Posted September 30, 2021 Namerno sam dao ovakav naziv. Svi znamo šta se desilo 11.9.2001. i kako se svet promenio i kako su se putovanja avionom promenila. Ovde bi bilo zanimljivo da svi oni koji su putovali avionom u prošlom veku tj. pre 2001. godine ispričaju/napišu malo više o tome. Isto tako možemo i podeliti tekstove i video-snimke o tome. Prvi avioni se pojavljuju na samom početku XX veka. Prema nekim podacima prvi masovni komercijalni letovi kreću na polovini XX veka, 50ih i 60ih godina. Taman do kraja veka su razvili, omasovili, promenili i onda dobili zaokret ulaskom u XXI vek. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2021 Iako nisam putovao avionom u prošlom veku, prvo što mi je palo na pamet su cigare i dimna zavesa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2021 Prvo secanje na letove iz 90-ih je da su bili skupi. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2021 On 9/30/2021 at 12:08 PM, chivitli said: Iako nisam putovao avionom u prošlom veku, prvo što mi je palo na pamet su cigare i dimna zavesa. Expand Ja jesam i bas mi je cudno sto se toga uopste ne sjecam, doduse moguce da su aviokompanije kojima sam letio vec bile zabranile pusenje ranih/sredinom 90-ih Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2021 Poslednji let gde je bilo dozvoljeno pusenje je meni bio JAT iz Londona za Beograd, leta 2001. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2021 On 9/30/2021 at 12:08 PM, chivitli said: Iako nisam putovao avionom u prošlom veku, prvo što mi je palo na pamet su cigare i dimna zavesa. Expand hahah joj pa da! On 9/30/2021 at 12:13 PM, jms_uk said: Poslednji let gde je bilo dozvoljeno pusenje je meni bio JAT iz Londona za Beograd, leta 2001. Expand I na šta to liči? Meni je to baš jezivo. Da li se pušilo na sedištima ili (ne_zna_gde_već)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2021 On 9/30/2021 at 2:04 PM, MarkoToro said: I na šta to liči? Meni je to baš jezivo. Da li se pušilo na sedištima ili (ne_zna_gde_već)?U sedistima, naravno. Secam se da je znak za zabranu pusenja bio iskljucen vrlo brzo, dok smo jos bili u usponu, dosta pre znaka za obavezno vezivanje. Na sta lici? Na zadimljeni prostor (u delu gde je dozvoljeno), gde je jedan red nepusacki a u sledecem vec moze da se duvani. Ja sam bio nekih 4-5 redova pre kraja nepusacke zone i osecao se dim i tu. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2021 Ono čega se ja sećam u vezi sa putovanjem avionom u prošlom veku (ujedno jedno od mojih prvih sećanja) jeste da je mene i brata stjuardesa uvela u kabinu gde smo upoznali pilota, kopilota, ekipu... Ono što je meni bilo fascinatno bila je ta ogromna količina dugmića, sve je svetlucalo, neki brojevi su se menjali... Pozvali su nas da sednemo, da 'vozimo', ali i brat i ja smo bili preplašeni, te smo samo stajali ukopani, ali i oduševljeni. Bilo je ovo početkom 90ih vraćali smo se iz Libije u Jugoslaviju (ili je to bilo u odlasku kasnih 80ih), pretpostavljam da je bio JAT-ov let, jer su svi pričali srpski... Brat je tek krenuo u školu, a ja sam imao četiri, pet godina...😊😮✈️🌍 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2021 (edited) Moj jedini let pre 2001. je bio 1979. na relaciji Ljubljana Sarajevo, imao sam 5.g. i ne sjećam se☺️☺️☺️. Pričali su da je bio DC 9 ili 10. I o njemu se pričalo godinama posle. Edited November 1, 2021 by berzas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites