Jump to content

Featured Replies

Posted

ćao,moje ime je Tarik i planiram u sljedećih par dana motorom krenut na navedeni put.

kako vidim da ste prejaki s iskustvima i savjetima,molio bih vas da i meni udjelite koji.

posjedujem hrvatski i bosanski pasoš,pa ako ko zna preciznije kako je s vizama,(iako u principu znam).

na putu bih bio nekoliko mjeseci, pa ako mi možete savjetovat šta vidjet,i još neke cake....

hvala unaprijed!

Prvo za vize...

Grcka - BiH pasosem vadi sengen, sa hrvatskim pasosem ides bez vize.

Turska - sa BiH pasosem ti ne treba viza mozes da ostanes do 60 dana. Sa hrvatskim takodje ne treba viza ali mozes da ostanes 90 dana u toku 6 meseci koji pocinju od datuma ulaska.

Sirija - bez obzira na pasos treba ti viza. U Hrvatskoj i BiH Sirija nema ambasadu. Znaci moras da vadis vizu u ambasadi u Beogradu (kosta valjda 30-35 evra). Takodje posto imas pasose drzava koje nemaju sirijsku ambasadu mozes da dobijes i vizu na granici. Kako to ide ne znam, verovatno ovde niko nema iskustva oko toga. Sirijci obicno daju vizu na 15 dana boravka u roku od tri meseca. Tebi treba viza sa vise ulazaka da bi isao u Liban i Jordan. Ako u Siriji planiras da ostanes vise od 15 dana moras da se prijavis i dobijes dozvolu boravka. Bilo kakav dokaz u pasosu o poseti Izraelu (viza ili pecat) znaci da vizu neces dobiti.

Jordan - za BiH pasos MORAS da imas vizu unapred a sa hrvatskim pasosem dobijas vizu na granici. Viza na granci sa jednim ulaskom kosta 10 jordanskih dinara (to je oko 10 evra) a viza sa vise ulazaka na granici kosta duplo. BiH u Jordanu ima ambasadu pa verovatno i Jordan ima ambasadu u BiH, ali ne mora da znaci.

Liban - bez obzira na pasos treba ti viza. Sa hrvatskim pasosem vizu dobijas na granici. Viza je na 30 dana sa jednim ulaskom i moze se kasnije produziti za jos dva meseca. Koliko kosta? Za drzavljane svih zemalja koji mogu tako da dobiju vizu (tu spadaju i Srbija i Hrvatska) postoje dve informacije: negde se navodi da je viza besplatna a negde da kosta 35$. Za BiH pasos izgleda da mora viza unapred da se dobije u ambasadi. Liban ima ambasadu u Beogradu, u Hrvatskoj i BiH nema. Viza koja se dobija u ambasadi ima rok vazenja tri meseca a sam boravak moze da iznosi 15 dana, jedan mesec, 3 meseca ili 6 meseci. Ovo poslednje je valjda tako sto viza iz ambasade na tri meseca u samom Libanu moze da se produzi za jos tri meseca. Bilo kakav dokaz u pasosu o poseti Izraelu (viza ili pecat) znaci da vizu neces dobiti.

To bi bilo to o vizama, sam se negde prevario slobodno ispravite.

Znaci za ovaj tvoj put je bolje da ides sa hrvatskim pasosem jer je ocigledno lakse za vize.

• Author

hvala ti puno geoplans na iscrpnim informacijama.puno si mi pomogao.znači u principu na samim granicama kad vadim vizu raspitam se o mogučnosti dužeg boravka u samoj zemlji?

Sto se tice duzeg boravka zavisi sta porazumevas pod time?

