogu, Muzej holokausta... Redovi mogu biti dugački i dosta vremena ode tako.

Mrtvom moru ne možeš svuda da pridješ. Od Jerusalima do Ein Gedija nije 30 nego 78 km i imaš jedan ček point na putu. Egged ima izraelske tablice i neće ga zaustaviti, ali se malo vremena i tu izgubi.

Ali, sve i da ima neki bus u 7/8 po podne, ne znam da bi stigao na vreme na aerodrom - imaj u vidu da tamo moraš biti 3 sata pre leta. Nekad se prodje brže, ali ako je neki praznik i tri sata može biti malo.

Ja bih ti savetovala da odvojiš ceo dan za izlet van grada, pa odeš na more, u Ein Gedi oazu i popneš se na

Masadu. Obrnutim redom.  :)

Sad razmišljam: mogao bi da obrnuto. Idi pravo iz Tel Aviva u Ein Gedi ujutru. Imaš bus, mislim da je 421 (pitaj na stanici, svi govore engleski) i u 1 odatle za Jerusalim. Ako ne gledaš svaki šekel, možeš da platiš ulaz na plažu sa tuševima. Nije prijatno provesti ostatak dana usoljen.

U Jerusalimu možeš ostati do uveče - uzmrš nrki nešer (kolektivni taksi), koji te vozi direktno na Ben Gurion.

Aha, znači nisi bio. E pa slušaj ti mene i nema da pogrešiš - što pre ujutru u Jerusalimski stari grad i uveče najkasnijim busem nazad. Imaš tu na par stranica pozadi link ka mojim fotkama iz Izraela sa sve opisima itd. Možda dobiješ ideju šta tačno da posetiš. A i će naučiš istoriju nešto, malka li je?  ;D Bez zezanja - ima silu stvari da vidiš tamo. Ako si history freak, trebaće ti minimum 2-3 dana. Ako nisi, skrpićeš i u taj jedan.

Mrtvo more je nešto što ja obožavam. Ne zbog onih ogromnih rojeva muva sa Jordanske strane, nego jednostavno - originalno, drugačije od svega što sam video, 420 metara ''u zemlji'', kao u tiganju, voda slana da ne može nikako da se potone, ma milina jedna! E, da ne skrnaviš tu lepotu, lepo sledeći put odeš i tamo, i na Masadu (30-40km u produžetku južnije od prvih plaža Mrtvog Mora) i krstaški zamkovi na severu... i sve živo! Samo, ako su kontrole na aerodromu kao što su bile ''u moje vreme'' i ako si slabije  tolerantan na to (kao Tales), onda ne znam da li ćeš da poželiš da se vratiš ponovo u Izrael.  :D

Ma nemam vremena,u tome je najveci fazon.

Imam neku...hm,cudnu/nestandardnu rutu u planu (koju trebam sam da isfinansiram):Zrenjanin (my home town)-Katowice (Poljska)-Tel Aviv (Izreal)-Istanbul (Turska)-Giselwind (Nemacka)-Zrenjanin.Tamo-vamo po Evropi i Bliskom istoku.I sve to u dve nedelje.Svako od mesta "dobija" po par dana (Izrael ukupno dva ipo dana i to je to).Voleo bih da je drugacija ruta,al kad nije,sta cu.

Videcu da onda odem prvo do Mrtvog mora,pa na povratku do aerodrom i do Jerusalima...ako mi ostane vremena...i para...

Popeo bih se ja i na zidine Jerihona (ako je nesto ostalo od toga),ali...tesko da cu stici.

Tashi,Tales hvala na idejama i predlozima,razmislicu (Nislijo,dobar ti je putopis i "licna zapazanja" - pederska sluzbenica,ovi nasi sto deru ove nase za ture po Izraelu i ostalo :) ).Videcu dal bih mogao da "ukradem" jedan dan od boravka u Poljskoj.

Jel zna neko mozda gde je nasa ambasada u Tel Avivu?Ako nije negde zabacena,a posto nosim nasu zastavu sa sobom na putovanju,svratio bih (ako mi je usput) da se slikam tamo ispred.Valjda me nece streljati sto se slikam ispred nase ambasade :)

Znaci,bezbedan sam tamo,OK :)

By the way,kakve su jos ovo zastave pored?

Vidim juznoafricku (dole,desno),a ostale (ne znam dal se brazilska nazire iza glave)...?

