Jump to content

Featured Replies

Posted

uvek me zanimalo da li je moguce stici kopnom do indije i koliko je to bezbedno.upoznao sam jednog japanca koji je stigao kopnom od indije do istanbula preko pakistana i irana.on naravno kaze da je to potpuno bezbedna varijanta,osim sto kaze da je pakistan poprilicno zatvoreno muslimansko drustvo gde su sve zene totalno pokrivene.osim kako on kaze u severnom delu gde postoji neka turisticka znamenitost i kaze a taj deo ljudi cesto posecuju sa raznih strana.na LP sajtu opet kazu da je severni deo pakistana poprilicno nebezbedan.

ja i moja devojka vec dugo razmisljamo o ovome pa nas zanima da li neko imaneka iskustva ili barem informacije o ovoj ruti.

Ja sam imala goshcu iz Norveske koja je sama proshla tu celu turu i imala je problema samo u Turskoj, nigde vishe.

Mogu ti dati njen mail pa da je kontaktirash i pitash o svemu

Ja stavljam bezbednost kao prioritet,ipak je sad taj deo istocnog Irana na granici sa Pakistanom nemiran.Jel ste zaboravili da su pre par meseci ubili Francuske il Belgijske turiste u tom regionu i da vlada Irana tamo vodi borbe sa narko kartelima?Mislim da treba sacekati sa ovom turom,nije jos vreme.

• Author

Ja sam imala goshcu iz Norveske koja je sama proshla tu celu turu i imala je problema samo u Turskoj, nigde vishe.

moze,ili ako ima negde okacen putopis na netu da mi das link.

sto se puta tice mislili smo da ga sprovedemo u delo za najmanje godinu ili dve dana.to bi bio jedan poprilicno ambiciozan put o kome razmisljam vec duze vreme.isli bi do moskve,pa preko: mongolije,kine,vijetnama,kambodze,tajlanda..odatle avionom do kalkute,malo bi lutali po indiji i u srbiju se vratili preko:pakistana,irana i turske.

to je u sustini kopija jednog dela rute tog japanca koga smo upoznali.kad nam je ispricao sta je sve proputovao i gde ce sve ici bili smo oduseljenia pomalo i zabrinuti za njega.

njegov plan izgleda ovako (sve kopnom osim onoga sto je naglaseno da se ide avionom)

japan-kina-vijetnam-kambodza-tajland-indija(avionom do kalkute)-pakistan-iran-turska(upoznali smo ga u hostelu u istanbulu)odatle je isao u siriju-jordan-egipat-sudan-keniju-...-juzna afrika-argentina(avion)-pa kroz zemlje juzne amerike kopnom do meksika,a odatle avionom za japan.

ceo put ce mu otprilike trajati godinu dana a od japana do turske trebalo mu je oko 4 meseca.

dobar deo tog vremena je proveo u pakistanu.sto se irana tice kaze da je zemlja potpuno bezbedna.

rekao je da je zaobisao evropu zbog cena i a nema nameru da ode tamo zato sto sa tim parama koje ce tamo potrositi moze da obidje ceo svet.ovaj rezon mi se posebno svideo zbog nase situacije sa vizama za te zemlje sa dignutim nosom i bilo mi je veoma drago da cujem bar jednog svetskog putnika koji tako razmislja.

inace lik nije ni rambo,ni cak noris ,ni bata zivojinovic vec decko koji ima metar i po , 50-ak kilograma i mnogo hrabrosti.

poslali smo mu e mail posle oko 2 nedelje tad je bio u siriji.

Sreo sam puno ljudi ovih nedelja koji idu tom rutom. Jeste da je taj deo \Irana spada u nebezbedne no rekose mi da se vozom moze preci, a i niko vas ne vuce za usi da lutate po nekim budzacima, selima i sl. Pakistanska viza se moze izvaditi u Teheranu ili Zahidanu (pogranicnom gradu) bez nekih problema.

Tzv. Put hipija je prilično poznata ruta, i dosta ljudi ide tuda kopnom za Indiju. Upoznao sam dvoje Bugara koji su išli autostopom iz Bugarske za Nepal i nazad :)

Inače, ja već godinama merkam tu turu, al nikako da stigne na red...

Što se bezbednosti tiče... o tome, izgleda, svako ima svoje mišljenje. Recimo, upoznao dosta ljudi koji su u protekle dve-tri godine stopirali po Afganistanu i Iraku, ljude koji su putovali u Sudan, itd.  Svi su mi rekli da su naišli na neverovatno gostoprimstvo, i da su lokalci bili bukvalno oduševljeni što im je neko došao uprkos svemu što se dešava. Nekome rizik samo dodatno začini avanturu, neko ga jednostavno ignoriše, neko ne želi da se upušta ni u šta što nije 100% bezbedno. Verujem da to u velikoj meri zavisi od ličnog odnosa prema životu, tj. od pogleda na svet. Upravo je zato na pitanje bezbednosti teško dati dobar odgovor.

Eto, u Egiptu povremeno bude neki teroristički napad, pa turisti opet idu k'o blesavi. A neko ode na Olimpijadu u Peking, pa ga zakolju na ulici, ni krivog ni dužnog. A neko mirno sedi u svojoj kući, pa izbije rat. Čovek, po definiciji, ne može biti siguran. Zato ne vidim da ima puno smisla u paranoisanju po pitanju putovanja. Neki krajevi sveta su manje stabilni od drugih, al ako se nekome ide negde, ne vidim zašto ne bi otišao. Ne zaboravimo da i u tim manje stabilnim regionima takođe žive ljudi.

Konkretno, što se tiče Puta hipija, koliko ja znam, to je prilično prometna ruta, a evo i Slumpy je to potvrdio... maltene kao Transsibirska.

Pred svaki odlazak na daleko i ne istrazeno treba prikupiti sto vise informacija za takav put,i proceniti jel sad vreme za realizaciju.Ja ovde izmedju nas samih vidim razlike po pitanju ove teme,i to je ok,al hocu da napomenem da covek ne razmislja isto u 25 il 35,znam po sebi.Sa 20 -25 godina,bas me bilo briga za sve u zivotu al sad kad te ceka neko kuci ,moras imati odgovornost za svoje postupke i nije ti svejedno u koji deo zemljine kugle ides.Veliki je svet te nas ima svakakvih,neko prodje Avganistan  i Irak al neko zavrsi i u novinama kao ovi gore sto sam napomenuo,opet kazem da treba sacekati dok se situacija ne popravi u tom delu sveta .

• 1 month later...

moze,ili ako ima negde okacen putopis na netu da mi das link.

sto se puta tice mislili smo da ga sprovedemo u delo za najmanje godinu ili dve dana.to bi bio jedan poprilicno ambiciozan put o kome razmisljam vec duze vreme.isli bi do moskve,pa preko: mongolije,kine,vijetnama,kambodze,tajlanda..odatle avionom do kalkute,malo bi lutali po indiji i u srbiju se vratili preko:pakistana,irana i turske.

Jel ste jos pri ovoj ideji ?

• 4 weeks later...