Jump to content

Featured Replies

ok, hvala puno. za sada jos uvek nisam sigurna kad bi tacno bili tamo. cak ni da li bi bas na kubu. ispada da prilicno kosta doci do tamo bas zbog toga sto je tako izolovana, pa ako neko ima dobar predlog gde drugde u tom delu sveta a za otprilike toliko para, predlozi su dobrodosli :) ja sam vec bila u meksiku i predivan mi je ali ne bih da se ponavljam ako vec imam priliku za nesto drugo, a ostala karipska ostrva mi se ne cine toliko zanimljivim kao kuba. ili gresim..?

:) hocemo da otvaramo new topic za jamajku?  :gossip:;) koliko vidim niko nista jos nije o tome pisao.

jesi li bila? sta imas da kazes? 

Na Jamajci nisam bila ali je bilo nekoliko mojih prijatelja.

A sto se tice nove teme o Jamajci, ako te nesto konkretno zanima otvori je.

• 2 months later...

...bas zato isti nisam okacio ovde :P... ;) ...kuba je lepa zemlja sto se prirode tice ali boraveci tamo sam imao utisak da me svi vide kao vrecu para koju treba po svaku cenu isprazniti pogotvo sto sam sa sobom imao profesionalnu foto opremu tako da su svi ocekivali neku lovu za sliku...

• 10 months later...

Poz svima, ja sam ovde novi.

Ovog leta idem za Ameriku preko work and travel programa da radim, pa bih posle toga malo putovao.

Zanima me da li neko zna kako najjeftinije avionom da stignem od Bostona do Cube?

Hvala.

Putujem na Kubu sledece nedelje,nazalost razlog posete je zdravstvenog karaktera..

Koliko sam mogao da skapiram,najbolje je ici u privatan smestaj,pa me zanima da li nije kasno da trazim smestaj oko 21h po lokalnom vremenu,jer mi tad slece avion..

bilo kakve jos informacije bi mi jako znacile,jer idem sam i ostajem samo 3 dana...

Hvala..

Bila tamo ali pre par godina......Bilo bi cini mi s edobro da taj privatni smestaj takodje bukiras net-om unapred...pogotovu sto ostajes samo 3 dana i sto ides iz zdravstvenih razloga......To mi nekako najlogicniej zvuci, a takve su opcije i te kako postojale...prosniraj malo po net-u

Srecno  :)

Dobila sam od nekoga malopre poruku i molbu da napisem nesto oko vidjenja Kube...ali, kako kompjuteri nisu moj fah- ja to napisah, ali nisam sigurna zasto nece i da s epostavi.Tako da ako se sada iztriplicira ja se  izvinjavam .Pitanje je bilo u vezi kube i odlaska iz Amerike.

Ovako -  ja sam na Kubi bila pre 5 godina, pa ne znam koliko je to sada relevantno vidjenej stvari.....Ali iz tadasnje situacije to je izgledalo ovako;

Kao prvo , pitas za odlazak iz Amerike - a, ja tu nisam pravi covek za upit, jer ja sam isla iz Kanade , gde sam tog momenta bila, ali su nam se prikljucili neki prijatelji iz Amerike , tako sto su dosli do Kanade i onda smo svi zajedno isli odatle.

Nije nam trebala viza- svi smo imali srpske pasose, i to nam je bila kanda neka privilegija.......