Kao što napisah ta je fotka u onom delu Izraela koji želi nešto drugo od sadačnjeg statusa. Tako da tamo verovatno ima i zastava, pored Quibeka, Katalonije, Čkotske, sada moguće i Krima.

Moram pitati dotičnog.

Ako LazaGNR želiš još iformacija napiši tačan tajming u Izraelu pa da pokušamo da ti ponudimo satnicu.

I da koji ti je buđet jer od količine novca zavisi koliko imaš "vremena".

Nisam upoznat sa desavanjima (i zeljenim statusom) u Vitlajemu.

Inace,u pitanju je maj mesec kazem.Tacan datum jos ne znam (nisam bukirao let jos).

A budzet...pa,neka okvirna racunica je da ce preci 500-600 evra sigurno (do negde,ajde da kazem,800-900).Jer na sva ta 4 navedena mesta/grada imam dodatni trosak od po jos 60-80 evra (ne racunajuci hranu/pice/smestaj i troskove obilaska lokalnih znamenitosti).

Hm,gledam sajt avio kompanija,cas ima pristupacnijih (jeftinijih) karata,cas nema.Gledajuci to,iskrslo je da mozda mogu ostati do subote ujutru.

Citao sam na temi da (koliko sam razumeo) mnogo sta je zatvoreno od petka uvece,ukljucujuci i lokalni transport.Jel to tacno?

Ako jeste,jel mi je pametnije da onda u petak prespavam ili na aerdromu ili na nekom mestu/kod nekog ko je blizu aerodroma?

Lazo, ništa ne radi (uključujući gradski saobraćaj) od zalaska sunca u petak do zalaska sunca u subotu.

Ako ideš na tako kratko, obavezno gledaj da izbegneš ta dva dana.

Taj dan možeš do Palestine, tamo sve radi, a idu i busevi za gradove u Palestini...

Malcice offtopic...

Veceras pocinje Pesach (Passover), pa ko ga slavi - Chag kasher v'same'ach! flowers::

Lazo, barem ces ovo da propustis - Passover traje do 22. Aprila. Pa ce da se poklopi i sa oba Uskrsa.

• 4 weeks later...

Dok sam trazio gde cu se (tj. kod koga) smestiti,dobio sam i ovaj e-mail,sa kratkim opisom sta videti u Izraelu,a u vezi Tel Aviva,Jerusalima i mrtvog mora:

To "make it up to you", I'd like to recommend a few things for you to do in Tel Aviv. It's a great city with lots of "energy". You might want to spend some time at the beach, wander Rothschild Boulevard, which is a UN World Heritage Site because of the Bauhaus and International Style architecture, or visit the flea market in Jaffa. There's also the Carmel Market, an open-air market in the heart of Tel Aviv, at the juncture of Allenby, King George and Nahalat Binyamin Streets. The old port in Jaffa has been renovated, and so has the Tel Aviv port (the southern an northern ends of the city, respectively) - which is where you'll be seeing the concert. The Tel Aviv port won an international prize for its landscape architecture - the deck is designed to mimic sand dunes - and both ports are now full of shops, cafes, restaurants. From the Jaffa port you can take a boat ride out into the Mediterranean and look at Tel Aviv from the sea. Neve Tzedek, which was the first neighborhood to be built outside of Jaffa, is also worth a visit.

At night, Tel Aviv is FULL of clubs and pubs and bars. Some good places to chill out with a beer are the Shoftim Bar, Ibn Gvirol 39; the Minzar Bar, Allenby 60; Porter and Sons, HaArba'a 14; and Cerveza, Dizengoff 174 - but really, there are too many to name or count, and almost anywhere you will go will be enjoyable. In recent years, boutique breweries have started making their own beer - keep an eye out for the labels Jems, Alexander, and Bazelet - or just ask any bartender for something local.

In Jerusalem, of course you should not miss the Old City: The Church of the Holy Sepulchre, the Via Dolorosa, the Arab bazaar (souk): have a coffee at Rimon's little coffee stop just a few steps down from the Damascus Gate; for great hummous, try Abu Shukri or Lina; or sample the Arab sweets and coffee at Ja'afar Bakery.  If you have time, visit the Yad Vashem Holocaust Museum and the Israel Museum, which has everything from modern art to the Dead Sea Scrolls.

Absolutely take a day trip from Jerusalem to the Dead Sea, it is most awesome. A hike to the Ein Gedi Springs, followed by a visit to a Dead Sea spa where you can cover yourself in mineral-rich mud and then float in the Dead Sea is a great time. Also, the desert is beautiful - and a very great contrast from the cities.

