Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdravljeni! Ja već duže vremena živim u inostranstvu. Stan u kome sam živeo u Srbiji je prodat i ja plaćam osobi koja je kupila stan da ostanem prijavljen. Najradije bih prekinuo bilo kakve veze sa time, pa me zanima kakva je procedura oko odjave; da li mogu da odjavim boravak i da ne budem prijavljen u Srbiji. Neko mi je rekao da gubim pasoš, ali mi to zvuči neistinito. Malo sam čitao zakonik, ali ako ovde ima neko sa iskustvom, bio bih zahvalan na pomoći. Hvala unapred!

na temi srbija i duplo ( drugo) drzavljanstvo naci ces sve o tome....ne gubis pasos, ali genrealno bi trebalo da predas taj, i da dobijes novi bez adrese prebivalista...

Nemoj da placas nista toj osobi, to je suludo. Ako hoces da se odjavis odes u policiju poneses licnu kartu i uplatis taksu, izbuse ti licnu kartu kada podneses zahtev i to je to. Pasos se ne menja niti predaje zbog promene prebivalista ili odjave.

8 hours ago, mveruovic said:

Nemoj da placas nista toj osobi, to je suludo. Ako hoces da se odjavis odes u policiju poneses licnu kartu i uplatis taksu, izbuse ti licnu kartu kada podneses zahtev i to je to. Pasos se ne menja niti predaje zbog promene prebivalista ili odjave.

nije bas tako....u pasosu ti je upisana adresa prebivalista, a pasos je legalno sredstvo identifikacije u srbiji, pored licne karte...ako ti se promenilo prebivaliste, po zakonu bi trebalo da predas i pasos i dobijes novi, sa novim prebivalistem.....u suprotnom mozes da lazno iskoristis pasos, zar ne?

Rspitaj se malo vise, ovo sto si napisao nije tacno. 

Licna karta sluzi kao dokaz prebivalista i indentiteta, pasos sluzi kao dokaz indentiteta i drzavljanstva i sluzi kao putna isprava. Mi smo jedna od retkih zemalja koje stavlja adresu u pasos bez razloga, pasos ne moze da se izda prazan vec se upisuje u prebivaliste drzava (inostranstvo) u kojoj se vadi pasos. 

1 hour ago, mveruovic said:

Rspitaj se malo vise, ovo sto si napisao nije tacno. 

Licna karta sluzi kao dokaz prebivalista i indentiteta, pasos sluzi kao dokaz indentiteta i drzavljanstva i sluzi kao putna isprava. Mi smo jedna od retkih zemalja koje stavlja adresu u pasos bez razloga, pasos ne moze da se izda prazan vec se upisuje u prebivaliste drzava (inostranstvo) u kojoj se vadi pasos. 

pa bas zato...ti kad promenis prebivaliste i odselis se u drugu drzavu, oni ti onda u policiji upisu u pasos novo prebivaliste, jer ti je u starom ostalo staro, zar ne? meni su u policiji rekli, bio sam pre nove godine, da bi po pravilu trebalo da se preda i licna karta i pasos sa starim prebivalistem, i izdaje se novi pasos sa novim prebivalistem....pitao sam za druga koji je daleko od kuce i evrope, i hoce da dodje samo da otkaze prebivaliste...

Nema potrebe da se menja pasos prilikom promene prebivalista, ali ako ti tako kazes da je zato i da su ti tako rekli potpuno ok. Adresu niko ne proverava niti je relevantan podatak za putovanja, sem sto ce sad da se javi @noskich i da kaze da je u Maleziji bitno... Nadji gde je propisana kazna ako se ne promeni pasos prilikom promene prebivalista, cim nema kazne znaci nije obavezno niti je potrebno. 

Je l su ti rekli kako ce da ti izdaju pasos u Srb bez licne karte?

Edited by mveruovic

2 hours ago, mveruovic said:

Nema potrebe da se menja pasos prilikom promene prebivalista, ali ako ti tako kazes da je zato i da su ti tako rekli potpuno ok. Adresu niko ne proverava niti je relevantan podatak za putovanja, sem sto ce sad da se javi @noskich i da kaze da je u Maleziji bitno... Nadji gde je propisana kazna ako se ne promeni pasos prilikom promene prebivalista, cim nema kazne znaci nije obavezno niti je potrebno. 

