Jump to content

Featured Replies

Posted

Narodni muzej Valjevo (www.museum.org.yu), domacin je centralne proslave obelezavanja 18. maja, Svetskog dana muzeja, a tim povodom, od 16. do 20 maja, ulaz u Muselimov konak (www.museum.org.yu/konak) je bespalatan, a od cetvrtka do subote, 18-20. maja, radno vreme Konaka produzeno je do 21 cas.

Pored navedenog, mozete posetiti i mnoge druge znamenitosti Valjeva koje mozete videti na http://www.vatourismcenter.com/index.htm

Ovoga puta posebno preporucujem Manastir Jovanja http://www.manastirjovanja.org.yu/

Divno, hvala clap.gif' alt=':clap:'>

Ti to nas zoves u goste ?

Ok ljudi, sledeci meeting u Valjevu :-D

:mrgreen:

P.S. ides u Burmu?

Ok ljudi, sledeci meeting u Valjevu :-D

sto se mene tice moze :) tamo ima svasta, valjevske planine su super, i gradac je savrsen za neku 30ak km pesacku turu, ima i zanimljivih manastira, a u petnickoj pecini zivi sava savanovic tako da... za svakog po nesto :)

• Author

tamo ima svasta, valjevske planine su super, i gradac je savrsen za neku 30ak km pesacku turu, ima i zanimljivih manastira, a u petnickoj pecini zivi sava savanovic tako da... za svakog po nesto :)

U pravu si, u Valjevu ima dosta toga da se vidi, steta samo sto imamo trapave turisticke radnike koji ne umeju da iskoriste prirodne i ostale potencijale ovog kraja. Dosta od toga si i sama nabrojala, a o buducim desavanjima cu vas redovno obavestavati. Zao mi je sto se nisam na vreme ukljucila da vas pozovem na Prvomajski uranak na Gracu ili na Petnickom jezeru.

Sto se reke Gradac tice - omiljeno je mesto svih genracija. Ko se ne boji poskoka - pesacka tura sa usputnim kupanjem na predivnim plazama (jazovi) i kampovanjem uz logorsku vatru (ili bez nje) u netaknutoj prirodi, na obalama (kazu) najcistije reke u Srbiji, gde ima dosta pastrmki (peca se samo sa dozvolom, naravno) i gde se moze videti i poneka vidra (a kazu da one zive samo u cistim vodama). Pomenuti Sava Savanovic, navodno je stanar jedne od vodenica na ovoj reci, a ne u Petnickoj pecini.

U Petnickoj pecini, nazalost, "zivi" lokalni tajkun Vidoje Vujic, koji je neposredno iz pecinu (zasticeno prirodno dobro) napravio fabriku vode ("Vujic voda") a ulaz u Petnicku pecinu (licno videh slepe miseve i dazdevnjake) pretvorio je u svoju kafanu (i oterao malopre navedene zivotinjke), uz nedavni blagoslov nekog republickog organa koji je ponistio resenje gradjevinske inspekcije kojim je ulaz u Petnicku pecinu trebao biti vracen u prvobitno stanje.

Ali, nemojmo o ruznim stvarima. Nije sve tako crno.

Dobrodosli u Valjevo. Samo da nam napokon dodje i lepo vreme.? :dance:

U Petnickoj pecini, nazalost, "zivi" lokalni tajkun Vidoje Vujic, koji je neposredno iz pecinu (zasticeno prirodno dobro) napravio fabriku vode ("Vujic voda") a ulaz u Petnicku pecinu (licno videh slepe miseve i dazdevnjake) pretvorio je u svoju kafanu (i oterao malopre navedene zivotinjke), uz nedavni blagoslov nekog republickog organa koji je ponistio resenje gradjevinske inspekcije kojim je ulaz u Petnicku pecinu trebao biti vracen u prvobitno stanje.

Bejah tamo milion puta, cak smo radili i jedno arheolosko iskopavanje unutar pecine, ali od kad sam cuo da je ljakse uzeo pecinu pod svoje uopste nemam vishe zelju da odem tamo...