Za Siriju recimo dobijes vizu koja vazi tri meseca ali dobijes boravak od 15 dana koje treba da iskoristis tokom tih 15 dana. Znaci mozes odjednom 15 dana a mozes i da seckas. Sa sirijskom multi vizom recimo ostanes 5 dana u Siriji pa onda odes u Liban na neko vreme pa se onda vratis ponovo u Siriju na 5 dana, pa onda u Jordan, itd. Ali pazi Sirijci su rigorozni ako prekoracis vreme boravka mozes da imas problema. Tebi ce mozda biti lakse jer mozes da izadjes iz zemlje pa da onda ponovo udjes i opet dobijes vizu na granici. To za vizu na granici postoji kao mogucnost ako nepostoji sirijska ambasada u zemlji ciji pasos imas, ali ne znam nista o tome kako ide. U Siriji takodje prilikom napustanja zemlje placa se izlazna taksa on nekih 550 sirijskih funti ako se dobro secam (to je nekih 10 evra). I u Jordanu se placa izlazna taksa i to 5 jordanskih dinara znaci negde 5 evra (ako nisu digli cenu u medjuvremenu). Inace boravak u Jordanu mislim da je maksimalno mesec dana, mislim da viza ne moze da se produzi ali nisam bas siguran.

Za Liban viza koja se dobija na granici moze da se produzi ma maksimalno tri meseca. Ali prilikom produzenja mora da se tamo navede adresa (boravak u hotelu, privatnom stanu, kod nekoga itd). i ta adresa ne moze da se promeni za vreme trajanja tog produzenja vize.

Sve ofe informacije ne uzimak kao 100% tacne jer ta pravila mogu da se promene. Znaci tamo moras da se raspitas za neki duzi boravak.

Za Siriju recimo dobijes vizu koja vazi tri meseca ali dobijes boravak od 15 dana koje treba da iskoristis tokom tih 15 dana. Znaci mozes odjednom 15 dana a mozes i da seckas.

Apsolutno pogrešno. Sirijska viza na tri meseca važi za tri meseca boravka, ali je posle 15 dana potrebna registracija u miliciji. Dakle, možeš komotno da ostaneš tri meseca, samo je bitno da posle prve dve nedelje odeš i registruješ se.

Sa sirijskom multi vizom recimo ostanes 5 dana u Siriji pa onda odes u Liban na neko vreme pa se onda vratis ponovo u Siriju na 5 dana, pa onda u Jordan, itd.

Ni to nije tačno. Ako izađeš iz Sirije i ponovo uđeš, 15 dana ti se broji od poslednjeg ulaska. Recimo, ja sam jednom bio 2 nedelje u Siriji, onda otišao u Liban, vratio se u Siriju i hteo da se registrujem, ali su mi rekli da mi se drugi ulazak broji kao prvi dan boravka u Siriji, te da dođem kad se navrši 15 dana.

• Author

pa to je izvrsna informacija!!hvala ti lazare.

još imam jednu molbu....

ruta mi je: srbija,maked,grčka,turska,sirija,jordan,liban....

molio bih vas da mi savjetujete šta vidjet,koju rutu izabrat itd...

neke stvari znam,al ne bi volio otići toliki put koji možda neću više imat priliku,a ne vidjet nešto lijepo i bitno.

ja krećem ako Bogda za koji dan pa bi mi svaki savjet o bilo čemu dobrodošao,jer nemam nekih iskustava s putovanjima.

na ovo krećem iz razloga,što mi je pun kufer ovog jednoličnog života i razočarenja u mnoge stvari.

mislim što duže ostat i negdje možda i provest duze vrijeme...

Mislim da gresis Lazare. Na ovom novijim sirijskim vizama (mislim na vize koje su nalepnice, a ne one kao veliki pecati), eksplicitno stoji da je "duration of stay 15 days". Rok vaznosti, u kome moze da se iskoristi taj boravak, je i dalje tri meseca. Ono sto ti spominjes se odnosilo na starije vize gde je, pored same vize koja vazi tri meseca, bio mali pecat na kome je pisalo da je obavezna prijava policiji posle prvih petnaest dana boravka. Svakako bi trebalo proveriti sa sirijskim konzulatom, da ne bi bilo zabune. 

Bas sam i ja nedavno pitala to za produzenje vize, da li je i dalje moguce na duze od 15 dana i na koliko tacno vremena? Cim neko sazna, neka javi.

• Author

mislio sam  ici grckom morem od tesalonika do canakala,pa ući u tursku pa krenut prema kapadokiji,pa na siriju.jel ima ko kakav prijedlog kojom rutom ići zbog znamenitosti i gdje je najbolje ući u siriju?

ako ima ko volje odgovorit...

