Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko išao u skorije vreme u EU turistički? Znam da po pravilima ne može, ali me zanima u praksi šta se dešava. Hteo bih da dovedem mamu da bude kod mene, ali ne znam koja opcija ima najviše šanse da uspe. Trenutno razmatram da odem iz Barselone za Budimpeštu, iznajmim auto, pa da pređe sa mnom kopnenu Šengen granicu, kako ne bi bi prolazila kroz pasošku u Španiji. Ako je odbiju, bar mogu lako da je vratim kući. Ako Mađari zezaju na ulazu iz Srbije, da li bi možda prošla varijanta Srbija - Rumunija - Mađarska? Ne bih išao avionom iz Beograda, jer se preseda u Nemačkoj/Austriji, pa ako je tamo vrate sa pasoške, ne bi bilo baš prijatno.

Bilo kakav savet je dobrodošao :)

Ne znam kako je za Spaniju (verujem da si vec proverio), ali u Nemackoj su takve posete najblize rodbine dozvoljene. Naravno, uz adekvatnu dokumentaciju, sto je navedeno na sajtu ambasade. Sto se Madjarske tice, moji drugari su pre nekoliko dana isli bas turisticki, onako tralala, samo do Segedina, usput i ponesto pazarili. Koliko znam, nisu imali problema. Nisam pitao bas za detalje na granici, ali nisu se ni zalili, tako da pretpostavljam da je sve bilo normalno. Ne znam da li i dalje vazi da moze da se zadrzi samo u pojasu do 30km od granice i ako da, da li ima nekih naknadnih kontrola na putu kasnije.

u rumuniju ne moze da se udje iz srbije....moze da se obrati spanskoj ambasadi u bgu, da joj izda dozvolu za ulazak u zemlju iz razloga vise sile ili potrebe - motivos de fuerza mayor o situación de necesidad, ili zbog vaznih porodicnih razloga- por motivos familiares imperativos. 

neki su ranije isli preko bugarske avionom, ali otkad su uveli proveru putnika na aerodromima u spaniji, to je otpalo....

12 hours ago, chivitli said:

Da li je neko išao u skorije vreme u EU turistički? Znam da po pravilima ne može, ali me zanima u praksi šta se dešava. Hteo bih da dovedem mamu da bude kod mene, ali ne znam koja opcija ima najviše šanse da uspe. Trenutno razmatram da odem iz Barselone za Budimpeštu, iznajmim auto, pa da pređe sa mnom kopnenu Šengen granicu, kako ne bi bi prolazila kroz pasošku u Španiji. Ako je odbiju, bar mogu lako da je vratim kući. Ako Mađari zezaju na ulazu iz Srbije, da li bi možda prošla varijanta Srbija - Rumunija - Mađarska? Ne bih išao avionom iz Beograda, jer se preseda u Nemačkoj/Austriji, pa ako je tamo vrate sa pasoške, ne bi bilo baš prijatno.

Bilo kakav savet je dobrodošao :)

Isao sam u Slovacku pre dva meseca otprilike,Madjari nista nisu trazili,bukvalno samo su nas pustili dalje,u Slovackoj sam morao da budem u karantinu 9 dana (treba 14 ali posto sam dobio negativan test na 9 izasao sam) e sad,tranzit kroz Slovacku,Austriju,Svajcarsku je moguc samo licima koja imaju potvrdjen boravak u ciljnoj zemlji. A ulazak u Spaniju je odobren samo licima koja imaju EU drzavljanstvo, ili "residence permit" bilo koje EU drzave uz negativan test ne stariji od 72 sata. Ulazak u Rumuniju je dozvoljen samo za tranzit ne duzi od 12 sati i mogu da udju lica koja su vakcinisana (pfizer,moderna,astra zeneca) 

I mene ovo zanima, isto zbog mame.

Mogu da podelim iskustvo moje drugarice (srpski pasoš) koja je išla više puta tokom pandemije iz Beograda u Austriju (Hrvatska-Slovenija-Austrija), uvek kolima i svaki put je iskustvo bilo drugačije. Uvek jedni traže test, drugi ga ni ne pogledaju, neki napominju da je nedozvoljeno putovati, neki samo puste, i tako. Inače je od dodatnih papira (osim negativnog testa) imala neku potvrdu (?) da joj je verenik Austrijanac. Sa njim je uglavnom i prelazila iz Slovenije u Austriju. Za tih 4-5-6 puta koliko je išla nikada je nisu vratili. Vraćala se uvek busom preko Mađarske.

