Jump to content

Featured Replies

Posted

Znam da Irska nije u Schengenu i da nam treba posebna viza, ali sam skoro negde cuo da se sa odredjenim schengen vizama (nemacka, italijanska i mozda jos poneka) moze uci u Irsku. Da li neko zna nesto o ovome? Ako je ovo tacno, ljudi koji putuju u Irsku mogu da ustede 25 eura, koliko je njihova viza skuplja od schengena.

koliko ja znam ne..

znam da mozes da udjes sa uk vizom, jer nema granice izmedju s.irske i irske..

ako te navata pandur, mozda mozes da nadrljas, ali cisto sumnjam da neki pandur na britanskim ostrvima radi ID chek :)

ali sam skoro negde cuo da se sa odredjenim schengen vizama (nemacka, italijanska i mozda jos poneka) moze uci u Irsku

Ne znam gde si to čuo, ali nemoguće je da postoji podela na schengen vize sa kojima može i na one sa kojima ne može da se uđe negde.

Ja sam prosle godine bio u Severoj Irskoj, i pricao sa  ljudima koji su me vozili (stopirao sam)  :stop:,  kad su me ptali zasto nisam isao u Dblin, ja onako ponosn, pa ja sam Srbin, treba mi viza, 2kg dokumenata... oni su se sao nasmejali i rekli mi da ne postojo granica izmedju dve Irske  :maddd:E to cu jos malo da proverim pa cu ti javim. Verovatno cu za Svetog Ptrika ici u Dablin pa cu znati iz prve ruke :pij: :pij: :pij:. A ovih dana cu razgovarati sa parliova koji u slicno radili ili imali u planu da urade pa se javljam ovde  uzdravlje :pivoooo:

• Author

To mi je rekao jedan prijatelj koji zivi vec duze godina u Rimu i dosta putuje po Evropi i ne verujem da je tako bezveze lupetao. Mozda je nesto i on pogresno cuo, ali ipak mislim da vredi proveriti. Sad ne verujem da ce irska ambasada u BGu dati potvrdnu informaciju (jer i oni hoce da zarade 60 eura, jelte), ali sad me bas kopka ovo.

pa dobro si rekao ON ZIVI u rimu ;)

jao koliko znam takvih slucajeva :) tztztz

pa naravno da ON moze da ode sa svojom REZIDENCIONALNOM dozvolom.. ali to je DRUGI TIP vize..

isto kao kad sam pitao ortaka, jer treba viza za Gvatemalu i Kolumbiju (tj da li se samo taxa placa na granici), on kao ne, a ispostavilo se da ima brodsku knjizicu :)

Ja sam prosle godine bio u Severoj Irskoj, i pricao sa  ljudima koji su me vozili (stopirao sam)  :stop:,   kad su me ptali zasto nisam isao u Dblin, ja onako ponosn, pa ja sam Srbin, treba mi viza, 2kg dokumenata... oni su se sao nasmejali i rekli mi da ne postojo granica izmedju dve Irske  :maddd:E to cu jos malo da proverim pa cu ti javim. Verovatno cu za Svetog Ptrika ici u Dablin pa cu znati iz prve ruke :pij: :pij: :pij:. A ovih dana cu razgovarati sa parliova koji u slicno radili ili imali u planu da urade pa se javljam ovde  uzdravlje :pivoooo:

ne postoji granica, zbog toga irska i nije u shengenu.. zbog prethodnog dogovora sa UK

I ja zivim u Nemackoj i imam rezidencijalnu dozvolu pa ni sa njom ne mogu da udjem u Irsku.

Ne znam zasto neko potencira cenu vize od 60€ kad je irska viza za Srbe besplatna.

• Author

I ja zivim u Nemackoj i imam rezidencijalnu dozvolu pa ni sa njom ne mogu da udjem u Irsku.

Ne znam zasto neko potencira cenu vize od 60€ kad je irska viza za Srbe besplatna.

Hm, ja sam bio ubedjen da je 60 evra. U stvari, ovo je zanimljiv link:

http://arhiva.elitesecurity.org/t264358-Turisticka-viza-za-Irsku

Izgleda da je stvarno besplatna za Srbe, ali je u Irskoj ambasadi u Beogradu naplacuju 60 evra.  :x

Mislim da se treba malo svadjati ako pokusaju da ti naplate vizu i sve ce biti OK. ;)

Nikakva svadja ti nece pomoci jer ces morati da platis tih 60evra.Kod nas nema ambasade Irske vec konzulat koji se sam finansira od viza.Viza je besplatna za Srbe svugde sem u Srbiji !

Inace ako ces u Belfast nema potrebe da vadis Irsku vizu jer zaista nema nikakve kontrole.Ja sam bio u maju.Niko me nista nije pitao.Cak sam izasao iz Irske avionom Dublin Mancester.Ni tu mi niko nije nista proveravao.

Da li si vadio Irsku vizu u Nemackoj? Koja su nam dokumenta potrebna ukoliko posedujemo boravisnu dozvolu?

i Da li to znaci da posto ne postoji granicna kontrola izmedju Irske i Britanije mozemo sa tom besplatnom irskom vizom da idemo i u Englesku preko Severne Irske?

Nikakva svadja ti nece pomoci jer ces morati da platis tih 60evra.Kod nas nema ambasade Irske vec konzulat koji se sam finansira od viza.Viza je besplatna za Srbe svugde sem u Srbiji !

Inace ako ces u Belfast nema potrebe da vadis Irsku vizu jer zaista nema nikakve kontrole.Ja sam bio u maju.Niko me nista nije pitao.Cak sam izasao iz Irske avionom Dublin Mancester.Ni tu mi niko nije nista proveravao.

cek,cek, leteo si na relaciji UK-Ireland i nije bilo provere pasosa/vize?