• Author

i jos samo pitanje gdje se može kupit lonely planet za neku zemlju?

i kako funkcionira to za HC i SC,najave i te stvari.i koji su linkovi.

u svakom slučaju ja krećem do kraja ovog tjedna,pa javljam gdje sam i šta sam ak ima koga da prodje samnom dio puta.

Sto se tice sirijske vize mislim da su i Lazar i Globe u pravu.

Sirijska ambasada u BG izdaje vizu nalepnicu koja se lepi u pasos to stoji.

Ta viza ima rok vazenja 3 meseca a sam boravak je 15 dana.

E sad po isteku tih 15 dana moze da se napusti Sirija ili da se izvrsi ta registracija i zatrazi prijava boravka.

Kada se to odobri onda moze da se ostane tih 3 meseca do isteka vize. Dobije se poseban dokumet tipa boravisna karta (residency cards) ili tako nesto.

Valjda bi to trebalo da bude tako. Pogledajte ovaj link:

http://www.syriatourism.org/index.php?module=subjects&func=listpages&subid=155&newlang=eng

Sto se tice marsrute kroz Tursku naravno da je Kapadokija nezaobilazna, ali ako imas para i vremena po meni je najinteresantnije da krom Turskuides oBalom, jer su najinteresantnije stvari blizu mora. Naime treba videti Pergamon (blizu luke Ajvlk), Efes (kod Seldzuka), kao i Didim Milet, Prajene, malo vise jugo istocno, pa Kronos u blizini Dalijana, Pamukkale, severno od Dalijana, jedno tri sata voznje, zatim Olimpos (tu su sjajni kampovi duz 7 km dugog puta koji se od magistrale odvaja do Olimposa koji je na samoj obali, treba videti ostatke grada MIre sa sjajnim Likijskim grobnicama i izuzetno ocuvanim amfiteatrom odmahdo danasnjeg gradica Demre, u blizini se nalazi i nekoliko potopljenih gradova i sjajne usamljene plaze gd epo ceo dan mozes biti sam (ako idem potrazi Salikov pansion, koji je blizu ostataka Mire, lik je sjajan,  a tamo nema CS koliko ja znam). Obavezno obidji Kapadokiju da njenim neverovatnim nadzemnim i podzemnim nastambama, ja ti preporucujem da odsednes u mestu koje se zove Gureme, jer je odatle najlakse istrazivati okolinu. Mislim da u gradu ima SC clanova, pa probaj. Konja je takodje vredna za videti .

Sto se tice Sirija nezaobilazan po meni je Alepo, Apamea, Serdjila (napusteni grad),  Hama, Tvrdjava Salah al Dina koja je u blizini Latakije, koja je po meni takodje interesantan grad. Potom je intersantna Hama sa svojim nurijama,  kao i sela oko Hame poznata po kucama u obliku kosnica. Damask je naravno nezaobilazan ali budi spreman na frku sa smestajem, tamo je uvek sve prebukirano i pokusaj ili unapred da rezervises ili da skontas nekog putem HC ili CS. Deir ez Zur je takodje interesantan, a na pola puta od Damaska do Deir ez Zura je Palmira. Od Deir ez Zura ka Iranskoj granici su dva interesantna lokaliteta Dura Europos i Mira. Oba su sjajna i treba ih videti. U Libanu obavezno Bejrut, Biblos i Baalbek.

To sam sve videla i rado bih ponovo stoga najtoplije preporucujem. Sto se tice vodica najbolje ti je da nabavis Midlle East, a gde ga mozes kupiti u Bosni ili odakle si vec, ne znam. U novos Sadu moze u IPS knjizari u Zmaj Jovinoj ulici i izbor je oskudan trenutno ima mozda petnaestak razlicitih, najbolje je da potrazis u Beogradu u jednoj od Mamutovih radnji. Ako se zadrzis u BG-u do sledeceg ponedeljka mozes da odes i na sajam knjiga i kupis je tamo, navodno su tada na sajmu najpovoljnije. Predlazem ti da nazoves neku od Mamut knjizara u BG0 u  i raspitas se imaju li to sto bi ti zeleo i u kojoj prodavnici. Mozes i da rezervises da ti je sacub=vaju do dana kada mozes doci da je kupis.

Sretno

Ako te zanima jos nesto pitaj!