Vidim da po neko ima prilicno gard stav prema odlasku na Kubu, sto je meni prosto nezamislivo.Nije tacno da nema sta da se vidi, samo sto to zavisi od toga sta ocekujes, sta trazis, koje su tvoje potrebe, a i kakva ti je percepcija.......Meni kao istoricaru umetnosti i slikaru -Kuba je predivna.....ne zna se da li je bolji potpuno oronuli i toliko fascinantan exterijer, skrivene ulicice vatrenih kolorita koje mirisu na neku duboku i tesku pricu, ili ono sto bi mi zvali cigan mala, samo na kubanski nacin- gde smo bili u kuci domacina ,koja izgleda kao da ce ti se svakog momenta skljokati na glavu, ili pak prelepi atrijumi velelpnih gradjevina koje su ostavili Spanci, sa vrtovima u sebi , i spoljnim i unutrsnjim elementima arhitekture vrednim paznje- oronulim ponegde, ali prelepim......ne postavljam pitanje da li negde ima nesto lepse, bolje, itd sto se neko pozabavio vec da pominje u vezi Kube...ta pitanja su iluzorna...pricamo o ovome , i to je prelepo....I jedan potpuno drugaciji svet...ljudi koji nose tezak pecat svih tih proteklih decenija- tacno, ali koji upravo zbog toga su uspeli da sacuvaju nesto predivno...drugi ne moraju da dele moje misljenje...posto sam ovde sto-sta procitala.Jesu ljudi tamo kojecim onemoguceni, ali to upravo radja neverovatne slike i mogucnosti da dozivite nesto sto nigde drugde necete moci- jer su ljudi drugaciji.Nismo imali nikakav problem sa kubancima- oko tog ada nesto traze...traze onoliko umereno koliko je to donekle normalno za tu i takvu pricu.......Cene su za strance i za domace...to je poznato, i najbolje je ako imate nekog kubanca da vam bude od pomoci, da vam se nadje za takve stvari- a vi njemu neki baksis......  Cveta sexturizam to je tacno- ali meni se cak cinilo da mnogo vise cveta sexturizam sa Kubancima, nego sa Kubankama sto je neko pominjao, ali to je nebitno- cveta on kojekuda samo je pitanje koliko se to gde pominje........U vreme kada smo mi bili bio je neki Fidelov rodjendan ,ali je on tada najozbiljnije zaglavio u bolnici, i pricallo se vec svasta - jer niko niej mogao da zna da li je uopste jos ziv...Kada smo dve godine kasnije hteli da idemo da bi isli vozom po ostrvu- jer tada su vec mogle sasvim normalno da se rentiraju kuce za neke smesne pare- barem tada je to bilo tako- takodje sa polaskom iz Kanade, nazalost to nam s eizjalovilo, a predstavljalo je veoma interesantnu zamisao ...za koju s enadam da ce biti jos prilike da sprovedem u delo....Vozom po ostrvu i svugde zadrzavanje u iznajmljenom i upoznavanje onoga sto prosli put ne videsmo.....Kuba je negde specificna jer je uspela da zadrzi sve ono sto je na drugim mestima nestalo pod udarom brzog razvoja, komercijalizacije, upliva stranog kapitala i sl.Tako da tamo treba ici dok je jos ovaj njihov rezim aktuelan...posle ce se , bojim se - sve promeniti, ali to vise nije putnicka prica....    ::artist:  zvizhd 

• 1 month later...

Kuba divna zemlja koju vec dugo mastam da posetim .

Ne znam samo kako je najjefitnije stici tamo ? I koliko karta povratan karta moze da izadje ?

Vozom po ostrvu

ovakvo nesto je nemoguce za strance. pokusao sam u nekoliko gradova da udjem na voz i nije mi poslo za rukom. pristojan hotel jako često može da bude jeftiniji od privatnog smještaja....

...to čuvanje tih starih zgrada...to se može rešiti zakonom(kao u nekim gradovima u svijetu) a ne držanjem sopstvenog naroda na rubu siromaštva i gladi tako da ne mogu da priušte izgradnju...

...opet kod očuvanja zgrada...sve te divne zgrade u stvari i nisu sačuvane već pretvorene u ruševine za stanovanje u nehumanim uslovima...

...to čuvanje tih starih zgrada...to se može rešiti zakonom(kao u nekim gradovima u svijetu) a ne držanjem sopstvenog naroda na rubu siromaštva i gladi tako da ne mogu da priušte izgradnju...

...opet kod očuvanja zgrada...sve te divne zgrade u stvari i nisu sačuvane već pretvorene u ruševine za stanovanje u nehumanim uslovima...

Ne bih da skrecem u politiku, ali ne mogu a da ne prokomentarisem ovo.

Kuba je zemlja koja je u 20-om veku prezivela najstrasniji moguci embargo i teror svake vrste od strane najmocnije zemlje sveta.

Napisati da se narod namerno drzi u siromastvu i da se zgrade ciljano ne odrzavaju je po meni najblaze receno neobjektivno.