In short - walk a lot and feel free to talk to people; most Israelis speak English and are friendly and warm.

Takodje,jedan info u vezi besplatnog smestaja juzno od Tel Aviva:

...we live in small village called Shani Livne, it's between Beer Sheva and Arad.

5 min from us you can find very small village Har HaMasa. They have place to stay for tourist. It's free.

• 1 month later...

So...bio sam tamo.

I...nesto je bilo prema ocekivanom,nesto nije bilo prema ocekivanom.

Da krenem redom.

Prvo - aerodrom.Ono sto ljudi uglavnom ovde pisu (strasno,5 sati na aerodromu,skidanje gaca na pregledu security-ja,ovo-ono) su izmisljotine :)

Sveukupno sam proveo tamo...pa,45 minuta,od cega je cekanje u redu oduzelo 35 minuta.U dolasku (po sletanju u Tel Aviv) 'sarolika' ekipa (od navijaca Makabija do nekih potencijalnih azilanata iz Obale Slonovace,u odlasku homogenija (Evropljani).U dolasku kratak informativni razgovor (odakle dolazim,zasto dolazim,gde cu odsesti,da li sam sam,da li mi je prvi put,i tako to;2-3 minuta),u odlasku takodje (kako sam dosao na aerodrom,da li sam sam pakovao stvari,da li su sve stvari moje,da li imam nesto do zabranjenih predmeta/oruzija,da li sam na putu do aerodroma primio neki paket od nepoznate osobe sa nepoznatim sadrzajem,da li sam sam ili u drustvu sa nekim,itd.) - pa ipak sam dobio broj 5 na nalepnici (zamalo po 6,najkriticniji broj).I pored toga,nisam imao nikakav "poseban" tretman.Cak sam lako i relativno brzo prosao sve to.

Ali su zato ovi iz obezbedjenja na aerodromu (ti,sto stoje na ulaznim vratima na aerodrom i gledaju ko ulazi/izlazi) pravi SABANI.Prvi put sam tamo,izlazim na jedna od tih vrata,i ajde da pitam lika tu gde staju shuttle busevi.Taj saban me odmeri i kao "When do you have your flight?".Reko,nemam let,sad sam sleteo,trebam da idem za Tel Aviv.I on ladno,ajde momak tu sa strane,do nekog pulta,daj pasos i sad vadi sve sto imas iz torbe.Reko jebote,hteo sam da pitam samo za shuttle bus  ???

Al ne vredi majmunu objasnjavati,on je resio da me pretrese.Naravno,nista nije nasao (a ja ajde vracaj stvari nazad),i TEK ONDA mi kaze da se spustim dole i kad izadjem pogledam desno gde staju ti busevi ili levo gde su taksisti (ukljucujuci i one šerute).Spustim se,izadjem,vidim par tih buseva,ne znam koji je koji (kad pisu na onim njihovim hiroglifima),reko da pitam ovog iz obezbedjenja (posto je bio tu negde pored),kad I ON MAJMUN poceo da postavlja ista pitanja "When do you have your flight?Do you have any weapons/explosive?".Reko ma nemam bre,pitam za bus.Ali dzaba.Opet - ajde ovamo do pulta,daj pasos i vadi sve stvari napolje.Reko,jebote,sad me je tvoj kolega sa sprata pretresao,mozes ga nazvati i pitaiti.Ali ja sam pricao izgleda sa debilom,lik zapeo da izvadim sve stvari da on to proveri.I opet vadi stvari,i opet nista (naravno),i opet sam pakuj stvari nazad.Debili :bang:

Naravoucenije:ne pitaj nista obezbedjenje,to su sve sami degenerici.

Zahvaljujuci onom liku sa foruma ovde imao sam kod sebe vec sekele,pa sam mogao da platim serut taxi do Tel Aviva.Mada sam mogao i vozom/metroom,al kasno sam se setio...

Tel Aviv...hm,i moderne cetvrti,ali ujedno i cetvrti gde bi samo Cigani ziveli.Cak mislim da sam cesto vidjao - ono,moderna zgrada,lepa,nova,a odmah do nje neki karton-siti.Bruka.Pohvalno je sto na ulicama npr. nema pasa lutalica,tek po koja macka,ali zato ima dosta drugih (neocekivanih) zivotinja - pacova.Deo oko autobuske,kao i pojedine cetvrti - haos,carstvo pacova.

