Jump to content

Featured Replies

Posted

Letos sam bio u Albaniju na more ako nekome  trebaju  informacije neka pita ovde. Neznam smam li  slike da lepim?

• Author

Hvala hvala, bolje vas nasao, evo postovao sam jedan album za pocetak :)

pozdrav! mene zanima albanija, putovai bih u tiranu oko nove godine. kakva je saobracajna veza skopje - tirana? cena karte? da li treba viza za albaniju? ulazna taksa? koja je cena? jos neke info koje smatras da bi bile korisne. unapred zahvalan

• Author

Pa ovako, od Skoplja imas  malo auto puta do Gostivara,  pa idu planine, posle od Kicheva do Ohrida imas krivine, a od Ohrida do Elbasana imas put sa jednom trakom do Elbasana i od Elbasana autoput do Tirane,  ulazna taksa je 2 eur po  pasosu, a izlazna 2 eur po kolima, a evo kako je sve bilo:

Pa ovako, u Albaniju sam otisao neplanirano, setao Grcku ovog leta, pa Ohrid (imam smestaje ako treba :) ) i pomislim da bi lepo bilo treci put otici na more ove god, i tako mi maltene iz kafane u ranim jutarnjim casovima, dogovorimo novo letovanje. Zaputimo se se preko Struge na granicni prelaz Caffesane, na ulasku platimo 2 eur po coveku, pokazemo dokumenta, medjunarodnu, obicnu dozvolu, pasos, zeleni karton i krenemo prema Elbasanu, put do tamo sa 300 krivina, most nema sve delove, ali mora da se prodje, jedan po jedan. Posle kraceg vremena stajemo na pumpu da popijemo kafu i iskoristimo za pus pauzu

Elbasan ruiniran grad beda ziva, osim ogromne pravoslavne crkve koja je prelepa, dalje idemo do Lushnja auto putem skoro do Valone, prolazimo 30 km od Tirane, putarina naravno nema i za 3h smo u Valoni koja je trebala biti glavno odrediste, ulazimo u prelep grad koji podseca na mondenska letovalista, ali mu more nista ne valja (Jadransko - glibavo) i mi odlucimo da idemo na nam jug do Sarande. Posto smo mnogo pametni i ne zelimo niciju pomoc mi pratimo kartu neznajuci da je put u izgradnji i 133km vozimo neverovatnih 8h. Pravimo pauzu u mestu Himare. Nastavljamo i posle 3 sata muchenja po prasini na vrhu planine dolazimo na kraj puta koji je preprecio bager. Moramo da cekamo dok ne zavrsi radove.

Stizemo u Sarandu prevece, i u centru grada nalazimo smestaj u hotelu sa klimom i satelitskom za 7, 5eur po coveku. Prvoga dana upoznajemo ljude po prodavnicama, prodavac mekika specijalno za nas pravi po narudzbini i donosi tople svakog jutra. Poslasticara nam je preko puta za baklave i tulumbe a tu su i dva omiljena restorana, jedan u kome sluze gyros za 1eur i drugi gde sluze picu porodicnu za 3 eur. Lezaljke na plazi su 1, 5eur, gorivo je 1, 20eur mada su nam natocili 40eur a platili 30eur, niko nezna engleski, sporazumevamo se rukama, ali su svi ljubazni i niko nema nista protiv nas i kola sa dvoglavim belim orlom. Sami obilazimo grad uz pomoc mape. Posto nas mesto ne drzi idemo do grada Butrinta, koji je stari Rimski grad. Ulaz 7eur. Provlacimo se sa grupom nemackih turista u stedimo 7x4=28 eur. Ostatak vremena provodimo po malim zabacemi plazicama van grada. Jedemo domacu srpsku hranu, zato sto su rafovi puni nje, pijemo i domace sokove. Naravno ne propustamo ni skender konjak. Posle par dana odlucujemo da se vratimo za Ohrid asfaltiranim putem preko Gyirocastra, rodnog grada Enver Odze, koji je sagradio silne bunkere po zemlji. Uz put svracamo u jedan restoran, gde nam pustaju Draganu Mirkovic i stavljaju na najlepsi sto, drago nam je. Nastavljamo. Put je malo duzi ali brzo stizemo na granicu, gde nas Albanski carinik moli da mu damo 5eur jer je gladan, nismo mu dali. Zatim nas ceka neprijatno iznenadjenje na makedonskoj granici. Makedonci nam traze pored 1000 dokumenata i medjunarodno zdravstveno koje nemamo. Traze da se vratimo za Albaniju. Meni puca film i okrecem na nacionalnom osnovu, kao "Albancu su za vas gospoda, ovo ono..." Carinik zove sefa, kaze mu sta sam rekao, on prilazi, na uniformi vidim Albansko ime, smeje se, pruza mi ruku, dok me pokisli makedonci gledaju, i kaze "Brate Srbine, slobodan si, srecan put" Eto toliko vracamo se u Ohrid.