• Author

nakon ovog mi ne trba više nikakav vodič za middle east  ;D:LOLLL:.

hvala ti puno.krasno si mi to objasnila.ici cu doslovno rutom koju si mi opisala.

još mi samo za jordan fali,al to doznam...sinaj itd...

inače sam iz Zagreba,al sam u Sarajevu nekoliko godina već..

hvala ti Majo još jednom!!! :mah:

Izvinjavam se zbog sinocnih gresaka nacinjenih pri pisanju, umor, sitni sati, dugo pisanje.

Tarice, sada si tek spomenuo Sinaj, znaci da hoces i za Egipat... Da neces mozda i u Libiju? Na mom vodicu za Bliski Istok je i ona obelezena kao deo pomenutog regiona ili kako vec to ispravno nazvati.

Kao prvo mislim da ti je neophodan LP vodic Middle East, ja imam izdanje od pre osam godina, ali znam da ima novije, potrudi se i obezbedi ga sebi u Beogradu, mada najverovatnije to meozes vec i u Zagrebu, u biolje opskrbljenim knjizarama. Potrudi se, videces da ce se isplatiti. Super je kad ti neko nesto preporuci, ali je sjajno i kada sve to vidis na mapama, i kada imas priliku da procitas nebrojeno mnogo korisnih i interesantnih informacija.

O Jordanu ne znam mnogo, osim za Petru, Aman i Akabu nisam cula, no planiram da idem u narednom petogodisnjem periodu. Znam samo da iz Damaska, pa kreoz Aman, sve do Akabe vodi neki magistralni put od koga boljeg i kraceg nema. Na Sinaju u blizini Sarm el Seika je seoce Dahab, za koje je do pre koju godinu bilo fantasticno jeftino i opusteno hipi mestasce, ali kazu mi prijatelji koji su tamo nedavno bili da se dosta izgradilo, ali i dalje ima nekolikoopustenih jeftinih kampova sa fantasticnim, skroz u africkom fazonu kucicama od nekog blata i naboja. Odatle mozes nekim feribotom koji putuje jedan sat (ili nekim drugim brodicem trajekstom koji putuje 8 sati ali je dosta jeftiniji i manje komforan naravno) do Hurgade, pa odatle do  Fort Safaga

i Luksora. kada se nauzivas grandioznih spomenika ljudske sujete u Karnaku i pregazis Dolinu kraljeva mozes da sa otisnes na jug ka Asuanu ili na sever ka Kairu, Aleksandriji, ili ako se "odvazis" kroz pustinju do neke od oaza.

O svemu malo istrazi i na ovom sajtu posto je mnofo pisano o Bliskom Istoku, mozda dobijes jos neku ideju, recimo da odes u Iran ili Irak:)

Imas to negde opciju search, pa potrazi vise.

Hajde da se i ja nadovezem. Po meni, ne bi trebao jednu stvar da preskocis. Kada iz Sirije krenes ka Jordanu, ne idi direktno od Damaska ka Amanu. Odvoj taj ceo dan za put. Iz Damaska kreni ka granici i svrati u grad koji se zove Bosra. Fantastican je. Ima veoma ocuvani rimski amfiteatar, Omarovu dzamiju koja datira iz 12. veka i smatra se vrednim spomenikom iz ranog islamskog perioda, stari grad koji je takodje iz tog nekog perioda (sa sve ljudskim stanovima u tim rusevinama)... Kada to obidjes, nastavljas ka Jordanu, preko granicnog prelaza Der`a.

Prelazis granicu i ne ides opet direktno za Aman. Usput obilazis jos jedan neverovatan stari grad, Jerash, iz takodje 12. veka. Veoma je ocuvan i pravo je zadovoljstvo posetiti ga. E, kad si sve to zavrsio, onda se lagano uputi ka Amanu. Sopstvenim prevozom sve ovo moze da se lagano obidje za jedan dan.

Inace, u samom Jordanu, ako zaista imas istrazivackogh duha a zelis da vidis jos neobicnih i prelepih stvari, nemoj da se spustis obicnim auto putem od Amana, ka Petri i Akabi. Postoji takozvani King`s Highway, dug nesto vise od 300 km. Na zalost, nisam isao njime ali ono sto se o njemu govori i pise, mislim da je veoma interesantno i vredno truda da se tuda prodje. Progooglaj malo o tome.

I, ako nadjes neki povoljan nacin da udjes (ili ako nemas problema sa budzetom) obavezno poseti Wadi Rum. Na zalost, izgleda da je sada moguce kupiti samo skupu i relativno ekskluzivnu turu. Ja sam uspeo da se dogovorim sa nekim lokalcima, pa smo, vozeci se nekim staaarim raspadakis Toyota dzipom, videli sve sto i bogati zapadni turisti. Btw, svakako probaj da svratis tamo - nista ne gubis. Ako ne nadjes nista povoljno, lako se vracas na put koji dalje vodi ka Akabi. I, obavezno natankaj rezervoar u Siriji. Tamo je cena goriva najpovoljnija. 

• Author

hvala vam puno!!ovo su mi sve jako vrijedne informacije...i sve ću to proći,jer barem vremena imam na pretek.... s lovom cemo još vidjet  ;D

BTW,danas mi je lik u sirijskoj ambasadi rekao da mi je za bosanski pasoš viza 10 eu,a za hrvatski 55 eur s 2 ulaza i izlaza.to bi mi bilo ok,al neznam da li onda mogu s BiH pasošem ući u jordan i liban ili mogu kombinirat s oba.al trebam valjda imat dokaz o ulazu i izlazu ,pa ako s BiH ne mogu u liban nista mi ne znači viza u BiH pasošu.imali ko savjet za to kakav?

• Author

ok to.al mene brine ulaz i izlaz iz Sirije.s Bih jeftinija viza,al da li mogu u liban i Jordan s njim ili da onda pokažem hrvatski,al gdje mi je onda ulaz i izlaz iz Sirije.il smijem i bosanski pokazat.ili šljiviš 50 ak eura pa sve na hrvatski...

Ma sa Bih izadju udji i izadji iz Sirije, a u Jordan i Liban udji sa hrvatskim (ako ti se sa njima vise isplati). Samo promenis pasos u medjuprostoru!

• Author

ma bojim se da mi ne rade problem na Jordanskoj ili libanonskoj granici! kad vide da nemam sirijsku vizu u hrvatskom pasošu.reći će "šta te netko s neba bacio na medjugranični prostor" lol::"gdje ti je ulaz i izlaz iz Sirije?pa da ne rizikujem zbog par eura da ne udjem u jordan ili liban.probao sam da mi objasne u Sirijskoj ambasadi,al on ne kuži šta hoću da kažem  :?

Tariq obrati paznju u vezi Jordana !

Sa BiH pasosem MORAS da imas vizu unapred u pasosu jer je takav propis.

Znaci nema vize na granici. Sa hrvatskim dobijas vizu na granici bez problema.

Takodje za Liban sa hrvatskim pasosem dobijas vizu na granici a sto se tice BiH pasosa to je ????

U principu bolje da imas sirijsku vizu i pecat ulaz/izlaz. Da ne bi imao problema recimo Libija i Sirija jos uvek imaju nekako zategnute odnose.

Zavisi koliko su trenutno rigorozni recimo u Libanu, da li sve rade po propisu ili se mnogo cimaju oko toga.

U najgorem slucaju jedino sto moze da se desi da te ne puste u Liban.

Kao sto rade sa zenama. ;)

Da, ali Nina je srpski pasos pocela da koristi na ulasku u Siriju. Tariq to misli posle Sirije (da promeni hrvatski za bosanski). Ni sam ne znam sta bih u tom slucaju radio, da budem iskren. Samo, ne bih se igrao na sirijskoj i libanskoj granici, pa da im pokazujem oba pasosa. Oni su na to posebno alergicni posto su ubedjeni da ces sa tim drugim ici u Izrael, sto oni smatraju jeresom. I, nisam siguran da li Tariq zna, ali nemoj ni da pomisljas da udjes u Izrael (sa hrvatskim pasosem mozes tamo bez vize) pa da se u povratku nekim slucajem vracas preko Sirije (mislim, posle Jordana). Nece te pustiti da udjes.

No, da ne davim vise, samo sam glasno razmisljao.