Sto se tice okoline, reke Gradac i svega ostalog stvarno je predivno i "must see"...

Dakle vidimo se u Valjevu. Mene licno Gradac najvise zanima, mada...

Da li je ovo akcija uspostavljanja jugozapnog pravca, posto je juzna pruga uspesno proradila pijjj

• Author

Ja sam vec uradila nesto da zainteresujem Valjevce za Klub Putnika Srbije.

Na jednom valjevskom forumu (www.marsh.co.yu) vec sam postavila link ka ovom forumu. Ne znam da li je bilo efekta.

Pa vi onda navalite tamo ... Ima na tom forumu dosta mladih clanova koji bi vam se sigurno pridruzili u otvaranju "zapadne pruge" a i shire.

Iskreno, da sam koju godinu (ili deceniju) mladja, rado bih vas povela ... ovako, posmatracu sa strane i zavidecu vam.  :cry:

• Author

Ma nisu meni problem godine nego ono sto one sa sobom nose .... hronicni nedostatak vremena.  :comp:

A i malko sam postala konformista. Ranac, sator i vrecu sam predala "juniorima", a sebi kupila kofer. Mada, obecala sam sebi da cu, kad mi sledeci put pukne film jednostavno da se spakujem, uzmem od "juniora" svoje rekvizite i odem u nepoznatom pravcu. Bar na dva dana.  :shh:

Nadam se da ce da ti pukne film negde u vreme nasheg sledeceg meetinga!  clap.gif' alt=':clap:'>

A ako povedesh juniore njih cemo da vrbujemo kao najmladje clanove!  :dance:

• Author

ubedila si me. Dogovoreno.  clap.gif' alt=':clap:'>

• Author

Ovaj poziv mi je stigao danas, mozda jos nekome bude interesantno:

Manifestacija "LEKOVITIM? STAZAMA VALJEVSKIH PLANINA" organizuje se svake godine prvog vikenda juna, ove godine 3. i 4. juna u LELICU? ?

"SVE OD KOPRIVE"

Organizatori:

-Drustvo za proucavanje lekovitog bilja Valjevo,

-Ekolosko drustvo "Zeleni Bukvar",

-Udruzenje domacina Valjevo,

-Gljivarsko drustvo Valjevo,

-Manastir Lelic,

-JP "Valjevo-Turist".

PROGRAM:

SUBOTA 03.JUN prostorije Drustva za lekovito bilje,Pop Lukina 8/1,pasaz iza 'Erozije",

20.00h Recital uceninika Poljoprivredne skole i Gimnazije

'Snivo sam te a ti puna cveca" i

Prica Dragana Nedeljkovica "Cudesni svet bilja".

NEDELJA 04.JUN? LELIC

10.00h SVE OD KOPRIVE

-Izlozba lekovitog bilja i proizvoda od lekovitog bilja,

-Izlozba literature o lekovitom bilju,

-Izlozba decijih crteza

-Aranzmani od bilja,

-Proizvodi domace radinosti,

JELA I PICA OD KOPRIVE

11.00h Recital ucenika OS Lelic "Nece grom u koprive",

11.30h "Morfologija koprive" Dragan Djuric,student biologije,

? ? ? ? ? ?"Kopriva i srodnici" Dragan Nedeljkovic pejz.arh.

? ? ? ? ? ?"Lekovita svojstva koprive" Mr ph Mira Urosevic

? ? ? ? ? ?Prezentacija knjige "Specijaliteti sa koprivom" Dragana Bokan,

12.00h Branje lekovitog bilja uz setnju do rodne kuce Vladike Nikolaja,

13.30h Determinacija ubranog bilja,

14.30h Dodela nagrada za najboljem beracu,za najbolji crtez,za najbolje jelo od koprive,za najbolji maturski rad,

15.00h CAJ ZA KRAJ

Dodatne informacije

Drustvo za procavanje lekovitog bilja Valjevo 014-225-745

• Author

Evo jos vesti iz Valjeva i okoline:

UDRU?ENJE DOMAĆINA VALJEVO

Ko smo:

-Udru?enje domaćina Valjevo je osnovano 05.05.2005.godine u Leliću a registrovano je 16.08.2005.godine sa osnovnim ciljem UNAPREDJENJE ?IVLJENJA NA SELU sa posebnim akcentom na razvoj seoskog turizma,?to će uticati na povratak mladih na selo.

