Jump to content

Featured Replies

Posted

E, drugari. S obzirom na to da je Bugarska nova clanica Evropske Unije, pitam se da li mogu s njenom vizom da putujem u druge zemlje? Naravno, nakon sto najpre udjem u Bugarsku! A ako je odgovor potvrdan, da li mogu da idem u sve zemlje Evropske Unije ili postoje neke koje ne priznaju bugarsku sengen vizu. I da li je bugarska ambasada uopste pocela da izdaje Sengen vize? E tako, unapred svima mnogo hvala!  :D

Bugarska je clanica EU ali ne i sengenskog sporazuma tako da Bugarska viza nije Sengen! Odgovor na tvoje pitanje je NE!

Ako imas bugarsku vizu, mozes kao tranzit u Rumuniju, ali samo ako se vracas u Srbiju! Tj. ako nameravas da udjes u Rumuniju iz Srbije, onda ne mozes sa bugarskom vizom.

To je informacija proverena u ambasadi Rumunije!

Bokas ta informacija je tacna ali to mozes da uradis samo sa regularnom bugarskom vizom koja ima rok trajanja bar jos 5 dana od trenutka ulaska u Rumuniju! Sa tranzitnom bugarskom ne moze. Naime po Rumunskom zakonu tranzit traje 5 dana a po Bugarskom jedan! Ovo sam osetio na svojoj kozi ... imao sam bugarski tranzit i nisam mogao proci!

Kiko, ja sam ta koja ti je tada i dala te informacije  ;D

Ja se izvinjavam, da to vazi samo za regularnu bugarsku vizu, ne i za tranzitnu od koje nema vajde u Rumuniji, odakle god da se ulazi! Nisam bila dovoljno jasna  :-[

Jasno za tih 10 evra na granici dobijes na slucajnost vizu sa jednim ili vise ulazaka.

Tih 22 evra u ambasadi sta ti donose: jedan ulaz, multi, biras sam ili sta ti oni opet daju?

Takodje za bugarsku tranzitnu vizu kako je sa osiguranjem, traze li ili ne, koliko treba da traje?

Dva dana samo - posto tranzit traje 1 dan za vizu sa dva ulaza osiguranje za dva dana - ili nesto vise?

Do pet dana ti osiguranje kosta 390 u Unica osiguranju, i drugi su tu negde, tako da ti je sve jednmo bio 1 ili 5 dana

Ja ne znam ko je provali to za Tursku vizu sa jednim ulaskom!?? Ja imam 6 turskih viza i sve su multi! I ne znam nikogam, niti sam ikada video Tursku vizu sa jednim ulaskom!

Ja do sada imam 7 turskih viza, u moja dva plava pasosa (bivsem i sadasnjem). I, sve one su bile sa cenom od 10 EUR i sa vise ulazaka, u 30 dana. Na prvoj vizi mi je pisalo da je sa jednim ulaskom, pre 4 godine, i bio sam spreman da kupim novu, kada sam ulazio sa sirijske strane. Medjutim, Turci su videli tu vizu koju sam imao i rekli su mi da je ok. Ja sam ih ponovo pitao da pazljivo procitaju da na vizi pise da je sa jednim ulaskom (bir ay ikamet sureli tek giris vizesidir) i da mi se ne desi da imam problem kada budem izlazio iz Turske. Medjutim, ponovili su da je ok, te se tako i desilo. Turcin na prelazu sa Bugarskom me je samo "odjavio" iz njihovog kompa i lupio mi pecat. Dakle, 99,99% ces dobiti vizu od 10 EUR i to sa vise ulazaka, u 30 dana. Meni su cak u poslednjih nekoliko puta samo davali tu nalepnicu, da je ja sam stavim u pasos. To je zgodno jer mozes da napravis neki red u pasosu, kako ti odgovara - tipa da dopunis neku polupopunjenu stranicu i ustedis celu praznu. Turska viza je dimenzija 5,9 x 3,4 cm. Cak i ako ti je oni ofrlje zalepe, ti lagano mozes da je odlepis i zalepis ponovo gde ti odgovara. Ali, vodi racuna da to odradis pre nego sto ti lupe prvi pecat koji nju kaci.

Za to iz ambasade ne znam - nikad je nisam tamo vadio.

Bugari uvek daju tranzit na samo 24 casa, po pravcu. Ne sekiraj se ako ti se desi da tranzitiras kroz Bugarsku, a zahvatis dva kalendarska dana. Vodi racuna samo da ne prodje 24 casa od ulaska, pa do izlaska iz zemlje. Oni unesu u njihov centralni sistem vreme kada si usao u zemlju.

Ha, bilo bi logicno da osiguranje uzmes na po dan, za svaki pravac tranzita. Medjutim, cini mi se da nijedna agencija ovde nece da ti izda polisu ispod tri dana. Ja sam tako uzimao, na tri dana, da bih dobio tranzitnu vizu. U povratku naravno nisam imao osiguranje, ali mi nikada nisu ni trazili. Nisam siguran, ali mislim da nikada nikome od nas nisu ni trazili na uvid polisu osiguranja, prilikom ulaska u Bugarsku. Opusteno po tom pitanju.

Globe trekker hvala za objasnjenje. :)

Video sam tursku vizu dobijenu u ambasadi. Vecih je dimenzija nego ona sto se dobija na granici i zauzima skoro celu

stranicu pasosa. Kao i vecina drugih viza. E sad covek koji mi je to pokazao je vozac kamiona i cesto ide u Tursku i nije turisticka viza naravno nego viza za transport robe ili tako nesto. Ili je to tacnije transportna dozvola ili slicno. Imala je visestruki ulazak i tri godine trajanja.

Nije problem za tursku vizu na granici ali opet ostaje ako je glavna destinacija Turska mora da se uzme viza unapred u ambasadi da bi Bugari dali tranzit.

U vezi osiguranja mislim da je minimum odredjen zakonom a ne voljom agencije. Izgleda da iznosi tri dana najmanje. Ja sam obicno uzimao kod "Dunava osiguranja" ta tri dana po ceni od 1,3 evra dnevno.

Male su sanse da Bugari traze osiguranje na uvid ali izgleda ostaje da mora da se nosi osiguranje kada se trazi tranzitna viza.