Jump to content

Featured Replies

sad kada je vec izvesno da nece biti potrebne vise od 10og juna i kako sam predao za novi pasos interesuje me sta je sa "visa registration" kada nemam vizu? :) da li i dalje ostaje da mora da se prijavi boravak ako se ostaje duze od 3 dana radna dana u jednom gradu?

Sasvim sigurno. Verovatno ce i dalje traziti da prilikom ulaska u zemlju na kartoncic/formular napises adresu gde ces boraviti, tako da treba makar otprilike znati...

Sasvim sigurno. Verovatno ce i dalje traziti da prilikom ulaska u zemlju na kartoncic/formular napises adresu gde ces boraviti, tako da treba makar otprilike znati...

ma imam ja rezervisan hostel i idem tamo nije to problem ne na njihovom sajtu pise ovo -

"Visa Registration Service in hostel (Price 700 RUR)" ali kako meni ne treba viza ne mogu ni da je registrujem :) da li je dovoljno samo da ponesem racun iz hostela i to pokazem na granici?

da li je dovoljno samo da ponesem racun iz hostela i to pokazem na granici?

Meni nikad ništa nisu tražili na granici, a izašao sam iz Rusije ukupno 4 puta na granicama sa Ukrajinom, Mongolijom, Kazahstanom i opet Ukrajinom :)

Jovane bez obzira sto nam vise nije potrebna viza i dalje vazi registracija, to treba imati na umu.

Isto kao i u Belorusiju gde nam viza nije potrebna vec 10 godina ali registracija ostaje.

Posto sam u Rusiji bio XX puta stvar ti je ovakva. Na aerodromu obicno ti uzimaju migracionu kartu i posle mogu da je proveravaju ili ne. Kopnenim putem obicno nece da ti gledaju migracionu kartu ili je uzmu i bace je. Bas briga onog carinika kao da ce neko da ga proverava, dok onog na moskovskom aerodromu mogu posto je to glavni ulaz u Rusiju.

Posto ti ides avionom samo vodi racuna da ti lupe pecat u pasos i migracionu kartu, mozes da platis tom hostelu da te registrujes mada ce oni sigurno da te ubedjuju da moras da se registrujes. Plan ti je ovakav ako se recimo ne registrujes. Ako te zaustavi milicija na ulici (male su sanse ali ipak postoje) a nisi se registrovao objasni im da te je registrovao hostel u kome odsedas ali da ti nista nisu stavili u migracionu kartu. To je postala praksa zadnje vreme u Moskvi da nista ne stavljaju u migracionu kartu.

Taj racun ti nnicemu ne sluzi ali nema frke avion za BG propuste vrlo brzo. Recimo prilikom mog zadnjeg leta iz Moskve za BG cekiranje celog aviona je zavrseno za nekih pola sata dok su Engleze drndali nekih 2 sata i nasli su jednog koji nije imao migracionu kartu, vezali ga lisicama za radijator... Ne znam sta je bilo posle ali verovatno su mu drmnuli novcanu kaznu i zabranu ulaska.

@ geoplans 'fala na savetima :) ipak cu ja da im platim da me registruju leti radijatori ne rade pa moze da bude mnogo ladno uz njih :P

Plan ti je ovakav ako se recimo ne registrujes. Ako te zaustavi milicija na ulici (male su sanse ali ipak postoje) a nisi se registrovao objasni im da te je registrovao hostel u kome odsedas ali da ti nista nisu stavili u migracionu kartu.

Postoji još jedno rešenje. Jednom je uletela policija u transsibirski voz i počela da pregleda pasoše. Ja naravno nisam imao nikakvu registraciju, pa me je policajac lukavo pitao "A koliko si se ti zadržao u Vladivostoku?", ja sam odgovorio "Tri dana", i nije bilo problema. Mislim da je registracija potrebna ako u nekom mestu ostaneš min. 4 dana.

Dakle, teoretski, ako prigusti, možeš uvek da kažeš "Putovao sam, nigde nisam bio duže od tri dana" :)

Po ruskom zakonu registracija je obavezna 3 dana (to su radni dani, vikend se ne racuna) po dolasku.