• 1 month later...

Je l' ima neko skorije iskustvo prelaska granice unutar EU, izmedju Nemacke, Austrije, Madjarske, Ceske? Ima li tu zaista nekakve kontrole? Kakva su ogranicenja za nekog sa boravkom u EU? Konkretno, bilo bi korisno ako je neko skorije putovao vozom. Nameravam iz Nemacke za Madjarsku vozom, pa dalje privatnim autom, ako je uopste izvodljivo. Glava me boli od pretrage trenutnih pravila za ulazak u svaku zemlju pojedinacno, pa da li je avionom, autom, vozom, pa da li je tranzit, pa da li sam primio vakcinu, jednu ili dve doze, pa da li je proslo 22 dana od prve doze ili 14 od druge, pa koja je vakcina, pa da li treba PCR, ili moze antigenski ili ne treba nijedan test...:bag:

Edited by Dragance

• Author

Pre deset dana kad sam išao kolima iz Španije za Francusku, ušao sam bez kontrole. S tim što je na istom mestu na ulazu u Francusku dva sata kasnije bila kontrola i stvorila popriličnu gužvu. Na ulazu u Španiju oba puta ništa.

Pre mesec dana sam išao kolima iz Srbije za Austriju. Između Mađarske i Austrije je bila poprilična kolona, sve su kontrolisali, mada nisu previše zagledali papire, samo smo rekli da smo u tranzitu i pokazali avionske karte.

9 hours ago, Dragance said:

Je l' ima neko skorije iskustvo prelaska granice unutar EU, izmedju Nemacke, Austrije, Madjarske, Ceske? Ima li tu zaista nekakve kontrole? Kakva su ogranicenja za nekog sa boravkom u EU? Konkretno, bilo bi korisno ako je neko skorije putovao vozom. Nameravam iz Nemacke za Madjarsku vozom, pa dalje privatnim autom, ako je uopste izvodljivo. Glava me boli od pretrage trenutnih pravila za ulazak u svaku zemlju pojedinacno, pa da li je avionom, autom, vozom, pa da li je tranzit, pa da li sam primio vakcinu, jednu ili dve doze, pa da li je proslo 22 dana od prve doze ili 14 od druge, pa koja je vakcina, pa da li treba PCR, ili moze antigenski ili ne treba nijedan test...:bag:

Upravo sam prije par sati putovao vozom iz Salzburga za Minhen koji je originalno krenuo iz Budimpeste.

Na zeljeznickoj stanici u Salzburgu, austrijaksa vojska nasumicno provjerava putnike. 

Na ulazu u nNjemacku granicari usli u voz i na brzinu provjerili dokumente.

19 hours ago, chivitli said:

Pre mesec dana sam išao kolima iz Srbije za Austriju. Između Mađarske i Austrije je bila poprilična kolona, sve su kontrolisali, mada nisu previše zagledali papire, samo smo rekli da smo u tranzitu i pokazali avionske karte.

Dakle, ima kontrole, pa kako ti se zalomi.

10 hours ago, stevancelinac said:

Upravo sam prije par sati putovao vozom iz Salzburga za Minhen koji je originalno krenuo iz Budimpeste.

Na zeljeznickoj stanici u Salzburgu, austrijaksa vojska nasumicno provjerava putnike. 

Na ulazu u nNjemacku granicari usli u voz i na brzinu provjerili dokumente.

Bas taj voz me zanima :) Pretpostavljam da si se ti vracao za Nemacku, gde zivis. Sta se konkretno proverava od papira, sto se COVID-a tice, da li PCR, potvrda o vakcini ili sta vec? U nasem slucaju, kroz Austriju bi bio samo tranzit, istim tim vozom, samo u suprotnom smeru, dakle Minhen-Budimpesta. Problem je sto se sad radi pruga Budimpesta-Beograd, pa ne moze covek da uzme kartu direktno do Srbije, pa ne znam kako ce Madjari gledati na to da cu se iskrcati u Budimpesti, pa posle dalje licnim prevozom za Srbiju. Niti znam koji su uslovi da neko sa boravisnom dozvolom EU udje u Madjarsku trenutno, znam da vakcinisani iz Srbije mogu turisticki.

