Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima - da li je neko putovao u SAD a da u pasosu ima pecat koji pokazuje da je prethodno putovao u Kubu? Zanima me da li mogu na granici njihovi Customs and Border protection oficiri da prave problem ako vide da ste boravili tamo ili u nekoj slicnoj neprijateljskoj zemlji.

Takodje, secam se neke price da nisu dozvoljeni direktni turisticki letovi Kuba-SAD, ili sam nesto pogresno razumeo? Trebalo bi da putujem u ove dve zemlje u kratkom vremenskom roku, pa razmisljam kojim redosledom mi je pametnije, i da li eventualno mogu da ustedim placajuci tri leta umesto cetiri, tako sto bih putovao sa Kube u SAD.

Hvala!

Ne prave nikakav problem za Kubu, idi slobodno. Što se tiče direktnih letova sa Kube u SAD, o tome ne znam kako stoje stvari, ali CBP ti neće praviti problem zbog pečata odakle god da dolaziš.

Jedino ako imaš B1/B2 vizu od ranije a putovao si u Siriju ili Iran, u tom slučaju se ta viza poništava automatski i moraš da vadiš novu u ambasadi, i dobijaš je na godinu dana umesto na 10. Ovo ne važi ako si u te zemlje putovao kao akreditovani novinar.

Mogu da potvrdim da kubanski pecat u srpskom pasosu nije bio problem za ulazak u USA.

4 hours ago, ppetrovic said:

ali CBP ti neće praviti problem zbog pečata odakle god da dolaziš.

Nece praviti problem, ali za neke umeju da malo duze ispituju (a i to moze da zavisi od samog CBP sluzbenika)...

4 hours ago, ppetrovic said:

Jedino ako imaš B1/B2 vizu od ranije a putovao si u Siriju ili Iran, 

Da li ovo vazi samo za te dve zemlje, ili svih onih sedam kojim se gubi ESTA posle posete?

Koliko vidim na CBP sajtu, ima ih još:

- Iran
- Irak
- Sirija
- Libija
- Jemen
- Somalija
- Sudan

Link: https://www.cbp.gov/travel/international-visitors/visa-waiver-program/visa-waiver-program-improvement-and-terrorist-travel-prevention-act-faq

Inače, da, CBP službenici umeju ponekad da drndaju ako imaš "zanimljive" pečate u pasošu ili svojom pojavom ili ponašanjem pokazuješ bilo kakve sumnjive karakteristike, tako da važi zlatno pravilo prelaska granice - uredno si obrijan i ošišan, nisi obučen kao klošar, nisi previše ljubazan ali ni previše štur na rečima, odgovaraš koncizno na pitanja i ne obrazlažeš previše to što te pitaju, i šanse da imaš probleme značajno padaju. Otprilike kao kad gospodin savetuje Gigu Moravca kako se ponaša na graničnom prelazu pri povratku iz Soluna :-)