Udru?enje domaćina je saradnji u sa JP ?Valjevo-Turistom? a uz pomoć Gljivarskog dru?tva Valjevo i Dru?tva za proučavanje lekovitog bilja Valjevo,je preduzima i konkretne korake.

? ? ? ? ?

LICA ZA KONTAKT

1.Branko Rakić,podpredsednik Udru?enja, 014-254-407, [email protected], bavi se seoskim turizmom,zadu?en za sela Kamenica,Osladić,Gornja Bukovica;

2.Ivana Mandić 011-356-38-81,064-182-69-70,PR Udru?enja [email protected]? dipl.ecc.smer turizam i hotelijerstvo;

3.Dostanić? Darko 063-568-215,student turizam u Novom Sadu, PR Udru?enja [email protected] ;

4.Obradović Mile 014-255-114,Član IO Udru?enja bavi se seoskim turizmom,zadu?en za selo Podbukovi;

5.Otac Georgije 014-275-135,064-323-64-78, bavi se seoskim turizmom,zadu?en za sela Lelić,Leskovice;

6.Slobodan Jovanović 014-283-317, bavi se seoskim turizmom,zadu?en za sela Popučke,Divci,Rabrovica;

7.Milan Nikolić 014-255-114,bavi se seoskim turizmom,zadu?en za sela Paune,Petnica;

8.?ivorad Kne?ević, 014-260-614,Član IO Udru?enja, bavi se seoskim turizmom,zadu?en za selo Miličinica;

9.Milija Nestorović,014-273-112,064-615-95-00,?umar,zadu?en za sela Rebelj,Suvodanje,Brezovice,Tubravić,Rovni;

10.Radi?a Milovanović 031-888-476, bavi se seoskim turizmom,zadu?en za selo Taor;

11.JP? ?Valjevo-Turist?,Hana,014-236-393;

12. Dragić Tomić? ?063-278-941, [email protected] predsednik Udru?enja domaćina Valjevo.

PREGLED DOMAĆINA PO SELIMA

Broj soba i broj le?aja

1.MILIČINICA

-Neboj?a Bo?ić,1/1 i 1/2 014-260-577,

-?ivorad Kne?ević,1/1? 014-260-614

2.KAMENICA

-Branko Rakić 1/1,42? ? 014-254-407

-Marko Marković 2/2? ? ?014-233-800

3.GORNJA? BUKOVICA

-Zlatomir Mitrović 2/2, 014-236-548,

4.SUVODANJE

-Goran Birčanin 2/2, 014-271-548,

-Ilija Birčanin 1/1? 014-271-601

-Milenko Birčanin 2/2, 014-271-504

5.REBELJ

-Jovan Nestorović 1/2? usl.063-803-17-83

-Milomir Nestorović 1/1,1/2,? 064-293-17-83

6.VUJINOVAČA

-Vasilije Jovanović 1/1,2/2, 014-273-180

7.BREZOVICE

-Dragica Tomić 1/2 014-273-169

-Slobodan Stojić 3/2 064-304-90-59

8.TUBRAVIĆ

-Milovan Vujić 2/2? usl.014-273-148

-Milomir Jeremić 1/2 064-254-68-44

9.ROVNI

-Milijana Rakić 2/2 014-225-215

10.JOVANJA

-Vesna Crepic 2/2, 014-229-220

11.GORNJI TAOR

-Radi?a Milovanovic2/2,2/3, 031-888-476

12.LESKOVICE

-Momir Rankoić 1/2, 014-275-243

-Milinko Ćebić 3/2, 014-275-146

13.PODBUKOVI

-Mile Obradović 3/2, 014-255-114

14.PETNICA

-Milan Nikolić 2/2, 014-241-195

15.POPUČKE

-Slobodan Jovanović 5/2, 014-283-317

16.RABROVICA

-Milan Popović 2/2, 014-222-821

REBELJ

-Planinarski dom? ? ? 50 le?aja? 063-803-58-48,

LELIC

-Manastirski konaci? 51 le?aj 014-275-135

MAGLE?

