Jump to content

Featured Replies

Posted

cao ljudi

da li znate sta se desava kad se udate u EU za drzavljanina EU. dobijete neku boravisnu vizu, ok, ali da li sa tom vizom ima ogranicenja tipa koliko dana godisnje mozete da provedete van te zemlje? cula sam da je 30? jel zna neko nesto?

hvala! :mah:

ej bre, ne zezaj devojku, nego odgovaraj na pitanje, i mene jako zanima ;D

gde si to cula? uopste ne mogu da shvatim logiku koja bi stajala iza toga. koliko znam, ogranicenja koliko smes da provedes van zemlje su u slucaju da hoces da uzmes drzavljanstvo (bar za neke drzave), a za ovo stvarno ne znam, skroz mi cudno.

Cccc ... pored ovoliko lepih srba! :-( Elem ... ja mislim da ces u tom slucaju ti dobiti boravak. Isto kao kad nasi studenti odu u EU da studiraju. Posle nekog vremena ces moci da zatrazis i drzavljanstvo. Ti sa tim boravkom mozes da putujes sirom EU bez vize a mozes da boravis van EU koliko hoces! Ako se udas nisi u zatvoru. Ovo nije proverena informacija jer se ja nisam udavao za gradjanina EU ali iz nekog iskustva koje imam i prica koje sam cuo to je to.

Hehehe....N....vec se raspitujes a?  :P :P :P Nego,kad ces da pravis svadbu?Hajde u neko fino doba da mogu i ja da dodjem  (slatko se pozvah na svadbu  ;D ;D ;D ;D ;D )

moja koleginica je udata za spanca, prvo su ziveli tamo, a sada su ovde vec nekoliko godina, ali leta, praznike itd provode u spaniji. nemam pojma koju vrstu vize ona ima ali se slobodno krece tamo-vamo... opet, najbolje da pozoves odgovarajucu ambasadu i njih da pitas.

Ajde da vam ja odgovorim posto ja studiram (a za par dana pocinjem i da radim) u EU.

Nije tacno da moze neograniceno da se boravi izvan zemlje koja vam je izdala boravisnu dozvolu. Maksimalno dozvoljena duzina boravka van zemlje je 180 dana u godini. Ukoliko policija na ulazu u zemlju provali da je proteklo vise od 180 dana, automatski se gubi dozvola boravka, makar bila izdata i na neograniceno vreme. Tako kaze zakon, ali je u praksi malo drugacije. Npr, svako ko ima boravisnu dozvolu neke zemlje EU njemu se ne udara pecat ni pri izlasku ni pri ulasku u zemlju pa je i tesko odrediti koliko je osoba bila izvan zemlje. Na aerodromima je drugacije. Obicno se boravisna dozvola propusti kroz skener pa se podaci ubace u kompjuter. Kada sam poslednji put bio u Srbiji ostao sam 40 dana. Po povratku u Nemacku me je policajac pitao da li jos uvek zivim u Nemackoj ili ne.

po meni bi ova tema trebalo da bude izbrisana......

nema nikakve veze sa putovanjima vec sluzi kao vodic ludima koji zele da se udaju/ozene za papire...

pored ove mogli bi opusteno da stavimo na forum i teme poput:poslovi u EU,ilegalno preko grane,rad na naftnim platformama,kako se obogatiti pomocu sex trafikinga...

izvinjavam se ako se pokretac ove teme udaje iz ljubavi,ali opet ni tome nije mesto ovde eventualno moze da se stavi u "trice i kucine".

kako se obogatiti pomocu sex trafikinga...

Nadam se da je ovo samo sala i to losa gosn.sofersajbna...

hej, polako. pitanje je sasvim legitimno za putnički forum, koliko vidim, ono otprilike glasi - koliko dana se može boraviti van zemlje ukoliko imate boravišnu dozvolu te zemlje. mislim da je udaja ovde sekundarna stvar. niko nije stavio oglas tipa "tražim muža s dobrim pasošem", možda i zato što nije vrlo verovatno da će ga baš ovde i naći :)

Mislim da je najbolje da se o tome raspita osoba za koju planiras da se udas (ti ili neko tebi blizak svejedno), jer ta osoba (koja bi se zenila) kao drzavljanin neke od zemalja EU izaziva manju pozornost raspitujuci se o takvim stvarima, a i nalazi se na samom izvoristu informacija, tj. ja tretpostavljam da se i nalazi u zemlji cije drzavljanstvo ima.

Ja imam informaciju Ceskoj republici dakle clanica EU.

Moj dobar prijatelj zivi tamo od 2000. godine, zena mu je Cehinja. Ima boravisnu dozvolu u vidu neke legitimacije.

Boravak van zemlje je navise 180 dana godisnje i to podeljeno u prvih 6 meseci godine 90 dana i u drugih 6 meseci 90 godine. Tamo i ne gledaju bas to toliko ali mi prijatelj kaze da po zakonu mora ovako da radi. Ako putuje u neku drugu zemlju EU onda tu boravisnu legitimaciju ili kao se to vec zove mora da odnese u policiju (policiju za strance ili tako nesto) i to tamo deponuje uz potvrdu da bi posle dobio nazad. Onda mu pasos lupe pecat da ima boravak i to je to ide u EU gde hoce. Za putovanje van EU ne mora nista tako da radi. Dok Ceska nije usla u sengen isto je to morao da radi i na osnovu tog pecata je trazio sengensku vizu.

Tako je izgleda u Ceskoj ali izgleda da to zavisi od zemlje do zemlje.

