Jump to content

Featured Replies

Posted

Putnici dobronamernici, uskoro planiram da se otisnem na neki backpacking pa sam mislio da apliciram za madjarsku vizu tj. shengen. Student sam, nisam zaposlen, nemam odsluzenu vojsku, i to je to. Nikada nisam vadio sengen u ambasadi madjarske i hteo bih mishljenje tj. neke savete da bi zagarantovano dobio shengen na jedno 10 dana ili kako to vec idem.

Hvala

Putnice ,niko ti ovde ne moze dati savet da dobijes zagarantovano vizu.Ako prvi put vadis sengen onda  to uradi preko t.agencije koje organizuju put za razgledanje Budimpeste.Tako ces lakse dobiti vizu.

Ako ti treba samo shengen, ja bih ti preporucio nemacki, jer ga studenti dobijaju uz najmanje papirologije i glavobolje. Znaci za studente ti treba sledece:

1. Pasos koji vazi 3 meseci nakon prestanka putovanja + fotokopija

2. 3 slike formata za pasos

3. Osiguranje: Ovo ce ti zavrsiti neka od mnogobrojnih agencija preko puta ambasade, sami ce te startovati cim se priblizis ambasadi. Ne znam ko je najpovoljniji, ja sam npr. uzeo Uniqa za 17 dana i kostalo me je 1400 dinara.

4. 2 popunjena formulara (to ce ti popuniti oni u agenciji)

5. Potvrda sa faxa

6. Indeks i potpuna fotokopija (znaci, svi upisani semestri, ocene i ostalo)

7. Rezervacija hotela: Sve sto treba da uradis je da na nekom od sajtova gde je rezervacija besplatna (preporucujem http://www.booking.com/) rezervises hotele u Nemackoj za period koji planiras da provedes napolju (za ovo ti naravno treba kreditna kartica, ali ti nece skinuti dinara sa nje). Dobices na mail potvrdu rezervacije, koju ces odstampati i odneti u ambasadu. Kada dobijes vizu, samo otkazes rezervaciju i to je to. Nista lakse.

Ja sam im jos odneo i izvod sa deviznog racuna u banci, ali mislim da nije neophodno, znam ljude koji su i bez toga dobili. Dakle, dodjes pred ambasadu ujutru oko 8 npr., upises se na spisak gde dobijes svoj redni broj i vreme kada otprilike da dodjes da predas dokumenta, odes do agencije i zavrsis osiguranje, dodjes ponovo u ambasadu u receno vreme, predas dokumenta i za 4 dana podignes vizu.

Ako ti je bas madjarski schengen iz nekog razloga neophodan, ne mogu ti pomoci, ali stvarno mislim da ti je ovo najjedostavnija opcija. Nadam se da sam bio od pomoci.  :)

1. Pasos koji vazi 3 meseci nakon prestanka putovanja + fotokopija

2. 3 slike formata za pasos

3. Osiguranje: Ovo ce ti zavrsiti neka od mnogobrojnih agencija preko puta ambasade, sami ce te startovati cim se priblizis ambasadi. Ne znam ko je najpovoljniji, ja sam npr. uzeo Uniqa za 17 dana i kostalo me je 1400 dinara.

4. 2 popunjena formulara (to ce ti popuniti oni u agenciji)

5. Potvrda sa faxa

6. Indeks i potpuna fotokopija (znaci, svi upisani semestri, ocene i ostalo)

7. Rezervacija hotela

Da li je potrebna za studente i potvrda o zaposljenju roditelja i potvrda o njihovim prihodima? Meni je uvek ova stavka najveci problem, jer su mi roditelji nezaposleni, a skoro svuda traze.

Da li studenti placaju vizu?

Da li traze rezrvaciju povratne karte do Nemacke?

Nemci ne traze potvrdu o zaposlenju roditelja, ni povratnu kartu, u opstem slucaju.

Ali znam za jedan slucaj, da je momak predao za vizu, i kad je dosao da podigne, nisu hteli da mu izdaju pasos bez da im donese potvrdu o kupljenoj povratnoj karti !! I onda je brze bolje njegov tata dolazio iz NS-a da mu donese kartu, kako bi dobio pasos nazad.

Jer kao sto pise uvek i svuda, spisak dokumentacije nije konacan, na zahtev Ambasade morate doneti dodatnu dokumentaciju.

ako neko ima iskustva u poslednje vreme:

za MAĐARSKI šengen da li traže samo REZERVACIJU smeštaja ili baš dokaz da je smeštan PLAĆEN?

(pošto piše ovo drugo)

ako neko ima iskustva u poslednje vreme:

za MAĐARSKI šengen da li traže samo REZERVACIJU smeštaja ili baš dokaz da je smeštan PLAĆEN?

(pošto piše ovo drugo)

Za madjarskiSengen u konzulatu u Subotici ne traze nikakav dokument iz Madjarske, dakle ni pozivno pismo, rezervaciju hotela, niti bilo kakav treci dokument te vrste.