Natpisi vecih ulica su na 3 jezika (hebrejski,arapski,engleski),pa se covek moze nekako snaci.Reko da se prosetam malo.Nocu (tad sam stigao),tj. kasnije,posle ponoci,samo sam ove sa tamnijom kozom vidjao/sretao na ulicama.Belaca uglavnom nema,ako ih i ima posle ponoci onda projure kolima,nocu se ne krecu peske.U principu mi nije frka,ali kad nocu,kad su oko tebe svi drugacije "boje",a i kvart sudeci po izgledu nije najbezbedniji...onda to bas i nije najprijatne okruzenje.Srecom,bez incidenata.

Primetio sam i da se dosta hrane baca po ulicama.Mozda zato i ima toliko pacova.I ne samo da se hrana baca,vec sve i svasta:i odeca/obuca.i tehnika.i knjige...ma sve zivo mozes naci na improvizovanim skupinama djubreta pored bandera.Inace,na svakoj ulicnoj banderi stoji neki siljci da ne mozes da se penjes na nju i tabla gde pise "Danger of death" :D

Plaza u Tel Avivu je fina/moderna/velika.Koga zanima,ima i kockarnica i striptiz klubova.

Sve zivo je tamo skupo (po mom misljenju).Pivo u radnji 2 evra,i to ono najjeftinije,inace je po 3-4.Lopovi.Vina i vodke su od 25 do 100 evra po flasi,whiskey-i od 100 evra pa navise.Rakije normalno nema.Karta za gradski prevoz (i u Tel Avivu,i u Jerusalimu,i valjda u svakom gradu u Izraelu) 6,9 sekela (=1,3 evra = ~150 din.).Vazi za jednu voznju.Kontrole nema,ali je zato vozac ujedno i kontrolor:moras da udjes na prednja vrata (kuda i svi drugi disciplinovano ulaze),pa da on vidi da li imas kartu ili nemas.

Inace,evro je malo "pao":nije vise 5 sekela = 1 evro,sad za 1 evro dobijas 4,65-4,7 sekela (sem u lopovskoj menjacnici na aerodromu gde ti daju 4,2 sekela za evro,tj. kad hoces da kupujes evre onda ti racunaju 5,1 sekel za evro).

Sve u svemu - Tel Avivi i moderan i lep i skup grad,ali ujedno i pun kojekakvih azilanata,oronulih objekata,pacova i bede.

Jerusalim...pun onih hard core Jevreja.

U pocetku mi je bilo cudno,prvo kad sam stigao u Tel Aviv sto vidim toliko likova oko sebe sa onim njihovim crnim kapicama (covece,nose ih svi,od male dece do matorih ljudi;i od vozaca u autobusu do rabina),ali sam se nekako navikao.Naravno,ne nose to svi,ali ih ima daleko vise nego ovde u Srbiji (gde toga i nema :D ).A kad sam otisao tek u Jerusalim...onda sam video sta je pravi hard core.Jedan Jevrej mi rece (za te ortodoksne Jevreje),kao "They don't represent us,we call them penguins".U Tel Avivu ih i nema toliko,ali u Jerusalimu ne mozes a da ne naletis na nekog takvog.Sto bas onog hard core Jevreja,sto onog sa kapicom.Nemam ja nista protiv takvog oblacenja,samo mi je cudno kad nikad nisam video to uzivo,hehehe.

U Jeruslaimu sam bio u starom gradu (naravno),i u muzeju holokausta (Yed Vashem).Inace,pohvala je da je veza Tel Aviv-Jerusalim busom odlicna (svakih 15-20 minuta ima bus;39 sekela je karta).

Stari grad...sto mi je dobro rekao jedan lik "Man,beware of old city,it's very easy to get lost out there".Znaci,drzite mapu uvek sa sobom i pratite kuda idete.Ja sam eto krenuo u obilazak bez mape.Taman pomislim da (okvirno) znam gde sam,kad ono sipak.Sve ulice su manje-vise iste:kuce na sprat ili dva,gore ljudi zive,a dole (u prizemlju) suvenir shop.Ja mislim da je tamo svaka kuca u prizemlju otvorila suvenir shop ili neku birtiju ili hotel ili sta vec.I kad udjes u bilo koju tu malu ulicu,svaka je puna suvenir shop-ova,kafana,hotela i svaka lici na svaku.Jedino po motivima u suvenir shop-ovima mozes da naslutis u kom si delu:u jevrejskim preovladjuj majce sa natpisima kao "Isreal + USA = (pa znak srca)",dok u arapskim preovladjuju motivi sa "Fuck Israel","Freedom for Palestina".,itd.

