Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav 

Ukoliko se ulazi na novi pasoš, da li na granici vide i ulazak i izlazak koji je bio na starom pasosu? 

53 minutes ago, đetić2021 said:

Znači pranje pasoša više nije opcija? 

ako te propuste kroz sistem, nije...ali ne rade to stalno, nekad samo pogledaju pasos

Može da pomogne ali i ne mora. Uzmi u obzir da ETIAS neminovno kreće uskoro tako da pranje pasoša polako odlazi u istoriju. Moja preporuka ti je da nosiš i stari pasoš dok još uvek imaš načetu kvotu za Šengen u istom jer granična policija svakako može da ustanovi činjenično stanje ako se dovoljno zainteresuje.

Drugarica je imala prekoracenje 9 meseci, kada je dosla u Srbiju izvadila je nov pasos i bez problema presla Madjarsku granicu nakon mesec dana provedenih u Srbiji.  

Oprala je stari pasos.

Informacija je sveza, od pre dve nedelje. ?

Edited by olly92

• 3 weeks later...

A šta za one koji imaju dva pasoša različitih zemalja?

Na primer USA pasoš i srpski pasoš?

Kakva je tu situacija?

Da li vide (znaju) koliko si bio sa svakim od njih pojedinačno i da li onda mogu da sabiraju ukupan boravak?

Za sada uglavnom ne znaju, ali kada bude krenuo ETIAS, moći ćeš da zaboraviš na šaltanje pasoša.

21 hours ago, ppetrovic said:

Za sada uglavnom ne znaju, ali kada bude krenuo ETIAS, moći ćeš da zaboraviš na šaltanje pasoša.

A sta ako se legalno promeni ime u jednom od pasosa, a zadrzi prethodno u drugom?

Baš ništa, proverava se i biometrija a ne samo podaci iz pasoša, a to je malo teže izmeniti.

9 hours ago, ppetrovic said:

Baš ništa, proverava se i biometrija a ne samo podaci iz pasoša, a to je malo teže izmeniti.

Planiraju da u ETIAS-u rade biometriju na visa-free države?

Teoretski to već rade za ljude sa vizama, ali nisam video ikad nekog da je su mu proveravali otiske (biometriju) na kopnenim graničnim prelazima, iako imaju skenere.

On 10/20/2021 at 3:19 PM, Vlahat said:

...

Na primer USA pasoš i srpski pasoš?

...

Nevezano za sabiranje boravka, ali SAD ima malo drukčiji visa-free režim sa šengenom od Srbije i novijih dodataka na belu šengen listu.

Wikisource

...
Some third-country nationals are permitted to stay in the Schengen Area for more than 90 days without the need to apply for a long-stay visa. For example, France does not require nationals of the European microstates to apply for a long-stay visa.[171] Nationals of countries (such as Australia, Canada, Malaysia, New Zealand, Singapore and the United States) that had entered into visa waiver agreements with individual Schengen states before they implemented the Schengen agreement are permitted to stay for up to 90 days in each of those Schengen states without a long-stay visa (see the 'Rules for Annex II nationals' section above).

Konkretno za SAD ovo važi za Dansku, Norvešku i Poljsku.

Ali npr. lista za AUS i NZ je strašno velika.

Australian citizens can spend up to 90 days in each of Austria, Belgium, Denmark, Finland, France, Germany, Iceland, Italy, Luxembourg, The Netherlands, Norway, and Sweden without reference to time spent in other Schengen signatory states.

New Zealand citizens can spend up to 90 days in each of Austria, Belgium, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Iceland, Italy, Luxembourg, The Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden and Switzerland (as well as Hungary if visiting it as the final Schengen destination) without reference to time spent in other Schengen signatory states, but if travelling to other Schengen countries the 90 days in any 180-day period time limit applies.

I ima još dosta random specijalnih pravila u zavisnosti kako su došli do bezviznog režima, što sve piše u pravilima za Aneks 2 državljane.

3 minutes ago, deleter said:

Teoretski to već rade za ljude sa vizama, ali nisam video ikad nekog da je su mu proveravali otiske (biometriju) na kopnenim graničnim prelazima, iako imaju skenere.

