Jump to content

Featured Replies

Posted

Sat videti,sta izbegavati,najlepsa mesta,iskustva,najbolja kupanja....sve...sve...me interesuje...help...ipak nije isto procitati sa neta ili cuti iz prve ruke...hvala unapred :banana:

Hm. Pisali smo vise puta o Ukrajini na ovom forumu. Da li bi moglo neko odredjenije pitanje (da odgovor ne bi licio na roman)?

Imam ja konkretna pitanja...

Pročitao sam sve postove, ali jedno ne nadjoh...

Elem, uzeo bih let od Baku-a do Kiev-a (199E), ostao par dana u Kijevu, i onda uzeo voz do Beograda. (Kako za Azerbejdzan letim iz EU, imaću schengen sa dva ulaska, tako da važi opcija vozom od Kijeva, preko Mađarske do Beograda)

1) Koju vizu preporučujete? Može li neka tranzitna (pretpostavljam da traje nekoliko dana) za Ukrajinu? Koliko sam razumeo, ako im pokažem da imam vizu za Madjarsku, nikakva viza mi ne treba za Ukrajinu ?!?!?!??!?!

2) Kakva je SADA situacija sa vozovima na relaciji Kiev - Beograd?!

Hvala!

• Author

Preporuke npr. za Krim,Kijev ,Odesu...sta videti ,sta ne propustiti! Moze tako? :) Neka licna iskustva koja su topila  cula!

Ma dzaba ti Vetrenjace, ne šljivi nas niko ni za dve banke... Razjurilo se to ko zna gde...

Taj vaučer pokazem kada sidjem sa aviona, i to je to?! Nikakva ambasada i bakrači?! To bi bilo super...

Mogu da kazem samo za Kijev jer nisam bio u juznom i istocnom delu.

1) crkva Sv. Vladimira (bulevar Tarasa Sevcenka)

2) Kijevska lavra (kompleks) - nikako ne propustiti. Tu je i muzej mikrominijature - obavezno videti.

3) Opera je fenomenalno zdanje.

4) crkva Sv. Mihajla - koristite zicaru do tog brda (feniculer)

5) Majdan Nezaleznosti (trg nezavisnosti - glavni gradski trg)

6) ima fenomenalnih restorana i kafica

7) muzej posvecen Cernobilju - nije za one sa osetljivim stomakom

Ako se setim jos necega, napisacu.

Vozovi Kijev-Beograd i dalje saobracaju svakog dana i nazad takodje.

Uzmi jednostavno neki vaucer u agenciji i bez problema ulazis u Ukrajinu, carenici nece praviti problema. Vaucer je 1000din a viza u ambasadi je 1800din. Mozesh uvek da idesh na onu varijantu "poslovno za Ukrajinu"

Kijev... ne propustiti Lavru, nocni zivot, palatu, metro, glavni gradski trg, cernobiljski muzej ...

Odesu propustiti... to je samo turisticki grad... kao npr Sutomore

na Krimu nazalost nisam bila... cula sam da je predivan

• Author

he he he he he.....ali ja sam uzeo vaucer davno :) Hvala krueli i ostalima...odoh ujutru za Ukrajinu...dobicete neke lepe slike obecavam ..mozda i putopis......nazdarovja :)

Iz Kijeva i Lviva poceo je da leti WizzAir i to do Krima, karte u jednom smeru mogu se naci za desetak evra, ako se na vreme rezervisu, sto je dobra stvar za one koji  nemaju vremena...