Napisati da se narod namerno drzi u siromastvu i da se zgrade ciljano ne odrzavaju je po meni najblaze receno neobjektivno

ne sporim komentar posto svako ima pravo na svoje msljenje...ne znam da li si bio na Kubi ali ja sam stekao takvu sliku jer ako sopstvenom narodu zabranjujete internet i satelitsku televiziju(i brdo drugih stvari) onda se tesko moze reci da radite u korist svog naroda.

druga stavr je taj embargo. price za malu decu...ako odete na Kubu pogledajte po lukama na cije se brodove kontejneri tovare, u kojim kolicinama a usput se raspitajte i sta je u istim...tacno, oni imaju embargo od USA ali posluju sa gotovo svim drugim zemljama ali je to poslovanje strogo kontrolisano od strane drzave

ako se neko nadje u centru Havane neka ode u zgradu nekadasnjeg hotela Bristol(odmah iza Capitolo building-a)...cisto da vidite u kakvom je stanju i za sta sluzi...ja sam prespavao u jednom od tih stanova cisto da vidim kako obicni kubanci zive...

...ne skrenuti u politiku u zemlji poput Kube je nemoguce...osim ako ne idete u mjesta tipa Varadero gdje obicni Kubanci nemaju sta traziti...

sa strane turiste Kuba je  fenomenalno mjesto za izlaske, fotografiju i jos mnogo cega...ali kao osobi koja ima prijatelje tamo koji zive u takvim uslovima i ciji rad zavisi donacija nas ostalih ne mogu da kazem da je kuba lepo mjesto za zivot

Vozom po ostrvu

ovakvo nesto je nemoguce za strance. pokusao sam u nekoliko gradova da udjem na voz i nije mi poslo za rukom. pristojan hotel jako često može da bude jeftiniji od privatnog smještaja....

Ја сам 2008. путовао возом од Хаване до Сантијага и купили смо карте по цени која важи за странце.

u februaru 2010. nije moglo sto sam proverio nekoliko puta na stanicama(u Havani sam pola dana potrosio pokusavajuci da kupim kartu) a uz to isto mi je receno i od ljudi koji zive u pojedinim gradovima...da je voz samo za Kubance i da turisti moraju da koriste usluge agencije Viazul....

citajuci vas teks kao da citam americki pamflet . ako vec pricate o obicnim kubacnima pa eto spomenite i one sitnice koje u americkim pamfletima nema . recimo zdravstvo ili skolstvo ili stomatologiji ili razne grane nauke ili kriminal tj nedostatak istog

da li ste to vidjeli mozda ? ili ste vidjeli samo ono sto pise u americkim pamfletima u koje ni oni sami vise ne vjeruju

da li ste bili u americi ? dali ste upoznati za njihovih zdavstvom ? 24,4% nema nikakvo cak ni najosnovnije . da li treba pisati dalje . znate internet ne cine samo americke i proamericke strane , procitajte , obidjite , pa tek onda pisite

citajuci vas teks kao da citam americki pamflet . ako vec pricate o obicnim kubacnima pa eto spomenite i one sitnice koje u americkim pamfletima nema . recimo zdravstvo ili skolstvo ili stomatologiji ili razne grane nauke ili kriminal tj nedostatak istog

da li ste to vidjeli mozda ? ili ste vidjeli samo ono sto pise u americkim pamfletima u koje ni oni sami vise ne vjeruju

da li ste bili u americi ? dali ste upoznati za njihovih zdavstvom ? 24,4% nema nikakvo cak ni najosnovnije . da li treba pisati dalje . znate internet ne cine samo americke i proamericke strane , procitajte , obidjite , pa tek onda pisite

ako je komentar namijenjen meni...pa obidjoh USA poprilicno...i nisam proamerikanac vec antikomunista....i ako si vec toliko na strani kubanaca onda molim lepo...odjavi svoj internet prikljucak i nemoj da koristis isti ako vec smatras da to danas nije potreba  ;):)...pre toga probaj da nadjes nekog kubanca na CouchSurfing-u  ;)

ako jedan ucitelj na Kubi zaradjuje oko 10-12$ na mjesec onda ne vidim svrhu tog besplatnog skolovanja...Kriminal...tu ne mogu da se slozim ad istog nema...u svakom gradu mi je ponudjen neki komad kradenog nakita i narkotici...dakle ima kriminala...i sto oni onoliko pretvaraju imovinu u kaveze ako kriminala nema....