• 7 months later...

E, super .. ovo je topik koji mi treba. Ovo leto idem u Grcku, bar se nadam, pa sam planirao da skrenem do Albanije na tom putu. Vidim da je lako iz Skopja do Struge i Ohrida, vidis jezero, pa dalje u Tiranu. Ali da li je lako iz Albanije, tacnije Gjirokatre u Grcku?! Da li je neko isao tim putem?! Ili je bolje da se vrnem istim putem u MK, pa vozom za Solun itd?! Kontam da u ALB nema zeleznice, pa se busom ide od Tirane do Gjirokatre.

I ja sam se zeznuo, pa sam isao tim putem iz Valone.  :P

Samo sto taj put nije u izgradnji, nego je ruiniran. I iz vremena Enver Hodze.

Znaci, ako iko ide za Sarand, obavezno preko Gjirokastera!

Samo da dodam: plaze u Dracu - u samom gradu - su fantasticne - pescane i duge sa slabim talasima, za razliku od Saranda, gde su sljunkovite sa velikim talasima. Ima dosta smestaja uz samu plazu.

Tamo doduse ima dosta nasih zemljaka iz juzne pokrajine, koji bez blama odmeravaju kad vide tablice. Pa ko voli...

I meni su dva prijatelja iz Albanije rekla kad sam ih pitala gde je najbolje tamo da odem na more rekla da u Drac dolazi mnogo ljudi iz "juzne pokrajine"  i da je najbolje da idem na more u Sarandu i Valonu da se u Dracu ne bih osecala neprijatno ako  vec idem na more sama.

e da, to jeste tačno, ja sam bio pre 2 godine 2 nedelje u Albaniji, i razlika između Drača i Valone je velika.... što se tiče kosovskih turista, dok u ulazu u drač vidiš gomilu Qebaptore, Embeltore, Burektore (Ćevapdžinica, poslastičarnica, burekdžinica)... koje drže kosovari i imena poput Prishtina, Tetova, Kosova... u valoni toga nema... hehe a rekli su mi kako prepoznaješ koju burekdžinicu drži kosovar jeste po tome što se na kosovskom dijalektu albanskog (koji ima dosta veću gramatičko-leksičku sličnost sa srpskim) burek kaže burek, dok na albanskom iz albanije byrek;))....

A ovo za srpsku muziku, to je skroz tačno, mene je jedno jutro u Fieru, probudila Jelena Karleuša, a Indira po kafićima je regularna ;)

@world : ovo za makedonsku granicu, hahahaha hit, skroz sam se upišao od smeha;))

• 5 years later...

Kako stoje stvari danas sa albanskim putevima?

Jel neko bio poslednjih godina?

Zanima me konkretno deonica Ohrid-Elbasan-Tirana-Skadar...

Kako stoje stvari danas sa albanskim putevima?

Jel neko bio poslednjih godina?

Zanima me konkretno deonica Ohrid-Elbasan-Tirana-Skadar...

Bio ljetos. Ohrid-Elbasan nisam proputovao, ali sam isao iz Skadra u Tiranu. Put, koliko su ljudi pricali, i nije toliko los. Nije autocesta, ali je po mom misljenju, ok

kojom prosečnom brzinom je realno da računam da može da se vozi?

Bio ljetos. Ohrid-Elbasan nisam proputovao, ali sam isao iz Skadra u Tiranu. Put, koliko su ljudi pricali, i nije toliko los. Nije autocesta, ali je po mom misljenju, ok

kojom prosečnom brzinom je realno da računam da može da se vozi?