Pa neće ni od sada da proveravaju biometriju na graničnim prelazima, može biometrija da bude i u digitalnom obliku. Skini nekad neku RFID reader aplikaciju na telefonu pa očitaj svoj pasoš :-)

Kad apliciraš za ETIAS, ideja je da se proveri brdo informacija iz uvezanih informacionih sistema, tako da sistem može da te flaguje ako recimo vidi da si prekoračio boravak u Šengen zoni, da imaš isto ime i prezime u oba pasoša sa još nekim podacima koji se poklapaju, itd. itd.

Jedan od razloga zašto se ETIAS i uvodi je upravo situacija da ljudi sa više pasoša borave u EU duže od dozvoljenog, nije samo terorizam razlog za njegovu implementaciju.

On 10/21/2021 at 11:48 PM, ppetrovic said:

Jedan od razloga zašto se ETIAS i uvodi je upravo situacija da ljudi sa više pasoša borave u EU duže od dozvoljenog, nije samo terorizam razlog za njegovu implementaciju.

Znači mrka kapa... Gotovo je ostajanje sa dva pasoša...

I šta sad da se radi?

Žendba jedino ili ugovor o emotivnom partnerstvu... 

Ali treba naći "partnerku" koja će pristati na taj ugovor ili brak...

Nema šanse...

Osim žendibe ima i drugih varijanti - zaposlenje, studiranje ili rad pri akademskim institucijama, preduzetništvo, digitalni nomadizam, investicije od par miliona EUR u nekretnine ili postojeće biznise, ima za svakog ponešto što na kraju rezultuje EU državljanstvom pa onda više ni nema potrebe za ETIASom.

On 10/24/2021 at 2:45 AM, ppetrovic said:

Osim žendibe ima i drugih varijanti - zaposlenje, studiranje ili rad pri akademskim institucijama, preduzetništvo, digitalni nomadizam, investicije od par miliona EUR u nekretnine ili postojeće biznise, ima za svakog ponešto što na kraju rezultuje EU državljanstvom pa onda više ni nema potrebe za ETIASom.

Ako ništa nije izmenjeno u međuvremenu, koliko znam, finansijski najmanje zahtevna varijanta je ulaganje 250k eura u nekretnine u Grčkoj. Pre par godina kada sam gledao u Atini nedaleko od centra su se mogli kupiti solidni stanovi stara gradnja za oko 50 hiljada eura. Kupiš 5 takvih stanova, izdajes preko Airbnb i možeš lepo da živiš samo od toga čak i ako zaposliš nekoga da to radi umesto tebe. Jedina manjkavost je što sam čuo da tamo postoji ekstra porez za investicione nekretnine. Nisam se udubljivao u detalje. Druga manjkavost je što do državljanstva treba 8 godina boravka, ali je prednost što se boravište dobija odmah i sa njim se može bilo gde u EU.

PS "Nepovoljno" je zavisi kako kome. Nema baš svako "džeparac od 250k eura" koji može da utopi u vikendicu gde dolazi jedanput godišnje. Ova varijanta sa Grčkom, od nje može da se živi, i to veoma lepo. Realno za ljude iz Srbije 250k eura je malo bogatstvo pa još ako treba da to daju na nešto od čega nemaju nikakvih prihoda, onda vrlo retko ko to može da priušti.

Edited by noskich

Nepovoljno je to jako.

Portugal ima mnogo bolju šemu - cifra je ista (250 000 EUR) i dobiješ boravište odmah, dužan si da provedeš svega 7 dana godišnje u Portugalu (ozbiljno) i državljanstvo dobiješ posle samo 5 godina. Znam par ljudi koji su nakon nekoliko prodatih IT kompanija u Silicijumskoj Dolini (tzv. serial entrepreneurs) uradili baš to, od džeparca su kupili kuće i vile u manjim mestima bez bezbroj turista, taman skoknu jednom godišnje malo da odmore u Portugal od sveopšteg ludila i napune baterije, i taman uganjaju EU državljanstvo usput, čisto da se nađe, naročito su bili zagrejani za sve to kad je Tramp dobio izbore (logično).

E sad što se tiče ekstra poreza, ne znam kako tačno stoje stvari, ali ako ništa, verovatno može da se "probere" barem nešto od olakšica kroz njihov Non Habitual Tax program, barem u prvih par godina.

• 3 weeks later...