-?umarska kuća ?Magle??? ? ? 20 le?aja? 014-221-237

CENA je oko 1000 dinara pansion,zavisno od domacina;

?ta smo uradili:

-izvr?eno je animiranje domaćina u cilju bavljenja seoskim turizmom,

-izvr?eno je anketiranje i obavljeni razgovori sa preko 90 domacina u 22 sela,

-od 54 zainteresovana domacinstva kategorisano je 24 domacinstva u 17 sela sa preko 100 le?aja,

-odr?ana su predavanja u vezi bavljenja seoskim turizmom,

-od?tampan je zajednički prospekt u tira?u od 3000 primeraka,

-organizovan je zajednički nastup na sajmu turizma u Beogradu,

-organizovano je deljenje prospekta na novosadskom poljoprivrednom sajmu.

?ta planiramo:

-nastavak animiranja novih domaćina da se bave seoskim turizmom,

-stalna edukacija domaćina u vezi bavljenja seoskim urizmom,uz anga?ovanje stručnjaka iz ove oblasti,

-obuka domaćina u pravilnom sakupljanju i pripremanju gljiva i ?umskih plodova,

-?tampanje vodiča za pravilno sakupljanje i kori?ćenje gljiva i ?umskih plodova,

-?tampanje prospekata u cilju animiranja potencijalnih gostiju,

-izrada sajta,

-zajedničko organizovanje manifestacija Dani gljiva na valjevskim planinama,Lekovitim stazama valjevskih planina i druge,

-zajednički nastup na sajmovima,

-pomoć u osnivanju novih udru?enja,

-otvaranje stalne kancelarije za pomoć zainteresovanim u vezi bavljenja seoskim turizmom.

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Predsednik Udru?enja domaćina Valjevo

? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?Dipl.ing.Dragić Tomić 063-278-941

Nadam se da ovim ne rusim pravila foruma. Ne radi se o turistickoj organizaciji vec o NVO koja pokusava da promovise seoski turizam u okolini Valjeva.? :neznam:

Hmmm, ovo mu dodje nesto kao CBT (community based tourism). Dobra inicijativa.  Mislim da ne krsis pravila foruma, ne.

Jedino sto je 1000 din mozda malo mnogo za B&B ili cak i za pansion  , bar za nas domace :-)

:mrgreen:

Ovo moze biti zanimljivo.

Rado bih se odazvala vasem pozivu na predavanja iz lekovitog bilja,mada ZASTO,ali zasto samo o koprivi.

Ali, uvek to "ali", ispitni rok pocinje,a ja moram druge biljcice uciti.

Ipak,hvala na obavestenju :dance:

• Author

Drustvo za proucavanje lekovitog bilja kao i Gljivarsko drustvo bas sjajno rade. Imaju svoje prostorije u centru Vajeva koje su postale "in" za izlazak. Pored toga sto se moze svasta nauciti (na tematskim vecerima i tokom raznih akcija koje organizuju) mogu se probati razna pica i jela ... i vole svoje znanje da dele sa drugima. Pa ako ti sta treba:

http://www.valjevo.org.yu/valjevoe/ekologija/lekovitobilje/index.htm

Ovoga puta je na redu kopriva, prosli put su se bavili ruzom, ...

A prve nedelje u oktobru imaju tradicionalne Dane gljiva na Divcibarama. O tome vise u septembru.

• 2 months later...

Satori se mogu podici kod Savine vodenice na reci Gradac , tamo sam kampovao nekoliko puta, mesto je mnogo lepo.

Nije bas blizu Tesnjara uvek sam isao motorom pa nemam predstavu koja je razdaljina a inace ima kod vodenice mesta da se parkiraju i automobili.