Jump to content

Featured Replies

Kolosus ... Soci je samo gubljenje vemena!

Tesko da cu otici do Socija. Idem u Jermeniju i Gruziju na leto, ali sam danas saznao da su svi granicni prelazi izmedju Gruzije (sa izuzetkom otcepljenih pokrajina) i Rusije zatvoreni do daljnjeg za sve koji nisu drzavljani drzava clanica ZND.  :cry22:

Kolosus, to sto kazes je tacno.

Za strance je prelaz izmedju Rusije i Gruzije skoro nemoguc.

Kazem skoro jer postoji mogucnost da te puste ali za to treba posebna propusnica koja se dobija

od ministarstva odbrane.

Vece sanse su ako prvo odes u Abhaziju - vizu bi trebalo da dobijes na granici.

Ja sam 2006. bio u Abhaziji i Juznoj Osetiji. Cim su culi da sam iz Srbije na obe teritorije sam prosao bez problema i vize su mi dali besplatno. Albert iz Chinvalija prosirio dobar glas o nama. :)

Ako odes u Abhaziju nije neki veliki problem da udjes u Gruziju pod uslovom da se opet vratis preko istog prelaza.

Problem jedino moze da bude gruzijska viza jer ne znam da li je daju tu.

Ova fora preko Juzne Osetije slabo da moze da uspe.

Koliko sam ja obavesten, nije moguce uci iz Gruzije u Abhaziju i Juznu Osetiju i obrunuto. Navodno je pre rata u Osetiji lokalno stanovnistvo moglo da prodje (i to samo peske), ali su nakon nekoliko diverzija ruski mirotvorci zatvorili granicu skroz.

A cuo sam i da ako Gruzini vide vizu i pecat neke od navedenih pokrajina/drzava, hoce da naplate kaznu zbog ilegalnog ulaska u zemlju i daju kratak rok da izadjes iz zemlje (proteraju na finjaka). Da li je to istina? Da li si bio u Gruziji nakon obilaska Abhazije i Juzne Osetije? I kako si nabavio vize? Da li si aplicirao preko interneta njihovom MIP-u, dobio na granici ili nesto trece?

Kolosus to sto kazes da nije moguce uci iz Gruzije u Abhaziju i Juznu Osetiju i obrunuto sada je verovatno tacno.

Kao sto rekoh ja sam bio u leto 2006. kada je situacija bila da kazem opustenija. Tada je moglo da se predje sa jedne i druge strane. Lokalno stanovnistvo je islo tamo-amo bez problema. Tada je na abhazijskoj strani "granice" bila gruzijska vojska (koja je avgusta prosle godine isterana). Tamo u onom kanjonu zaboravio sam kako se bese zove. Tu se prelazilo na gruzijsku stranu ko god je hteo jer se racunalo na "mirnu integraciju". Ali to se islo na kratko, ja sam sretao Gruzijce koji su dolazili u Abhaziju da obidju ono malo ostarelih rodjaka koji su ostali tamo ali vecinom su se vracali istog dana. Za vracanje stranaca je bio problem ne sa gruzijske strane vec od strane ruskih mirovnih snaga koji su odlucivali koga da puste. Oni su pretpostavljali da se posle ide u Rusiju pa su gledali rusku vizu i ko je imao rusku vizu sa jednim ulaskom nisu dozvoljavali ulaz u Abhaziju pod pretpostavkom daljeg odlaska u Rusiju. Ja sam tamo na ulazu u Abhaziju sreo Holandjanina koji je u Moskvi dobio gruzijsku vizu, malo smo bili zajedno u u Suhumiju i on je posle otisao u Gruziju i zatim u Tursku. Javio mi se posle i rekao da nije bilo problema jedino su mu ti ruski mirotvorci rekli da nije moguce da se vrati zbog ruske vize.