Uh, teško pitanje budući da nisam vozio. Hm.. Nemoj uzeti kao 100% sigurno, ali moje neko sjećanje je da smo se mi prosječno vozili oko 70-80 km/h. 'Ajmo reći nešto slično kao po BiH

Hvala :)

Ja sam bila samo južnije u Albaniji i tamo često nije bilo šanse da se ide iznad 30 :) Doduše, to je bilo pre 5-6 godina.. Možda je sada i tamo bolje...

Uh, teško pitanje budući da nisam vozio. Hm.. Nemoj uzeti kao 100% sigurno, ali moje neko sjećanje je da smo se mi prosječno vozili oko 70-80 km/h. 'Ajmo reći nešto slično kao po BiH

Било где ван аутопута тешко је постићи просек преко 60 кмх.

Ja sam bio pre tri godine. Tada su već putevi bili mnogo bolji nego kada si ti bila. Prošao sam celu Albaniju od zapada do istoka. Putevi su bili sasvim u redu.

Sada su, verovatno, još bolji jer se intezivno radilo.

Ako imaš mogućnosti poseti njihovu ambasadu, vrlo su ljubazni i daće ti mnoštvo informacija, prospekata i auto karte. (Bar je tako u ambasadi Albanije u Budimpešti).

Dobra ideja, Peđa. Mogla bih navratiti u ponedeljak, biću slučajno u prestonici :)

Koje si granične prelaze prošao, koliko si čekao?

Ja sam bio pre tri godine. Tada su već putevi bili mnogo bolji nego kada si ti bila. Prošao sam celu Albaniju od zapada do istoka. Putevi su bili sasvim u redu.

Sada su, verovatno, još bolji jer se intezivno radilo.

Ako imaš mogućnosti poseti njihovu ambasadu, vrlo su ljubazni i daće ti mnoštvo informacija, prospekata i auto karte. (Bar je tako u ambasadi Albanije u Budimpešti).

Edited by golosina

Nažalost ove godine ne idemo toliko južno... bili smo u Butrintu, za svaku je preporuku.

I mi prelazili Kakavia prelaz i ostali satima i satima :D

Iz Crne Gore Sukobin a iz Albanije u Grčku Kakavia.

Preporuka: treba pogledati Butrint!

Ljudi, jel išao iko ikada vozom kroz Albaniju? Gledao sam hiljade slika i sve je poprilično očajno, ali na slikama i ostale željezničke kompanije na Balkanu nisu mnogo bolje ... :)

Mi planiramo avgust ili početak septembra na produženi vikend (petak-nedelja) u Albaniju... kolima iz Novog Sada preko Zlatibora, Prepolja, Podgorica, Ulcinj (gde bi napravili poludnevnu pauzu) i okvirno do Drača. Dva noćenja, malo kupanja, razgledanja i Tirana na par sati, pa nedelja oko podne povratak. Svi predlozi su dobrodošli. Dodao bih da sam pročitao putopise, pa sam na osnovu njih napravio okviran plan.

• 1 month later...

Jel ima neko za preporučit neki smještaj: hotel, hostel i sl. u Skadru i Draču za do 20 eura noć? Možda bi išo u 10. misecu, u Draču se još nešta može i nać, al u Skadru katastrofa.  

Ja sam našao interesantan i povoljan aranžman početkom septembra za letovanje u Sarandi, jedno noćenje u Draču i obilazak Albanije i ako budem slobodan planiram da idem. Ako je još neko zainteresovan za tako nešto slobodno nek se javi.

Pozdrav!

Evo ja sam nocas dosao iz Albanije tacnije bio u Sarandi 7 dana na letovanju, isao sam kolima pa ako nekoga zanimaju najsvezije informacije, tu sam.

Pozdrav!

Evo ja sam nocas dosao iz Albanije tacnije bio u Sarandi 7 dana na letovanju, isao sam kolima pa ako nekoga zanimaju najsvezije informacije, tu sam.

Jesi isao preko neke agencije u Sarandu ili si samostalno sebi planirao putovanje i odmor?

Ove godine sam cuo veoma pozitivne preporuke za albansko primorje, pogotovo za Sarandu, s tim da bih ja sledece godine probao da odem tamo.

Ako imas neke info o cenama hostela ili hotela, cenama medjumesnog saobracaja, eventualnim iskustvima auto-stopa i sl. 

Naravno, sve preporuke za obilazak prirodnih i kulturnih dobara koje si posetio bile bi od koristi :)