I dalje ostaje misterija da li samo gradjani Vojvodine tamo mogu da apliciraju za vizu. Ja sam dobio madjarski Sengen bez pozivnog pisma, na godinu dana, ali imao sam puno madjarskih viza proteklih godina, kao i puno Sengena. Takodje, znam jos nekoliko ljudi koji su bez pozivnih pisama dobijali vizu bez problema, neko na kraci, neko na duzi rok...

Ja sam cula da samo Vojvodjani mogu dobiti vizu u subotickom konzulatu, da li se mozda nesto menjalo?

• Author

Sjajno, onda je najbolje preko Madjarske ambasada a moze i Nemacke. O.K. ja sam kontao da odem an dva dana u Madjarsku, pa onda Austriju, Francusku, Spaniju I Italiju, pa sam kontao da uzmem madjarski sengen i rekli su mi da je njega najlakse dobiti a placa se 35 evra, samo ne ynam na koliko ga mogu dobiti, a svakako sam mislio da odem u Suboticu je kako su mi rekli tamo je sigurnije.

Hvala drugari

Ja sam vadio madjarski sengen u Februaru ove godine u Beograd, i isto nameravam da uradim sledeće nedelje. Fake rezervacije su bile dovoljne, nikakav problem nije bio. Ne zaboravi da zakažeš telefonom prijem, u suprotnom ćeš čekati dobrih par pari sati, a to možeš izbeći za 200din + PDV

Ja sam se odlučio za tranzitnu sengen vizu (5 dana po ulasku), sa dva ulaska imaću 10 dana... Za to zadovoljstvo nije potrebno putničko osiguranje i rezervacije koje se spominju. Mnogo lepše se osećam zbog toga :-)

• Author

"a to možeš izbeći za 200din + PDV" ovo nisam razumeo sta se placa 200dina + PDV, i josh jedno pitanje to me buni ja sam mislio da udjem u madjrsku a da se vrnem preko Slovenije, pa me zanima da li pri povratku u Srbiju opet moram preko MAdjarske ili mogu preko bilo koje zemlje. I da na koliko mogu da dobijem shengen, jer se bira ili kako ide meni bi trebalo na jedno 15 dana, pa shodno tome ako neko moze da mi kaze na koliko dana mogu da se dobiju sengeni.

200din + PDV je tarifa zakazivanja putem fiksne telefonije. Okreneš, zakažeš i stigne sa računom 200din + PDV. Veruj mi da se isplati. Prvi put nisam znao da to i Madjari rade, pa sam dosao oko 10h ispred ambasade, da bi u 10:30h vec zaključali kapiju, tipa, ko je došao došao je... i tako čekao do 15h. Istovremeno, ovi zakazani samo su prolazili na drugu kapiju. Tako da...

Ne moraš preko Madjarske da se vraćaš... Pravilo za trazenje vize, jeste zemlja krajnje destinacije, a ukoliko ih ima više, i približno podjednako se boravi, onda je presudna zemlja prvog ulaska. Ukoliko u Srbiji nema ambasade zemlje krajnje destinacije, onda tražiš u takodje zemlji prvog ulaska. Ja planiram Austriju i Letoniju i sve to u Madjarskoj, po sistemu prvog ulaska, ravnomernog boravka, i krajnje destinacije koja nema ambasadu u Srbiji.

Tražiš na onoliko koliko ti treba, do 90 dana za kraći boravak. Ima i šestomeseči i godišnji schengen, ali mislim da ti nisi u toj priči oko toga. Znači tražiš za koliko ti je potrebno, 3 dana - 3 dana, 15 dana onda 15... Za svaki dan plaćaš osiguranje, nadam se da to znaš.

• 3 weeks later...

meni treba viza na 3 dana, isao bih za vikend (17og, 18og i 19og okt.) kod drugarice koja je trenutno radi u Budimpesti a odavde je iz Srbije..znaci ne bi mogla da mi posalje garanciju.

e sad, meni je malo bzvz da placam osiguranje za ta tri dana.

takodje voleo bih da znam da li mogu da se proucem sa tom tranzitnom vizom i izbegnem osiguranje..

da li za nju treba neka rezervacija hotela, vozne karte i ostalo?

student sam, zaposlen...imam spansku vizu u pasosu koja mi je istekla pre mesec dana..

sta mislite?  ;D

Ja sam cula da samo Vojvodjani mogu dobiti vizu u subotickom konzulatu, da li se mozda nesto menjalo?

do pre nekoliko meseci je bilo tako, ne znam da li se u medjuvremenu promenilo

Sto se tice osiguranja mislim da je najjeftinije preko DDORa i da iznosi recimo euro dnevno. Ako imas kreditnu karticu Intesa banke onda dobijes karticu osiguranja besplatno. To mozes ostvariti i ako ti neko da punomoc na svoju karticu, (mama, tata, devojka, brat, prijateljica) jedino sto treba dve tri nedelje sacekati a procedura je jednostavna. Da se ne bih ovde raspisivala nazoves banku i sve ti objasne.

