Jump to content

Featured Replies

• Author

Evo svežih informacija, obratite pažnju: dom na Maljenu je nedostupan (tj. nemoguće je doći do domara), a čuo sam od nekih planinara da je dosta raspadnut.

Danas sam kontaktirao domare dva druga doma u Valjevskim planinama.

Prvi dom je Debelo Brdo na Jablaniku. Neke informacije o tom domu nalaze se ovde, a postoji i

(dom se vidi otprilike na polovini snimka).

Dom je upotrebljiv, iako bi mu godila opravka. Smeštaj košta 300 dinara po osobi. Na prvom linku naći ćete i instrukcije za dolazak do doma.

Drugi dom se zove "Krušik" i nalazi na susednoj planini, Medvedniku. Nedavno je renoviran, ima 2-, 3- i višekrevetne sobe, grejanje, struju i toplu vodu. Smeštaj košta 700 dinara, ali je za klasu bolju od prosečnih domova u Srbiji. Od njega kreće nekoliko interesantnih pešačkih tura. Čini mi se da je sasvim zgodan za livadaranje.

Da bi se stiglo do njega, treba ici putem od Valjeva ka Bajinoj Bašti (postoje polasci u 8 i 9 ujutro iz Beograda). Izađete iz autobusa kod sela Mijači i odatle imate 5-6 kilometara uglavnom ravnim putem (ili se možete odlučiti da posetite i manastir Pustinja, u kom slucaju ima 10km). Jedna detaljna mapa okoline Valjeva se nalazi ovde (Medvednik ćete naci jugoistocno od Valjeva).

Sada, interesuje me šta kažu ljudi koji će sigurno ići - da li vam se više sviđa prva ili druga opcija? Trebalo bi do sutra uveče da javimo domarima za koji dom smo se odlučili i koliko nas otprilike dolazi. Ajde, da vas čujemo! :D

EDIT: Ispravljen link do MARTA-karte!

evo i ja da se javim

idem ako sikire ne padaju za vikend

ko nosi rakiju?

Uh, evo ubrzacu povratak iz Jevrope da bih se pridruzio skupu i svecano se prijavljujem.

@panonski

Ispadose mi oci trazeci Medvednik i Valjevo na toj tvojoj MARTI-karti, al' ne ide...a google-tova za taj predeo siromasna.

Mene zanima samo kako se stize do jednog osnosno do drugog kolima, preciznije do kojeg je bolji put? Jer tuda cemo se i tako setati i "livadariti" pa je meni recimo manje bitno gde su spavati, posebno sto se radi o jednoj noci, bitnije mi je kako cu do tog nekog doma lakse doci.

Zao mi je ali buduci da sam na dial up sistemu nista od onoga sto si mi poslao nisam uspela da otvorim. Ne znam da li u prvom domu ima struje, vode, grejanja i sve sto navodis za ovaj drugi. Shvatih samo po nekom segmentu koji sam nacula tokom one tvc reportaze da mu treba renoviranje i da ima tri sobe sa 50 lezajeva onoj reportazi. Ako za 400 dinara vise dobijamo mnogo vise, naravno da sam za. I jedno poluprivatno pitanje, ako vozim, a nameravam, nadam se pomoci sa putevima, kartama i slicno, buduci da prvi put idem na tu stranu posle vise od 20 godina.

Pa koja se varijanta tebi Dejane cini bolja, s obzirom da si razgovarao sa domarima?

Ja se ubih od guglovanja ali nisam pronasao nista dodatno o tim domovima. Oba imaju struju, vodu, dosta kreveta, cena je jedino bas razlicita. Bi li ovi u Krusiku dali popust na nas vise? Mene vise zanima kakav je ambijent oko domova, ali to izgleda mogu znati tek kad dodjemo tamo :)  Ako je bas taj Krusik zgodniji za livadarenje, onda hajmo tamo. Ako je i onaj drugi zgodan, onda bolje tamo. Za tih 400 din razlike moze se platiti prevoz Bg-Va :)

Ja idem 100%, a postoji i verovatnoca od jedno 85% da ce jos 3-4 ljudi sa mnom...

I ja idem 100 posto samo je pitanje vas saputnika i dalje otvoreno i dok ne napravimo neki precizniji plan jos ne znam kako cu ici.

Dakle, samo probaj iscackati koji je dom "pristupacniji" u bukvalnom smislu.

Mene zanima samo kako se stize do jednog osnosno do drugog kolima, preciznije do kojeg je bolji put? Jer tuda cemo se i tako setati i "livadariti" pa je meni recimo manje bitno gde su spavati, posebno sto se radi o jednoj noci, bitnije mi je kako cu do tog nekog doma lakse doci.