Je l su ti rekli kako ce da ti izdaju pasos u Srb bez licne karte?

da, izdaju bez licne karte....ali prvo mora da se prijavi novo prebivaliste u inostranstvu....znaci mora dvaput da se dolazi...prvi put da odjavis prebivaliste, potom prijavljujes novo prebivaliste u inostranstvu, jer po zakonu ne smes da imas 2 prijavljena prebivalista u isto vreme, i potom kad se prijavi prebivaliste u inostranstvu, podnese se dokaz ambasadi ili konzularnom odeljenju koje pokriva tu drzavu....potom se izdaje nov pasos, e sad mi to nije bilo bas najjasnije, ali izgleda da ne mora da se vraca ponovo u srbiju u policiju, nego moze i direkt preko ambasade da se naruci novi pasos, koji i stize tamo....tada se stari ponistava...

inace, kako bi  dobili pasos nasi ljudi po svetu koji imaju srpsko drzavljanstvo, a nemaju ovde u srbiji prebivaliste vec decenijama.....

ja sa pasosem odem kod notara i zavrsavam stvari, tj. i radio sam to....ako mi u pasosu ne pise validno prebivaliste, onda i svi ugovori gde se mora popuniti prebivaliste ne vaze....u banci takodje...jako puno institucija prima pasos kao validan identifikacioni dokument, a koriste ga i za prebivaliste...ali da, u pravu si da je za odredjivanje prebivalista jedino validna licna karta....

Edited by bam-bam

Mogu oni da primaju pasos ali to nije validan dokument. Pasos ne moze da se izvadi bez licne karte u Srbiji, jedino gde moze da izvadi je u ambasadi. Tako ljudi koji imaju drzavljanstvo bez prebivalista vade pasose u dkp.

Ja sam odjavio prebivaliste i ponistio licnu kartu, imam pasos bivsu adresu i nije da sam pitao salterusu koja mi je rekla da ne moram da menjam nego je to stav MUPa, da nije obavezno vadjenje novog dokumenta jer pasos nije obavezan dokument kao licna karta. Ja ne mogu da tvrdim za druge zemlje ali znam da u dosta zemalja ne postoji "prijava" prebivalista. Abasadu kad se vadi pasos zanima samo gde ti zivis tj da dokazes svoj indentitet. 

1. Uverenje o državljanstvu Republike Srbije (na uvid)

2. Izvod iz matične knjige rođenih izdat u Republici Srbiji (na uvid)

3. Dokument za identifikaciju (plavi pasoš SR Jugoslavije, lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije). Američki identifikacioni dokument se prihvata ukoliko podnosilac zahteva nema identifikacioni dokument izdat od strane organa Republike Srbije.

Niko ne trazi prebivaliste. Znaci sa starim pasosem dokazujes indentitet. Mozes da odes i sa americkim pasosem da dokazes indentitet u kom ne pise adresa. 

11 hours ago, mveruovic said:

Mogu oni da primaju pasos ali to nije validan dokument. Pasos ne moze da se izvadi bez licne karte u Srbiji, jedino gde moze da izvadi je u ambasadi. Tako ljudi koji imaju drzavljanstvo bez prebivalista vade pasose u dkp.

Ja sam odjavio prebivaliste i ponistio licnu kartu, imam pasos bivsu adresu i nije da sam pitao salterusu koja mi je rekla da ne moram da menjam nego je to stav MUPa, da nije obavezno vadjenje novog dokumenta jer pasos nije obavezan dokument kao licna karta. Ja ne mogu da tvrdim za druge zemlje ali znam da u dosta zemalja ne postoji "prijava" prebivalista. Abasadu kad se vadi pasos zanima samo gde ti zivis tj da dokazes svoj indentitet. 

Niko ne trazi prebivaliste. Znaci sa starim pasosem dokazujes indentitet. Mozes da odes i sa americkim pasosem da dokazes indentitet u kom ne pise adresa. 

ok, nisam znao da pasos bez prebivalista moze da se izvadi samo u ambasadi.....ali svakako se vadi, u pasosu ti u tom slucaju ne pise adresa prebivalista...

ako policija ne insistira, onda bolje ne vracati pasos, nego to sa ambasadom uraditi kad ti stari istekne....meni su u polici rekli da je pravilo da treba da se vrati, ali verovatno, kao sto kazes, je da je njihovo interno pravilo da oni to ne traze.....

u sv. slucaju, ne bi se sa takvim pasosem onda smelo raditi nista zakonski, sto zahteva posedovanje  prebivalista u srbiji.....

meni je bilo rečeno da MOŽDA postoji mogućnost da lica bez prebivališta u Srbiji da izvade pasoš u SUPu u Ljermontovoj, ali ja bih tu informaciju uzeo sa izuzetnom rezervom.

nije više obavezno menjati pasoš u slučaju promene prebivališta već nekoliko godina, ali moguće je da vadiš novi ako promeniš prebivalište, tj. može biti jedan od razloga za podnošenja zahteva za novi pasoš pre isteka starog pasoša.