Usao sam na Yaffa gate,tamo guzva,vojska i jos guzve.I u roku od 30 sekundi mi prilazi lik,pita me odakle sam (to je inace UVEK prvo pitanje),reko iz Srbije,"Aha!Orthodox?I can be your guide" pa mi nabraja Isusov grob i tu crkvu gde je sahranjen,Via Dolorosa (put bola,kojim je Isus isao na razapinjanje),itd.Reko,mani me se,znam ja gde cu da idem,a i nemam para.Ne ostavlja me lik,insistira da mi bude vodic,na kraju sam morao da pobegnem od njega.

Posto nisam imao mapu,a morao sam da pobegnem od nasrtljivca,obisao sam sta sam obisao.Katolicki deo,pravoslavni deo,onda Zid placa (usao sam tamo da slikam,streljali me pogledima),dosao do dzamije Al Aqsa,medjutim nisu radili tad (sabani).Zalutao,pa zavrsio na Damascus gate,gde mi je neki vehabija poklonio dzepni Kuran.Nisam vernik,tako da je to zavrsilo u kanti za smece.Ulazim ponovo u Jerusalim,usput me neki Jermen moli da udjem na minut u njegov shop,da ga vidim (predhodno mi je ukratko ispricao neku pricu o Jerusalimu;reko ajde kad se vec potrudio da mi isprica to),a onda,kad je posle nekoliko minuta shvatio da necu da kupim mindjuse (velicine nokta na malom prstu) koje mi je prvo nudio za 150,pa za 100,pa za 50 evra - e,onda je poceo da kuka,da besnii i da me proklinje :huh:

Od tad ko god mi tamo pridje sa "Mister,just take a look,ovo-ono" - teram.

Na Isusov grob sam stigao taman na vecernju sluzbu (valjda oko 8 uvece)..Odmah pored te crkve ima neka dzamija,oni tamo zavijaju,u ovoj crkvi se poji/cuju se zvona...ma,terror zone.Levi stub na ulazu u crkvu izlizan od ljubljenja/milovanja/pipanja,a TEK ploca od groba...toliko je izlizana da je u donjem desnom cosku poceo taj mermer da puca.LJudi tamo se klanjaju,placu,mole se,ljube grob...

Unutrasnjost crkve naravno bogato ukrasena,sve ikone u pravoslavnom stilu,veliki oltar sa ikonom Bogorodice i malim Isusom - na vrhu Golgote (ja sam mislio da je Golgota neko mesto,a tek onda sam shvatio da je to naziv stene/brdasca na kojem je razapet Isus;i da je oko te stene izgradjena ta crkva Svetog groba).

Muzej holokausta se nalazi na poslednjoj stanici jedine tramvajske linije u Jerusalimu (zaboravio sam kako se stanica zove,ali kazem poslednja je,i udaljena je jedno 4-5 stanica od autobuske - na desno).Proveo sam tamo neka tri ipo sata,ali nisam stigao sve da odgledam.Dosli cuvari nesto pre 8 uvece da nas oteraju (nas,preostale).Tamo sta se mzoe videti...ono je haos.Nekoliko soba,podeljeno u tematske celine:pocetak uspona nacizma u Nemackoj,pocetak progona Jevreja,kristalna noc,pa preko pocetka 2. svetskog rata i osnivanja koncentracionih logora/getoa,do valjda kraja rata i oslobodjenja.Dosta ima tu da se procita,a posto je i mini-bioskopske sale sa projekcijama...sve u svemu,treba tu pola dana,ako ne i ceo dan.Akcenat je naravno na stradanju Jevreja,dok se npr. za Jasenovac samo usputno kaze da su pored Jevreja tu bili i "Roma (Gypsies) and Serbs".A dalje se samo istice stradanjeJevreja i iznose brojke,gde bi neupuceni mogli da zakljuce da je samo toliko Jevreja stradalo.A koliko je tek Srba tamo izgubilo zivote...

Ulaz u taj muzej je besplatan,ali je zabranjeno slikanje (sabani).