Tada u Gruziji nisam bio jer nisam imao ni vizu a nisam ni planirao. Viza za Abhaziju nije bila problem da se nabavi nego vise sreca. U Moskvi sam video jednu zgradu u kojoj je bilo udruzenje Abhaza koji zive u Moskvi i ja svratio i raspitivao se kako moze da se ode tamo. Njima je bilo drago da eto neki stranac hoce da ide kod njih i dali su mi da popunim neki obrazac i to su poslali faksom tamo dole. Rekli su mi da je sve sredjeno i da samo treba da uzmem vizu na granici. Fini ljudi, hteli su da pomognu ali verovatno je Srbija bila zasluzna za to. Tako sam bio u Sociju i odatle sam krenuo u Abhaziju. Granica i nije nesto Rusi mi nisu ni gledali pasos mada sam ja imao tada ono "poslovno" u pasosu. Na ulazu su vec znali da dolazim "a ti si taj iz Srbije, izvoli vizu". Pitam koliko treba da se plati kazu nista. Tu sam sreo tog Holanjanina, njemu su dali da popuni obrazac koji je bio na ruskom a on naravno pojma nema, rekli su mu kad popunis donesi a on se samo vrti. Ja sam to popunio i platio je vizu 700 rubalja tada je to bilo oko 20 evra valjda. Sama viza za Abhaziju je nalepnica, po sadrzaju je kao i ruska viza samo u bojama zastave Abhazije zeleno-bele trake i crvena ruka u gornjem levom uglu. Viza nije bila ogranicena trajanjem (?) samo ako se ostaje duze od 15 dana mora da se prijavi u policiji da se dobije kao neki boravak (slicno kao u Siriji). To bi trebalo da se prijavi kao na nekoj privatnoj adresi stana ili kuce. Za smestaj sam se mudro snasao otisao sam u kasarnu ruskih mirotvoraca i kazem jednom na kapiji takva i takva stvar jel mogu da se slepujem kod vas. On me saslusa i kaze idi kod komandanta pa kako ti on kaze. Odem kod njega i on se covek obraduje kad vidi da sam iz Srbije jer je bio devedesetih u Unproforu na Palama. Malo me cudno gleda kaze ako ti hoces ovde kod nas meni ne smeta. I dodaje  nema nista za dzabe, moras da radis. I tako sam tu ostao, gde vojnici spavaju i jedu tu i ja. Pomagao sam u kuhinji, nista tesko. Glavni kuvar mi kaze promesaj malo taj borsc da ne zagori dok ja zveknem hladno pivce he he. Malo pranja sudova u masini, ne rucno. Ostalo vreme sam se lomatao okolo, razgledanje borbene tehnike, bilijar, kupanje u moru naravno. Bilo je korisno jer sam posle na istu foru nasao smestaj i u Juznoj Osetiji. Uglavnom Abhazija je interesantno mesto za posetu, stranaca nije ni bilo ali zato dosta turista iz Rusije koji tu dolaze na more jer je tada bilo dosta jeftnije nego Soci ili Krim. Uglavnom iz okolnih kavkaskih gradova Stavropolj, Cherkesk, Naljchik, Vladikavkaz. U Abhaziji ima dosta spaljenih i srusenih objekata. Za mene je tada Abhazija bila "bikini i bombe" jer po plazama se setaju zenske u bikinijima a okolo na otvorenom poredjani sanduci sa artiljerijskom municijom i raketama za "Grad" koje cuvaju po 2-3 vojnika. Spremno ako bude potrebno sto se i pokazalo 2 godine kasnije.

Odatle pravac Juzna Osetija na granici niko ne pravi problem, vizu dobijam bez problema besplatno. Viza za Juznu Osetiju je tipa pecat crvene boje u pasosu koji se zatim popuni rukom sta treba. Mislim da je cista kopija nekadasnje sovjetske vize samo tamo gde je pisalo SSSR sada je ubaceno Juzna Osetija. Opet se slepujem kod Rusa i kasnije stopiram vojni konvoj kojim sam se prebacio do Stavropolja. Juzna Osetija u odnosu na Abhaziju je dosta skromnija da ne kazem siromasnija. Sam Chinvali izgleda kao tipican sovjetski gradi iz sedamdesetih. Dobro izgledao je jer je dosta porusen. Ali bice vrlo brzo napravljen novi, sada sam video na ruskoj TV da se tamo prave novi delovi grada. Svaki veci (i bogatiji grad) u Rusiji finansira izgradnju jednog reona tako da vec nicu moskovski, peterburski i novosibirski reon. U sovjetsko vreme Sukhumi je bio turisticka destinacija pa se tamo ulagalo mnogo vise. Sama Juzna Osetija nema sta da ponudi ali eto vredi da se vidi kao "egzoticna" destinacija. Ja sam bio u sve tri samoproklamovane drzave bivseg SSSR-a: Pridnjestrovlje, Abhazija i Juzna Osetija. Meni su bila interesantna imena muskih Osetina koji imaju neka "zapadna" imena tipa Mark, Albert, Patrik, Adolf i tako to.