@bam-bam sve je manje mesta koje prihvataju pasoš kao dokaz prebivališta u Srbiji od ove promene (npr. dosta banaka neće da otvara nove račune bez lične karte ili bar dokaza da je lična karta u proceduri)

Ja se secam pre tipa 10 godina i jace nisam mogao da vozim obuku za dozvolu sa pasosem vec iskljucivo sa licnom kartom. To je samo neznanje ili dobra volja ljudi koji na svoju odgovornost primaju pasos umesto LK. Jedino gde znam da je ok je da mozes da glasas u Srbiji koristeci pasos.

Problem je dvostruk.
Prvo svaki srpski državljanin iznad 16 godina je dužan da ima ličnu kartu, što obično dovodi do drugog problema. Većina tih situacija u kojima sam bio ili nemaju tehničku mogućnost upisa podataka iz pasoša (konkretno broj pasoša vs broja lične karte), ili ih striktno kontrolišu da imaju adektvatnu dokumentaciju.

Sećam se baš da mi je instruktor pričao, davne 2009 oko ovog, da im često dolazi inspekcija ili kada iz zaustavi policija, i prvo što traže su lekarsko uverenje i lična dokumenta polaznika (iliti kopija lične karte).

Ono što je meni i dalje interesantno, je ova opcija vađenja srpske lične karte BEZ PREBIVALIŠTA (da li u Srbiji ili bilo gde drugde), koja je od skora "omogućena" kod nas (neko je spomenuo). Većinom zbog rešavanja dokumenata beskućnika i sličnih ugorženih lica. Ja iskreno nisam čuo još ja da je iko uspeo ovo da izvede, pošto moje iskustvo kaže da samo pominjanje ovoga kao opcije kod službenika dovodi do ubeđivanja da takva opcija ne postoji. Tako da ako je neko zapravo uspeo u tom poduhvatu voleo bih da čujem još o celom iskustvu ?

Beskucnici i Romi iz nehigijenskih naselja imaju registrovano prebivalište na adresi opštinskog Centra za socijalni rad. To je odavno uvedeno da bi se ta lica uvela u sistem, dobila LK i ostvarila prava.

15 hours ago, deleter said:

Problem je dvostruk.
Prvo svaki srpski državljanin iznad 16 godina je dužan da ima ličnu kartu, što obično dovodi do drugog problema. Većina tih situacija u kojima sam bio ili nemaju tehničku mogućnost upisa podataka iz pasoša (konkretno broj pasoša vs broja lične karte), ili ih striktno kontrolišu da imaju adektvatnu dokumentaciju.
?

Samo onaj koji ima prebivaliste, znaci ako si drzavljanin sa 16, 17, 18 god i stariji a nemas prebivaliste u Srb nisi duzan da imas licnu. 

15 hours ago, deleter said:

Ono što je meni i dalje interesantno, je ova opcija vađenja srpske lične karte BEZ PREBIVALIŠTA (da li u Srbiji ili bilo gde drugde), koja je od skora "omogućena" kod nas (neko je spomenuo). Većinom zbog rešavanja dokumenata beskućnika i sličnih ugorženih lica. Ja iskreno nisam čuo još ja da je iko uspeo ovo da izvede, pošto moje iskustvo kaže da samo pominjanje ovoga kao opcije kod službenika dovodi do ubeđivanja da takva opcija ne postoji. Tako da ako je neko zapravo uspeo u tom poduhvatu voleo bih da čujem još o celom iskustvu ?

Vade preko centra za socijalni rad, moras mislim da budes registrovan kod njih kao soc slucaj il sta god. Licna bez prebivaliste ne moze da se izvadi, moze da se dobija licna za ljude koji nemaju prebivaliste na mislim dve godine gde se upisuje boravak a ne prebivaliste.