Bio sam i do Mrtvog mora.Autobuska karta Jerusalim-Ein Gedija je 39 sekela (9 evra) - u jednom pravcu.E,tu sam pokusao da stopiram (reko,kad je mogao Tales mogu i ja).Ali...nisam imao srece.Raspadao sam se dva sata na suncu,njih 300 stopera je u medjuvremenu otislo pre mene,jedino meni niko da stane do Mrtvog mora.Fazon je sto svi koji su stajali su isli samo do okolnih mesta/sela.Reko,ajde i ja da odem do tamo,pa cu nastaviti posle stopom dalje.Odbacio me neki par 15-ak km od Jerusalima (usput mi kazu da planiraju da posete Balkan,jer,eto,nikad nisu videli sneg u zivotu :laugh: ),tu sam nastavio da stopiram (u medjuvremenu stala vojna kola da pitaju odakle sam i da me pretresu/provere),ali nula bodova...sacekao sam bus (hm,ista je bila cena kao i od Jerusalima;dzaba sam stopirao) i otisao do Ein Gedija.Ima odmah tu na severu nekih plaza,ali se placa upad na naji (10 evra) - dok je u Ein Gediju besplatno (sem tusa,kojij je pola evra).Uglavnom,bacio sam se u Mrtvo more! :dance:

Stvarno ne mozes da potones.Plaza OK uredjena - ima postavljene velike suncobrane,gore je bar sa osvezenjem,peskovito.Ali je sam pristup moru gadan - stoji ograda od 2m na kojoj pise da se ne kupas i da je zabranjeno,ali su ljudi probili tu ogradu na jednom mestu,pa moze da se prodje.Zatim te do samog mora ceka kamenje,koje je jos ostrije kad udjes u vodu.Al jedva sam docekao da se bacim u njega,i kad sam to uradio sam se setio da sam zaboravio da izvadim neke stvari iz dzepa :laugh: Srecom,sitnice (karte,red voznje,mape,itd.).Ako nekom treba karta za tramvaj u Jerusalimu koja se kupala u Mrtvom moru - dobice je.

Stopiranje nazad - opet niko da mi stane.Zakasnio sam na (navodno) poslednji bus u 14.30.Ali se pojavio neki drugi bus u 15.55 (linija 444,od Masade valjda).U Jerusalim stizem u petak u 5 popodne...sto se ispostavlja kao VEOMA lose.Svi zivi prestaju da rade (sabani),jer pocinje taj njihov praznik.Nema gradskog prevoza (samo lopine od taksista),nema radnji koje rade da kupim nesto,nema ni menjacnica da zamenim preostale sekele za evre...NIKO ZIV ne radi.mozda da sam otisao u arapski deo bih nasao nesto otvoreno,ali vec me suncanica udarila od onog prokletog stopiranja do/od Mrtvog mora i mrzelo me je.

Nisam znao da posle Jevreja i Arapa tamo u Izraelu ima najvise Rusa (od 5 miliona stanovnika,Rusa ima oko milion (!) - skoro 20%).Ladno su mi neki na ulici (pa i taksisti) prilazili i poceli da pricaju na ruskom,hehe.Tamo ako si svetlije boje koze onda si 99% Rus,nema sta drugo da budes.

Sve u svemu,fina ali skupa zemlja,za vernike raj,za avanturiste isto,za prosecne ljude...pa,samo fina.

Nisam mnogo toga obisao,samo Tel Aviv,Jerusalim i Mrtvo more,jer nisam imao vremena.Ni Palestinu nisam stigao da obidjem (kad sam vec tu).Steta.

Hm,malo sam se raspisao,vreme je da prekinem :)

E, pa vidiš, ja imam malo drugačije iskustvo sa Izraelom, iako si ti u prednosti jer si išao kao putnik, meni je bio put druge vrste ali nam se poklapaju neke lokacije i događaji.

Smarali su me na Ben Gurion Airport-u, najviše zbog egipatske vize a zapitkivali su i za azerbejdžansku. Nije bilo ništa strašno, ali svakako mi oduzelo vremena i živaca. Ovo cimanje je bilo na odlasku, dok pri slijetanju nam niko nije prišao. Valjda zavisi od momenta, šta li.

Što se tiče Tel Aviva, jako kratko sam boravio i to u nekoj fensi varijanti, slažem se da je mnogo skup grad ali ima prelijepih restorana čije račune srećom nisam plaćao iz svog džepa ali sam krajičkom oka u jednom momentu vidio cifru, nešto vrlo gadno.

