Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo nesto svezih informacija ako neko ovu marshutu ima u planu. Ovo dole preporucujem onima koji putuju do Egipta kopnom pa zele da se sto brze i bezbolnije vrate kuci bez daljeg razgledanja i bez stopiranja ako se nema

vremena/snage.

dan 1: 1) bus luxor - dahab 17h, 17 evra, stize se sledeceg jutra

dan 2: dahab - nuweiba stop (manje od 100km), ferry Nuweiba - Akaba 15h, cena 60 dolara, 100 povratna,  gubi se ceo dan na prelazak, zakasnjenja, u Akabi ste uvece oko 21-22h, ja nisam platio 10 evra za vizu, razlog: 1) granicar greskom nije naplatio 2) procitao sam negde da se na tom prelazu viza

ne placa; spavanje na plazi

(ja sam propustio taj brod od 15h pa sam cekao drugi u ponoc)

dan 3: stop 10 km do grada Akabe, bus do Amana (na svakih sat-dva), cena 8 evra; u Amanu ili 1) shared taxi do Damaska, oko 13 evra, ili prenociti

dan 4: JETT bus do Damaska, 8,5 evra, 7h. Izlazna taksa za Jordan 5 evra. U Damasku ste u 11-12h, kupite kartu za Istanbul, oko 27 evra, 22h, izlazna taksa za Siriju oko 8 evra

dan 5: preseda se u Antakiji sa istom kartom, dalje za Istanbul

dan 6: stize se u Istanbul nesto pre zore, na stanici kupite kartu za Sofiju, bugarska kompanija HAS, 40 lire ili 22 evra, dajte 20, prihvatice, predah u Istanbulu, bus polazi u 22h, stize u Sofiju u zoru, iz Sofije stop do Srbije, ja sam probao da uzmem bus do Nisa ili granice - neprihvatljivo skupo

Ukupno 140 evra, ili 100 evra ako ne racunate kartu za brod. Jedina zamorna deonica jeste prelazak Crvenog mora brodom.

• Author

Taj trajekt je jedini nacin da se predje u Egipat iz Jordana a da se ne zalazi u Izrael. Jako je skup, ceka se satima, uzas, jako teska deonica. Trik je sto vecina ide trajektom Akaba - Nuweiba, dok postoji i trakejt do Tabe koji traje znatno manje, jeftiniji je a i udobniji. Sve u svemu, iz Sirije se u Jordan moze 'ko pasulj' ali u Egipat vec je malo skuplje i teze.

• 1 year later...

Taj trajekt je jedini nacin da se predje u Egipat iz Jordana a da se ne zalazi u Izrael. Jako je skup, ceka se satima, uzas, jako teska deonica. Trik je sto vecina ide trajektom Akaba - Nuweiba, dok postoji i trakejt do Tabe koji traje znatno manje, jeftiniji je a i udobniji. Sve u svemu, iz Sirije se u Jordan moze 'ko pasulj' ali u Egipat vec je malo skuplje i teze.

Ovo je napisano 2008. a sada citam da prevoz od Tabe do Akabe vise ne funkcionise, tj. mora se kupiti povratna karta kod neke turisticke agencije. Da li neko ima vise informacija o ovome?

Bio sam u Dahabu u oktobru 2009 i probao preko lokalnih  turistickih agencija da dodjem do informacija o prevozu na relaciji Taba-Akaba.Izgleda da je na taj brod moguce uci samo u okviru nekakvog paketa tj uplacenog izleta za Petru preko neke od tur.agencija u Dahabu/Sharmu/Tabi. Cak i nadjoh website kompanije koja drzi tu liniju ali na e-mail mi nikada nije odgovoreno a na tel. brojeve koji su na sajtu se  nijednom niko nije javio(mada moram priznati da sam zvao samo ofis u Akabi a ne mobilne brojeve)?

Uz sve to taj brod navodno polazi ne iz Tabe nego negde pored iste...tzv Taba heights sto bi trebalo da je neki hotelski kompleks ne bas blizu Tabe? .Sve u svemu deluje kao jako komplikovana akcija...ostaje Nueba za sad kao jedina opcija ( izgleda?).

A da je zamorna ta opcija iz Nuebe...pa jeste..izgubis ceo dan :(

• 3 months later...