zdravstvo...da imaju besplatno zdravstvo al nemaju vodu(havana vise nema vodu nego sto ima)...eto pre neki dan im kolera pocela harati drzavom a vlasti se odmah oglasile kako je sve pod kontrolom(a nije)...da li je neko bio u toj besplatnoj bolnici...redovi su neopisivi.

Na Kubu sam išao sa zdravim stavom, informirao sam se informacijama s "obje strane" i nisam si stvarao predrasude. Čuo sam i ja puno o njihovom školstvu a evo što ću ti reći o njima iz prve ruke, ni iz kakvih "proameričkih ili antiameričkih" ili kojekavih internet strana: spavali smo kod jedne žene - učiteljice engleskoga. Koja je engleski znala kao ispodprosječan srednjoškolac (ne pretjerujem). U taxiju nas je vozio (jer mu je to 10x bolja plaća) profesor geografije koji je nešto mutno načuo o tome da se Jugoslavija raspala na "dvije-tri" države. Je, školstvo je besplatno i rasprostranjeno, ali džabe to sve kad je loše! Zdravstvo - vodio sam mladog turista Njemca (kojeg sam tamo upoznao) u bolnicu u gradiću Gibara jer mu je bilo loše - više osnovne medicinske opreme si mogao naći u mojoj studentskoj sobi! Naravno da je besplatno! O kvaliteti doktora ne znam pa to ne bih komentirao.

Da se razumijemo, svidjela mi se Kuba, čak nisam a-priori protiv takvih sustava školstva i zdravstva, vidi se neki pozitivan utjecaj od njih, ali nije sve tako bajno kao što se piše. Ljudima se tako zgadila američka propaganda (CNN, Fox,...) da su pak otišli u drugu krajnost - sad je ama baš sve što se čuje na televiziji dezinformacija i laž. Te "druge stranice" na internetu također nekad sadrže gluposti, samo sad one imaju (neutemeljeni) kredibilitet samo zbog toga jer se imaju muda suprotstaviti konvencionalnim medijima. I javlja se sve veća masa ljudi koji slijepo slušaju te stranice kao što većina svijeta slijepo sluša CNN.

A ja samo mislim da treba poslušat oba izvora i malo mućnit glavom i donit svoj zaključak. I naravno, otputovat i uvjerit se sam.

Ja nikad nisam bio na Kubi, pa ne mogu da pricam neke stvari iz prve ruke, ali me veoma zanima kako funkcionise sistem tamo i kako ljudi zive.

Mislim da je velika greska koju cesto prave ljudi uporedjivanje kvaliteta zivota na Kubi sa onim u SAD ili evropskim drzavama.

Kuba i pored svog ogromnog turistickog potencijala (raj na zemlji kako kazu neki) se nalazi na veoma nezavidnom mestu. Preblizu SAD-a, najvece ekonomske i vojne sile na svetu (nadam se ne jos dugo :). Zbog svog polozaja jedina alternativa joj je da bude jos jedna u nizu banana republika u kojima se robovski radi za strane kompanije i ceka prilika da se emigrira u SAD. Umesto da poredite Kubu sa NEmackom, Svajcarskom i Velikom Britanijom pokusajte da je uporedite sa recimo Haitijem koji ima broj zarazenih HIV-om kao neke africke zemlje i gde ljudski zivot ne vredi 2 dinara, umesto da poredite Havanu (u kojoj vam s' vremena na  vreme neko na ulici ponudi nesto nezakonito) sa nekim mirnim gradicem na Alpima, poredite je sa Kingstonom  gradom sa najvise ubistava na svetu ili sa Dominikanskom Republikom koja je glavni tranzit koji koriste kolumbijskiu narko karteli.

