Jump to content

Featured Replies

Posted

Eh, odakle da pocnem ovo?

Moj neki plan (u stvari, za sada samo mastanje) je da sledece godine se upustim u jednu ovakvu avanturu. Dakle, kolima od istocne do zapadne obale i nazad. Ovakvo nesto zahteva ogromnu pripremu puta i finansijska sredstva (kao i nezanemarljivu kolicinu vremena), tako da je jako veliko pitanje da li ce nesto biti od toga, ali eto.

Neki moj plan je da kupim BG-NY kartu sto ranije za leto '09, zatim bez zadrzavanja u Velikoj Jabuci (za ovo je potrebno ceo jedan veliki godisnji odmor) se zaputim do Chicago-a, odakle bih starim cuvenim Route 66 krenuo ka LA. Zatim ceo West Coast do Seattle-a, odakle bih krenuo nazad do NY, preko Rocky Mountains-a i podrucja velikih jezera (Wisconsin, Michigan...). Usput bih se zadrzavao po dan, najvise 2 u interesantnim mestima, s tim da bih vecinu manjih gradova prolazio bez zadrzavanja, i po nekoliko dana u vecim gradovima (Chicago, LA, SF, Seattle, Detroit). Naravno, spavao bih u najjeftinijim motelima/hotelima (kampovanje takodje ne odbacujem kao mogucnost), jeo u najgorim inovima, znaci skroz budget varijanta. Za ovakav put mislim da bi bilo dovoljno nekih 45-60 dana, uz sva usputna zadrzavanja.

Sad, dva jako bitna detalja. Prvi: kako naci automobil? Kopkajuci nesto po netu sam video da se za tako dugacka putovanja ne isplati rent-a-car, vec je bolje kupiti auto (najjeftiniju krntiju, ali da moze da izdrzi ovakvo putesestvije), pa zatim prodati. Sad jos ne znam da li je u Americi dozvoljeno stranim drzavljanima da kupuju i prodaju automobile, ali cu proveriti. A druga i jos bitnija stvar, zbog koje otvaram ovaj topic: saputnici. Posto sam ja 1 (eventualno 2, ako se moja sestra odluci da mi pravi drustvo), a uz to ne mogu reci da sam neki vozac (cak naprotiv  :)), trebalo bi mi bar 3-4 osobe, pozeljno sa vozackom dozvolom, koji ce mi se pridruziti na ovom putu. Znam da je projekat stvarno ambiciozan, ali ako je neko stvarno zainteresovan za ovako nesto, imamo dovoljno vremena da se dogovorimo i spremimo put.

Takodje, znam da ima ljudi sa ovog foruma koji su vec boravili neko vreme u Americi (mozda ne bas na ovakvom tripu), tako da ako iko ima bilo kakve savete, preporuke, sugestije u vezi ovoga, slobodan je da pomogne. :)

Све што ти могу рећи је да знам неке особе који су били на програму ворк енд тревел. Без проблема су куповали и возили кола. Штавише, кажу да се за 500 долара (где ја живим) може узети солидан кршић стар десетак година.  :)

Jeste, tacno je za kola. Mogu da se kupe i onda da se prodaju pre povratka.

Ja sam imao slicnu ideju kad sam bio tamo prosle godine, ali ipak na kraju nisam imao ni vremena ni finansija da se upustim u to.

Sad oko saveta, pitaj konkretno nesto, pa sto znam ja cu ti reci. Ja nisam mnogo sam hajkao americkim putevima, ali ovako sto se tice neceg generalnog, tu sam.

Sator ponesi definitivno, jer spavanje moze skupo da kosta. Zasto ne isprobas HC/CS? Verujem da bi smestaj mogao u potpunosti ovim da pokrijes.

Hrana - ono sto je jeftino je djubre. Ako mozes da izdrzis vise dana na njihovim hamburgerima i vestackim sendvicima, onda super.

