Jump to content

Featured Replies

Posted

Letos cu se majati Poljskom i Litvanijom pa pomislih da bi bilo lepo da skoknem i do Belorusije premda je Minsk dosta blizu, ne treba viza (da li je ona potrebna za Estoniju i Latviju?) a i kozna kad cu imati drugu priliku. No, nisam navrsio ni 19 leta i nemam neko pozamasno iskustvo u samostalnim i samoorganizujucim putovanjima, te me tatica ne bi pustio da idem u 'tako nebezbednu zemlju gde komunizam rules'. Ja pitam prijateljicu u Minsku da li to tako opasno, ona kaze da nije, a zatim pitam drugu iz Poljske, i ona mi kaze da ni jedan Poljak ne ide tamo. Sad ne znam sta da mislim. Voleo bih da mi neko iskreno i objektivno kaze da li da se upucujem tamo i, ako da, da li samo vozom jer bezbedniji od stopa.

Sta ces, neki sa foruma samo na Mesec sto nisu otisli, a ja postavljam ovakvo silly pitanje  :oops: No, valjda necete zameriti jednom srednjoskolcu?..  :-D

Slumpy

Voz iz Lavova u Ukrajini do Minska imash parnim datumima a iz Kijeva imash svaki dan. Minsk je poprilicno jedan dosadan grad i bez ikakvog pogovora bezbedan... Nije loshe da proshetash po gradu ... Uzmi nocni voz koji ide iz Ukrajine do Minska i naravno uzmi plackartni koji je duplo jeftiniji od kupe karte sticicesh tamo po redu voznje...

Proshetaj taj dan po Minsku, popi kaficu negde u gradu napravi fotkice da vidimo kako izgleda Gorki park leti...

poshto ce ti trebati jedno 4 sata da obidjesh ceo grad sasvim elegantno mozes da kupish kartu za neki vecernji voz dalje... znam da ide voz za St. Peterburg u 5 popodne.

Obavezno reci svojoj drugarici da ti rezervishe kartu za gde god hocesh da idesh dalje posto su vozovi obavezno puni...

i to neka ti rezervishe jedno nedelju dana unapred naravno opet plackartni...

Poljaci i Belorusi imaju neka nedovrshena posla pa se zato ne vole... isprocao mi je neko zashto ali sam zaboravila... tako da Poljacima ne treba verovatni ni rec kad je Belorusija u pitanju...

ako te josh neshto zanima o Minsku pitaj...

i da, mislism da ti je potrebna viza za Estoniju i Latviju, cak sta vishe mislim da su to zemlje EU ako se ne varam!

:-D

• Author

Hvala na ultra-brzom odgovoru!

Ako budem isao, ici cu iz Litvanije, Vilnius i Minsk mi deluju blizu jedan drugom. Lukashenko ne gotivi Poljake jer oni otvoreno podrzavaju opoziciju, zato ce ta Poljakinja koja bi trebalo da me prati na putesetviju morati da se prikochi na beloruskoj granici i vrne nazad u Poljsku  :cry:

Iz onoga sto si napisala, zakljucujem da Minsk nije dovoljno nebezbedan da ne idem tamo! Jedinu realnu opasnost predstavlja zapravo granica i carina, ali vec sam pokupio neke savete sa foruma sto se tice toga  :-)

Vezano za balticke zemlje. Naravno, trebaju nam vize. Ne znam kako je sada, ali ranije je viza za jednu od njih (Letonija, Litvanija, Estonija), vazila za kretanje u sve tri. Znaci, ako imas estonsku vizu u svom pasosu, sa njom mozes slobodno da svrljas i po ostale dve zemlje. Proveri tu informaciju, a ako je jos uvek aktuelna - mislim da ce ti dobro doci :party:.

• Author

Ne znam kako je sada, ali ranije je viza za jednu od njih (Letonija, Litvanija, Estonija), vazila za kretanje u sve tri.

Ovo je sjajno ako je tacno, bolje Letonija ili Estonija nego komunjarska Belorusija? :-) Inace, izvaditi litvansku vizu je strashno tesko - moracu da je vadim u LT ambasadi u Varsavi i jos da cekam 7 dana da mi je izdaju.? :-P

P.S. Bluegirl, hvala na ponudi!? :spot:

?Kako kod nas nema litvanske ambasade, viza za Litvaniju se vadi u Budimpešti. Imaju sajt, i mejl, i znaju lepo engleski, i vrlo su kulturni.