Neko je rekao da u Havani malo malo pa nema vode, evo recimo u Odzacima gde trenutno stanujem, isto malo malo pa nema vode, plus sto voda ne moze da se pije, i nije ni za kuvanje. Pogledajte kako funkcionise nase zdravstvo, pa onda pricajte o kubanskom, i pri tome imajte u vidu da je Kuba pod sankcijama vec 60 godina, mi smo bili manje od 10 godina, pa jos vidamo rane iz tih dana, a to sto neko uspe pored sankcija da prosvera nesto tu i tamo je apsolutno nebitno za celokupnu situaciju u drzavi.

Covek na Kubi radi za 20 dolara, sa 9 se prehrani (siromasno, al jbg prehrani se), a ostatalih 11 potrosi na blejanje na plazi, rum itd. Covek u Srbiji radi za 200-300 eura i kad odvoji pare za svoju siromasnu prehranu ne ostane mu nista.

A da su zeljni mobilnih telefona, interneta, putovanja i raznih fensi dzidza-bidza koje vas mole da im ostavite, verovatno jesu, a da bi im ih ostavili najbolje je smisliti sto pateticniju pricu. Tako i meni u Becu jednom prisao lik kaze nema para da prehrani porodicu, ovo, ono.... Ako bih razmisljao kao neki ljudi ovde, dosao bih do zakljucka da je u Austriji ljudi jako lose zive.

pokusajte da je uporedite sa recimo Haitijem koji ima broj zarazenih HIV-om kao neke africke zemlje

pa i Kuba ima prilicnih problema sa ovim ali posto su vijesti i statistike strogo cenzurisane od starne drzave o tome se ne prica bas mnogo

sa Kingstonom  gradom sa najvise ubistava na svetu
ta uistva se najvise desavaju medju clanovima bandi zbog narkotika...i trebalo bi da Guatemala City drzi tu titulu a ne Kingston  ;)...

Pogledajte kako funkcionise nase zdravstvo, pa onda pricajte o kubanskom
kod nas su vece sanse da dobijete pomoc  ;D, bar su medicinske ustanove opremljenije, doduse i kod nas ima ustanova gdje imate osjecaj da ste dosli u ordinaciju Dr Mengele-a...

pri tome imajte u vidu da je Kuba pod sankcijama vec 60 godina, mi smo bili manje od 10 godina
mi smo imali rat i jos ga imamo...al ostavimo se sad te strane...ponovo cu da kazem: Nije tacno da je kuba pod sakncijama...ne mogu da uvoze oruzje...oni posluju sa svim komunistickim zemljama a sa ostalim ako bas moraju. Ako ste tamo otidjite u luku pa ce vidite brodove kompanija kao sto su MSC, P&O, Hundai...doduse nisam vidio nijedan Maersk-ov brod...a kontejneri sa svih strana svijeta...

Covek na Kubi radi za 20 dolara, sa 9 se prehrani (siromasno, al jbg prehrani se), a ostatalih 11 potrosi na blejanje na plazi, rum itd. Covek u Srbiji radi za 200-300 eura i kad odvoji pare za svoju siromasnu prehranu ne ostane mu nista.
ne ostane nijednom nista i kubanci ne bleje po plazama...Za one koji su bili na kubi...koliko ste kubanaca vidjeli na plazi na kojoj ste bili i uporedite taj broj sa brojem stanovnika najblizeg mjesta...

Tako i meni u Becu jednom prisao lik kaze nema para da prehrani porodicu
to je jedan lik i takvih ima u cijelom svijetu ali ovde se radi o tome da ne mozete proci ulicu od 100ak metara da vas ne saleti bar 10 takvih.... ;)

oet neko ce citajuci ove tekstove kako bne treba ici na kubu...svakako treba otici i doziveti nesto a ne stvarati sliku citajuci forume...

• 5 months later...

Pozdrav svima. Spremam se da februara, odem turisticki do Kube, u sopstvenom aranzmanu, pa bih zamolio sve dobronamerne za informacije gde naci smestaj, jel isplativije privatni ili hoteli, dobro bi mi dosla i neka preporuka i gde klopati za pristojnu cenu. Ako imate neke linkove ili kontakte mozete mi poslati i privatnom porukom. Hvala