Tranzitna viza ti je koliko dobra toliko i loša ideja. Ja sam juče dobio istu sa važnošću od skoro dva meseca. U tom periodu imaću pravo na dva ulaska (toliko mi je trebalo) i sa svakim ulaskom po 5 dana, znači ukupno 10 dana. Meni je trebalo ukupno 5 dana (iz dva puta), i baš iz razloga da izbegnem glupavo osiguranje i fake rezervacije, tražio sam tranzitnu, i bez bilo kakvog problema je dobio. Ali... da bi dobio tranzitnu, moraš da imaš vizu ili vaučer zemlje u koju 'ideš'... Možeš da kupiš Ukrajinski vaučer, ali gde je onda logika?! Isto tako, ako je već tranzitna, pretpostavimo onda da moraš i da izadješ iz schengena pa da ponovo udjes... tako da.. bolje plati to osiguranje, za tih par dana nije ti mnogo.

Jao ljudi koji haos...citala sam sve komentare al jos uvek ne znam sta da radim!

Elem, treba da putujem u Spaniju svakog meseca na nekih 2 nedelje u narednih 6 meseci i treba mi multy-entry viza. U pitanju je obicna turisticka viza, jer imam decka (koji je spanac i salje mi pozivno pismo tacnije, njegova majka (jer se smestaj vodi na nju) (napominjem da vec imam 1 spansku vizu, ovu redovnu za 1 ulazak i jednu svedsku kao eto..neki plus valjda) ali mi treba dokaz = dokument zasto zelim vizu sa vise ulaza. Moj razlog je naravno, samo da odem kod njega da se vidimo, ali kod spanaca (ambasade) nije dovoljno samo zeleti nego morate imati PREKO POTREBAN razlog za takvo nesto = u dokumentovanom obliku, sta god to bilo.. I naravno skoro nikom ne daju multy-entry vizu tako da bi i sam pokusaj bio samo bacanje i vremena i para.

Znaci o spanskom multy-shengenu mogu samo da sanjam.

E sad, cula sam da pola Srbije vadi tako madjarske multy-shengene pa krstare Evropom bez problema i da Madjari hoce da daju vizu i na 6 meseci! Ne radi im sajt i ne mogu nikako da saznam kako to kod njih ide, pa ako iko zna MOLIM VAS pomozite, jako mi je hitno! Znaci imacu spansko pozivno pismo i icicu samo u Spaniju iz Budimpeste avionom svaki put kad budem isla u EU - to je onaj istiniti deo koji verovatno ne treba da kazem Madjarima. Sta mi je onda potrebno da dobijem tu madjarsku multy-entry vizu, da li da im pokazem avionsku kartu za Spaniju ili da se pravim luda i kazem da cu biti samo u Madjarskoj..na aerodromima nema carinske kontrole unutar EU, jel tako? Sta mi vi savetujete da podnesem od dokumentacije, sta da im kazem a sta ne bih smela? Inace, pozivno pismo dobijam na ime majke mog decka (cula sam da nikako ne smem reci da idem njega da vidim, jer mi onda nikad nece dati vizu) pa sam milsila da kazem da mi je ona prijatelj, poznanik i da idem kod nje malo da uzim spanski s vremena na vreme i tako..

Eto, hvala svima koji mi izadju u susret sa ponekom informacijom, bilo sta sto znate dobro ce doci!

gosn.shofershajbna za madjarsku tranzitnu vizu kako su meni rekli tamo treba sve sto i za kratkotrajnu sengensku vizu. To je bilo u maju mesecu ove godine, sad ne znam da li su promenili zahteve ili sta vec.

Znaci ista dokumentacija verovatno nema nikakve olaksice. Jos treba i viza za trecu zemlju i prevozna karta do tamo. Znaci ako ides u Ukrajinu preko Madjarske treba vaucer i jos vozna karta do Ukrajine. Znaci ne rezervacija karte, mesta ili kako se to vec zove nego karta. Za put u Ukrajinu bolje je preko Rumunije.

Za tranzit NE TREBA osiguranje i rezervacija. Što se mene tiče, ja sam tranzit dobio sa avionskom kartom za Azerbejdzan iz Letonije i SAMO turističkim vaučerom za Ukrajinu (to je sve što je potrebno da bi se ušlo u Ukrajinu).

Pa Mar, za madjarski sengen mislim da ti ne treba pozivno pismo iz Spanije, a ne znam bas da li ces uspeti da dobijes na sest meseci da bi isla svakog meseca na 15 dana jer je koliko znam boravak ogranicen na manje od onog broja dana koje ti planiras da provedes u EU tokom tih sest meseci.

Mozda ne bi bilo loshe da probash da dobijesh pozivno pismo od neke firme u Spaniji pa da dobijesh poslovnu vizu ako si zaposlena.

hm?

;D