Evo ti npr. jedne konkretne prosecne jeftine racunice - pakovanje tost hleba od jedno 16 parcadi - oko 3$, pakovanje iseckane salame (meso kljukano antibioticima) - 4$, pakovanje vestackog tost sira - 2$, 2.5 l soka - 3$, kila banana - 1$, znaci od ovoga imas 8 sendvica uz sok i voce, sve ukupno 13$, verovatno moze da ti posluzi za dva mozda i tri obroka ako nisi jeshan. Ako bi jeo u nekom restorancicu na autoputu - obrok sa supicom, piletinom i pomfritom moze da se nadje i za manje od 10$. Naravno posto bi isao kolima, mogli biste da se snabdete u nekom mega marketu van grada gde je sve znacajno jeftinije i onda da ne trosite puno po restoranima. Vodu ma sta vam rekli nemojte da kupujete jer je to bacanje para, cesmovaca im je sasvim ispravna. U stvari sad kad razmislim sa hranom i varijantom da u mega marketu napunite gepek biste verovatno najbolje prosli. Jos ako ponesete i onaj rucni hladnjak za kvarljive stvari i jedan mini rostilj pa s vremena na vreme negde bacite malo piletine mmmm :) Kad budete na srednjem zapadu, onda svratite kod Amisha da kupite i nesto organic hrane, doduse ne znam koliko je skupa ili jeftina, ali sigurno bi bilo zanimljivo :)

Oko rute - sto ne probas da sidjes malo juznije u odlasku ili povratku. Verujem da je voznja kroz Arizonu i New Mexico dozivljaj; onda izbijete u Juznu Kaliforniju i od San Diega krenete redom gore (highway no. 1)  do Sijetla pa nazad ka Novoj Engleskoj :) Znaci iz NY juzno ka DC-u i Karolinama pa presecete ka zapadu, a u Cikago mozete u povratku.... recimo.

Prijatelj je uradio slicnu stvar pre mozda 20-tak godina, uzeo kola za $750 sa jos dvojicom momaka iz Evrpoe koje je tamo upoznao , krenuli iz Cikaga pa sve do Sielta, spustili se dole do San Diega i nazad juznom prugom do Cikaga, sve otprilike oko 20K km. Na kraju su prodali auto istom dileru za $250.

Sve je to izvodljivo ako mozes to finansijski da ispratis.

Sto se tice saputnika, postoje raznorazni tipovi oglasa, kako preko novina, oglasnih tabli, i naravno interneta, uvek ces nekoga naci da ti se pridruzi, to ne bi trebalo da bude problem.

Odlicna ideja, meni se vrzma po glavi ista stvar ali u Kanadi.

• Author

Oko rute - sto ne probas da sidjes malo juznije u odlasku ili povratku. Verujem da je voznja kroz Arizonu i New Mexico dozivljaj; onda izbijete u Juznu Kaliforniju i od San Diega krenete redom gore (highway no. 1)  do Sijetla pa nazad ka Novoj Engleskoj :) Znaci iz NY juzno ka DC-u i Karolinama pa presecete ka zapadu, a u Cikago mozete u povratku.... recimo.

Pa Route 66 prolazi kroz Arizonu i New Mexico. Znaci: Illinois, Kansas, Missouri, Oklahoma, Texas, NM, Arizona, Cal.

Joj sad cu ja sigurno da te `ubijem u pojam`...ali ne daj se:)

- mozes da kupis kola sa automatskim menjacem koja su laksa za voznju sto puta od manuelnog tako da ti to sto nemas iskustva u voznji i nije problem....jer i tom svojom namerom ima da usavrsis voznju do`bola`:) ...jer budi spreman da vozis i 10, 15, 20 sati dnevno da bi prosao iz jednog mesta u drugo...

- hrana je po meni preskupa...(ja sam za 3 nedelje samo na hranu potrosila 500$ i to sve stedeci)...