Ae reci jel si leteo iz Ire-UK ili UK-Ire i kojom kompanijom?

Tnx ;)

cek,cek, leteo si na relaciji UK-Ireland i nije bilo provere pasosa/vize?

Ae reci jel si leteo iz Ire-UK ili UK-Ire i kojom kompanijom?

Tnx ;)

Nisam leteo iz UK za Irsku jer nisam hteo da mi gledaju pasos.

Ali sam  leteo iz Dablina za Mancester Ryan Airom i niko me nista nije pitao .Pogledao mi je pasos sluzbenik Ryan aira ali to nije pasoska kontrola vec proverava da li se ime slaze sa onim na karti.Pasoska kontrola ne postoji samo prodjes .

Ali sam  leteo iz Dablina za Mancester Ryan Airom i niko me nista nije pitao .Pogledao mi je pasos sluzbenik Ryan aira ali to nije pasoska kontrola vec proverava da li se ime slaze sa onim na karti.Pasoska kontrola ne postoji samo prodjes .

Sluzbenici avio kompanija cesto vrse pasosku kontrolu i gledaju vize pogotovo kad vide SRJ pasos, ti si samo imao srece sto je tog sluzbenika mrzelo da prevrce po pasosu.

Sluzbenici avio kompanija cesto vrse pasosku kontrolu i gledaju vize pogotovo kad vide SRJ pasos, ti si samo imao srece sto je tog sluzbenika mrzelo da prevrce po pasosu.

Imao sam vizu za UK tako da je sve bilo u redu sto se toga tice.Ali nisam imao vizu za Irsku iz koje sam dolazio.

Istina, ali ako letis iz Irske za UK gde ionako nema granicnog prelaza, samo lud covek moze to da radi :)

Pa ni unutar Sengena nema granica pa su mi dosta puta proveravali vizu na unutrasnjim letovima, iz nekog licnog iskustva sanse su 50/50 da ce da zavire u pasos. Neki krenu da listaju pa kad vide silne vize odustanu.

• 1 month later...

moguche je uchi u irsku iz engleske ako ne idete vazdushnim putem.Kao shto je moguche uchi iz engleske u francusku , belgiju i holandiju bez shengena .

Prosto ako idete kolima, pri prijavi na trajakt che samo proveriti vashu rezervaciju i to je to .

Ti si neki specijalista za ilegalne prelaske granice :)

Jesi li to sam isprobao ili si samo cuo od nekoga?

Verujem da je moguce, jer je ista situacija prilikom ulaska i izlaska u Svajcarsku kolima. Granicar ti samo mahne da prodjes. Sto posto kontrolisu po neki auto ali vecinu propuste.

Sve u svemu ja ne bih rizikovao, ipak su Britanci malo cuknuti, pogotovo posle ovih teroristickih napada. Ko zna sta bi se desilo da uhvate nekoga bez vize...

• 3 months later...

Pozdrav svima, eto ja bih samo da svoje iskustvo sa divnom Ann Pesic u irskom konzulatu u Beogradu da podelim;)

Ja sam (naivno) mislio da je dobiti vizu za irsku prilično lako, međutim pored gomile dokumenata, što hotelskih rezervacija, 6 meseci bilansa stanja na tekućim računima, 60 eurića i još gomile zafrkancija, čekao sam dobrih 5,6 nedelja.. jer oni to šalju u atinu, a iz atine za Dublin u imigraciono.... i naravno odbijen.. razlog: nedovoljno sredstava na tek računu...

Idioti...

Izmedju UK i Irske postoji nesto sto se zove Common travel area, koja bi kao trebalo da bude neki njihov Schengen u malom. Bas je to razlog zbog koga Irska nije pristupila Schengenu, jer bi morala da odustane od CTA, zbog britanskog protivljenja...

Elem, od 1997. Irska je odlucila da ipak ponovo uvede pasosku kontrolu na granicama sa UK, koja je obavezna na avionskim letovima, a sporadicna na drumskim prelazima (citaj nepostojeca). Britanija nije uzvratila, tako da zaista kada se ide u pravcu UK>Irl postoji pasoska kontrola (samo u Irskoj, u UK nikada nema pasoske na izlazu), a u pravcu Irl>UK se slece na domaci terminal i ne prolazi se pasoska kontrola. U prvom slucaju nema zezanja, znaci stvarno se moze uci samo sa irskom vizom, dok u drugom pravila kazu da nema pasoske kontrole uopste. To ne znaci da putnici koji dolaze iz Irske ne moraju da imaju UK vizu ako im je inace potrebna, znaci samo da ih u tom trenutku nece proveravati. Mislim da je ovo dovoljno jasno :)

Sa druge strane, Britanija ima plan da uvede novi sistem granicne kontrole koji ce zapravo okoncati CTA posle vise od 80 godina, tako da ovaj sistem nece ziveti jos dugo, kako izgleda. To i dalje nece znaciti da je Irska blize Schengenu, jer oni imaju veoma jak interes da granica izmedju Republike i Severne Irske ostane potpuno otvorena.

• Author

Elem, od 1997. Irska je odlucila da ipak ponovo uvede pasosku kontrolu na granicama sa UK, koja je obavezna na avionskim letovima, a sporadicna na drumskim prelazima (citaj nepostojeca).

Sto znaci da u praksi moze da se iz Severne Irske udje u Irsku bez irske vize? Koje su sankcije ukoliko budes uhvacen?