Jutros sam pročitala na nekom .gov sajtu portugalskom da između PT i Španije više nema kontrole.

Od 26 u Svajcarsku bez karantina i formulara kao i testova ako se ide Automobilom,ako se ide avionom,pcr test,potvrda o vakcinaciji,potvrda o prelezanom virusu kao i popunjen formular. Konacno je odobren i tranzit u druge EEA zemlje.

https://www.bag.admin.ch/bag/en/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#103059051

Od danas nam zvanicno ne treba nista od potvrda za ulaz u Madjarsku

MAЂАРСКА
Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, односно под истим условима који су били на снази пре мера уведених ради спречавања ширења вируса COVID-19. Није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан PCR тест.
Напомена:
    1. Једино грађани који у Мађарску улазе из правца Украјине подлежу и даље мерама епидемиолошке контроле за спречавање пандемије.
    2. Грађанима који слећу на аеродром у Будимпешти мери се температура, али не морају да имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест.
    3. На снази је обавеза ношења маске у затвореном простору.
    4. За улазак у спортско-рекреативне центре, музеје, затворене делове ресторана и др. потребна је потврда о вакцинацији.

On 6/16/2021 at 11:45 AM, Dragance said:

Dakle, ima kontrole, pa kako ti se zalomi.

Bas taj voz me zanima :) Pretpostavljam da si se ti vracao za Nemacku, gde zivis. Sta se konkretno proverava od papira, sto se COVID-a tice, da li PCR, potvrda o vakcini ili sta vec? U nasem slucaju, kroz Austriju bi bio samo tranzit, istim tim vozom, samo u suprotnom smeru, dakle Minhen-Budimpesta. Problem je sto se sad radi pruga Budimpesta-Beograd, pa ne moze covek da uzme kartu direktno do Srbije, pa ne znam kako ce Madjari gledati na to da cu se iskrcati u Budimpesti, pa posle dalje licnim prevozom za Srbiju. Niti znam koji su uslovi da neko sa boravisnom dozvolom EU udje u Madjarsku trenutno, znam da vakcinisani iz Srbije mogu turisticki.

Na ulazu u Austriju, vojska je na platformama presretala putnike i vjerovatno provjeravala prijavu, test i lične dokumente. Ja sam im se "provukao" iza leđa i prešao na sljedeću konekciju iako nisam imao realne potrebe, imao sam sve potrebne dokumente. Jednostavno mi se nije dalo cimati sa njima.

Na povratku u Njemačku, Zoll je ušao i provjeravao samo lične dokumente. Nisu postavljali nikakva pitanja. S obzirom da sam se vraćao iz Austrije a to se tada a i sada smatra nerizičnim područjem, nije mi bila potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Mislim da su samo htjeli da provjere da li imam boravište u DE. 

Mislim da ako imaš boravište, možeš opušteno krenuti kopnom prema Srbiji. I ona se smatra nerizičnim područjem tako da ne vidim nekakve prepreke.

I samo jedna napomena: Bez obzira što je većina EX YU zemalja skinuta sa liste rizičnih područja, još uvijek nisu dozvoljena turistička putovanja iz istih u Njemačku. Zvanično. Tako da oni koji nemaju boravište, mogli bi da budu odbijeni pri ukrcaju na let. Nezvanično, neki prelaze kopnene granice. 

Hvala! Kako stvari stoje, a i na osnovu postova iznad, situacija se polako menja nabolje u prethodnih par dana (pa se moze i u Nemacku "turisticki"). U mom slucaju ce zapravo biti samo tranzit vozom kroz Austriju, bez izlaska, pa verujem da nece ni biti nikakve posebne provere, tj. u tom slucaju se ne popunjava ni formular niti treba bilo sta od vakcina, testova (iako ih imam).

Posto Lihtenstajn ima ista pravila kao i Svajcarska,od sutra mozemo i u tu drzavu bez testova i karantina.

https://www.bazl.admin.ch/bazl/en/home/good-to-know/air-passenger-rights/coronavirus.html#accordion_16682954201622213736412

Posto Monako ima ista/slicna pravila kao Francuska,od danas mozemo u tu drzavu iskljucivo sa negativnim antigen/pcr testom ne starijim od 72 sata.

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

https://www.iatatravelcentre.com/world.php