Jump to content

Featured Replies

Posted

Rođen sam u Beogradu tamo sam upisan u matičnu knjigu rođenih, trenutno živim u BiH gdje imam također državljanstvo.

Htio bih Srpski pasoš, koja je procedura za vađenje srpskog pasoša dok je trenutno prebivalište u BiH ?

Moram li biti prijavljen na adresu u Srbiji kako bih imao pravo na pasoš ili to mogu i sa BiH ličnom kartom ?

Koliko sam pročitao da u pasošu Srbije piše koje nam je prebivališne što možda nekad može praviti problem.

Koja je najbolja solucija u mom slučaju da dobijem pasoš a da ne idem preko konzulata jer će me skupo izaći ?

• Author
4 hours ago, ThirstyTraveler said:

Ne moras da budes prijavljen u Srbiji. 
U mom pasosu ne pise prebivaliste.  

Posljednje pitanje mi nije jasno. Sta ce te skupo izaci?

Zahvaljujem na odgovoru, 
Mislio sam novčano "skuplje izaći" pasoš preko konzulata a još će mi pisati da živim u BiH a državljanstvo ću lično preuzeti u Beogradu.

Koje ste godine vadili pasoš jer to je uvedeno u posljednje 3 godine ja mislim i kogagod sam pitao kažu imaju mjesto prebivališta upisan u srpski pasoš.

E sad da mi u srpskom pasošu ipak piše da mi je prebivališne u BiH da li mi je taj pasoš u potpunosti punopravan validan kao i da živim u Srbiji ?

ili je bolja opcija da se prijavim na neku adresu u Srbiji te izvadim ličnu kartu (jer bez konzulata ne može sa BiH ličnom kartom
tj. u Beogradu mi ne priznaju BiH ličnu da bih mogao predati za pasoš.
 Međutim kažu mi da inspekcija provjerava i može potrefiti kada mene nema na toj lokaciji (a nisam u mogućnosti biti često na toj lokaciji),
šta vi mislite o tome, ili pak preko konzulata?

Edited by stranac
nadopuna komentara

Ne moze i jare i pare. Ili se prijavis u Srb i uzmes jeftiniji pasos ili izvadis u konzulatu sa BiH adresom.
Ne postoji manje ili vise validan pasos, pasos sluzi za dokazivanje drzavljanstva RS, i moze da bude koja god adresa unutra, ti ne zivis u Srb tako da ne bi trebalo da se fiktivno prijavljujes.

Pasos se vadi iskljucivo u konzulatima ako ne zivis u Srbiji (u smislu da nemas prebivaliste, mada ce neko reci da mozes da izvadis i u Bgu)