Jump to content

Featured Replies

Od utorka, Njemačka pooštrava pravila ulaska za sve iz Rusije i Portugala i srozava ih na status tzv "Virusvariantengebiet".

20:27 Uhr

Portugal und Russland bald Virusvariantengebiet

Wegen der starken Verbreitung der Delta-Variante des Coronavirus schränkt die Bundesregierung die Einreise aus Portugal und Russland massiv ein. Beide Länder gelten ab Dienstag als Virusvariantengebiete, teilte das Robert Koch-Institut mit.

Dann gelten weitreichende Beförderungsverbote und strikte Quarantäneregeln für Einreisende.

Po MFA sajtu Srbije dozvoljen nam je i ulaz u Portugaliju

Држављани Србије могу да уђу у Португалију уз негативан PCR тест, не старији од 72 сата или уз брзи антигенски тест (ТRAg), не старији од 48 сати, који је у складу са стандардима Комитета ЕУ за здравствену безбедност (више детаља се може пронаћи на следећем линку: https://www.consuladoportugalparis.org/docs_upl/covid-19_rat_common-list_en.pdf ). За децу до 12 година старости не постоји обавеза презентовања теста.  Сви путници који долазе у Португалију пре пута треба да попуне формулар који је доступан на следећем линку: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card . Путници у транзиту су такође у обавези да имају тест.

Od 9.7. Češka uvodi ponovo obavezu PCR ili dokaz o vakcinaciji plus online prijava (bez obzira na EU nacrt o digitalnom pasosu)

Od 29.06. svi putnici koji dođu iz Portugala u Njemačku, moraju u obavezan 14-dnevni karantin koji se ne može testom skratiti. Mislim da isto važi i za rusiju.

Od 1.7, Španija uvela obavezan PCR za putnike iz UK (ili dokaz o vakcinaciji)

Ovo su neka od ograničenja koje sam pohvatao i odnose se uglavnon na EU putnike ali čini mi se da u medijima sa Balkana odzvanja naslov "Granice se otvaraju"  a na terenu je malo drugačija situacija. Opet ulazimo u neki vid mini haosa taman pred objavu EU zajedničke politike o digitalnom pasošu. Zemlje su opet počele uvoditi ograničenja na svoju ruku a mislim da je to važno da pratite i zbog tranzita,

Da nadodam, za sad mozemo u sve drzave EU uz neku od potvrda (test,vakcinacija,prelezan kovid) osim u Maltu (mogu oni koji dolaze iz EU i imaju digitalni kovid pasos nebitno drzavljanstvo) Litvaniju (oni koji mogu moraju u karantin od 10 dana) , Italiju San Marino i Vatikan (na listi E smo , nisu dozvoljena turisticka putovnja) Poljsku i Finsku ( u Finsku mogu gradjani Albanije i Makedonije) 

Takodje za sada bez testova i karantina mozemo u Belgiju,Spaniju,Holandiju,Cesku (Stevan kaze da se to menja) , Nemacku(autom) Estoniju,Sloveniju

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...

Da ne otvaram novu temu, imam pitanje u vezi sa ulaskom u Srbiju. Je l' neko ulazio skorije? Bio sam pre mesec dana, kao drzavljaninu Srbije, nista posebno mi nije trebalo, pitali su na ulazu u zemlju za vakcinu ili PCR test, onako usput. Sad dobijam obavestenje od Wizzaira da obavezno treba da se popuni neki formular/upitnik na portalu Ezdravlje. Na sajtu Ministarstva inostranih poslova ne vidim da je istaknuto da je to obavezno. Ima li neko sveze iskustvo?

Edited by Dragance

Sad proveravam, zapravo sam dobio iste instrukcije od Wizzaira i pred let za Srbiju od pre mesec dana, sto sam skroz prevideo i nisam nista popunio. Niko me nista nije pitao u vezi sa tim, niti prilikom ukrcavanja, niti prilikom ulaska u Srbiju. Tako da, preskocicu i ovog puta.

Ma da, koga zanima, informacije sa portala Ezdravlje u vezi sa ulaskom u zemlju su ovde:

https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/

A sa sajta Ministarstva inostranih poslova ovde:

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

*** Aha, sudeci po informacija sa sajta MFA, sad je izgleda jasnije da se taj formular zapravo odnosi samo na one koji ne poseduju sertifikat o vakcinaciji niti test:

"Licima koja ne poseduju jedan od navedenih dokumenata, prilikom pasoške kontrole, uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, od dana prelaska državne granice i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice (putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs)."

Dok u mejlu od Wizzaira stoji:

"Please note, in order to enter Serbia it is a mandatory requirement to complete a self-assessment within 24 hours before departure."

Edited by Dragance

Sto se tice uslaska u Srbiju, na aerodromu po pravilu rade dziberi koji ni dobar dan ne znaju da kazu, pogleda pasos i pita imas neke testove i baci pogled, na Batrovcima nisu i pogledali kad sam ulazio 2 puta.

al mi nije bas najjasnije zasto na let iz istanbula uvek dodju policajci na sami gejt prilikom iskrcavanja iz aviona, i onda detaljno proveravaju dokumenta svih putnika.....to moze biti jako dugotrajno i neprijatno, pri tom su svi putnici nabijeni u onom malom prostoru izlaznog tunela, pogotovu sad u doba korone je bas neprikladno, svi su nabijeni ko sardine.....prosli put sam ostao tu duze od pola sata , a jos je bilo trecina aviona iza mene......i posle normalno idete na policiju i carinu...u cemu je fora? sta , ako ima nekih emigranata sa fake pasosima, da ih odma vrate nazad u avion? pa zar nije isto dal su u tunelu ili su usli u aerodromsku zgradu, i dalje su u bescarinskoj zoni, tj, nisu prosli granicu srbije, zar ne?

Zato sto onda mogu da ih vrate u taj isti avion.

Ako avion ode dok su oni u zgradi, onda mora da se dodatno organizuje deportacija.

Sent from my iPhone using Tapatalk