Dan dolaska se racuna kao prvi dan e sada taj treci dan se dvojako tumaci.

Neki (u Rusiji) tumace da registracija mora da se izvrsi treceg dana tokom radnog vremena znaci negde do 15-16h.

A drugi tvrde da taj treci dan se racuna do 24:00 tako da registracija moze da se obavi sutradan.

Ovo sto Lazar kaze uvek pali naravno ali postoji i jedan problem.

Ako se neko registrovao u Moskvi i onda jednog dana krenuo ka Sibiru da poseti nekoliko gradova i da u svakom bude do 3 dana bez registracije. I tako prodjes 3-4 grada za 10 dana. I neki savesni milicioner pita kako to da imas poslednju registraciju pre 10 dana u Moskvi? Objasnjenje da nisi bio nigde duze od tri dana verovatno nece da prodje ali lepo tutnes mu neku rublju i gotovo.

evo informacija sa sajta ministarstva spoljnih poslova:

"Za nosioce biometrijskih pasoša R. Srbije važi odredba o bezviznom ulasku u RF do 30 dana, uz obaveznu registraciju kod nadležnih organa RF od 3 dana.

Nosioci plavog pasoša mogu prelaziti granicu i boraviti na teritoriji RF isključivo sa ruskim vizama (turističkim, radim, učeničkim i dr.), dobijenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RF u Srbiji i inostranstvu (ukida se ulazak na vaučer ili pozivno pismo overeno u Ambasadi Srbije)

Postojeće vize u pasošima SRJ i R. Srbije, izdate u našoj AMbasadi ili u SUP-ovima Srbije pre stupanja novog sporazuma na snagu, važiće 90 dana od dana stupanja nobog Sporazuma na snagu, odnosno najkasnije do 10. 9. 2009. godine. "

ko hoce da ide nek vadi novi pasos kao sto sam ja uradio :)

Mene zanima jedna stvar , ako neko udje u Rusiju  i u njoj provede 30 dana, posle toga izadje u Ukrajinu recimo na jedan dan i opet se vrati da li opet ima  pravo da provede 30  dana u Rusiji bez vize??

Mislim da ovo niko nije spominja , a poprilicno je korisna informacija. Ako neko ima neku ideju nek napise.

Mene zanima jedna stvar , ako neko udje u Rusiju  i u njoj provede 30 dana, posle toga izadje u Ukrajinu recimo na jedan dan i opet se vrati da li opet ima  pravo da provede 30  dana u Rusiji bez vize??

Mislim da ovo niko nije spominja , a poprilicno je korisna informacija. Ako neko ima neku ideju nek napise.

Zanimljivo pitanje, ja jedino što sam našo na netu do sada na tu temu je sa sajta Stejt Departmenta:

"In October 2007, the Russian government made significant changes to its rules regarding the length of stay permitted to most foreign visitors.  For any visa issued on or after October 18, 2007, unless that visa specifically authorizes employment or study, a foreigner may stay in Russia only 90 days in any 180-day period.  This applies to business, tourist, humanitarian and cultural visas, among other categories."

E sada, pretpostavljam da se ta odredba odnosi i na nas, pošto je bezvizni režim u stvari ekvivalent ulasku sa turističkom vizom (imaju isto trajanje, 30 dana)  :?

Ma moze i duze od 30 dana sta se brinete, mi nismo Amerikanci :mah:

Ja sam se prosle godine vucarao u Rusiji preko dva meseca i to na dva pozivna pisma.

Posle boravka od jedno mesec dana dobio sam kinesku tranzitnu vizu u Moskvi i odvukao sam se u Blagovescensk gde sam se natovario na neki brodic i presao preko Amura u Kinu. Tamo sam bio bukvalno dva sata dok sam nasao neke Kineze da im prebacim dve torbe preko u Rusiju (za pare naravno 50 dolara po torbi). Zatim sam zbrisao u Omsk gde sam opet bio jedno mesec dana a onda u kazahstanski konzulat po njihovu tranzitnu vizu. Dva dana u Kazastanu u Pavlodaru odatle ponovo u Rusiju u Barnaul i Novosibirsk pa na voz do Moskve i kuci. Niko te ne pita nista.