• Author

hvala vam svima. "vlasnik pasosa" nije bio u mogucnosti da se raspita, hvala na sugestiji, a kao sto rece rayuela, i ja mislim da je pitanje legitimno, drugacije ga ne bih ni postavila/postovala. mislim i da je korisno da imamo najraznovrsnije teme na forumu jer nikad se ne zna kad ce kome sta da zatreba.

na kraju, dobila sam odgovor od tog portugalskog "servisa za imigrante" ili kako vec, i pravilo koje vazi na teritoriji cele EU je 180 dana godisnje. 

:mah:

• 2 weeks later...

ajd kad vec pricate o svemu,da pitam ako neko mozda zna.udata sam u swedsku,ovde sam godinu i po dana,imam dete koje sam ovde rodila i u novembar cu jos jedno.da li mogu sad da dobijem drzavljanstvo jer su mi neke zenske pricale da ako rodis u inostranstvu-automatski dobijes drzavljanstvo ili me samo prave blesavu.pozdrav zemljaci

Ne daj da te prave blesavu zemljakinjo, to nikako ;D ;D ;D Nego, probaj da tamo nadjes nekog ombudsmana (tj. tzv zastitnika prava gradjana), on ce ti sigurno lepo sve objasniti. Demokratija je to - jes` da je ladno, al` standard! Bez zezanja, mislim da je najbolje da direktno pitas drzavne institucije Svedske. I, nek su ti ziva i zdrava deca!!!

Ja znam da u nekim zemljama deca dobijaju drzavljanstvo a roditelji ne ... kao npr u USA! Ako se dete radi u USA postaje amerikanac a roditelji ostaju ono sto jesu!

hvala,hvala i na savetu i na lepim zeljama.znam ja da treba da pitam,samo sto neznam da pitam.tek idem u skolu da ucim jezik.tako da cu da cekam da mi neki zemljak odgovori.naravno ako se nadje neko ko zna.imam ja ko da pita ali nece pa zato moram sama da resim stvar.veeeeeeeliki pozdrav  :mah:

Siki a sta je sa tvojim suprugom - da li ima svedsko drzavljanstvo ili ne?

Ako ima svedsko drzavljanstvo ti onda trazis drzavljanstvo na osnovu braka sa domacim drzavljaninom.

To je pravilo koje vazi u skoro svim drzavama EU samo ne znam da li je svuda isto ili zavisi od zemlje do zemlje.

Znaci prvo dobijes status "stranca sa stalnim boravkom" posle odredjenog vremena provedenog tamo recimo tri godine.

Kada dobijes status stranca sa stalnim boravkom onda imas pravo da trazis drzavljanstvo. Ali opet moras da provedes odredjeno vreme u tom statusu stranca sa stranim boravkom. Recimo pet godina. Znaci imas pravo da trazis drzavljanstvo posle ukupno 8 godina. Sada ovo za godine zavisi proveri za Svedsku. Recimo znam za Norvesku da ako je stranac u braku sa norveskim drzavljaninom moze da trazi razvod tek posle 5 godina braka. Ako se brak razvede pre toga gubi se ono steceno do tada sto se tice boravka. Svedska treba da bude neka socijalna i liberalna drzava pa je valjda kod njih dobijanje drzavljanstva lakse, ali opet ko zna.

Ovako...posle 3godine provedene u braku imas pravo da trazis drzavljanstvo te zemlje,ali ako ti se bas zuri oda mozes da polazes jezicki i ,valjda, ustavni test zemlje od koje drzavljanstvo trazis. Tako je bar u nemackoj,a ona je u EU. E sad,uci li ti se ili caka? Pitanje je sad!

U Nemackoj je skoro donesen zakon po kome svaki stranac koji trazi drzavljanstvo mora da polaze ispit iz znanja

jezika, nemacke kulture i istorije. Vidim sa se sada mnogi stranci tamo bune zbog toga.

Da li je tako svuda u EU ne mora da znaci. Recimo u Estoniji je nesto slicno mora da se polaze ispit znanja

jezika, istorije takodje ali i ispit poznavanja estonskog ustava i politickog sistema.

Znaci manje vise je isto u svim zemljama EU u pitanju su nijanse.

pa hvala ljudi.ja ne bih razvod,ali ko zna sta sve nekom pada na pamet.ovde niko ne voli da izdrzava nekog.nije ovo srbija.a ja nemam vreme ni da radim ni da ucim,posto se razmnozavam.hehe      puno pozdrava i jos jednom hvala

• 4 years later...

Pozdrav svima sada cu vam objasniti kako to ide u Poljskoj,posto ovde zivim i u junu sam dobio famozno EU drzavljanstvo,Prvo kada dodjes i prijavis se na adresu,ozenis se i dobijes tzv.prvi privremeni boravak na godinu dana,(napominjem da sa bracnim drugom ides na preslisavanje u ured)da vide i provere da li zivite zajedno.Mora da se poklapate 95 % do 99 %.Posle idu drugi privremeni papiri na 2 godine(isto preslisavanje kao i prvi put,vadjenje svezih papira od vencanja itd,itd...)I kada prodju 3 godine imas prawo na stalni boravak do kraja zivota(isto preslisavanje kao i prva dva putta)I kada prodje tih 3 godine i dobijes stalni boravak u ruke,mozes da trazis drzavljanstvo po skracenom postupku u roku od 6 meseci od dobivanja stalnog boravka.Znaci davanje papira na poljskom prevedeno,tvoj zivotopis na poljskom,provera u poljskom uredu koliko znas poljski,stalno zaposlenje tebe i supruge,ceste provere da stvarno zivis na adresi na koju si naveo,koliko dana si boravio van Poljske.Dokaz da imas dęte koje drzavaljnin POljske....Tako da ako neko zeli da to sve odradi,zelim mu srecu jer to je płanina veca nego Himalaje.