?Za vizu treba pozivnica, i čeka se nedelju dana. Naravno, pošto ti je tih nedelju dana pasoš u ambasadi, ne možeš da se vratiš kući, pa moraš da otpadneš u Pešti što ti verovatno ne odgovara.

?Pitao sam da li bih mogao da im pošaljem pasoš poštom ili tako nešto, ali rekli su da nema šanse. Znači, poziv iz Litvanije i 7 dana sedenja u Budimpešti.

? Što se Belorusije tiče, nisam bio, ali znam dosta ljudi koji su bili i, koliko čujem, bezbedna je kao i bilo koja druga zemlja. Slažem se sa BlueGIRL, nemoj nikako da propustiš da sedneš na noćni voz za Petrograd, baltičke zemlje su sigurno lepe ali Petrograd je Petrograd :)

? Za taj sukob Poljske i Belorusije sam i ja čuo, pričao mi jedan Poljak, ali je bilo nešto smrtno dosadno tako da sam i ja zaboravio, na kraju krajeva koga je briga :)

? Nego, ako ideš tamo, gledaj da naučiš malo ruski, uzmi neki phrasebook pa prelistaj, sigurno će ti biti od neprocenjive koristi.

• Author

E sad ste me napalili za Sankt-Petersburg? :banana:

Padala mi je na pamet ta ideja i ranije, mada je nisam razmatrao zbog verovatno jako visoke cene za voz. Mada distanca nije uvek srazmerna ceni. Zato pitam ja vas: koliko otprilike kosta od Minska do SP i nazad? Ono okvirno: da li je cena dvocifrena ili trocifrena? :-) Doduse, potrebna je viza i za Rusiju (to bi mi bila peta po redu za to putovanje), ali bas jedna iz SP dolazi u Nis preko HC, i pita me da li mi treba nesto iz Rusije. A joj u sali kazem: jedno pozivno pismo. No, videcemo...? :wink:

Minsk-St.Peterburg 36310 beloruskih rubalja! Podeli to sa 2500 i dobicesh cenu u eurima. To ti je cena za plackartni... (cena iz decembra 2005)

Ako si vec u istocnoj Evropi prava je steta propustiti St. Peterburg... Meni je srce ostalo tamo! Ali planiraj minimum 5 dana tamo! Ja sam provela 4 dana i nisam videla ni 30% grada. Dodushe ja sam imala samo 6 sati dnevnog svetla. A ti ako odesh preko leta imcesh 23 sata dnevnog svetla pa ako budesh imao dovoljno snage videcesh ceo grad!

:-D

• Author

Majke mi, kreten sam ako ne odem u Petrograd! Jos samo jedno pitanjce: koliko se putuje od Minska do SP? Jer mi deluje kao bas duga voznja a problem je sto cu imati samo mesec dana na raspolaganju da obidjem sav taj sever...

• 2 years later...

Jel moguce uci u Belorusiju iz Rusije a potom i da se vratim ako imam samo t.vaucer?Hoce li mi Rusi praviti probleme?

Izmedju Belorusije i Rusije nema granice i ljudi prelaze bez ikakvih dokumenata... ja sam celu noc spavala u vozu i niko me nije nista pitao niti pipnuo i ujtru kad sam ustala pitala sam jednu devojku gde je tu granica poshto je meni trebala migraciona kartica pa mi je devojka objasnila da granice nema.

;D

Sjajna vest,samo se plasim da me ne prihapse u povratku :).Kad si ti putovala,da se nije nesto izmenilo?

Putovala sam 2005 a u Rusiji se promenuo samo predsednik tj. nista se nije promenulo. Imaju pametnija posla nego da zatvaraju granice sa Belorusijom.

Elem... ako nemas potrebe da ides tamo, nemoj. Minsk je dosadan, hladan, ogroman, nasminkan za turiste. Nista posebno da se vidi.

Mislim da su jedina zanimljiva stvar u Belorusiji ona pusta sela na jugu koje je pogodila Cernobiljska eksplozija.

Baci pogled

https://www.klubputnika.org/Blogovi/30-sneg-led-vodka/280-minsk

i sad sam primetila da su neke fotke nestale iz bloga... ali sredicemo to.  

;D

• 2 years later...