Sada se spremam na to isto ali sa Juznom Korejom a takodje i neko duze vreme u Belorusiji - kada vec moze da se ostane bez vize 90 dana zasto da ne. Samo mi nije jasno kako je taj boravak regulisan sa ovih mesec dana u Rusiji.

Za ovo 90 dana u toku 180 dana to je reciprocitet Rusije prema USA. Verovatno se nigde ne spominje u sporazumu Srbije i Rusije kao i zvanicnom saopstenju ruskog MIP-a o stupanju sporazuma na snagu. Tako da moze da se smuca po Rusiji. Ako ima problema pravis se lud i gotovo. Postoji jedno drugo tumacenje po kome ako si bio u Rusiji jedno odredjeno vreme onda za ponovni ulazak treba da prodje isti vrememenski period koliko se ostalo prilikom prethodne posete plus jedan dan. Ja ionako smuvao propusnicu ruskog ministarstva odbrane tako da sam miran uvek cu da se pozovem na nju.

Nosioci plavog pasoša mogu prelaziti granicu i boraviti na teritoriji RF isključivo sa ruskim vizama (turističkim, radim, učeničkim i dr.), dobijenim u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RF u Srbiji i inostranstvu (ukida se ulazak na vaučer ili pozivno pismo overeno u Ambasadi Srbije)

Joj, ovo mi se uopshte ne svidja...Treba uskoro da idem u Rusiju, a imam plavi pasos i priglasenije...Je l' zna neko shta treba za rusku turistichku vizu, poshto ne verujem da cu stici da izvadim crveni pasos na vreme?

Joj, ovo mi se uopshte ne svidja...Treba uskoro da idem u Rusiju, a imam plavi pasos i priglasenije...Je l' zna neko shta treba za rusku turistichku vizu, poshto ne verujem da cu stici da izvadim crveni pasos na vreme?

ne znam sta treba za vizu ali bolje idi vadi pasos ako imas dokaz da moras da ides uskoro uradice ti ga za 48h. ja sam predao prosli petak na nbgu (SIV 3) kod opstine nbg dodjes u pola 6 dobijes termin za 8h i zavrsis sve do 9.

Ja sam jednom ušao u Rusiju kroz Belorusiju, a izašao u Mongoliju, i nije bilo problema. To je bilo 2003. i, koliko se sećam, tada između Belorusije i Rusije nije bilo nikakve granice, nikakve kontrole, nije se voz ni zaustavio. Jednostavno su me pitali da li posle Belorusije idem u Rusiju, ja sam rekao da idem, onda su pogledali da li imam rusku vizu, i to je sve. Ne znam da li je ovo odgovor na tvoje pitanje, ali je bar slično :)

Danas sam procitao u novinama, mislim u Politici, da je ruski ambasador izjavio da sporazum o bezviznom rezimu izmedju Srbije i Rusije pocinje da vazi od 10. juna.

Zasto da se brise?

Mozda ce nekome da bude potreban boravak na duzi period od ovih 30 dana za koji treba viza pa moze da pita :)

• 1 year later...

Imam jedno pitanje i nikako da nadjem odgovor pa ako neko mozda zna bilo bi lepo da podeli.

Trenutno sam u Rusiji i usao sam u Rusiju iz Belorusije.

E sada tu je prvo pitanje tj. da li ja mogu da napustim Rusiju drugacije tj. da idem u Finsku?

Na prethodnoj strani je neko pisao o tome ali je informacija bajata pa ako je neko imao iskustva ....

I drugo da li je moguce da ako hocu da ostanem duze od 30 dana da odem do Finske provedem tamo jedan dan i onda se vratim i imam dodatnih 30 dana? Da li je ovo moguce?

Ja u pasosu nemam pecat da sam usao u Rusiju vec samo u Belorusiju, I mogu da kazem na granici da sam proveo vreme svo vreme u Belorusiji i onda samo 2 dana u Rusiji (do Finske) i da sada hocu 30 dana u Rusiji. Da li je ovo moguce?

Hvala na obavestenju.