Stari grad Jerusalim mi uopšte nije djelovao komplikovano, niti sam znao gdje se nalazi niti imao mapu, jeste da ima one male uličice ali fakat nije nešto strašno velik i kapiram da možeš zalutati na momente a nikako da se izgubiš dugoročno. Nisu me smarali generalno ti prodavci, vidio sam vodiče ali sam imao taj stav: odmakni se. Doduše, jedan dan sam imao i vodiča i mogu vam reći da ako kratko boravite u Jerusalimu to bi moglo biti dobro rješenje, ja nikada prije nisam imao vodiča a ovaj je stvarno bio dobar. Mada me je najstrašnije izmobmardovao informacijama, glava me boljela par dana nakon povratka.

A što se tiče Rusa - pa nisam baš siguran da li su to etnički Rusi, kapiram da su jevreji koji su došli iz zemalja istočne Evrope i bivšeg SSSR. Večina današnjeg stanovništva su po religiji jevreji sa različitih lokacija ( npr, roditelji poznanika: majka iz Irana, otac iz Poljske porijeklom).

Ne znam nipta reći o transportu, jer sam imao organizovano ali sam se "vucao" malo po Jerusalimu i mislim da je očajan, kao i svaka turistička destinacija, svakodnevni život nema primat u odnosu na turizam. Znam da je neko cimanje studentima da dođu do univerziteta i generalno saobraćaj u gradu je smor .

Pošto ja uskoro planiram da posjetim Tel Aviv i Jerusalem, zanima me iz prve ruke mišljenje ljudi koji su bili da li ste se osjećali sigurno u Izraelu?

Da li ste osjećali opasnost da bi se mogao dogoditi neki bombaški napad, ili neka druga slična izraelsko-palestinska budalaština?

Sve okej. Toliko je vojske prisutno da mi je bilo neugodno. Naravno, uvijek moze nesto da krene loše ali ne bih se baš previše zamarao sa tim. Postoji taj neki pritisak, stalno čuješ helikoptere, vidiš oružje na najbezvetnijim mjestima poput neke niđe veze benzinske pumpe u Negevu ali to te ne sprečava da normalno putuješ. Mnogo autostopera sam vidio, uglavnom lokalaca.

Pa to.

Ne mogu da kazem da sam se osecao 100% sigurnim,ali se nisam osecao ni nesigurnim.Pre svega ta nesigurnost potice od onoga u glavi.Valjda iz razloga sto sam cuo milion tih prica o tim izraelsko-arapskim frkama,pa mi se podsvesno javljala zabrinutost (pogotovo kad si prvi put tamo,pa ne znas bas kako stoje stvari).Ako mozes da zanemaris takve misli verujem da nece biti problema.

Trenutno je malo napeto zbog ovih otetih tinejdžera i jučerašnjeg incidenta na Golanu, najbolje da citiram druga iz Jerusalima: " There is everyday life but there is something in the air". U svakom slučaju, usudio bih se ići danas, sutra, prati situaciju.

Dragi tales,

možeš meni da pošalješ taj poduži tekst.

[email protected]

Hvala i pozdrav,

Peđa

p.s. mada mislim da bi taj tekst i na forumu bio dobrodošao.

Tales, sada videh razrešenje tvoga putešestvija. :)

Mogu li i ja taj imejl na [email protected]? Ponovo, tačno je da ima puno podataka, ali ja uvek više volim lične narative :)

Hvala unapred!!!

U Izraelu sam bio (sa suprugom) sada već daleke 1981. godine u "sopstvenom aranžmanu", sa rancem na ledjima. Tada su problemi oko viza bili malo žešći - ali ko je nameran taj pregrmi sve administativne zafrkancije. Iz Atine smo doleteli na Ben Gurion oko ponoći i do jutra smo "šetali" gradom - "nezaborno" iskustvo: policija, policija, pa opet policija, a ta 1981. godina je bila "mala maca" u odnosu na one što su ih sledile. Tel Aviv mi se učinio kao OK, a odatle u Jerusalim - ali na našu sreću/nesreću zatekli smo se baš u vreme Jom Kipura, najveći praznik Jeverja, a tada bukvalno ništa NE RADI - to u životu nisam video: kao ludi smo se smejali na ulično svetlo jer "NEKO" je morao to da upali i kontoliše, tj. DA RADI... Stanovli smo u starom delu Jerusalima (Jermenski kvart) a odatle išli na "izlete": Vitlajem, Bir Šeba, Zfad, Nazaret, Hebron, Djenin, Nablus... Sve u svemu, pročešljali smo celu zemlju uzduž i popteko više puta tako da smo za mesec dana svašta videli i doživeli...ALI, NEMA JEDNE JEDINE stvari koja bi nam čak i SADA (posle 33. god.) bila mila i draga uspomena... Nema susreta sa ljudima (Jevreji, Arapi, Palestinci, doseljenici...) kojih bi smo se rado setili.