Posto je Rusija priznala Juznu Osetiju i Abhaziju one sada imaju svoje ambasade u Moskvi tako da su verovatno zaduzeni za izdavanje viza. MIP Abhazije ima svoj sajt (negde na forumu je valjda link) tako da tu mogu da se nadju informacije. Napominjem da sam ja bio tamo 2006. i tada je bilo tako. A kao sto znamo situacija je promenjena od prosle godine. Za ovo da Gruzini hoce da te izbace napolje ako vide vizu i pecat Abhazije i Juzne Osetije nisam cuo. Moguce je mada i ne mora da znaci. Slicno je ovde kod nas pecat kosovske granicne sluzbe se ponistava i stavlja pecat drzave Srbije. Ali nikoga zbog toga ne proteruju ili mu naplacuju kaznu. Sigurno je sada tu drugacija a prave informacije treba da se dobiju od MIP-a Abhazije na sajtu. U Moskvi sam video da turisticke agencije u ponudi za ovo leto imaju Abhaziju kao povoljnu destinaciju tako da dolazak u Abhaziju sigurno nije zabranjen.

Izvinjavam se zbog ovolikog pisanja ali :102:

Samo mala provera. Pomenuto je da su izmedju Rusije i Makedonije vize ukinute.

Da li je ovo tacno ili ne?

Nasao sam informaciju da je samo potpisan sporazum u trajanju od godinu dana po kome ruski gradjani koji imaju vazecu Sengensku vizu "C" katergorije mogu da borave u Makedoniji bez vize za sve vreme trajanja te Sengenske vize.

Sa druge strane gradjani Makedonije mogu da borave u Rusiji bez vize ukoliko poseduju original turistickog vaucera.

• 3 weeks later...

Да ли неко има проворене информације о уласку са ваучером у Русију, с обзиром на спекулације о валидности фиктивних ваучера?

Да ли је потврда о резервацији хотела довољан документ за улазак?

Такође, да ли је варијанта уласка из Белорусије у Русију без визе ок, будући да нема границе између ове две земље?

Koliko znam, iz Rusije se u Belorusiju ide bez problema, ni ne primetis granicu jer je nema, a viza za Rusiju je ukinuta. Da li i dalje treba vaucer koji pokazes na ulazu u zemlju, to ne znam.

Koliko znam, iz Rusije se u Belorusiju ide bez problema, ni ne primetis granicu jer je nema, a viza za Rusiju je ukinuta. Da li i dalje treba vaucer koji pokazes na ulazu u zemlju, to ne znam.

Потписан је Споразум о укидању виза, али док се не ратификује у скупштини, односно скупштинама обеју земаља, није на снази. Зато се моје питање и односи на ваучере и/или резервације смештаја у Русији.

Trenutno za Rusiju i dalje treba neka vrsta "vize".

Sporazum o ukidanju viza je samo potpisan i da bi stupio na snagu treba da se ratifikuje.

Licno smatram da ce to malo duze da potraje i da nece stupiti na snagu do kraja ove godine.

Daj Boze da gresim ali ruska administracija je spora masinerija. Vec sam pomenuo da je sporazum o ukidanju diplomatskih viza izmedju Rusiji i Filipina potpisan jula 2007. a ratifikovan i stupio na snagu novembra 2008.

Nadam se da ce sa nama da budu brzi...