Ja sam bio samo u Lavovu i mogu ti reci da ako mozes ukljucis i taj grad bar na dva dana. Meni se mnogo dopao. Ima nekoliko zanimljivosti, ali je meni bilo dovoljno samo da seckam po gradu i uzivam u celokupnoj atmosferi srednjovekovno-modernog miksa :)

apsolutno moras u Lavov, a u okolini Lavova (reda sat, satipo kombijem) postoji desetak interesantnih zamkova, probaj bar neki da posetish, tj. definitivno Oleski zamak, a potom ako mozes i Zolochiv i Pidhirtski (udaljeni su jedan od drugog ne vise od 15-20ak minuta i stalno postoje marshrutke izmedju). Bilo bi lepo ako imas celi dan za ova tri.

imas wikipediju pa listaj :)

I ja itekako glasam za posetu Lavovu. Grad je dugo bio pod poljskom vlascu i evidentan je uticaj srednjeevropske arhitekture. Mene u ponecemu podseca na Prag. Lep je i vidikovac iznad rusevina zamka jer se vidi celi grad. Pogled 360 stepeni. Veoma je lepa i zgrada opere i vile u ulicama u krugu dvojke (da i oni imaju tramvaj broj dva koji opasuje najuzi centar).

• Author

Hvala drugari sad sam se stacionirao u Odesi....Kijev obisao,al cu se vratiti na jos par dana....znaci ipak se mora u Lavov,a sto niko ne spominje Harkov...nije bauk valjda ....Pozdrav iz odese  clap.gif' alt=':clap:'>

Ej i ja sam u Odesi jos sutra i prekosutra do 6 popodne ... onda idem za st, Petersburg pa odatle za Lviv ... moj broj telefona je +38162228434 pa mi sutni sms ako hoces da se vidimo!

Kika, posto je sada u proseku jedan sat interneta u Ukrajini? I jel znas za neki povoljan smestaj u Odesi ili koristis CS?

Putujem sa jednom devojkom pa spavam kod njene drugarice. Sat interneta je u proseku 5 grivnji sto je oko 60 dinara!

I ja itekako glasam za posetu Lavovu. Grad je dugo bio pod poljskom vlascu i evidentan je uticaj srednjeevropske arhitekture. Mene u ponecemu podseca na Prag. Lep je i vidikovac iznad rusevina zamka jer se vidi celi grad. Pogled 360 stepeni. Veoma je lepa i zgrada opere i vile u ulicama u krugu dvojke (da i oni imaju tramvaj broj dva koji opasuje najuzi centar).

Pa ne bih bas rekla da je najuzi centar, ahahah.. 2-ojka ide i do zeleznicke stanice u Lvivu koja je u pizdi lepoj materini, u sustini. Naravno, ako uzmes u obzir da je i ta pizda lepa materina fasadno opremljena bolje no centar Beograda, onda, ok :). Doduse, bas ta dvojka ima najbolju stanicu na sveeeeetuuu, na ledjima katedrale, najfilmicnije mesto koje sam ikad videla.

No Lviv je stvaaaaarno a-must-see u Ukrajini. Blizanac grad Krakovu, a jos nedodirnut turistickim povlasticama (ne mozes ni fast food da nadjes na ulici posteno, zakon). Mogu ja nadugacko o gradu koji mi je oduzeo najvise vremena u putovanju po Ukrajini, no, najbolje da vidis sam. A sto se zamaka (koje gosn. Petrovic pominje) tice, meni se ipak najvise svideo Pidhirtski, iako je trenutno u stanju renovacije, pa se moze videti samo spolja. Pozuriti dok ga ne uniste farbom :)!

Od mesta u Zapadnoj Ukrajini preporucujem jos i Cernivci, taj me je grad skroz iznenadio, nisam ocekivao da je toliko lep. Univerzitet je ogromna, ogromna zgrada, na prvi pogled me je podsetio na Westminster Palace. U blizini je i Kamianec Podilski, manji grad sa super tvrdjavom i lepim starim centrom i tvrdjava Hotin (izmedju Cernivca i Kamianeca). Kamianec i Hotim se mogu obici za jedan dan...Lviv je i meni super, mnogo mi je lepsi od Krakova. Ima stvarno monumentalne gradjevine, a jos nije dosla invazija turista...

I ja glasam za Kamjanec! Odlican gradic. Tu je reka napravila meander pa stari deo grada i tvrdjava izgleda kao da je na ostrvu u Skotskoj sa visokim liticama.  Vrlo impresivno.

a jel moze neko da napise cijenu karte Beograd Kiev i koliko taj put traje