- posto im je gas oko 4 $ tj svi ameri kukaju kako im je to sad skupo...pa su poceli opet svi mahom da kupuju mala kola koja manje trose i znam da je nekima sad problem kupiti mala kola ...(mada mozda to zavisi od drzave do drzave)...tako da verujem posto je sad veca potraznja za malim kolima da su im i cene otisle gore...

- onda imas putarine koje na primer samo da bi izasao iz grada ponekad se potrosi i 10 $...mislim one kostaju po 1.5 ili 2$ ali ih ima vise na jednoj deonici i kad se sve skupi to ti je to...mada u nekim drzavama i nema putarina ali povedi racuna i o tome...

-.. .i o tome da ni parkiranje nije bas jeftino ( nekada je sat 8 do 25$), pogotovo u vecim gradovima gde prakticno tih jeftinijih parking mesta i nema ... imaju i besplatan parking (ali to opet zavisi od grada do grada) na primer nedeljom ili posle 7 p.m. ali ta mesta su obicno uvek zauzeta...tako da bi onda morao da kad dodjes u neki veliki grad da parkiras negde na preiferiji i onda uzmes voz tj kao neki laki metro i u centar...karta na primer od te neke blize periferije do centra ti je I do 8 $ .. ( opet zavisi od grada do grada i od drzave do drzave)...(ni to vise nije jeftino jer zbog povecane cene gasa otisle su im i te karte za prevoz i cak i avio karte)...( uporedjivala sam sa Colorado, Ilinois i Virgina drzavama gde su ti cene otprilike te)...

- Ma moraju Ameri da finasiraju silne ratove koje vode po svetu pa zato dizu cene...

i moj ti je savet da nikako ne dodjes da ostvarjues taj svoj plan na leto ili kad je skoro celom svetu sezona odmora jer su i karte skuplje a i guzve su tolike, i na auto putevima, da ponekad saobracaj toliko uspori ...

..ovde bih stala i opet se nadam da te nisam bas puno ubila u pojam )))...nije mi to bio cilj ... :)

• 1 month later...

Pozdrav svima!

Troje nas planira da na leto 2009 krene na road trip po Americi, cuvenom rutom 66, pa me interesuje da li je neko od vas imao iskustva sa L.A. to Chicago motherroadom?

• 2 months later...

Pozdrav svima!

Troje nas planira da na leto 2009 krene na road trip po Americi, cuvenom rutom 66, pa me interesuje da li je neko od vas imao iskustva sa L.A. to Chicago motherroadom?

Evo, ne znam samo da nije tema zastarela, ali...ja ispunih jedan od snova i obidjoh relaciju istok-zapad-istok-jug. Kamionom sa mojim prijateljem krenuli smo od  NY-LA-IL-FL 22 drzava i 16 000km.  E sad, kroz neke drzave smo samo picili ili stali pored nekih znamenitosti koji su tu pored puta...ali dosta smo i gradova obisli. Naravno, proslismo i 66-icom, s tim sto ona ne ide kao nekad...veci deo je jako los cak je negde toliko ruiniran da se ne preporucuje da se ide tim delom. To je bilo 2007.god. Sve je to trajalo 29 dana. Ponovo planiram u maju neku turu po usa, ali zavisi malko od trenutnih finansija. E da, jedan od jacih utisaka je ostavilo kubojsko mesto Wilson, on je na R66 i odatle ide voz za Grand Canyon. :mah:

Dao bih dupe da tvoju putesestviju mali prince

:D... pa nije bas to potrebno,  treba samo"malo kinte", i zelje za tim a to sto bi ti dao, to ce te boleti od sedenja jer se stvarno prelazi velika razdaljina  lol::  Ne znam kako ovde mogu da ti stavim par slicica...izgleda nema te varijante ovde.  Nema veze. Samo da ti kazem, od '79 godine kada sam gledao prvi put film "KONVOJ", mastao sam o tom putesestviju...ali eto...docekah ga. ;)

• 3 weeks later...

Pozdrav da li nekog dobrog auto-dilera u NYC gde mogu kupiti kola neka kola za 500$ jer planiram neki slican put po Americi na leto?