Znaci i dalje TREBA pozivno pismo (priglasenije) ili turisticki vaucer.

Taj vaucer mora da bude vazeci odnosno da se stvarno ostaje u tom hotelu a ne neki fiktivini koji prolazi recimo za Ukrajinu. Znaci ako se ima taj vaucer iz hotela to bukvalno znaci da je boravak u Rusiji moguc samo za vreme neavedeno u tom vauceru. Rusi znaju da prave prblem sa tim vaucer i zivkaju hotel da vide da li se stvarno ostaje tamo. Imati na umu da osim nas iz Srbije niko ne ide u Rusiju na turisticki vaucer ili pozivno pismo pa nije mnogo tesko da se proveri.

Najbolje je da se dobije pozivno pismo od nekog iz Rusije jer to omogucava da se boravi do 30 dana u Rusiji.

Iz Belorusije u Rusiju moze da se udje bez problema jer nema granicne kontrole. Ali ulaz "bez vize" je problematican jer moras da pokazes na osnovu cega boravis u Rusiji. Nemas vaucer ni pozivno pismo...

Probaj tako da se registrujes u Rusiji i eto ga problem. Rusi takodje znaju da prave i problem ako prek Belorusije udjes u Rusiji jer nemas pecat ulaska u Rusiju. Mnogo bolja varijanta je iz Rusije u Belorusiju.

Znaci sama rezervacija iz hotela nista ne znaci. Barem sada a nekada je moglo sa time. Kada se kaze "turisticki vaucer" to podrazumeva boravak u turistickoj turi po Rusiji preko neke nase agencije. Znaci plati se aranzman preko agencije i agencija daje taj vaucer. Nekada je mogao da se dobije taj vaucer po principu platis i dobijes, a sada je to verovatno tesko.

Znaci sama rezervacija iz hotela nista ne znaci. Barem sada a nekada je moglo sa time. Kada se kaze "turisticki vaucer" to podrazumeva boravak u turistickoj turi po Rusiji preko neke nase agencije. Znaci plati se aranzman preko agencije i agencija daje taj vaucer. Nekada je mogao da se dobije taj vaucer po principu platis i dobijes, a sada je to verovatno tesko.

Да ли мислиш да је боље у Русију ући из Летоније у том случају или ипак из Белорусије, пошто се ради о четвородневном боравку у Русији?

Ако сам добро разумео, уплаћен хотел у Русији и потврда резервације из хотела нису гаранција да ће те пустити у Русију?

Ako su vec u Letoniji (imas sengen) onda je bolje odatle u Rusiju. Dobices migracionu kartu i pecat ulaska koji moze nesto da znaci.

Posto ostajes 4 dana po zakonu moras da se registrujes 72 sata od ulaska u Rusiju. Neki organi to tumace kao registrovanje u toku radnog vremena 3 dana a neki do 24:00 tog treceg dana.

Ako imas vec uplacen hotel u Rusiji onda trazi "pravu" potvrdu o rezervaciji hotela. Znaci memorandum hotela sa pecatom i tvojim podacima koji potvrdjuje da imas uplacen boravak kod njih. Original a ne neki fax i stampani mejl.

Sa time postoji sansa da te puste mada ne mogu da tvrdim 100%. Kontaktiraj hotel sta kazu oni mada nemoj mnogo da se oslanjas na njih. Bice vazno sta kaze onaj na grnici. Nekog ce bas da bude briga pa ce da te pusti a neki ce da radi po propisu i sve kako treba. Posto boravis u hotelu oni ce da urade registraciju za tebe. Ali obrati paznju. Trenutni metod rada mnogih hotela u Moskvi i St. Petersburgu je takav da prilikom registracije ti ne stavljaju nikakav pecat u migracionu kartu. Tako da bukvalno nemas nikakakav dokaz da si registrovan kod njih. To moze da bude problem ali i ne mora. Nekad su na izlasku iz Rusije uzimali migracionu kartu i posle proveravali registraciju. U zadnjih tri meseca vrlo cesto ne uzimaju migracionu kartu. Doduse ima foru kao da boravis u Rusiji (u Moskvi konkretno) 5 dana bez registracije i problema kasnije ali to vazi za neki drugi smestaj van hotela recimo nesto privatno.

