Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li se sa finskom sengen vizom moze u rusiju??

hvala na odgovoru!!!! :)

Ni pod razno se ne moze sa bilo kojom sengenskom vizom (finskom ili drugom) u Rusiju.

Sto se tice Finske, posle ulaska u EU, Rusija im ukinula cak i malogranicni promet.

• Author

hvala vam na odgovoru, i mislila sam da je tako.

a da ste prepuni informacija..nemam reci.

svaka cast!! clap

Ideja nije bas i nesto promasena, moglo je ranije. ;)

Dok Finska nije usla u EU (bese 1997. jel tako) stranac sa finskom vizom mogao je po medjudrzavnom sporazumu da udje u Rusiju "malogranicno" (negde oko 30 km u dubinu teritorije bese). Postojala je mogucnost da se proseta do ruskog grada Viborga (odnosno finsko ime je bilo Vijpuri dok ga Staljin nije prisvojio). Moguce je bilo i obrnuto, sa ruskom vizom do Finske. Ja isao tako u Finsku, ali davno bese 1995. Na granici mi Finci lupili neki poseban pecat preko pola stranice pasosa i crvene boje - normalan pecat bese mali i zelen ako se dobro secam. Isao do finskog grada Kotka u Finskom zalivu - nista posebno, ribarsko mesto na moru. Nisam isao normalanim putem preko granice jer je zalazio duboku u Finsku pa nisam mogao. Vec sam nasao neku blatnjavu stazu kroz sumu desetak km od granice, stopirao sam tu neki sumarski dzip.

U tom gradu Kotka me startovao finski policajac, pitao me odmah jel imam rusku vodku. Posto nisam imao nije bio zadovoljan poceo da mi gleda pasos (bio je onaj stari SFRJ) pa mislio da je stari sovjetski i morao sam da mu objasnjavam ko sam i sta radim tu. Onda je ukapirao i rekao mi da mogu samo "do benzinske pumpe" dalje da ne pokusavam. ;D

Bese nekad, probaj sad. :P

Za informaciju ruski zakoni su vrlo interesantni sto se tice putovanja ali je dosta stvari skriveno tako da mnogi ne znaju za razne fore i fazone. Evo ga primer za Rusiju i Belorusiju - vazi za "zapadnjake" nama ionako ne treba.

Ko ima vazecu belorusku vizu moze da boravi 7 dana u Rusiji bez ikakve ruske vize, pod uslovom da ulaz i izlaz bude preko teritorije Belorusije.

I obrnuto ko ima vazecu rusku vizu moze da boravi 7 dana u Belorusiji bez ikakve beloruske vize, pod uslovom da ulaz i izlaz bude preko teritorije Rusije.

99,9% ljudi ne zna za ovo cak i u Rusiji i Belorusiju ali takav zakon postoji.

E sad na terenu je verovatno stvar drugacija, ne znam da li je neko probao da se registruje u Rusiji bez ikakvog dokaza o odobrenju za boravak. ;)

Pa to je zato jer Rusija i Belorusija imaju "uniju" ... nema granice izmedju te dve drzave a izmedju Finske i Rusije je ite kako ima!

Jeste verovatno je to (jedan) od razloga.

Stvar je u tome da to retko ko zna pa zato placaju duplo za vize.

Ni zvanicnici to tamo ne znaju kao rekoh probaj u Rusiji da se registrujes ako imas samo belorusku vizu

i obrnuto. Mislim znaju oni to ali se prave ludi. U Rusiji ce biti "daj pare" a u Belorusiji "mars napolje".

Takodje ko nabaci zabranu ulaska za Rusiju vazi mu i za Belorusiju i obrnuto.

A za ovo ukidanje izmedju Rusije i Finske zvanicno su krive Finkinje jer su mnogo koristile "poljski novcanik".