Jump to content

Featured Replies

heheh, pa reko, ako trazimo livadu, eto to su sigurno najpoznatije livade u nasoj zemlji pod imenom 'livade' :) da bre, poligon ipo, nagazne mine, tragovi gusenica, ponekad testiraju artiljerijska sredstva, vrlo uzbudljiva lokacija.. steta sto Kika nije tu da nam da malo vise detalja :)

dobro, to je vec zajebancija, nego.. aj da pitam. sta bi u stvari znacilo livadarenje? sta nama treba za tu akciju, kako je to zamisljeno, kao planinarenje negde uz gubljenje vremena na nekoj pocetnoj lokaciji, ili gubljenje vremena na toj lokaciji a ko hoce da planinari nek se zanima, i jel lokacija treba da ima dobar broj zanimljivih mesta u nekoj siroj okolini a da su dostupna ako se tamo pesachi (a ne pentra, vere, i slicno), ili kako? tj. aj da napravimo neki dogovor kako se to zamislja, pa da vidimo koji kraj da se izabere. ja nekako razmisljam da ne mora bas planina da bude, mada su planine bolje zbog planinarskih domova.

Ja sam uvek za lagano pesacenje po nekoj livadi ili visoravni ali ne bi bilo loshe da vidimo i neke znamenitosti Srbije i da naucimo nesto o njima.

Zar nije Pester malo daleko?

Okolina Despotovca mi se cini negde na sredini za sve nas. Tamo su oni vodopadi pa resavska pecina pa manastiri...

hm?

;D

u oktobru pre kojiu godinu bejah na Stolu (planini Stol) u istocnoj srbiji, ima vrh, za sat laganog hoda ste gore, dom, sa kojekavim bungalobim okolo gde se 1945983 nas moze potrpati u 5-6 kreveta, ima jezerce livade, i preeeleeepo je. to je par km od Bora. i mozemo naci neki transport.

ko ne veruje nek pita Mariju

ima i rakije tamo, dobre

Jesi siguran da su baš srednjovekovni? Mislio sam da su ti ovčarsko-kablarski manastiri nešto mlađi....

Sa Wikipedije: Smatra se da su prvi manastiri izgrađeni posle katalonske najezde 1307-1309 godine kada su stradali manastiri na Svetoj Gori Atonskoj.

Sa interneta: Većina manastira je podignuta u vreme turske vlasti, kada su imali veliki istorijski i kulturno-umetnički značaj. Najstariji pisani podaci o njima govore o intenzivnoj prepisivačkoj školi u 16. veku u manastirima

Podrzavam Marinin predlog za okolinu Despotovca.  Taman mozemo da obidjemo i Manasiju.

ako je despotovac, mogli bi da saradjujemo sa nikodijevicevim Budjenjem. tacnije, da nam nadju smestaj, oni su tamo domaci. :)

• 3 weeks later...

Ako je ideja livadarenja (sta god to podrazumevalo) jos uvek aktuelna i ako je odrediste Pester - kad se krece?:-)

A gde je tacno Pester?

Ne bih zelela da provedemo dane organizujuci prevoz i trositi mnogo vremena da stignemo tamo ... ipak gomila nas ne moze da dodje u petak poshto radimo.

ja petkom do 8 uvece. jos me sad salju na gomilu seminara vikendom.  :cryy:

Пештер је прехладан и проблем је заштите од кише и ветра. Пошто ово, колико сам схватио, не треба да буде хардкор са неким циљем или задатком као ноћни успон, онда се може организовати и у планинарском дому или напуштеној кући, дакле да не буде толико цимања, јер до Пештера ипак има доста. Дакле, лајтмотив да буде дружење, а не цимање до забити, са кишом или ветром, а можда и снегом. ;D

Ово бих ја оставио за почетак јула.

tako je pocelo, ali je mazohizam prevladao.  :bang: meni licno vise odgovara nesto blize, a ni sator mi bas nije zimski... no, j=nisam ja jedina ovde.  :bag:

Sudeci prema RHMZ, vikend 4/5 oktobra ce biti topao, a onda smrz do proleca. Predlazem da se tog dana ide, kako bi uopste nasli neku livadu, a ne da cistimo sneg da bismo je nasli.

Nego, i ja sam vise za neku opusteniju varijantu ovaj put, bez mnogo cimanja kako doci do cilja.

• Author

Drago mi je da je ova tema zaživela, i ja podržavam opuštenu varijantu. Međutim, ja nikako ne mogu da idem tog vikenda koji je čivitli naveo, a kako sam započeo temu, očigledno je da bih jako želeo  :'(.

Dakle, predlažem treći vikend oktobra, 18-19. - taman imamo vremena da sve preciziramo. A hladnoća nam ne može ništa ako ćemo biti u planinarskom domu... i zajedno.  :gossip:

cini mi se da tad nemam seminar. :) divan si, dejane. :) smrdljivih 100 sati usavrsavanja!  :maddd:

Vidim da ste me ispozivali par puta na forumu. Na zalost nisam tu da bih vas ugostio u despotovcu ( kada sam predlagao, tada niste hteli - valjda to tako uvek ide )

Sto se tice odlaska u homoljski kraj - to moze jako lepo i jednostavno da se odradi. U saradnji sa lokalnom NGO "Budjenje" mozemo da napravimo nekoliko dana  obilazenja i raznih akcija... samo je pitanje da li ste ipak takvog raspolozenja ili ste za klasicno kampovanje ...