Zao mi je ali buduci da sam na dial up sistemu nista od onoga sto si mi poslao nisam uspela da otvorim. Ne znam da li u prvom domu ima struje, vode, grejanja i sve sto navodis za ovaj drugi. Shvatih samo po nekom segmentu koji sam nacula tokom one tvc reportaze da mu treba renoviranje i da ima tri sobe sa 50 lezajeva onoj reportazi. Ako za 400 dinara vise dobijamo mnogo vise, naravno da sam za. I jedno poluprivatno pitanje, ako vozim, a nameravam, nadam se pomoci sa putevima, kartama i slicno, buduci da prvi put idem na tu stranu posle vise od 20 godina.

Ne znam za puteve tacno do tih domova, ali put Valjevo - Bajina Basta, koji je panonski spominjao i kojim svakako moramo proci koji god od domova izaberemo, je prilicno solidan. Letos sam tuda na kratko prosao i asfalt je prilicno nov, cini mi se da su ga cak mozda i ove godine renovirali.

Gledala sam neke prognoze koje predvidjaju za petak kisu, ali zato solidan , delimicno suncan i suv vikend. Pa, ja se vec radujem. No s` obzirom na tacnost nasih prognoza mozda ponesem i kabanicu.

Sto se tice odabira izmedju dva doma ja glasam (ponavljam) za onaj do koga je jednostavnije doci. Ma lako cemo se posle "patiti" po kojekakvim gudurama dajte samo da se sigurno"ukotvimo" na tu "livadicu".

Uzgred, prikljucicu se vecini sta god da u vezi sa domovima odlucite.

• Author

@MajaNS

I do jednog i do drugog doma vodi asfaltnih put koji se u poslednja dva kilometra (otprilike) pretvara u makadam. Oba domara kazu da se do njihovih domova moze stici kolima. Ja nikad nisam bio tamo, ali ponecemo odstampane mape, pa cemo se snaci... bilo bi dosadno da je sve pravolinijski, zar ne? :)

Inace, razmisljao sam o tome da mi kolima tamo stignemo prvi (recimo da krenemo iz NS oko 7 ujutro), pa mozemo po potrebi da se vratimo od doma do puta Valjevo - Bajina Basta da pokupimo i druge clanove (ako je tebi to OK i ako je njima OK da ucestvuju za gorivo).

I, da, idemo i Danijela i ja (sori sto to nisam ranije javio, nadam se da nije kasno).

@Sloba

Popust se moze dobiti ako se ostaje vise dana (bar 4-5). Na samu velicinu grupe (mislim da ce nas biti do 15) ne daju popust.

@braker

Kasnije veceras cu okaciti negde tu mapu na kojoj cu crvenom bojom zaokruziti Medvednik, pa ces ga naci. :)

@Svi

S obzirom na iskazana misljenja, mislim da nam je dom na Medvedniku bolja opcija. Jeste da je skuplji, ali je i udobniji (tako kazu planinari), a ovo je ipak livadarenje, a ne planinarenje.

Do sada su sigurni:

MajaNS, Sloba, Old School, jovan, Braker i ja (x2). Ko jos? :)

Meni je OK da kreneno tako rano, sta vise htela sam tako nesto i da predlozim, tacnije u 8, ali o tome se jos da pregovarati, videcemo kada ostali planiraju svoje polaske.

Franci je rekao da dolazi sutra u Gusan pa cemo se izmedju ostalog dogovoriti i o pojedinostima vezanim za put. Ako ste slobodni dodjite i ti i Danijela, a i ostali koji su radi, naravno. Samo ostalima ne mogu obecati mesto u kolima, bar ne ovog puta.

Ako se spavac odjavljuje onda nas je u kolima iz Novog Sada idealnih cetvoro. Ja samo jos jednom pozivam moje saputnike da dodju veceras do Gusana, gde cu biti sigurno od 19.00 do 21.30. a nakon toga ne garantujem da se dogovorimo oko nekih detalja i da se vidimo uostalom, buduci da ste svi na CS verovatno vam nece biti dosadno medj nekim poznatim likovima...