Jedina prava "ATRAKCIJA" su Hasidi u Mea Šarimu - Jerusalimski kvart (gde su pokušali da nas opelješe!)....

Što se kontrola tiče  - puno maltretiranja, kao da prolazite kroz vojnu kasarnu. Ovo važi i za CEO Izrael - nikad više me TI neće videti: svaki korak ti prate, snimaju, pretresaju i preko nišana ti uzimaju meru...Pa si ti onda opušteno švrćkaj & bleji -"turistički"..

Inače - ljudi nikako ne vole da kažu štogod loše o toj zemlji, tj. svoje iskustvo - da li iz straha ili "političke korektnosti" – pa se može učinti  da sam ja izuzetak – ipak, znam dosta ljudi koji dele moje - /VEOMA LOŠE/ utiske o "svetoj zemlji" (obična turističa floskula koja je postala BREND -  ništa “setog” nisam video u “svetoj zemlji”).

Pobegli smo nazad na predivna grčka ostva da se saberemo i odmorimo.

ERGO, ko se sprema na put u tu zelju neka se naoruža čeličnim živcima i podebem buđelarom...

Vratila sam se prosle nedelje iz Izraela, i moram da naglasim da pecatiranje NIJE ukinuto na svim granicnim prelazima . Na aerodromu u Tel Avivu daju taj papiric koji ce vam sluziti kao pecat. Na ostalim prelazima je drugacije!

Ja sam sletela u Tel Aviv i dobila papiric, koji mi je koristio kada sam izasla iz Izraela u Jordan, na Juznom prelazu, Wadi Araba, iz Eilata u Akabu.

Kada sam se posle nekoliko dana vracala u Izrael, na istom ovom prelazu, zena je krenula da mi udari pecat u pasos, a onda je sama zastala i pitala me da li zelim pecat u pasos ili na papir. Kada sam rekla da je bolje ipak na papir, dala mi je neki kratki formular da popunim i na njega kasnije udarila pecat.

Sto se ispitivanja tice, na ulazu je bilo prilicno brzo i lako. Pitali su me samo kod koga idem, ja rekla kod drugarice, pitali kako se zove drugarica, ja dala ima moje CS domacice, i to je to.

Na izlazu je bila druga prica, i procedura je trajala i trajala ... Iako sam stigla tacno 3 sata ranije na aerodrom, na kraju sam imala svega 15 minuta slobodno pre nego sto je pocelo ukrcavanje. Par isped mene su ispitivali u kakvoj su vezi, koliko dugo su zajedno, da li zive zajedno, posto ne zive koliko cesto se vidjaju, itd ... Svo vreme se devojka izvinjavala sto ih pita tako licna pitanja, ali mora zbog procedure.

Ja sam bila sama, pa su me samo pitali koliko dugo sam bila i sta sam obisla u Izraelu a sta u Jordanu, za Egipatski pecat koji imam u pasosu od ranije, kojim povodom sam isla i to je bilo to. Meni su ranac otvarali i pregledali detaljno, ali nisu svima.

Zdravo možeš li mi molim te pojasniti više o prelaženju iz Izraela u Jordan i vraćanju nazad?

Nama sa novim srpskim pasošem na licu mesta daju vize? Koliki je problem da imam nekoliko libanskih viza? Na šta treba obratiti pažnju pri povratku, tj. da li mogu da me cimaju zbog nečega sa jedne i druge strane?

Možeš li objasniti kompletno putešestvije do granice (odakle si došla tu), i preporuke za prevoz kada se pređe u Jordan. 

Putujem kod drugarice u septembru i htela bih da skoknem do Jordana.

Kažem skoknem jer ne verujem da mogu odvojiti više od 2-3 dana kako bih uspela da što više istražim Izrael.

Hvala.

Ivana

Pozdrav svim putnicima! :)

Trebala bi mi pomoć oko pronalaska najpovoljnijeg leta za Izrael... Datum odlaska je 12, 13,14. ili 15. septembar, od a povratka 24. ili 25. septembar 2014.

Hvala unapred!

Milichice, nisam sigurna da li si već rezervisala ove datume, ako ne, možda ne bi bilo loše da izbegneš ovaj period jer od 15. septembra skaču cene jer od 20. septembra krecu pripreme za jevrejsku novu godinu koja je 2014. upravo 24. septembra i 25. i onda puno ne radi ništa i biće haos...