Recimo, jako brzo mogu da se organizuju smestaj i prevoz  ( smestaj i dosta drugih stvari bi verovatno bio reseno sponzorstvom). Mesta za posecivanje bi varirala u zavisnosti od vremena koje se bude odredilo za ovu akciju. U svakom slucaju moze da se organizuje poseta Manasiji i Ravanici, vodopadu i setnja kroz Beljanicu, poseta Senjskom Rudniku ( to je sada nesto u fazonu Ghost town -  muzeja ) jedan od 2 muzeja rudarstva u svetu i sa najstarijim drvenim liftom za spuistanje u okna... itd. Tamo postoji stara Spooki zgrada crvenog krsta koja je u odlicnom stanju sa kapacitetom za 100 ljudi. Za proslog volonterskog kampa smo tamo smestili  50 volontera i platili smo samo pranje carsava.....  Naravno Budjenje zeli da ucestvuje u ovome gde za uzvrat ocekujemo animiranje lokalne omladine. Na primer da konacno organizujemo tu izlozbu koja sticajem okolnosti vec dve godine dolazi do nas a nikada ne ugleda svoje otvaranje ( je se zaista izvinjavam zbog to ga :D ), mozda neko predavanje  i promocija putovanja, stopiranja, neka svirka KPS benda itd :P smislicemo vec nesto.....  sve u svemu dosta toga za videti i uraditi.

Ako ste zainteresovani za ovakav vid  " LIVADARENJA" ..... a ako ne, mozemo to da organizujemo i pod nekim drugim imenom....

Sve u svemu imate podrsku BUDJAVCA!!!!

ps. mozete nas naci na facebooku :P

( dejane volimo te)

pridružujem se glasovima za opuštenu varijantu u nekom nešto bližem planinarskom domu. odgovara mi i treći vikend oktobra. na pešteru nemam ideju gde bismo spavali a da nije šator, a mislim da smo se složili već da je dom mnogo bolja opcija za ovu priliku...

hocu i ja... i to tu opustenu varijantu i pl dom :)

iako ne znam da li cu moci tog treceg vikenda, zainteresovana sam :D

takodje glasam za opustenu varijantu, planinarski dom, i izvini Dejane ipak za onaj topliji vikend, to jest prvi u oktobru. Javite samo gde se ide, ja sam za. Sto se predloga tice ne mogu mnogo pomoci posto sam prvi, poslednji i jedini put odsela u planinarskom domu 1987. mislim da je Andrevlje bilo u pitanju...

Ola!

Ja samo da se ucipim! Vrlo mi se svidja ta ideja o opustenom livadarenju i nadam se da ce biti 3. vikenda oktobra, pa da vam se pridruzim... vidimo se!!  :blob:

Ma i meni je OK bilo koji vikend samo da bas ne padaju cuskije...

• 2 weeks later...

Wayloh x4 bi da se priključi! Despotovački kraj je super, a poenta je u druženju, zar ne?

• Author

Dragi drugari,

Posle konsultacija sa nekoliko uvaženih kolega i članova, kao lokacija za prvo livadaranje odabran je planinarski dom na Divčibarama (tj. na Maljenu)! Priroda je divna, a nije teško stići do tamo.

Sa planinarskom društvom Magleš treba da proverimo da li je dom slobodan za vikend 17. i 18. oktobra. Ovu informaciju ćemo imati za dva dana.

Ići ćemo spontano, tj. bez organizovanog prevoza. Do Valjeva se može stići vozom ili busom, a odatle treba uzeti bus koji ide ka Divčibarama. Smeštaj u domu košta 250 dinara po osobi. Osim tih 250 dinara ne plaća se ništa drugo, ali treba poneti hranu.

Više informacija o samom domu imate na stranici PSD "Magleš" (u pitanju je drugi dom koji je tamo naveden)

http://www.magles.org.yu/domovi.html

Ako na forumu ima nekoga ko je iz okoline Valjeva, ili nekoga ko je dobro upoznat sa tim krajem, bilo bi lepo da podeli sa nama sve "insajderske" informacije koje ima o Maljenu i Divčibarama. :)

Kada budemo imali potvrdu da je dom slobodan, počećemo sa prijavljivanjem zainteresovanih, čisto da bismo znali koliko ljudi očekujemo.

:kamp::mah::gossip:

Odlicno, meni termin savrseno odgovara. Verovatno cu vam se prikljuciti, taman da upoznam ekipu, mada neke vec znam. :)

Inace, bio sam skoro na Divcibarama i mogu reci da je izbor fantastican. Priroda je sjajna, mada je verovatno pametno da se ponese malo toplija odeca. Ja sam bio letos i temperatura je tada bila znatno (bar za 5-6 stepeni) hladnija nego u samom Valjevu. Ima i nekoliko (cini mi se 3) ski staza, koje su idealne za sticanje kondicije: trka ko prvi na vrh. :)

BTW Ako idete kolima, upozoravam vas da je put od Valjeva do Divcibara prilicno los i krivudav, ali sa nekoliko vidikovaca sa fantasticnim pogledom. Ne propustite priliku da se bar jednom parkirate na nekom od njih i uzivate 10ak minuta. :)