Pozdrav imam pitanje vezano za novi pasoš. Ušao sam u Madjarsku 03.07.21 i isao u Poljsku, vratio se 27.09.21 (87 dana, na Horgoš). Pošto mi stari pasoš ističe krajem ove godine izvadio sam novi pre mesec i par dana i trebao bih ponovo da putujem za Poljsku za 3 nedelje. Da li će biti problem na granici jer planiram da ostanem u Poljskoj da izvadim radnu dozvolu i da se zaposlim tamo, eventualno možda i brak pošto imam devojku tamo. Verovatno ne bi bio problem na ulasku ali se bojim prilikom vraćanja u Srbiju ako u ambasadi budem morao da radim radnu vizu da me ne sačeka zabrana na Madjarskoj granici. Jel ima neko slično iskustvo? Hvala na odgovorima

Uđi u Šengen sa novim pasošem i čim stigneš pokreni proceduru za dobijanje boravišne i radne dozvole. Sa pokretanjem procesa dobijaš papir koji ti omogućava da ostaneš u Poljskoj dok se tvoj slučaj ne obradi do kraja i ne dobiješ vizu u pasošu, čak i ako prekoračiš broj dana u Šengenu, neće niko da te cima i ti ostaješ legalno tamo.

Samo nemoj da napuštaš Poljsku a još manje zonu Šengena dok ti viza ne bude u pasošu jer možeš imati dosta problema ako pokušaš da se vratiš natrag pre nego što ti se proces okonča.

Hvala na odgovoru. Radim za jednu inostranu kompaniju preko koje sam već išao u Poljsku ali bih sada hteo da ostanem. Jel znate koliko je duga i komplikovana procedura za dobijanje Poljske boravišne i radne dozvole i da li viza mora da se radi u Poljskoj ambasadi u Beogradu ili se sve završava u Poljskoj? Najviše me brine ako ne uspem da završim papire dok sam tamo i da li će mi biti problem zbog prekoračenja, imam neke opcije za posao ali nije ništa sigurno 100%. Novčana kazna nije problem, ali ako mi lupe zabranu od 2 godine to mi je problem zbog devojke.

Ako ideš preko kompanije, onda ti kompanija i sređuje radnu i boravišnu dozvolu. Ako se radi plava karta, po pravilu se to radi u matičnoj zemlji u ambasadi zemlje u kojoj planiraš da kreneš da radiš, mada nema pravila. To je nešto što ćeš morati da pitaš HR službu kompanije u kojoj radiš.

Ako radnu vizu dobiješ dok si u Srbiji, sa tom vizom ideš u Poljsku i imaš pravo da boraviš dokle god ti ta viza važi, u suprotnom podnosiš zahtev za radnu i boravišnu dozvolu kad stigneš u Poljsku i dok se tvoja aplikacija ne obradi do kraja, sediš u Poljskoj i ne mrdaš nigde. Sve ostalo je rizična kategorija i teško da bilo ko može da ti kaže konkretno koje su ti opcije.

Kompanija me šalje na projekat ali kao konsultanta tako da se ne radi radna dozvola. Trenutno čekam odgovor od jedne kompanije iz Poljske pa ako dobijem posao onda nemam problema sa ulaskom i izlaskom iz Madjarske. Zanima me da li na madjarskoj granici imaju evidenciju o ulazima i izlazima čak i ako je uradjen novi pasoš?

80% sam siguran da Mađari imaju preciznu evidenciju o prelascima granice bez obzira na centrifugiran pasoš jer ETIAS samo što nije stupio na snagu.

Ako ideš kao konsultant privremeno bez vize, imaš samo dve sigurne opcije:

1) da se priženiš čim pristigneš u Poljsku dok još uvek imaš kvotu za beli Šengen i da onda na osnovu braka podneseš zahtev za boravišnu vizu u Poljskoj i ostaneš tamo dok je ne dobiješ
2) da odeš privremeno kao konsultant i vratiš se kući na vreme a onda ako dobiješ pozitivan odgovor od druge firme podneseš zahtev za radnu i boravišnu vizu u ambasadi u Beogradu i odeš kao gospodin čovek

Svaka druga varijanta podleže manjem ili većem riziku da te Mađari ukebaju i lupe ti zabranu ulaska na par godina i eventualno te novčano ojade gratis.

Hvala puno na detaljima. Onda mislim da ću sačekati kraj decembra kako bi sve bilo legalno i bez žurbe.