• 2 weeks later...

Da napishem i ja neshto...

bio sam u Moskvi u novembru i sve shto sam imao od papira je turistichki vaucher koji moze preko interneta da se naruchi za 5 dolara, ne mogu sada tachno da se setim adrese ali bilo je neshto na fazon "russian visa", meni je to drugar uzeo u Moskvi pa mi poslao FeDex-om.

Ide na fazon kao preko neke njihove turistichke agencije, naznachena je adresa od hotela i period koji cu ostati.

Nisam imao nikakvih problema.

+ u avionu ili na kontoli dobijesh papir koji popunish, to je registracija.

Ovako vaucher izgleda, obichan printan papir sa pechatom i potpisom

http://img26.imageshack.us/img26/5189/92nh0006.jpg

Da tako je ali sa ovim vaucerom ostajes samo u periodu koji je naznacen.

Na tvom vauceru pise ako sam dobro procitao 05.-09.11.2008.

Za kratkotrajni boravak od nekoliko dana to nije problem.

Ali ako se uzima vaucer za duzi period onda Rusi proveravaju da li se stvarnno boravi u navedenom hotelu.

To moze da bude problem ali i ne mora.

Za duzi boravak najbolje je (dok se ne ukine viza) priglasenije.

Papir koji dobijes u avionu nije registracija nego migraciona karta koja sama po sebi nije registracija nego sluzi da se izvrsi registracija. Tebe je registrovao hotel kao njihovog gosta.

Treba znati da od nedavno mnogi hoteli prilikom registracije vise ne stavljaju nikakav pecat pozadi na migracionu kartu. Takodje moze da se registruje u posti ali samo na privatnoj adresi boravka.

• 2 weeks later...

Izvinjavam se ako vec ima prica o ovome, nov sam ovde pa se bas ne snalazim... A ne znam ni gde da pitam...

Da li mi treba viza za Rusiju, ako imam stari pasos? Cuo sam da su nam Rusi odobrili da putujemo bez viza, ali ne znam od kada to pocinje da vazi ni da li to vazi samo za nove pasose ili mozemo i mi sa starim... Hitno mi je...

Unapred hvala!!!

Danas sam zvao MUP u Ljermontovljevoj i službenica mi je rekla da se i dalje izdaju poslovni pečati, kako za Rusiju, tako i za Ukrajinu, Mongoliju i Kinu.

To važi za stare kao i za nove crvene pasoše, jedina razlika je što sada te poslovne "vize" važe samo tri meseca, a ne više godinu dana kao što je ranije bio slučaj.

Takođe, rekli su mi da je potreban dopis iz firme, radnu knjižicu nisu pominjali tako da se nadam da neće na tome insistirati, što još uvek daje neku nadu da može da prođe i neko fiktivno pismo da vas firma šalje na put.

Potvrdili su mi i da je bilo zastoja u izdavanju poslovnih pečata krajem prošle godine ali se za sada ipak izdaju dok ne stignu nove markice, odnosno dok bezvizni režim ne stupi na snagu.

Stavite ogromnim crvenim slovima preporuku/upozorenje pre pisanja posta da se koristi search i tako to, ovo pocinje da gusi...

• 4 weeks later...

Imam i ja jedno pitanje  ;D

Nije mi bas jasno nesto... Za turisticka putovanja u Rusiju nije nam potrebna viza vec vaucer (ili priglasenije). Takvi vauceri se mogu odraditi i preko nekih agencija na netu za 30-ak dolara, s tim sto oni naposletku budu poslati ambasadi. Sta ja onda da radim? Da dodjem u Rusku ambasadu i kazem: ''Poslali su vam faksom vaucer, dajte mi lepo njega, posto ne bih da placam i za vizu kada vec nije potrebna uz isti?!''

Idem na dve nedelje u Rusiju, tacnije St. Peterburg. Kupio sam avio kartu preko R-Toursa i od njih uz kartu dobio vaucer. Necu odsedati u hotelu vec u privatnom smestaju.