Uzgred jedan prijatelj koji svakodnevno putuje po vojvodjanskom i severnosrbijanskom reonu mi je preporucio da idemo preko Venca na Rumu, Sabac, pa na Valjevo jer je put kraci i navodno manje opterecen vozilima. Buduci da je u pitanju subota ujutru guzvu zesko da mozemo da izbegnemo. Razmislite i o vremenu polasku, jabih ipak u 8 jer su najavili zestoku maglu za subotu ujutru. No o tome svemu cemo veceras, samo dajem predloge za porazmisliti:) Vidimo se

• Author

@braker

Kasnije veceras cu okaciti negde tu mapu na kojoj cu crvenom bojom zaokruziti Medvednik, pa ces ga naci. :)

VELIKO izvinjenje brakeru i svima ostalima koji su pokusali da otvore mapu "okoline" Valjeva. Tek sad sam shvatio da sam stavio pogresan link. Ispravio sam link u originalnoj poruci, a evo ga sada i ovde. Mislim da necete imati problema da nadjete ni Valjevo niti Medvednik. :)

P.S. Ko zeli da budemo u kontaktu danas i sutra, a nema moj broj telefona, neka mi posalje PM preko foruma, pa cu vam javiti!  :mah:

• Author

Evo svežih informacija: večeras smo u NS imali Couchsurfing sastanak, koji smo delimično iskoristili i za dogovor za livadarenje. Između ostalih, bili su tu MajaNS, franzee, jovan, cokostanglica i moja malenkost. Dogovorili smo se da ćemo Majinim autom ići ona, Danijela, Franci i ja, a Jovan i Čoko će ići stopom (ako se Franci predomisli, njih dvoje će ići kolima umesto njega). Ako još ide još neko iz NS i okoline, bilo bi super da se javi, pa da se poveže sa (eventualnim) stoperima ili drugim sredstvima prevoza.

Maja će umesiti domaći lebac, a Danijela neke kolače. Ponećemo i meso za paprikaš, a bilo bi lepo i da ostali ponesu nešto (povrće za paprikaš ili rakiju ili čokoladu ili nešto treće....).

Dobili smo i logističku podršku iz Valjeva: na sastanku smo upoznali Ivanu koja je rodom iz tog kraja. Njena mama dobro poznaje put do samog doma i rado će pomoći davanjem instrukcija neiskusnim putnicima. :D Moguće je i da će nam se Ivana i njen gost iz Meksika priključiti.

Ako neko ima neku zelju, sugestiju , ponudu sta eventualno poneti javljajte se.

Mene recimo jako zanima da li u domu postoje neka pravila u vezi sa pusenjem u zajednickim prostorijama, sobama... Ili je to nesto o cemu trenutni "ukucani" odlucuju. Ne poznajem sve ljude koji su se prijavili da ce sigurno ici stoga ne znam ni koji je odnos pusaca i ne pusaca, ali bih uputila jedan apel, molbu, zovite to kako hocete, da se makar u sobi za spavanje ne pusi.

Ja se deklarisem (a vezano za temu) kao nepusacica i  "nekonzumentkinja" alkohola (ovo akonto nabavke rakije)

Sta da se donese? I koliko cega? Slobodno mi recite, ili cu doneti cokoladu i alkohol, haha. Doduse, ja ne pijem rakiju ;).

edit: i na kraju, kako se ide iz Beograda, tim busem u 9 za Bajinu bastu (preko Debelog brda) ili ili?

Niko ni reci o pusenju o pusenju? A o nargilama...

Panonskom sam rekla da cu poneti luk i meso za paprikas, ali posto on jedini zna koliko nas najverovatnije ide a Danijela jedina naslucuje koliko onda mesa za nas 10 ili 17 treba. Dakle kazite sta jos za to kuvanje treba. Jeli bolje poneti neku svezu salatu za to ili recimo kisele krastavce/tursiju. Da vidimo ko sta ima ili zeli da ponese. Za sada mi se cini da cemo ziveti na kiflicama, `lebu, cokoladi i RAKIJI:) sto nekima naravno ne bi smetalo. Imamo jos malo vremena da sve spremimo, nabavimo...

Buduci da ovde ima iskusnijih planinskih setaca volela bih neke sugestije cuti po pitanju toga sta poneti osim slojevite odece, udobne obuce, toplih carapa.

Uzgred, zbog odredjenih problema sa kolenima nisam nazalost ni spremna ni rada odredjenim naporima koji prevazilaze moje mogucnosti.

Inace sinoc sam od "logisticke podrske" saznala da u ovo doba godine, tacije u oktobru tamo sneg nije retka pojava... Nadajmo se da ce ovo biti iznenadjujuce lep i topao vikend:)

Jeli bolje poneti neku svezu salatu za to ili recimo kisele krastavce/tursiju.

Pa ne znam da li sad negde ima dobre sveze salate. Ja mogu da ponesem npr. ajvar, odlican domaci.

A za paprikas ne znam. Sta jos treba od sastojaka reci, ponecemo. :)

BTW Da, taj bus u 9 za nas Beogradjane odgovara. Mogli bi da se nadjemo npr. u pola 9 ispred z stanice?