Jump to content

Featured Replies

Posted

ciao drustvo,

ici cu sa ohrida par dana u albaniju pa me zanimaju vasa iskusta. prvenstveno me zanima obala, ali da ne skrecem mnogo na jug. dakle, tu najblize tirani, kakve su plaze, putevi itd? svaki savet je dobrodasao.  hvala!!

:mah:

Гледао сам пре неколико месеци на телевизији репортажу о Албанији а био је и велики чланак у новинама. Кажу да су велики контрасти, да има ужасно лоших путева пуних кратера и потпуно нових путева са асфалтом равним као стакло, кажу да бензинске пумпе ничу на сваком кораку. У проспекту ког сам узео прошле године каже се да драч има најлепше плаже а и најближи ти је Тирани.

Неуки професори у школи су нас учили да је море мочварно а судећи по ономе што сам гледао и читао по разним телевизијама, новинама и сликама нимало нису били у праву. Албанци из Албаније су 70% муслимани, 20% православци и 10% католици тако да нема говора о верској, расној и другим видовима нетрпељивости. Један мој пријатељ је био у Тирани, каже да су према њему људи били потпуно љубазни. Ја у септембру поново идем у Црну Гору па овај пут нећу пропустити прилику да скокнем до Албаније.

Гледао сам албанску обалу са Крфа, дакле ~2км даљина и то још дурбином. Тај део је био релативно пуст, али је море као море... Рачунај да је добро и да нема проблема. :)

• Author

kazu da je lepo, a zao mi da dodjem do ohrida i da ne produzim. bog zna kakvi su putevi tuda, nasla sam neku reportazu od pre dve god koja kaze da su kao nocna mora.. zato trazim malo frishkiju informaciju. idem malim kolima, pa ko zna...

Ја бих се руководио мишљу да су добри јер се налазе у туристичком крају и воде до мора. Албанија има озбиљне планове за развој туризма. За неколико година неће моћи да се препозна, биће ко Хрватска или Бугарска.

• Author

evo reportaze koju sam citala, pa kome je zanimljivo i ima vremena, moze da pogleda. iz ove price je stvarno horor, pogotovo za sevrolet spark :D

klik

Ukoliko si zainteresovana da pred put detaljnije proučiš albansku obalu, mogu ti posuditi knjigu/prospekt/vodič/mnogo reklama varijantu "The Key of the Albanian Coast". Ovo ti mogu posuditi samo na par dana, dovoljno da se prelista ili fotokopira, samo se javi sto pre ako si zainteresovana jer uskoro idem na duži put :)

Takođe preporučujem putopis "Albanija za početnike" pre odlaska u istu

Neko moje lično mišljenje je da je jug albanske obale iliti Jonsko more, bolje od jadranskog dela obale, ako sam dobro zapamtila, jadranska obala je peskovita, jonska šljunkovita. U Albaniji se intenzivno grade hoteli tako da pronalaženje smeštaja nije problem. Inače Albanija ima mnogo prelepih divljih plaža ali ne znam koliko je moguće tu boraviti

No, kako je moje odredište bila Đirokastra (grad pod zaštitom UNESCOa) pitaj ako te nešto zanima o tome, o svemu ostalom ipak znam samo površno

Kad citam sta ste napisali zakljucujem da me tamo ceka paradis al stvarnost je sasvim drugacija.Jes da grade,i da ulazu u Drac i ostale primorske gradove al zasad im slabo ko dolazi.Smesno je uporediti tu obalu sa Hrvatskom.Po meni zasad njihova najveca atrakcija su bunkeri rastrkani po celoj zemlji ,jer im je tad najveca opasnost pretila od Jugoslavije-tako ih je uveravao Enver Hodza da bi ih drzao sve pod kapom.Albaniju treba videti,na par dana ili jednodnevni izlet al ne ocekujte da ste okrili raj na zemlji al zadnju tajnu u Evropi sigurno  ;)

• 5 weeks later...
  • Author

vratila sam se :D

more je prelepo, a reportazu cete uskoro moci da procitate na sajtu!!

hvala vam svima na savetima/idejama/odgovorima

• 4 weeks later...

Cekamo! Ja sam hteo ove godine na put CG, Albanija, Grcka Turska ali zbog nepoznavanja materije bilo je Bugarska, Turska, Grcka, Makedonija i nazad Bud.

Porodicni prijatelji moji letuju u Albaniji vec 5 godina uzastopce i kazu da je strava,a evo isad mi se prijatelj vratio sa proputovanja i kaze da je zanimljiva skroz...cak u tirani su mu ljudi ismestaj nudili kad su culi da su srbi ali ne pali engleski...U svakom slucaju i ja cu se skoro spustiti! :)

Slazem se za drac isto!