- Da li treba da se registrujem u hotelu, podmitim sluzbenika da upise da sam kao fol tamo ili nesto slicno. Pre dve i po godine sam dao neke pare sluzbenici u hotelu i ona me je upisala kao da sam gost hotela.

- Da li se taj vaucer od R-Toursa racuna kao fiktivni ili pravi?

- Da li treba da se registrujem u hotelu, podmitim sluzbenika da upise da sam kao fol tamo ili nesto slicno. Pre dve i po godine sam dao neke pare sluzbenici u hotelu i ona me je upisala kao da sam gost hotela.

Ja sam pre godinu i po dana uradio to isto u Moskvi i prošlo je, a bio sam u privatnom smeštaju.

- Da li se taj vaucer od R-Toursa racuna kao fiktivni ili pravi?

Fiktivni.

U mnogim hotelima ne moras da odsedas vec ce da te registruju za pare.

Nije mito nego imaju vazecu tarifu za pruzanje te usluge tipa "toliko i toliko za dan registracije".

Ako vec odsedas u privatnom smestaju pravac glavna posta i registruj se na obrascu koji ima tamo.

Na salteru gde se predaju preporucena pisma.

Ali tvoj domacin kod koga odsedas mora da ide sa tobom da upise svoje podatke u taj obrazac ili bar da ti da licni dokument da sam popunis.  Ta registracija kosta neku sitnu lovu koja izgleda zavisi od grada do grada. Za Moskvu i St. Petersburg ne znam cenu ali pre nekih dva meseca ja platio 170 rubalja tu registraciju u posti u Samari.

Takodje sada je praksa u Rusiji da nikakve pecate ne stavljaju na poledjinu migracione karte tako da ako se registrujes u hotelu nece da ti stave nikakav pecat vec ce da te samo ubace u kompjuter. To znaci da moze i da se ne registruje uopste a ako neko pita kazes nisu mi stavili u hotelu pecat. Sada ne znam kako je u St. Petersburgu tacno ali u Moskvi jedno 80% hotela ne stavlja nikakav pecat. To moze da prodje u Moskvi i St. Petersburgu ali na drugom mestu tesko.

I da, nemojte da se palite sto nasa skupstina usvaja /usvojila sporazum o bezviznom putovanju, dok ruska Duma to usvoji ima da prodje jos dosta vremena tako da u najboljem slucaju bez viza ce moci na jesen (optimisticki gledano) ili negde iduce godine (realno gledano). Osim ako Rusi nekim slucajem ne budu to sredili po hitnom postupku.

• 2 weeks later...

Nasa Skupstina je stavila na glasanje taj sporazum da li je usvojen ili nije ne znam.

Da bi sporazum stupio na snagu treba da ga ratifikuje nasa Skupstina i Ruska duma i sporazum stupa na snagu 30 dana od kada su ga obe institucije potvrdile. Znaci u teoriji ako ga je nasa Skupstina ratifikovala sada treba da ga ratifikuje ruska Duma i sporazum stupa na snagu 30 dana od te njihove ratifikacije.

Pogledajte zvanicni sajt ruskog MIP-a i tu nema nikakve informacije o stupanju bezviznog rezima za Srbiju sto znaci da to jos nije u planu. Zadnji potvrdjen sporazum o bezviznom rezimu je sa Venecuelom koji je stupio na snagu marta ove godine (nekih 6 meseci od potpisivanja). Zbog toga sto je to u korist Rusije kako bi Chavezu uvalili naoruzanje itd.

I jos Venecuela dobila 90 dana bez viza a nama samo 30 :x.

Znaci potpuno bez vize nece moci jos neko vreme u Rusiju ako nekim cudom ne usvoje sporazum u Dumi negde do juna kada poslanici idu na letnji odmor. U najboljem slucaju tamo negde na jesen a u gorem iduce godine. Ili kada pocne da se gradi naftovod.

Do tada jurite pozivna pisma :mah:

Ja sredio poslovnu multi vizu na pet godina sa boravkom od 90 dana pri svakom ulasku :dance: