Jump to content

Featured Replies

Posted

Titula najljubaznije ambasade u Beogradu po mom misljenju treba dati Malezijskoj ;).Iako ova zemlja dugo nije imala svoje diplomatsko predstavnistvo u Srbiji zbog svima poznatih razloga ,ipak se vratila na velika vrata svojom ljubaznoscu  i jednostavnom procedurom za svega 5 evrica ;).Ajde Sirijci,branite se ;)

Ne mogu da poredim, kad nisam bio u malezijskoj ambasadi. :)

Sirijska je prva i za sada jedina ambasada u kojoj su me primili sa osmehom i sa: Dobar dan, izvolite, kako možemo da vam pomognemo? Ostali su ljubazni do kraja razgovora, a tražili su samo pasoš, fotografiju i da popunim jedan kratak formular. Kada sam rekao da sam iz Novog Sada, odgovorili su mi da dođem po vizu za sat i po, da ne bih morao dva puta da idem za Beograd. Viza je bila besplatna. Danijela je sa hrvatskim pasošem takođe dobila vizu istog dana, samo je morala da plati 30 evra.

Dakle, svaka im čast! klanj:: Ponekad mi se čini da bi to trebalo da bude standardan tretman u svim ambasadama, ali ovako ispada da je to neubičajena ljubaznost za ovdašnje pojmove.

P.S. Kad je moja drugarica bila tamo, pozvali su je da sačeka vizu u samoj ambasadi i ponudili su je sirijskim čajem.

• Author

Malo su se iskvarili u zadnje vreme,vrte glavom kad trazis multi i pitaju hoces li da ides u Izrael :P.Salu na stranu ,svaka im cast-zasluzuju svaku pohvalu.Sluzbenica u Malezijskoj ambasadi u stanju je da odgovori na hiljadu pitanja i da pomogne ako moze,i zato im dajem prednost u odnosu na Sirijsku ;)

I ja sam letos imao veoma prijatna iskustva u malezijskoj ambasadi. Na mojih nekoliko postavljenih pitanja sluzbenici, i sam konzul je izasao iz kancelarije, pa mi je i on dao neke odgovore. Na kraju razgovora su me prosto zatrpali svim prospektima koje su imali (a imaju ih u veooma pristojnim kolicinama).

Btw, mala digresija, ali takvi su i u ambasadi Malezije u Bosni i Hercegovini. Ja sam se tamo raspitivao oko okvirnog datuma kada bi mogla da nam bude skinuta ta zabrana ulaska (to je bilo pre nekoliko godina). Postojala je fora da su nasi gradjani ipak mogli da dobiju njihovu vizu za ulazak i tada, ako se radilo o specificnom slucaju. Tamo se sluzbenik ponudio da ucini sve sto je u njegovoj moci i pomogne pri podnosenju zahteva malezijskoj vladi (koja je i odobravala te izuzetke) ako sam bas zapeo da idem. Posto sam se ipak samo raspitivao, najljubaznije sam mu se zahvalio. Ali, ostao je jedan lep osecaj da nisu sve ambasade ozloglasena mesta :hihi:.

Od ovoga bi mogao da se napishe neki lep clanak za novine. Sta kazesh Natasha?

Mozda, ali samo mozda, se neki sluzbenici u nekim ambasadama postide.

;D

Meni je najljubaznija ambasada Belorusije. Od prvog puta kada sam otisao kod njih 1999.

Hteo sam u Slovacku i Slovaci nisu hteli da mi daju vizu i onda sam bezveze otisao u ambasadu Belorusije i rekao kakav mi je problem i beloruski ambasador me je tako rekao "Sta Slovaci ti ne daju vizu majku im :psuje:::crazy::death:". I onda mi je konzul dao vizu za Belorusiju bez ikakve administracije i jos besplatno i rekao mi da Slovacima trazim tranzit i tako odoh u Slovacku a tada u Belorusiju nisam cak ni bio.

Od tada sam bio u Belorusiji mnogo puta a takodje i u ambasadi (iako viza nije potrebna :D).

Uvek me primi kozul, uz osvezenje po zelji, savete i svu mogucu pomoc. U Minsku sam kupio belorusku zastavu i odneo je u ambasadu Belorusije u BG, oni je obesili u jednoj od prostorija ambasade na spratu. clap.gif' alt=':clap:'>

Cak sam tamo video i zvanicno pismo Lukasenka u kome se kaze ako Srbija na zahtev EU uvede vize za Belorusiju da se Srbima ne uvode vize kao reciprocna mera.

Skoro niko ne ide u belorusku ambasadu pa ljudi ne znaju kakvi su tamo. Poslednjeg puta kad sam bio tamo vodio sam sa sobom trogodisnju sestricinu i sekretarica ambasade joj poklonila punu kesu slikovnica i bojanki sve mejd in Belarusja, bas lep gest.

Valjda je teorija: sto manje klijentele i zahteva za vize u nekoj ambasadi to su tamo ljubazniji prema ljudima i cak se obraduju retkim posetiocima. Sa druge strane ako uzmete ambasade EU pogledajte tamo kakve su guzve pa je onda sve jasnije.

• 4 months later...

Ja sam imao sjajno iskustvo sa ambasadom Republike Koreje (Juzne Koreje). Zvao sam da se uverim da nam zaista nije potrebna viza, jer smo jedna od retkih zemalja van Zapadne Evrope / Severne Amerike kojima nije potreban ovaj dokument (!) - javila mi se ljubazna sluzbenica na odlicnom srpskom za strankinju, i osim trazene informacije i neskrivenog odusevljenja sto neko "tek tako" zeli da ide u Koreju, ponudila pomoc u vidu saveta, knjiga, brosura i mapa i zakazivanja razgovora u ambasadi ovim povodom :)

Preporuka je samo da u Koreju idete sa novim pasosem, ionako ne znaju ni ko smo, ni gde smo - srpski pasos makar ima onaj MRC i cip, pa im kompjuter pokaze da nam ne treba viza ;)

Od ovoga bi mogao da se napishe neki lep clanak za novine. Sta kazesh Natasha?

Mozda, ali samo mozda, se neki sluzbenici u nekim ambasadama postide.

;D

eh da sam ovo videla ranije :( bas je dobra ideja!!!!!

Takođe bih pohvalila ambasadu Sirije, veoma su ljubazni, a vizu sam dobila za 10 minuta, jer nisam iz Beograda.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...

Sirijska ambasada. :)

Kada su čuli da putujemo u Liban i Jordan, a sve busom, i da nam treba multi viza, rekli su da dodjemo za dva sata.

Jednom su mi Turskoj dali tranzit na 15 dana. Kazu da je inace 5 dana, ali kad su videli da putujemo dosta rekli su da nije problem da nam daju 7, a onda su pogledali zahtev i videli da smo mi zatrazili tranzit na 15 dana, na sta su oni rekli nema problema, dodjite u 16hrs.

Morali smo da je vadimo u BGDu zbog bugarske tranzitne. :(

• 2 weeks later...

Nas cetvoro je u prosli petak bilo u Sirijskoj ambasadi. Dosli smo u 8 i 40. Znaci 15 minuta ranije i spremili se da cekamo. Kad izlazi momak (pola Srbin pola Sirijac) i smeje se i kaze "Dobar dan, izvolite udjite".  Mislili smo da se sali  :? (ko jos otvara ranije) .

Ali podeli on nama formulare i pomoze  u popunjavanju  :banana:.

Pojavi se onda i g. Dzemo malo porazgovarasmo, cak je zvao i Libansku ambasadu da nas najavi kad zavrsimo sa Sirijskom. Za 3 sata cekale su nas multi Sirijske vize. Svaka cast  klanj::

Pohvale i policajcu koji je opusten lik i posebno devojci  :party: koja se javlja na telefon ambasade.

• 4 weeks later...

Želeo bih da pohvalim čiku u turskoj ambasadi.

Sve vreme je bio izuzetno ljubazan, čak mi je i ponudio da uzmem jedan CD njihove predstavnice na Eurosongu koji tamo na stolu pred šalterom stoje naslagani ali se ljudi baš nešto ne grabe. U pitanju je CD sa DVD-jem od Hadise, ime albuma je Dum Tek Tek  :hihi:

Takođe, uzeo sam i jednu ogromnu besplatnu Turkishair-ovu mapu Turske koja je sasvim upotrebljiva i svakako će mi koristiti.  :)

Vizu sam inače morao da čekam dva dana jer im se prvog dana pokvario internet pa nije mogao da mi napravi.  ;D

Eto, sve pokušavam da vas nekako utešim što ćete morati da platite tih dodatnih 23 EUR.  :(

• 3 weeks later...

Još jednom bih pohvalila sirijsku ambasadu. Juče sam ponovo dobila vizu istog dana, jer nisam iz Beograda. I to za 10-15 mins, sačekala sam tamo.

Nisam bio ni u jednoj od pomenutih ambasada pa bih da pomenem irsku ambasadu kao najljubazniju prema meni do sada. Dakle nije bilo nikakve guzve, otisao sam gore na sprat, zvonio na zvono, otvorila je gospodja konzulka i lepo smo se ispricali, dala mi je par saveta i odgovorila na sva pitanja koja sam imao... mada me nisu ponudili cajem ili slicnim ali mi je svakako bilo prijatno da ne moram da stojim u redu, nema salteruse koja vice na mene niti sam morao da strahujem oko dokumenata jer su mi sve lepo objasnili sta treba.