Jump to content

Featured Replies

Udaja nije odmah sama po sebi dovoljna da bi neko dobio papire, posle udaje se predaje zahtev u ambsadu koja moze da odluci da izda ili ne. Ako osoba nema disije u policiji i ako ovaj drugi iz eu ima posao i nije problematican skoro uvek se izdaje viza sa kojom mozes da zivis i najvecem broju slucajeva i radis. Koje se zavisi od zemlje do zemlje produzuje svake godine i posle 3-5 godina se dobija obicno stalna...

Znam slucaj gde je momak imao zatvorsku kaznu i odbili su ga da dobije vizu i da zivi u nemackoj i ako mu je zena bila nemacki drzavljanin. Onda sam dosta citala i videla dosta slucajeva.  I uvek se odbija kad osoba koja dolazi ima problematicnu proslost ili osoba kod koje dolazis nema posao, dovoljno veliki stan... Sve zavisi od zemlje do zemlje..

• Author

Udaja nije odmah sama po sebi dovoljna da bi neko dobio papire, posle udaje se predaje zahtev u ambsadu koja moze da odluci da izda ili ne. Ako osoba nema disije u policiji i ako ovaj drugi iz eu ima posao i nije problematican skoro uvek se izdaje viza sa kojom mozes da zivis i najvecem broju slucajeva i radis. Koje se zavisi od zemlje do zemlje produzuje svake godine i posle 3-5 godina se dobija obicno stalna...

Znam slucaj gde je momak imao zatvorsku kaznu i odbili su ga da dobije vizu i da zivi u nemackoj i ako mu je zena bila nemacki drzavljanin. Onda sam dosta citala i videla dosta slucajeva.  I uvek se odbija kad osoba koja dolazi ima problematicnu proslost ili osoba kod koje dolazis nema posao, dovoljno veliki stan... Sve zavisi od zemlje do zemlje..

Ambasada?

Nakon sto se EU drzavaljnin e ne EU drzavljanin vencaju u EU, ambasada se vise nista ne pita. Vencani list i krstenice se predaju u specijalizovanu policiju za strance i oni ti izdaju boravisnu vizu na x ili y godina, zavisi od drzave.

Takodje nikad nisam cula da je neko negde proveravao koliko veliki stan ima osoba koja se zeni/udaje... o.O

Takodje nikad nisam cula da je neko negde proveravao koliko veliki stan ima osoba koja se zeni/udaje... o.O

itekako, i to ne samo stan vec uopste uslove zivota onog koji trazi "spajanje porodice". Prihodi, zivotni prostor, itd itd.

O kojoj drzavi je rec?

ja sam u CH, a slicna situacija je i u Austriji, Francuskoj, i donekle u NL (za ostale drzave ne znam)

• 2 months later...

Imam jedno pitanje. pomagajte!  :D  Supruga mi je iz Litvanije a ja iz Srbije. Trenutno zivimo u Srbiji. Medjutim mi bih da se preselimo u Svedskoj, imam tamo tetku. posto supruga ima eu pasos, da li postoji mogucnost da se prijavimo na adresu moje tetke i da tako dobijemo boravak? jer u sustini sam samo ja problem posto imam srpski pasos.

Sta mislite?  :?

• 2 months later...

Ne postoji zakon o drzavljanstvu na nivou Evropske Unije, o tome svaka zemlja clanica ima svoje normative i ne postoji nuikakvo uskladjivanje.

U Italiji ne vazi jus soli (nacelo po mestu rodjenja), i.e. drzavljanstvo se ne stice rodjenjem na teritoriji drzave, nego jus sanguinis (nacelo po krvnoj vezi). Ko se rodi u Italiji, a nijedan roditelj mu nije italijanski drzavljanin, stice pravo na italijansko drzavljanstvo tek kad napuni 18 godina i samo ako je sve vreme imao/la dozvolu za boravak. Moze, naravno, dobiti ranije u slucaju da roditelj/i dobije/u italijansko drzavljanstvo u medjuvremenu.

Sto se tice drzavljanstva na osnovu udaje, zahtev se predaje dve godine nakon sklapanja braka, ukoliko par zivi u Italiji i nakon 3 godine, ako zive van Italije. Ova procedura je nedavno pojednostavljena, tako da je  sada je kraci period cekanja odluke, jer se predmeti vise ne salju u Rim, nego se resavaju u provinciji u kojoj se boravi i u kojoj se, naravno, zahtev predao. Kontrole su mnogo manjer nego u ostalim zemljama, znam za slucaj osobe koja je se razvela pre nego sto je stiglo resenje, pa je dobila drzavljanstvo bez obzira na to, mada, navodno, ne bi trebalo. Birokratija je u Italiji spora i vrlo neefikasna (npr., na mnogim dokumentima Srbija je i dalje Jugoslavija).

Zakon je najgori u pogledu sticanja drzavljanstva na osnovu boravka u Italiji: moze se podneti zahtev (ali u ovom slucaju, za razliku od prethodnih, nije pravo, nego koncesija, znaci ne mora biti odobreno) tek nakon 10 godina boravka bez prekida (i mislim da je to najduzi period u EU), odnosno 4 godine za gradjane EU, 5 za apolide, a tome treba dodati jos 3 do 4 godine, koliko je potrebno da se predmet razmotri i donese odluka.

Postoji, narravno, i drzavljanstvo na osnovu porekla - tu postoji i neki specijalan zakon za Istru i Dalmaciju.

Zakon o drzavljanstvu je tema beskonacne diskusije, postoje neki predlozi o skracivanju rokova, ali to sve vrlo, vrlo sporo ide.